Blogovi

Svami Paramananda: "Čovek ne može imati destruktivno ponašanje, a da u isto vreme ne uništava i samog sebe. Ne može se prepustiti mržnji, ljutnji, ljubomori, a da u isto vreme ne vodi samog sebe u propast." * B.T. Washington: "Neću dozvoliti nijednom čoveku da mi umanji i degradira dušu time što će me naterati da ga mrzim." * Isaak Bashevis Singer: "Kada izneverite nekog, vi takođe izneverite i samog sebe." * Semuel Johnson: "Da li će čovek biti u dobrom ili lošem raspoloženju zavisi samo od njegove volje." * C. L. Allen: "Najskuplja stvar što možete da učinite je da imate neprijateljsko osećanje prema nekom. Cena koju plaćate je gubitak, večni gubitak vaše vlastite duše." * Španska narodna poslovica: "Uzmi što god hoćeš –...
Biblija (Pavlova poslanica Rimljanima 2.15): "Oni dokazuju da je delo zakona zapisano u srcima njihovim, a svedoci su im za to savest i misli kojima se sami okrivljuju ili pravdaju." * Emanuel Swedenborg: "Savest je Božije prisustvo u čoveku." * Immanuel Kant: "Dve stvari ispunjavaju um uvek novim i rastućim čuđenjem i strahopoštovanjem što češće razmišljam o njima – zvezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni." - Ukoliko se nastoji proniknuti u misteriju postojanja, treba poći od moralnih zakonitosti, jer su one suština unutrašnjeg smisla i reda preko kojeg se shvata spoljašnji. * Rollo May: "U ovakvom isticanju unutrašnjih motiva u etičkom delovanju nalazi moderne psihoterapije imaju najjasniju paralelu s Isusovim moralnim...
Vreme naplate
Kad dođe vreme da se ode, izvadiš novčanik i platiš... Ostaviš i bakšiš. Izvadiš dostojanstvo i platiš tuđe nepoštovanje. Izvadiš ljubav prema sebi i platiš manjak bilo čije. Izvadiš srce i platiš ljubav. Izvadiš dušu i platiš tugu. Izvadiš krivicu i platiš greh. Izvadiš vreme i platiš samoću. Ne deli račin. Najjeftinije prođeš kad sam sve platiš. Jer samo tako možeš da se okreneš i odeš, a da nemaš za čim da žališ. :aha2:
„Добар део мог живота је везан и одређен алкохолом. Једним делом, то је традиција. Очеви своје мушке потомке, у Срба, воде прво у кафану. Један од стубова мачизма и стамени чувар догме, да мушко дете иницијацију у свет мушкараца добије баш за кафанским столом. После се чуде кад и потомци заврше на лечењу. Другим делом сам годинама живео од новца зарађеног, што продајом пива што држањем кафане. То му дође, нешто као привредни аспект алкохола, у мом животу. Трећи је филозофско уметнички, тачније оправдање што проводим време у кафани. Лепше звучи боем од пијандура. О политици у овом посту ни речи,мада би студија могла да се напише о утицају истог на друштвено-политичке односе и мене у свему томе. Елем, као предани уживалац алкохола, свих...
Tyranthia (ljubavna SF priča)
Ovo je uvod u sporednu priču koja je kontrapunkt glavne linije. Zemlji preti unutrašnja katastrofa koja se ubrzano približava i koja je neizbežna. Da bi se bar nešto spasilo šalju se misije u zemljinu orbitu, na Mesec, Mars, ali i na udaljene planete koje nisu dovoljno istražene. Cilj je opstanak i produžetak ljudske vrste. Tyranthia je sve samo ne obična negostoljubiva planeta kakvom je smatraju. Spremna je da se bori protiv ljudi koji je žele teraformirati, na način na koji ljudi nikako nisu spremni. *** Kapetan Darius Cole je komandant misije Tyrantija koja je jedna od još nekoliko. Specijalista je za vojnu taktiku, svemirsku navigaciju, snažan i odlučan lider sa višegodišnjim iskustvom u vojnim misijama. Ima jasnu viziju i cilj...
