13.

- U to ne sumnjam. U fizičkoj sferi se shvatanje kreće samo u okviru oblika i pojave. Sve je time odrejeno. To je razlog što se pojmovi nepostojanja i ništa ne mogu odrediti. Šta je po vama ništa, a šta nešto?

- Hm. Dobro pitanje. Ništa se poistovećuje nepostojanjem, a nešto postojanjem.

- Kako vi shvatate nepostojanje?

- Uh, vi ćete mi u potpunosti razneti mozak vašim pitanjima. - nasmejao se David. - Ali, dobro. Shvatam ga kao tamu.

- Tama nije ništa, već Nešto što postoji u univerzumu. Na osnovu vaše definicije nepostojanja proizilazi da tama nije nepostojanje nego postojanje pošto je Nešto.

- U pravu ste. Zaista je teško predočiti nepostojanje ili ništa. Ipak, može se reći da je ništa odsustvo bilo čega ili bilo koje pojave i oblika. Tačnije, apsolutna praznina.

- Kada kažete apsolutna praznina šta iskrsne u vašim mislima? Koja slika?

- Prozračnost... Eteričnost.

- Mislite poput prostora i vazduha?

- Moglo bi se tako reći.

- Vazduh nije ništa. On je, takodje, Nešto.

- Predajem se! Jednostavno je nezamislivo. - nasmejao se David i pri tom digao ruke u vis.

- Nezamislivo je zato što um uvek predočava neki oblik. Ako ne može onda je to nepostojeće. To i jeste razlog što se nepostojanje zamišlja ili kao tama ili kao eteričnost. Obe pojave imaju istu karakteristiku.

- Koju?

- Već ste rekli. Odsustvo oblika. Sve što se vidi je tamna kompaktnost ili praznina. Dakle, istovetnost s karakteristikom konstantne pasivnosti, nepromenljivosti i beživotnosti. Život se poistovećuje pokretom i aktivnošću. Bez oblika nema aktivnosti.

- Zašto?

- Zato što stvara individualne razlike. One su neophodne za interakciju. Aktivnost nije moguća u apsolutno Istom i Jednom. Potrebno je bar dvoje ili nešto drugačije.

- Upravo se setih nečeg! Kada ste govorili o Idejama unutar univerzalne inteligencije okarakterisali ste ih kao Sopstva. To mi nije jasno.

- Nemaju sve Ideje Sopstvo. Sopstvo imaju samo kompleksne Ideje iz kojih nastaju samosvesna, inteligentna bića. Pojam Sopstva je sličan pojmu Jastva. Jung je o Jastvu pisao u analitičkoj psihologiji. U brahmanističkim i hinduističkim konceptima Sopstvu je blizak pojam Atmana, dok Atman ima dosta sličnosti s dušom i duhom.

- Zbog čega postoji toliko različitih naziva?

- Zavisi na šta se misli. Ideje koje nisu u interkciji sa fizičkom sferom su poput neutralnih misli u univerzalnoj inteligenciji. Ulaze u sastav (s)misaone celine u kojoj egzistiraju kao rastvorene kapljice u okeanu. Spoznavaju sve kroz idejnu suštinu. Sve što postoji ima smisao, jer je deo istine koja se ukaže tek u duhovnoj dimenziji. U interakciji s fizičkom Ideja/Sopstvo je božanska kapljica živog bića, njegova nematerijalna suština.

- Nigde nema toliko nesredjenih i proizvoljnih termina kao u duhovnosti. Nekad se za istu pojavu koriste drugačiji termini, a nekad se istim terminom objašnjavaju drugačije pojave. Pored toga, postoje i različita, pa i protivrečna mišljenja o istoj pojavi. Čini mi se da to najviše diskredituje duhovnost.

- Da li možete navesti neki primer?

- Na primer, pojedina učenja tumače osećanja kao jedinu istinu, dok ih neka smatraju nepouzdanim, varljivim i promenljivim, pa daju prednost razumu. Inteligencija i mišljenje se navodi i kao neizostvan element duhovnog razvoja i kao njegova prepreka.

