Blogovi

Heraclitus: "Sunce je novo svakoga dana." "Uđemo li u istu reku, sve druga i druga voda protiče." "Sve teče." "Sve se menja time što gori." "Ovaj svet, isti za sve, nije stvorio ni jedan Bog, ni jedan čovek, već je to večno živa vatra koja se s merom pali i s merom gasi." *** Mada se ljudi oblikom i inteligencijom razlikuju od drugih bića između svakog čoveka postoje varijacije u konstituciji i inteligenciji. Čak i jednojajčani blizanci nemaju u potpunosti identično telo ni personalnost. Pored unikatnosti u univerzumu je prisutna i dualnost. Zbog čega postoji takvo uredjenje? Da li je individualnost, raznovrsnost i suprotnost slučajna ili ima neku svrhu? Te pojave omogućavaju razvoj svesti. Svest je život. Materija daje...
Kod tebe u mojoj koži
Rečeno je dovoljno o samospoznaji * Tražeći utehu u posebnoj odaji * Zaneseno kao na palubi * Opijeno uljuljkivanjem… na putu ka samoći * U razdoru sopstvenih ćelija * Sa mislima iz suprotnog smera * U nedoličnosti… ** Kod tebe… u mojoj koži… ________ EX EX: Kod Tebe u Mojoj Koži - live session
Potop
Vreme je velikih vrućina. Grad živi u tropskom šapatu i grozničavom zujanju. Na maloj terasi dvadesetospratnice sedeo je zdepast, brkat čovek. Teško zamišljen, satima je nepomično zurio ispred sebe. Kada je pre desetak sati izašao na terasu imao je nameru da sa nje istog trenutka skoči. Strah ga je paralizovao, mozak se pomutio, telo mu je zadrhtalo, zgrčilo se i on je nemoćno seo. Od tada se nije pomerio, mračan, zbunjen, očajan, nije mogao više ni da misli. Gledao je ispred sebe, satima, ravnodušan prema svakoj misli, bilo da ga je ona hrabrila ili bacala u još gori bezdan. Negde u sumrak, kada je nebo dobilo spiralu narandžasto–ljubičaste boje i kada bi se pomislilo da sledi setna zvezdana noć, sasvim neočekivano, sa istoka, poče...
Budući Da Je Tako (pesma iz knjige Poljubac Žene Zmaja)
Da li vidiš kako munja može da ošine - Znaš kako voda ume da proključa - Gledaš vetar što drvo iz korena čupa - Čuo si da Nebo može rupama ranjeno da bude - To, kako je vatra šumu proždrala - Podseća na otrov koji tako lako ubija. Ako je čovek stvoren da se čovekom zove - Zašto se pitaš kako žena odgovor na to već ima. Koliko vremena treba da prodje - Da shvatiš da nije u pitanju vreme... Koliko pitanja treba da postaviš - Da bi razumeo da se u pitanje jedno sam pretvaraš. Budući da je tako... Opravdano je da je toliko teško - Videti jasno... Moliti glasno.... Plakati radosno... Utišati se mirom bogato... Dati sve od sebe bezglasno... Voleti... Iz recenzije: "... Zbirka pesama Poljubac Žene Zmaja...
Dva djeda, Tito i suze
Nekom čudnom koincidencijom, obojica mojih djedova imali su isto ime. A tu se nisu završavale koincidencije. Tako su obojica bili veliki zemljoposjednici. Jedan, sa mamine strane, živio je na selu, dok je drugi, sa očeve strane, živio u gradu, ali se bavio poljoprivredom na svojim mnogobrojnim posjedima. Obojica su važili za age, što im je ostalo kao zaostavština od njihovih očeva i djedova. Obojica su bili ugledni i pošteni, ali i sa jednom mrljom u svojoj biografiji. Djed sa očeve strane jedne godine je ispekao kazan rakije od šljiva iz svog voćnjaka pa mu je to pokvarilo imidž vjernika, a majčin otac dok je bio jako mlad, jednom je otišao u drugo selo, pod prozor jednoj svojoj bivšoj djevojci, dok je moja nana rahmetli, tada mlada...