Phillips Brooks: "Istinski način da se bude ponizan nije u tome da se saginješ dok ne budeš manji nego što jesi, već da se ispraviš u svojoj stvarnoj visini nasuprot neke više prirode koja će ti ukazati koliko je neznatna visina tvoje veličine." * Jean-Jeackues Rousseau: "Sve su strasti dobre ako umeš njima da vladaš. Sve su strasti zle ako im se podaš. Neka ti je dužnost uvek važnija od strasti." * Meister Eckhart: "Niko ne može znati Boga ko nije spoznao sebe – leti prema duši, tajnom mestu najviših." * Kierkegaard: "Prema Sokratu svaka individua je sama sebi centar i ceo svet ima centar u njoj pošto je njegovo samoznanje znanje Boga." * Rollo May: "Istina u tradiciji (unutrašnjeg svetla) u religijskoj istoriji je da se uvek mora...
ugasite svetla, predstava počinje
Zaista mi nedostaju bioskopi. Znam, znam, reći ćete da Beograd sada ima više bioskopskih dvorana nego ikada. I bićete u pravu, ali ja ne govorim o dvoranama u kojima puštaju filmove, već o bioskopima. Bioskop je institucija, škola, a dvorana je, ipak, samo dvorana i ništa više. Verovatno sam razmaženo samoživ kada danas, u vreme kad udobno zavaljeni u omiljenu fotelju, možete naručiti i pogledati sve što pomislite. E, pa, ne govorim o tome. Govorim i mislim o hramovima umetnosti. Da, baš tako kako sam rekao - hramovima. U njih se ulazilo sa strahopoštovanjem. Svaki novi film je bio novo iskustvo koje nas je, kako nam se činilo, približavalo svetu kojem smo težili. Sa druge strane, biti gledalac imalo je svoja pravila. Tačno se znalo ko...
Odbjegla od kuće
Otkako sam se vratila s mora, pukla tikva između mog mačeta Lenčice i mene. Istina, nije do mene – volim je isto kao i prije, ali ona nikako da mi oprosti što sam je ostavila pet dana na brigu mojoj prvoj komšinici. Zapravo, to malo slatko čudovište me nije ni dočekalo na kućnom pragu. Već treći dan po mom odlasku na more, odlutala je od kuće, ali mi ova moja kona nije htjela javiti da se ne sekiram. Baš sam se bila rastužila kad je nisam zatekla, ono baš, baš. Tačno mi more presjelo. Srećom, imala sam njenu sliku na mobilnom, pa sam je stavila na Facebook i zamolila ljude da mi jave ako je ko vidi. Ključni znak raspoznavanja bila je mala tamna mrlja na njušci i ista takva na donjem dijelu prednje šapice. Nije prošlo dva sata, lik...

...

PISMO "Sine moj, oči majkine. Oprosti majci što sve ovo nisam smela da ti kažem ranije. Sve one noći što sam preplakala bez glasa da me ne čuješ. Strah da li ću izdržati da te podignem onako kako bi i tvoj otac želeo. Oca si heroja imao sine moj. Takvi se više ne rađaju. Imao je snagu diva i dušu nežnu kao pamuk od kog je krsnica tvoja satkana. Nije majka htela da te brine. Suzu tvoju da ne vidim nisam dala. Ni kad smo bez večere na počinak odlazili a ja ti bajke pričala da ti glad prevarim. Bajke o tome kako se golubica u orla zagledala i sa njim gnezdo svila i malenog ptića odnjivila. Oprosti majci što nisam stigla da te se nagledam, osmehu moj. Po tri sam posla radila da ti krpe kupim da se u društvu ne stidiš a ti mi nikada to...

...