Od novijih učenja je dovoljno pomenuti knjigu Rhonde Byrne “The Secret”. Rhonda mišljenje shvata kao kreativnu snagu koja se nalazi u srži zakona privlačnosti. Po njoj, mišljenje uzrokuje i pozitivna i negativna dešavanja ili situacije u životu. Sve zavisi koliko smo svesni njegove moći, odnosno zakonitosti po kojima funkcioniše.
S druge strane, Eckhart Tolle ističe da je mišljenje najčešći uzrok nesklada i patnje; da sprečava da se u potpunosti oseti sadašnji trenutak. Kako objasniti tako protivrečna stanovišta?

- Ranije smo pomenuli da se nikad ne može imati potpun i konačan uvid u istinu i suštinu postojanja, jer je beskonačna, dinamična i živa. Shvatanje da se postigao konačan uvid je iluzorno. Istinska duhovnost je proces neprestanog učenja i razvoja. Dosta duhovnih učenja ima delimičan, nepotpun uvid u različita stanja svesti. Razotkriju funkciju jednog, ali ne i ostalih. Zato ne shvataju njihovu uzajamnu uslovljenost i povezanost. Iz toga, naravno, slede i drugačija tumačenja i zaključci.

Kao što se yin ne može shvatiti bez yanga isto je i sa osećanjima, mišljenjem i razumom. Predstavljaju različite transformacije iste svesti. Medjusobno se stvaraju, pokreću i održavaju. Svako stanje je potrebno i ima svrhu u tom ciklusu, pa se ne treba podcenjivati ili precenjivati.

- Slažem se. U svest se ne može proniknuti razdvajanjem i suprostavljanjem tih stanja, već njihovim razumevanjem i sjedinjavanjem.

- Mada je Eckhart, u knjigama, pisao da se sadašnji trenutak u potpunosti doživljava kada se oslobodi uma i izadje iz mišljenja sve više prelazi na mindfulness. Američki profesor emiritus medicine Jon Kabat-Zinn je 1979 godine osnovao Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) ili smanjenje stresa zasnovano na svesnosti. Ta terapija je neka vrsta spoja zen budizma, hatha joga, vipasana, advaita vedanta i nauke, ali je samostalna. Nije vezana ni za jednu veru. Više je kognitivna veština koja uključuje razne tehnike, meditaciju i instrukcije kroz koje se neutralno, bez osude, posmatra i istražuje šta se dešava sa telom i umom u svakom sadašnjem iskustvu; kakve se misli, osećanja, emocije i telelesne senzacije javljaju. Ne samo što to pomaže da se opusti nego se postiže i dublja samospoznaja. Jasnije se shvata uzrok vlastitog ponašanja. Mindfulness ne isključuje um nego proširuje njegovu svesnost i razumevanje.

Na bazi predstave o bezobalnom, nedefinisanom Ništa zaista se može shvatiti i doživeti, dijahrono i sinhrono - Sve. :)
U modernom svetu, ovo čini okosnicu filozofije, tzv. "darkera"... :hvala::cool:

Fenomen "kanalisane percepcije" koju upravo oni nazivaju "(samo)svest..." :):eek::D
Samosvest je svest o sebi, svome ja ili identitetu kojeg je Frojd okarakterisao kao svesni deo ličnosti. Da bi čovek bio svestan bilo čega u sebi ili izvan sebe mora biti svestan sebe. Bez toga jednostavno nije moguća nikakva spoznaja.