Darryl Reanney: "Svi delovi kosmosa, uključujući i nas, su duboko povezani, besprekorno isprepleteni u zdravo jedinstvo. Sve više nauka uvidja da je neophodno objasniti sve ukoliko se želi objasniti bilo šta." *** Univerzum je dinamičan sistem. Stalno se menja usled interakcije mnoštva nebeskih tela. Mada ona prividno izgledaju autonomna nije tako. Izmedju njih postoji stalna uslovljenost i zavisnost. Naša planeta je dobar primer koji potvrdjuje povezanost živih bića i stvari. Dovoljno je poći od lanca ishrane i stvaranja kiseonika. Svako živo biće i neživa stvar vrši neku funkciju neophodnu za medjusobni opstanak i održanje planete. Planeta Zemlja ima odredjenu ulogu u okviru Sunčevog sistema, a Sunčev sistem u Mlečnom...
Bolje biti pijan, nego star
Čujem ovih dana kako nekad popularna grupa na području cijele bivše Juge, Plavi orkestar, koja je uz Crvenu jabuku i Merlina bila grupa moje mladosti, najavljuje svoj povratak na bh muzičku scenu, nakon pet godina odsustva sa nje. Izdaju i novi album, tako rekoše. Prva asocijacija mi bi njihov veliki hit “Bolje biti pijan, nego star”, ja bih rekla evergrin koji se slušao u cijeloj bivšoj Jugi, a ostao poznat i slušan do danas. Sjećam se da je ova pjesma bila nezaobilazan dio “repertoara” na školskim ekskurzijama na koje bi obično neko od raje ponio gitaru u autobus, pa bi je onako horski pjevali i znali skoro svi na pamet. “Bolje biti pijan, nego star”, pjeva se i danas na ekskurzijama i sličnim prilikama, znam pouzdano jer mi sin...
Andre Gide: "Veruj onima koji tragaju za istinom, sumnjaj u one koji su je pronašli." * Miguel De Unamuno: "Istinska nauka uči, iznad svega, da se sumnja i da se ne zna." * Edvard Dahlberg: "Potrebno je veoma dugo vremena da se ništa ne razume." * Isaac Newton: "To što znamo je kapljica, to što ne znamo je more." * Anne Wilson Schaef: "Koliko toga ima u misteriji života o čemu ja ništa ne znam? Koliko toga ja ne znam zato što je moj um treniran da se zatvori za sve pojave koje ne mogu opaziti i razumeti čulima i tehnologijom i koje se ne mogu objasniti modernom naukom?" *** Nova otkrića doprinose boljem razumevanju fizičkih zakonitosti, a time i inovaciji različitih instrumenata potrebnih da se uoče skriveni entiteti kojih još...
Zaljubljeni vjetar
U krošnju mirisne lipe kao u kose djevojačke uplete svoje prste vješte pa pletenice od lišća joj plete. Kikoće se vragolan u mirisu raskošnom se razbaškari a onda mu nešto duhne pa sve joj pletenice rasplete. I tako povazdan traje igra međ’ granama njenim vrti se kao čigra i modar list poneki joj kida u trenu kad poželi da novi friz joj pravi svašta naumpada toj vjetrovitoj glavi. A kad se zasiti igre dolje, gdje na ljetnoj žegi rijeka ljenčari on časkom se spusti rashladi se valom što šušti i tako krepak i svjež zbriše tek miris lipe u zraku sjećanje na njeg’ piše. Pod zvijezdama noćnim kad zgasne rumen na nebu lipa se došaptava sa rijekom čekajući novi dan da dođe vjetar vragolan. RiadaT.