TRI SUZE i SNOVI "Hеbi ga matori, nije moralo ovako da bude. Mislio sam imamo vremena al eto. Rasipamo ono što bi trebali da štedimo. Sve više mi nedostaješ, valjda sam tek sad shvatio šta si me pitao i šta je trebalo da ti odgovorim. Sećaš li se onog dana kada si kupio prva kola. Da, onog dana kada si ih prao u dvorištu a sva deca iz zgrade se okupila oko tebe. Nemaš pojma koliko sam te taj dan mrzeo. Ti si bio samo moj tata i to su bila samo naša kola, šta su oni uopšte tražili tu. Nisam želeo i nisam mogao da siđem, rasplakao bih se a učio si me da muškarci me plaču. Možda bi sve bilo drugačije da jesam. Muškarci imaju prava na tri suze, tog dana prva je ostala neisplakana, duboko u meni. Nisam naučio da se izborim za ono što mi...
Rollo May: "Savest nije skup zaveštanih zabrana da stegne ličnost, da uguši vitalnost i impulse. Niti je savest odvojena od tradicije kao što se mislilo u liberalnom periodu da se svaki akt određuje de novo. Savest je pre sposobnost spajanja s vlastitim dubljim nivoom shvatanja, moralnom osetljivošću i svesnošću u kojem tradicija i neposredno iskustvo nisu suprostavljeni jedno drugom već se međusobno podudaraju. Etimologija termina pokazuje takvo tvrđenje. Sastavljena od dve latinske reči koje znače 'znati' (scire) i 'sa' (cum) savest je veoma bliska terminu svesti. U stvari u nekim zemljama kao Brazil, ista reč ('consciencia') se upotrebljava i za savest i za svest. Kada From govori o savesti kao 'Čovekovom povratku samom...
Karen Horney: "Duboko ukorenjena nesigurnost u odnosu na moralne vrednosti se obavezno pojavljuje u svakoj neurozi, bez obzira kako dogmatično osoba drži do naročitih aspekata njenog standarda koja su joj prihvatljiva." * C.L. Allen: "Učinili ste nepravdu. Da li vas boli? Budite veseli. Postajete beznadežni samo onda kad vaša duša prestane da oseća." * Cecil G. Osborne: "Unutrašnji sudija ili naša savest nije neprijatelj, već prijatelj. Ona je na našoj strani bez obzira koliko puta da se razočaramo. Njen prvenstveni cilj je da nam pomogne da izbegnemo akcije ili stav koji bi nas sprečio da pravilno volimo sami sebe. Savest nije Bog već njegov zastupnik. Vaš unutrašnji sudski sistem traži vašu bezbednost i celovitost i...
Svami Abhayananda: "Već dugo vremena svetska civilizacija priznaje samo nauku kao znanje. Nema sumnje da se to desilo kao reakcija na užase i izgrede slepe vere bez razuma ili vidljivih dokaza. Ali sada užas nauke zasnovane samo na razumu i vidljivim dokazima osakaćenim nedostatkom smisla za božansko i te kako se mogu uočiti. U nadi da možemo razumeti stvarnost samo kroz empirijsko, naučno učenje, mi smo napipavali put i spoticali se tumarajući često u pogrešnom pravcu; i konačno smo uvideli, našim dugim naporom da je zaista onako kako su nam mistici, koje smo smatrali sanjivim budalama, još od početka govorili." * Afrička izreka: "Jedini on je izašao iz samog sebe, a od jednog je izašlo sve što postoji." *** Prauzrok svega...
Ljuljačka
Ima u životu časova koji se nikada ne mogu zaboraviti. U sjećanje se zariju toliko oštro i duboko da ih iz nas vrijeme nikada ne može izbrisati. Velike trenutke u životu često u mislima obnavljamo, pričamo o njima, preslikavamo ih toliko da počinju da polako da gube sjaj i padaju u sjenu, a oni časovi, naoko sitni skrivaju se u srcu i tako provode svoj vječni usamljenički život. I u meni treperi uspomena na takve davne časove. Sjećam se. U avliju se ulazilo sa prašnjave ulice kroz veliku i tešku drvenu kapiju čije su baglame pod težinom krila kapije škripale. U središtu avlije bio se usidrio starinski bunar čije su kamene ivice bile izlizane od vremena i mnogih ruku koje su se oslanjale na njega. Iznad kamenog dijela bunara uzdizala...