Samosvest je svest o sebi, svome ja ili identitetu kojeg je Frojd okarakterisao kao svesni deo ličnosti. Da bi čovek bio svestan bilo čega u sebi ili izvan sebe mora biti svestan sebe. Bez toga jednostavno nije moguća nikakva spoznaja.
Stavio sam samosvest u zagradu : "(samo)svest" da naglasim ambivalenciju ili dualnost fenomena, misleći da ćeš tako lakše shvatiti. ;)

Učinio sam to po ugledu na pozorišnu kritičarku, kolumnistkinju, publicistu i autorku Tatjanu Nježić, kojoj to postaje već pomalo iritirajući manir (bar meni :cool: ),
iako mi je uvek jasno šta želi da kaže, pošto ona ne propušta nijednu kolumnu u novinama da na svoj osvrt na neko delo (film, predstavu, knjigu) ne upotrebi ove ambivalentne aliteracije, pa tako malo-malo, kod nje naletiš na "da ti oči izbije"...:P: "(ne)sloboda", "(ne)postojanje", "(ne)svest", "(ne)jednakost", "(ne)biće" ...kapiraš već? :cool::lol: I onda se vijaš, šta za tebe znači stvar izbora i opšte značenje, kontekstualni input i sinteza zaključaka... ;)

Ja se ovde ne slažem sa mnogim stvarima.. pa ću to izneti zarad ljudi koje zanimaju različita viđenja..

(I.) U vezi rečenice: "Mada je Eckhart, u knjigama, pisao da se sadašnji trenutak u potpunosti doživljava kada se oslobodi uma i izadje iz mišljenja sve više prelazi na mindfulness."

Prema ovako rečenom, ispada da Tol pod izrazom mindfulness podrazumeva sve više korišćenje uma, a to nije slučaj. Um su misaoni procesi koji se dešavaju u mozgu (kao što se varenje dešava u crevima ili disanje u plućima). Oni neizostavno uključuju reprezentativne sisteme u vidu slika, zvukova, osećaja i/ili nekog unutrašnjeg dijaloga.. (nešto od toga ili sve to, od situacije do situacije).. a koji sukcesivno, u sekvencama, prolaze na našem mentalnom "ekranu". Ti navedeni sistemi pripadaju ili sećanjima (na nešto što se već dogodilo u prošlosti) ili zamišljanjima/kreiranjima (nečega što se nije dogodilo i što pridodajemo potencijalnoj budućnosti). Sa druge strane, i ono što je važno je da se NE MOŽE misliti o ičemu što se dešava sada, ovog trenutka. To se može samo i jedino opažati. Svaka misao o tome može da nastupi tek nakon što se dati impuls/događaj desio/dogodio (a onda je on već prošlost, nije sadašnjost).

Dok mislimo (onim reprezentativnim sistemima), mi stvari klasifikujemo, na osnovu nekih naših prosuđivanja (a koja smo naučili nekada u prošlosti).. pa onda dobijamo sve ovo što Sofija i svi ostali ljudi pišu ili govore: "dobro", "loše", "sve", "ništa", "bog", "đavo", "jasan", "nejasan", "bitan", "nebitan"... kao i bilo koji drugi i svaki izraz koji bi nam mogao pasti na pamet. Čim smo nešto imenovali, ograničili smo ga (o ovome što sam sad upravo rekla svako mora sam da promisli).. i time mu "poremetili" prirodno postojanje, jer sve što postoji je puno drugačije i puno složenije i veće od bilo koje naše kategorije. Zato je svo ovo imenovanje/karakterizacija koje ljudi rade samo dobra zabava - jedan način da se ubije vreme - i ništa više. :) Žive ljudi a da ne znaju mnogo, pa čak ni malo od ovih intelektualnih pojmova.. i to jako, jaaaako dobri i divni ljudi.. što znači da poznavanje ovih filozofija ne služi baš ničemu - generalno. Može da zabavlja samo pojedinca koji VOLI da na taj način ubija vreme.. (a među te ljude spadam i ja :)).

Elem, mindfulness i Tolov iskaz. Mindfulness je upravo stanje bez misli.. bez tih naših sećanja i bez tih naših kreiranja mogućih scenarija.. bez ikakvih prosuđivanja šta je to što opažamo, bez njegove klasifikacije (kakvo je) i bez označavanja ikakvim izrazom/kategorijom. Samo prosto, čisto, radoznalo, "dečije/naivno" opažanje --> ČULIMA... ne umom. To je jedini način da se zaista bude u sadašnjem trenutku, a ne u psihološkom vremenu: sećanjima (= prošlosti) ili zamišljanjima (= budućnosti).