Maskenbal
Jedna bela ošišana ovca * Jedan crni gusar sa prstenom još crnjim * Tri Don Žuana * Vesela golubica * Gripozni pacov što slini i štuca * Žuti pas koji nervozno laje i sve provocira * Stari Nosferatu * I pospana balerina * Nasmejani Kralj * Radoznala Kraljica * Čovek bez maske koji gordo nosi buket buntovništva u sitnim grudima * __ Maskenbal... U staroj kući pokraj puta Jedan fenjer ispred trema Zabava bez reda i poretka... Nužno će izgleda biti da neko strada... U truloj kući Sa terase , kroz trule daske Iznenada i sasvim neočekivano Kralj pijani propade... Svi skidoše svoje maske I momentalno - svi nestadoše.
Sokrat i Elion 3. deo
Sokratova kuća, koja se nalazila u srcu Atene, bila je skromna ali prijatna. Izgrađena od kamena i opeke, s malim unutrašnjim dvorištem, pružala je osećaj topline i jednostavnosti. Ispred ulaza stajala je mala fontana, a u dvorištu se nalazio vrt sa zeljastim biljem i povrćem. Kuća je imala jednu glavnu prostoriju gde se obično okupljala porodica, a uz nju nekoliko spavaćih soba. Sokrat, poznati filozof, bio je poznat po svom jednostavnom načinu života. Nije imao mnogo materijalnih dobara, ali je bio bogat mudrošću i prijateljstvima. Novac je zarađivao podučavanjem i razgovorima sa svojim učenicima, koji su dolazili iz različitih delova grada pa i zemlje kako bi učili od njega. Kad su Elion i Sokrat stigli kod kuće, Sokrat je...
Darryl Reanny: "Koncepcija samo-konzistencije može takođe pomoći u objašnjenju šta naučnici podrazumevaju pod antropskim principom. To se ne odnosi na slučajnosti u životu ljudi, već na kosmičke slučajnosti. Kada Hojl opisije vasionu kao ‘završen posao’ on referiše na, gotovo neverovatan način, njenu strukturu koja omogućava evoluciju bića kao što smo mi. Da su fundamentalne konstante fizike pomerene samo za neznatan deo, život u vasioni bi bio nemoguć. Na primer, da je gravitaciona konstanta za frakciju veća nestabilnost koja uzrokuje eksploziju zvezda u supernove, nikada se ne bi mogla desiti. To znači da ne bi moglo biti načina da se prostor poseje ‘pepelom’ elemenata neophodnih za život. Gravitaciona konstanta, drugim...
Pustolov
Pusta je bila poslednja pustolovina, velikog pustolova. Kroz pustinju i prašumu, preko planina i zaleđenih površina, preko mora i okeana, pusto je pretraživao i u njima… Hodao je livadama, tundrama, stepama i savanama, odmarao se u oazama... sve ukrug i to triput! Ništa... ništa, od onoga što je on hteo i što je tražio, nije našao. Umoran od svega, seo je na sred pustinje i duboko se zamislio... Do njega je doleteo lešinar i rekao: "Znaš šta... ja sam ti sve uzeo, zato nisi ništa našao...". Pustolov ustade besan kao pas i taman da ujede lešinara ali ovaj odleprša... Pustolov više nije znao šta da radi od muke... nabio je glavu u pesak ali su mu pritom spale pantalone i gaće. On izvuče glavu iz peska, pljunu, zateže kaiš pa ponovo...
Sokrat i Elion 2. deo
“Sve što znamo o Sokratu je iz pera njegovog učenika Platona” OK, to smo pročitali i primili k znanju. Da li ima šta tu da se doda? Ko se ne bavi Sokratom - nema. A ko se bavi Sokratom? On zna kompletnu njegovu filozofiju ali i mnogo čega drugog. Društveno političke, vojne, ekonomske i kulturne prilike tog doba. Filozofiju njegovih prethodnika ali i naslednika. To nas naravno ne zanima, mi se time ne bavimo. Iako sam “sklon” (to je trebalo biti duhovito) pisanju naučnih tekstova gde se nemilice mogu razbacivati stručnim i teško razumljivim izrazima, iz jedinog razloga da pokažem koliko sam pametan, ipak, u slobodno vreme, volim da se bavim laganim romantičnim temama. I šta ćemo sad? Kakve veze ima Sokrat sa romantikom...