Proročki San
Miki ulete kod mene u sobu izbezumljen, čupav, razrogačenih i staklenih očiju, izgledao je ludo i bio je lud. On poče brzo da mi opisuje slučaj koji mu se dogodio: "Težak i grub glas me je probudio iz sna, vikao je na mene! ”Ustaj slugo Božiji !!! Vreme ti je došlo da činiš ono što do sada činio nisi !!!” Otvorio sam oči i dalje ponavljajući delove rečenice koju sam čuo u snu. Ustaj!!! Slugo!!! - Vreme mi je činiti... Nešto drugo... Šta beše... Neizvesno je!!! Malo sam se moram priznati zamislio nad ozbiljnošću pitanja i naredbi koje sam dobio. Kako sam besmisleno šetao po kući, reči su se kao brzalica sve više kovitlale u mojoj glavi. Rešio sam da izađem iz napolje iz stana. Pred ogledalom sam se malo smirio i zagledao u novu...

...

KLETVA "Zašto Zorane, zašto?" "Ja nisam Zoran. Ne zovite me tako, druže sudija." "Kako drugačije da ti se obraćam?" "Ne znam druže sudija." Dvojica muškaraca, kasnih tridesetih godina, sedeli su jedan naspram drugog u prostoriji u kojoj osim stola, dve stolice i ogledala na bočnom zidu, nije bilo ničega drugoga. Jako neonsko svetlo ih je obasjavalo. Jedan nizak sa kao zift crnom kosom, u košulji sa zavrnutim rukavima i sakoom prebačenim preko naslona stolice. Drugi visok, mršav, skoro sasvim sede kose sa visokim zaliscima, u radničkom odelu koje mu zbog nečega nije ni malo pristajalo. Trljao je naizmenično zglobove jedne pa druge ruke, crvene od lisica, koje su mu bile skinute par minuta ranije. "Znači ti nisi onaj dečak, koga je...
Amaury de Riencourt: "Iznenađuje sličnost između slike sveta današnjih fizičara i vizije sveta istočne metafizike da je to možda zapanjujući kulturni fenomen našeg vremena." * Andre Gide: "Čovek ne može da otkrije novi okean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu." * Robert Jastrow: "Za naučnika, koji je živeo u veri razuma, priča završava kao ružan san. Savladavši planinu neznanja; sprema se da osvoji najviši vrh; i dok se izdiže na poslednji kamen, dočekuje ga grupa teologa koja sedi tamo već vekovima." *** S razlogom imamo sposobnost racionalnog, intuitivnog, apstraktnog i spekulativnog mišljenja. Svako od njih, na svoj način, doprinosi razvoju znanja. Do nove spoznaje se stiže proširivanjem poznatog intuicijom i...
Познајете ли Ђуру? Ђуро је... Ђуро је оно пола човјека које не волите. Оно пола вашег партнера, најбољег пријатеља, шефа, кума, брата, сестре... И пола вас. Има и вас једна половина која људима иде на нерве, диже притисак, масира мозак, турпија ганглије, скакуће по живцима у маниру ретардиране вјеверице... Како хоћете. Свеједно. Ја познајем много Ђура. Мој ми најгори. Тачно осјетим кад се мали кретен појави и почне да режи из мене. И трудим се да му залијепим фластер (или бар филтер) преко уста. Да га пустим да лаје како хоће, посљедице би биле несагледиве... Жао ми је што многи људи свог Ђуру не знају и не препознају. И онда њихов Ђуро направи белај, туђи Ђуро реагује слично и куку наопако ето рата, свађе, раскида... Кад би људи мало...