I stoga, kada Tol kaže da se sadašnji trenutak u potpunosti doživljava kada se čovek oslobodi uma i izadje iz mišljenja, on ne prelazi sve više na mindfulness, već upravo to što je rekao znači mindfulness (obustavljanje uma/mišljenja, a ne maksimiziranje njegove upotrebe).

"Mindfulness ne isključuje um nego proširuje njegovu svesnost i razumevanje." -- završni iskaz u tekstu je, dakle, polutačan: prvi njegov deo nije tačan, jer mindfulness isključuje um (koliko god je to najviše moguće)... a drugi deo rečenice jeste tačan, jer "proširuje njegovu svesnost i razumevanje" (uma) tako što pruža čoveku mogućnost da posmatra i svoj um/misli na malopre opisani način (u tišini, bez misli = bez psihološkog vremena, skroz nepristrasno i krajnje radoznalo)... a takav način posmatranja bilo čega (pa, eto, i uma) uvek daje mnoge sjajne uvide u same suštine posmatranih pojava.

- - - -

(II.) "Dok smo ovde može se shvatiti i doživeti Nešto, ali ne i Ništa i Sve."

Sa ovim se isto ne slažem. I Ništa i Sve se mogu i doživeti i shvatiti, ali se ne može o njima govoriti... zato što nadmašuju bilo koji i svaki izraz.
Ko god je sposoban da izađe iz vlastitog uma (a da i dalje bude svestan), ima doživljaje.. a potom i shvatanja (ukoliko mu je um dovoljno elastičan/nerigidan/neograničen gomilama predznanja kojih ni po koju cenu ne želi da se odrekne).

- - - -

(III.) "Da bi čovek bio svestan bilo čega u sebi ili izvan sebe mora biti svestan sebe. Bez toga jednostavno nije moguća nikakva spoznaja."

Ni sa ovim se ne bih složila. Ogroman, ali zaista ogroman broj ljudi je svestan toliko toga i unutar i izvan sebe, a da nije svestan sebe. Poistovećuje sebe sa očekivanjima i trendovima sredine u kojoj je rastao i/ili one u kojoj trenutno obitava... i krajnje dobro tako funkcioniše.. samo se oseća malo (neko čak mnogo) nesrećno/neispunjeno. Istina je da svi ljudi koriste zamenicu "ja", ali pod time najčešće podrazumevaju set misaonih obrazaca utisnutih u um (od strane spoljašnjih odgajajućih faktora), a ne na svoje istinsko sopstvo. I to nije u vezi sa nivoom obrazovanja. Zapravo je začuđujuće mali procenat ljudi svestan sebe.. a - opet - svi ljudi stariji od nekoliko sedmica su svesni svoje unutrašnjosti, kao i svog spoljnog okruženja.

- - - -

Pozdrav, Sofija! :) Sa ostalim tvojim izlaganjima se uglavnom slažem. Nisam koristila citate u ovom postu da te ne bih obavezivala na odgovore (jer ja citiranja vidim kao poziv na repliciranja i diskusiju, i ne koristim ih kada postom nisam na umu imala diskusiju, nego samo najjednostavnije iznošenje svog viđenja, sa idejom da bi nekome moglo koristiti). Naravno, tvoje replike na moj post su potpuno u redu, ukoliko ti budeš želela da ih daješ.. to je onda stvar tvoje samostalne volje.

Daj neki link ka njima i malo više o tome, ako imaš.. :)
Robert Smit, pevač, gitarista, idejni i muzički vođa grupe The Cure ("Lek"), živo iznosi razna prijatna ali i složena unutrašnja stanja bića, duše i svesti kroz zapanjujuće jednostavne, ali beskrajno isprepletene muzičke tematske linije, koje zvuče originalno koliko i svakidašnje, gde demaskira sve iluzije otuđenosti, a istovremeno crta granice ličnosti i proširuje moći čovekovog doživljaja sebe, drugog ljudskog bića i spoljašnjosti... Dešava se paradoks istovremene topline i široke emotivnosti, kao i hladne distanciranosti pogleda na fenomen spolja, što celokupno iskustvo svrstava u pogled iz senke Svebića, dakle, "dark" ili mrak... Klinci kažu "kul", stariji "ladovina", a gotičari, kao drevni alhemičari, smatraju takvo postojanje savršenim životnim balansom... I da, iz fazona nose crno i šminku.:D