TAČKA SMRZAVANJA Sablasna tišina se potpuno uklapala u prigušeno svetlo, kao da nikoga nije bilo u stanu. Kao da niko ne živi tu, tačnije kao da su njegovi stanari u žurbi napustili stan, ne stigavši ništa da ponesu. Zvuk otključavanja brave budio je nadu da će se nešto promeniti. Nije. U predsoblje su ušetali muškarac i žena. Ona u crnoj, mini kimono haljini sa pojasom na kome se isticala srebrna kopča u obliku, nekakvog, japanskog ideoma i tesno pripijenim tri četvrti helankama, taman toliko kratke, da naglase jednostavne sandale sa visokom štiklom. Kose vezane u punđu nalik na Azijatkinju. Od nakita je nosila jednostavnu ogrlicu od bisera koja je isticala prefinjene linije njenog vrata. On, u Armanijevom dvoredom sakou diskretnih...
Tetka
Kad je telefon zazvonio i kad sam čula mamu koja mi je rekla da su tetku odvezli u Travnik, odmah sam znala da to ne sluti na dobro. Travnik je od mog rodnog grada udaljen nekih šezdesetak kilometara, a u njega se išlo samo onda kada je bilo nužno – kada bi trebalo nešto hitno operisati, kad bi koga trefio srčani ili moždani udar ili kad bi se otkrilo ono najgore. Sve ostalo se moglo riješiti u lokalnom Domu zdravlja. Jedino utješno je bilo to što tetku nisu odvezli za Saraj'vo, jer iz njega se malo ko vraćao. Tetkina dijagnoza je bila moždani udar, a posljedica njega bila je strahovita glavobolja praćena teškim nesvjesticama. Kažu u našem narodu da se čovjeku ponekad pred smrt razbistri, pa ma koliko bio bolestan, neko vrijeme mu bude...
Sisters Of Mercy - "Ex-Yu" Sećanja - 1989-1991 / 05
Nekoliko nedelja pred moj odlazak, Elena i ja smo izlazili skoro svako veče i svaki put u drugi noćni klub. Sa noćnim klubovima je lako, ako voliš ti njih, oni će zavoleti tebe još više. Nije bilo nikakvih problema. Neki od klubova su bili potpuno dovoljni sami sebi, čitavu noć nije čovek morao da izlazi odatle, u klubu su se mogle kupiti cigarete i brza hrana ... izlazilo se samo ako je nekom trebao vazduh. Mislilo se na svaki detalj, od osvetljenja, strob svetla do svetlijih i mračnijih delova kluba ali isto tako i na prostore za odmor. Neki put smo nailazili na ogromne garniture, udobnih kožnih fotelja, sve je bilo dobro organizovano i namenjeno da opravda reputaciju i zahteve noćnog života ovog velikog grada. Jedan dan se Elena...
Treće Oko I Šesto Čulo
Ispred nas su jedinstvene police koje sadrže pregrade, fioke i fiočice. U fiokicama stoje naslagane stvarčice. Fiokice su kao ruske babuške, naslagane su jedna iza druge, od najveće do one najmanje. Velike i male fioke imaju i tajne pregrade. Za nešto znamo gde šta stoji ali fioka ima puno i to se sve mora pretražiti… Važno je zabeležiti da je u fioci br.3, pronađena mumificirana, tigrasta, „halucinogena“ žaba. U fioci br. 6, je pronađeno veoma vrednih, originalnih, replika, dvanaest automobilčića marke „porše“, svi automobilčići su u različitim bojama. Da bih skratio, tražili smo najmanju fiočicu i u njoj smo pronašli nešto sasvim zanimljivo. U maloj fiočici br. 9, je bila mala bočica sa neidentifikovanom tečnoću. U tečnosti su jedno...