"Toliko dugo sam posmatrao slike tebe, da sam skoro poverovao da su stvarne...
Toliko dugo sam živeo sa mojim slikama tebe, da sam skoro poverovao da su slike sve što mogu osetiti..." :):heart: Oh, Robi. :cool:

Poslednja izmena:
Robert Smit, pevač, gitarista, idejni i muzički vođa grupe The Cure ("Lek"), živo iznosi razna prijatna ali i složena unutrašnja stanja bića, duše i svesti kroz zapanjujuće jednostavne, ali beskrajno isprepletene muzičke tematske linije, koje zvuče originalno koliko i svakidašnje, gde demaskira sve iluzije otuđenosti, a istovremeno crta granice ličnosti i proširuje moći čovekovog doživljaja sebe, drugog ljudskog bića i spoljašnjosti... Dešava se paradoks istovremene topline i široke emotivnosti, kao i hladne distanciranosti pogleda na fenomen spolja, što celokupno iskustvo svrstava u pogled iz senke Svebića, dakle, "dark" ili mrak... Klinci kažu "kul", stariji "ladovina", a gotičari, kao drevni alhemičari, smatraju takvo postojanje savršenim životnim balansom... I da, iz fazona nose crno i šminku.:D

"Toliko dugo sam posmatrao slike tebe, da sam skoro poverovao da su stvarne...
Toliko dugo sam živeo sa mojim slikama tebe, da sam skoro poverovao da su slike sve što mogu osetiti..." :):heart: Oh, Robi. :cool:
Da, da... to bi bilo upravo to.. 👍

Stavio sam samosvest u zagradu : "(samo)svest" da naglasim ambivalenciju ili dualnost fenomena, misleći da ćeš tako lakše shvatiti. ;)

Učinio sam to po ugledu na pozorišnu kritičarku, kolumnistkinju, publicistu i autorku Tatjanu Nježić, kojoj to postaje već pomalo iritirajući manir (bar meni :cool: ),
iako mi je uvek jasno šta želi da kaže, pošto ona ne propušta nijednu kolumnu u novinama da na svoj osvrt na neko delo (film, predstavu, knjigu) ne upotrebi ove ambivalentne aliteracije, pa tako malo-malo, kod nje naletiš na "da ti oči izbije"...:P: "(ne)sloboda", "(ne)postojanje", "(ne)svest", "(ne)jednakost", "(ne)biće" ...kapiraš već? :cool::lol: I onda se vijaš, šta za tebe znači stvar izbora i opšte značenje, kontekstualni input i sinteza zaključaka... ;)

Hvala za informaciju. :) Nije mi poznata ta autorka. Ambivalencija se sve više koristi jer garantuje popularnost i uspeh. Naročito ako se neko učenje predstavi kao ekskluzivno i elitno koje samo probudjeni, bez ega, mogu mistično razumeti. Samim tim, ne samo što je svaka kontradiktornost, nelogičnost i nejasnoća prihvatljiva nego je i znak nekakvog "višeg znanja" koje se ne može shvatiti umom ili normalnim misaonim razmatranjem niti objasniti ograničenim mislima i rečima.

S obzirom da je ambivalencija prihvatljiva to se onda naširoko, elokventno obrazlaže i iznosi dobro odabranim mislima i rečima da bi bilo što uverljivije. U pitanju je dupli standard, jer iako su se misli i reči okarakterisale bezvrednim upravo se one koriste da se iznese ta ideja. Zašto? Zato što mi ne možemo ništa razumeti niti shvatiti bez misli i reči.

Vančulna percepcija kao npr. telepatija, predosećanje, intuicija, inspiracija je, ne neki način, dokaz da postoji nadsvesni potencijal iznad uma. Medjutim, on je nesvestan i latentan sve dok um ne dodje u konatakt s njim. To se obično postiže dubljom, nepristrasnom introspekcijom i kontemplacijom, mada postoje i slučajevi iznenadnog, spontanog kontakta. Taj spoj omogući umu korišćenje punog svesnog kapaciteta tako da iskrsavaju nove, radikalne misli/informacije koje unose jasnoću i prošire razumevanje. Samo, to se ne može desiti jednom za svagda nego se uvek mora inicirati i ponavljati.

Ambivalencija je efikasna i kada je laskava, jer svako može interpretirati napisano na način koji mu odgovara i videti u tome potvrdu vlastite izuzetnosti s uverenjem da se shvatila konačna, savršena, neprikosnovena istina. Ali, baš to zatvara um i utvrdjuje zablude i pristrasnost jer se vlastito razumevanje ne dovodi u pitanje, već se drugačija mišljenja i perspektive automatski smatraju netačnim i pored validnih argumenata. Ako bi se uvažila valjanost drugačijih stavova tada bi se porekla i vlastita superiornost.

Zato nema fleksibilnosti niti je daljnje traganje za istinom poželjno. Medjutim, istina je da niko nema sve ni konačne odgovore. Učimo dokle god smo ovde jer se znanje uvek menja ili razvija. Na putu istine se ništa ne uzima "zdravo za gotovo" već se sve preispituje. Suočava se i onim što se ne želi čuti, ali što je potrebno ukoliko se nastoji učiniti pomak i osloboditi iluzornih shvatanja.

Hvala za informaciju. :) Nije mi poznata ta autorka. Ambivalencija se sve više koristi jer garantuje popularnost i uspeh. Naročito ako se neko učenje predstavi kao ekskluzivno i elitno koje samo probudjeni, bez ega, mogu mistično razumeti. Samim tim, ne samo što je svaka kontradiktornost, nelogičnost i nejasnoća prihvatljiva nego je i znak nekakvog "višeg znanja" koje se ne može shvatiti umom ili normalnim misaonim razmatranjem niti objasniti ograničenim mislima i rečima.

S obzirom da je ambivalencija prihvatljiva to se onda naširoko, elokventno obrazlaže i iznosi dobro odabranim mislima i rečima da bi bilo što uverljivije. U pitanju je dupli standard, jer iako su se misli i reči okarakterisale bezvrednim upravo se one koriste da se iznese ta ideja. Zašto? Zato što mi ne možemo ništa razumeti niti shvatiti bez misli i reči.

Vančulna percepcija kao npr. telepatija, predosećanje, intuicija, inspiracija je, ne neki način, dokaz da postoji nadsvesni potencijal iznad uma. Medjutim, on je nesvestan i latentan sve dok um ne dodje u konatakt s njim. To se obično postiže dubljom, nepristrasnom introspekcijom i kontemplacijom, mada postoje i slučajevi iznenadnog, spontanog kontakta. Taj spoj omogući umu korišćenje punog svesnog kapaciteta tako da iskrsavaju nove, radikalne misli/informacije koje unose jasnoću i prošire razumevanje. Samo, to se ne može desiti jednom za svagda nego se uvek mora inicirati i ponavljati.

Ambivalencija je efikasna i kada je laskava, jer svako može interpretirati napisano na način koji mu odgovara i videti u tome potvrdu vlastite izuzetnosti s uverenjem da se shvatila konačna, savršena, neprikosnovena istina. Ali, baš to zatvara um i utvrdjuje zablude i pristrasnost jer se vlastito razumevanje ne dovodi u pitanje, već se drugačija mišljenja i perspektive automatski smatraju netačnim i pored validnih argumenata. Ako bi se uvažila valjanost drugačijih stavova tada bi se porekla i vlastita superiornost.