Tamo gde reči nestaju
Misao na misao - Misao preko misli - Prva te laže - Druga te tuži - * Opravdavaš samoga sebe-sebi, svaki dan, po ceo dan - I odmah zatim si besan kao pas - Curi ti pena na usta i pljuješ dok pričaš - Kao da ti je nož zariven u grudi - Ništa do sada nisi uradio - * Misli se nagomilavaju, neodređene, nemirne - Počinju da razaraju - Kao jesen u dušu ti je ušla seta - Rodila je u tebi smrtonostan plod - Rodio se očaj - Zapalio ti se um - Ostao si sam... *** Čujem kako čekić udara o nakovanj - Trese mi se kuća dok prolazi voz - Nakon aviona koji je prošao i pocepao nebo - Stigla je neizvesna tišina - Crna mačka je videla slavuja - Međusobni nedostatci su podeljeni od tačke a do tačke b - U raskoraku - U prostoru i...
Dobrodošli na moj blog pod nazivom Životne Lekcije ! Zdravo svima, ja sam Tomkovič Jovan i želim da podelim svoju priču sa vama. Pre dve godine, doživeo sam tešku saobraćajnu nesreću koja mi je promenila život. Prošao sam kroz mnogo toga, od teških trenutaka pre nesreće do buđenja iz duboke kome u bolnici. Tokom oporavka, shvatio sam koliko je važno podeliti svoje iskustvo i inspirisati druge. Ovaj blog je prvi korak ka tome. Ovde ćete moći da pročitate delove iz moje e-knjige o građenju loše životne atmosfere koja je vodila blago u negativnom smeru i koja će obuhvatiti događaje iz mog života do trenutka nesreće. Knjiga će biti besplatna za sve koji ostave svoj email, tako da se možete prijaviti da biste dobili svoj primerak čim bude...
Sokrat i Elion
Volim da pišem multidisciplinarne priče kao što su istorijsko naučno filozofske priče sa elementima SF-a. Među njima su Susret sa Dostojevskim, iznenadni ponoćni gost mojoj kući Leonardo da Vinči, Igre Nimfi, Apolonova poseta mladoj devojci sadašnjice i druge. Takvi nemogući susreti stvaraju veoma intrigantne i maštovite scene. Naravno, za takvo pisanje je potrebno i izvesno znanje. Sokrat i Elion Napredni vanzemaljac iz dalekog sazvežđa spustio se tajno u vreme Antičke Grčke. Njegova tehnologija omogućila mu je da putuje kroz vreme i prostor, ali je odlučio da se prilagodi ljudskom izgledu kako ne bi privlačio pažnju. Preobukao se u jednostavnu odeću siromašnog seljaka i počeo da šeta ulicama Atine, diveći se veličanstvenoj...
Donekle izmenjen dug post sa teme inspirativnog naziva `Gang bang`.:) https://forum.krstarica.com/threads/gang-bang.908548/ Dakle, radi se o duhovnom poreklu modernih seksualnih odnosa sa troje ili vise ucesnika.:) Naravno da toga danas ima u velikoj meri, te da mozda i nije toliki tabu kakav je nekada bio i kakvim je bio krsten, ali valja reci da je `modernost` izuzetno elastican pojam, te da ono sto je danas u modi vec sutra nije i vice versa, ali sledstveno toj elasticnosti, verovati da su ovakvi erotski odnosi `moderni` od cirka 1960. pa da danasnjeg vremena kosi se s idejom modernosti...Pre bi se moglo reci da postoje oduvek, samo ih je modernost (koja krece mnogo pre 1960.) volsebno istakla u prvi plan.:cool: Mene je, iz prizme...
Skupljačica perja
Gde god mrdne čovek, ima svega da se nakupi, samo ako mu nije teško da pruži ruku i za davanje, i za uzimanje. Ništa na silu ne treba da se radi. Bolesnik zdravom preporučuje lekara, a zdrav bolesnom pokloni osmeh i ohrabrujuću reč. Pomaže Bog, planeto ZZZ, pomaže! I Even Met Happy Gypsies, March 27, 1967
Back