Zato nema fleksibilnosti niti je daljnje traganje za istinom poželjno. Medjutim, istina je da niko nema sve ni konačne odgovore. Učimo dokle god smo ovde jer se znanje uvek menja ili razvija. Na putu istine se ništa ne uzima "zdravo za gotovo" već se sve preispituje. Suočava se i onim što se ne želi čuti, ali što je potrebno ukoliko se nastoji učiniti pomak i osloboditi iluzornih shvatanja.
Nije ni to toliki problem... Pravi problem je sažetost ili sažimanje. ;):cool: Ako znaš iz matematike šta su fraktali, grafički paterni koji u najmanjem ponavljaju najveće i obrnuto...Opet, tu ni sažimanje ne predstavlja problem, jer ako se i svedeš do najmanjeg, i dalje imaš šansu da obrneš smer kretanja u fraktalu i kreneš od mikro ka makro-strukturi...Time se i izvučeš iz tog, kako veliš, zatvaranja i krećeš u otvaranje te strukture. Ali je problem kad na celokupnu fenomenologiju fraktala primeniš samo i prosto - sažetost... Pa samim tim si ga i uništio...:confused: Da razumeš, fraktali su obično složene spiralne strukture sa zlatnim presekom kakve viđaš u prirodi, npr. cvet sa super-simetričnom strukturom latica... Ako pratiš liniju latica ka unutra, centru cveta, izgubićeš lepotu cveta iz vida, ali ćeš i dalje biti "unutar cveta", te ako nisi glup ko neka muva ili pčela, nećeš uginuti unutra, već ćeš se izvući na obod cveta prateći spiralu u obrnutom smeru od onog u čemu si zaglavio, tj. gde si sebe u fraktalu "sažeo"... ;) Ali ako uzmeš ceo cvet i sažmeš ga najpre u herbarijum, ubiješ mu miris, svedeš ga samo na 2 dimenzije, a i on nakon nekog vremena uvene i sav se raščupa i derogira načisto u svom izvornom obliku, onda si izvršio "sažetost" na celu ideju cveta i on kao takav više gubi smisao...I njegova fizika i njegova idejna fraktalnost je otišla u nepovrat. E, pa, stoga, ambivalencije koje je gospođa Nježićka navikla da opisno koristi za dela više mi ne nude ni deo izvornog fraktala nekog dela, već vrše upravo "sažetost" nad celim njegovim smislom i postojanjem, čime za mene gube svaki značaj i postaju opšta mesta, ponavljaju se uporno u svom beznačaju i patetici, te mi je vrlo brzo postalo jasno da su izgubili na snazi, ako su je ikada i imali... Nisam baš nameravao da budem ovako podroban, ali sam valjda bio dovoljno "kratak" i sam u dočaravanju toga. :lol: Eto još jedne ambivalencije kao bonus za kraj...:mrgreen::cool:

Nije ni to toliki problem... Pravi problem je sažetost ili sažimanje. ;):cool: Ako znaš iz matematike šta su fraktali, grafički paterni koji u najmanjem ponavljaju najveće i obrnuto...Opet, tu ni sažimanje ne predstavlja problem, jer ako se i svedeš do najmanjeg, i dalje imaš šansu da obrneš smer kretanja u fraktalu i kreneš od mikro ka makro-strukturi...Time se i izvučeš iz tog, kako veliš, zatvaranja i krećeš u otvaranje te strukture. Ali je problem kad na celokupnu fenomenologiju fraktala primeniš samo i prosto - sažetost... Pa samim tim si ga i uništio...:confused: Da razumeš, fraktali su obično složene spiralne strukture sa zlatnim presekom kakve viđaš u prirodi, npr. cvet sa super-simetričnom strukturom latica... Ako pratiš liniju latica ka unutra, centru cveta, izgubićeš lepotu cveta iz vida, ali ćeš i dalje biti "unutar cveta", te ako nisi glup ko neka muva ili pčela, nećeš uginuti unutra, već ćeš se izvući na obod cveta prateći spiralu u obrnutom smeru od onog u čemu si zaglavio, tj. gde si sebe u fraktalu "sažeo"... ;) Ali ako uzmeš ceo cvet i sažmeš ga najpre u herbarijum, ubiješ mu miris, svedeš ga samo na 2 dimenzije, a i on nakon nekog vremena uvene i sav se raščupa i derogira načisto u svom izvornom obliku, onda si izvršio "sažetost" na celu ideju cveta i on kao takav više gubi smisao...I njegova fizika i njegova idejna fraktalnost je otišla u nepovrat. E, pa, stoga, ambivalencije koje je gospođa Nježićka navikla da opisno koristi za dela više mi ne nude ni deo izvornog fraktala nekog dela, već vrše upravo "sažetost" nad celim njegovim smislom i postojanjem, čime za mene gube svaki značaj i postaju opšta mesta, ponavljaju se uporno u svom beznačaju i patetici, te mi je vrlo brzo postalo jasno da su izgubili na snazi, ako su je ikada i imali... Nisam baš nameravao da budem ovako podroban, ali sam valjda bio dovoljno "kratak" i sam u dočaravanju toga. :lol: Eto još jedne ambivalencije kao bonus za kraj...:mrgreen::cool:
- Veoma lepo izneto i dočarano. Samo, ja tu ne vidim problem već potvrdu kompleksne strukture svesti, odnosno postojanje svesnog i nesvesnog. Svesno je sfera uma. Sve dok je u sferi uma ili dok je ekspanzirano/rašireno doživljava se kao postojeće jer se može uočiti i razmatrati. Kada se sažme tada iz sfere uma i misli prelazi u nesvesno ili osećanja, emocije, nagone.

Unutar nesvesnog postoji podsvesno i nadsvesno. Podsvesno su urodjeni, primitivni, instinkti autonomnog nervnog sistema koji su u uskoj konekciji s telom i njegovim održanjem. Pored njih u podsvesno se sažima svaka misao i doživljeni dogadjaj stvarajući pamćenje i sve što se naučilo. Dakle, to je realizovano znanje u kojem ima i adekvatnih uvida, ali i zabluda. To znanje uvek ostaje u okviru trenutnog života i inkarnacije.

Mnoga duhovna učenja i religije navode postojanje duše i duha iza fizičkog tela koji su bezoblični i nevidljivi. Duša se poredi nematerijalnom dubinom sažetijom i dubljom od podsvesnog. U njoj je sve skladno sjedinjeno u ljubav, ne samo iz trenutne inkaranacije nego i prethodnih. Duh je nematerijalna visina iznad uma i misli ili sveobuhvatno polje informacija. Duh i duša su živi bitak svesti koji nije statičan nego dinamičan.

Ako um ostaje isključivo u okviru podsvesnog ne uči ništa novo. Zadržava staro shvatanje i obrasce ponašanja. Da bi ih proširio i unapredio mora uspostaviti konekciju s nadsvesnim. To ne može učiniti dok ne prodje kroz podsvesno. Zato je potrebna iskrena, nepristrasna introspekcija i kontempalacija u kojoj se dopušta svakom osećanju, misli, dogadjaju da se ispolji i pojavi bez osude.

Ali, nije dovoljno samo posmatrati pošto se uvek mora doneti neki zaključak i odluka šta da se čini. Kada se uspostavi kontakt s nadsvenim tada ljubav i savest postaju vodiči koji raskrinkavaju zamaskirane sebične interese, potrebe, strasti i niže nagone, pa se odluči delovati pravedno i pošteno. Bez toga nema osvešćivanja.

Fizički univerzum je svet materijalno-energetskih oblika i pojava. Sve što ga ima doživljava se kao nešto ili postojeće. Što ga nema smatra se nepostojećim. Medjutim, ima dosta istaknutih naučnika i mislilaca, ne samo duhovnih učitelja, koji ističu da je svest treći, bezoblični, nevidljivi, ali neuništivi, suštinski entitet života, tako da ovo ovde i sada nije sve. Svest/život ne nestaje niti se uništava, jer ako nije u fizičkoj pojavi i širini, tada je u nevidljivoj duhovnoj dubini i visini, odnosno nematerijalnoj, idejnoj sferi Sopstva.

Back