Ljudi se, kao i većina životinja i pojedinih biljnih vrsta, razmnožavaju polno. Želja za seksualnim činom počinje čulnim nadražajima i naletom emocija u um. Nesvesni nivo preplavi svesni i postane dominantan. Jača intenzitet nagona i osećanja. Sve manje se misli, a sve više prepušta prijatnom fizičkom i emocionalnom doživljaju. Seksualna uzbudjenjenost je posebno stanje svesti koje prouzrokuje karakteristične telesne promene. Kod muškaraca dodje do erekcije, a žene ovlaže. Erekcija omogući muškarcu prodor u ženu, dok ga vlažnost učini prijatnim. Seksualnim aktom racionalni deo ličnosti se potisne telesnim i duhovnim nagonom. Destruktivnost telesnog u vidu prodiranja kod muškaraca (aktivni, agresivni, sadistički element) i...
Ego se osvešćuje čitav život tako što uspostavlja kontakt s duhovnim potencijalom. Svaka situacija nas može nečem naučiti ako smo otvoreni ka novim uvidima i spremni da menjamo mišljenje. Nad-ego je moment u kojem ego dosegne nadsvesno i učini progresivni pomak integracijom osećanja i razuma ili jedinstvom bića. Tada um koristi puni svesni kapacitet, dobije jasan uvid u okolnosti i vlastito psihičko stanje. Mada su osobine kao na primer, želja za slavom, bogatstvom, isticanjem, zavist, ljubomora, pohlepa, rivalstvo, povodljivost, slabost prema iskušenjima itd. učestale, nisu prava priroda ljudi. Da jesu ne bi se mogle prevazići, niti bi postojali oni koji uspešno odolevaju iskušenjima, ne manipulišu, ne zavide, koji su iskreni...
S njom počinjemo dan. Krademo malo zagarantovanog užitka od prevrtljive svakodnevice. Sakrivamo se u kafe kutku od turobne atmosfere gomile, udaljavamo se od bezlične samoće. Okrećemo je naglavačke i proričemo sudbinu, mamimo sebi društvo (i komšiju/nicu:D) Drugi nas kupuju svojom dobro pripremljenom kafom, za kafom nam prodaju svoje snove, nadanja i jadanja, sklapaju poslove. Koristimo je kao izgovor da se vidimo s drugima i da pobegnemo iz kuće, gde god bili na kraju uvek na nju naiđemo. Piskaramo na forumu nadahnuti njenim mirisom :njam: Da zastanemo na trenutak od svega i da uživamo u tih "pola sata" i da budu samo naši. Privremen užitak, dnevna rutina, sredstvo i izgovor za neki drugi cilj, omiljena navika, šta je sve...
Sličica sa plaže
Plaža je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Između ležaljki, peškira i suncobrana jarkih boja provlačio se momčić s velikom plavom, hermetički zatvorenom plastičnom kantom, uzvikujući: "Kuhani kukuruzi, kuhani mladi kukuruzi!" Na ležaljci do moje sjedila je jedna mlada mama s plavokosom djevojčicom od neke tri-četiri godine. Malena me gledala smiješeći se. Na moje pitanje kako se zove, nije htjela odgovoriti, ali mi je zato važno saopćila da je peti razred. Nedugo poslije, na plaži se pojavila djevojka koja je u rukama imala gomilu knjiga koje je naslagala vertikalno, prislonivši ih uz grudi. Jedva da joj je glava provirivala. Zaustavila sam je da pogledam neke naslove, iako sam u torbi za plažu imala Zilahija i Perl Bak. Iznenadila...
Marcel Proust: "Oslobadjamo se patnje samo onda kada je u potpunosti osetimo." * Shari Davies: "Ako se nešto traumatično desi u vašem životu, veoma je važno da istražujete vaše reakcije. Iskustvo i njegov uticaj neće tek tako nestati. S njim se mora suočiti i vaša osećanja se moraju izraziti. Što god se više osećanja ignorišu, ona postaju sve agresivnija." * Rollo May: "Ako se traži istina, uvek se rizikuje da se otkrije nešto što se ne želi videti. Neophodno je imati takav odnos sa samim sobom i takvu sigurnost u konačne vrednosti da se usuđuje rizikovati mogućnost da se iskoreni verovanje i svakodnevne vrednosti kojima je neko živeo. Zato ne treba da iznenađuje, kao što je Paskal primetio da je iskrena ljubav prema mudrosti...
Alexsandre Dumas: "Svaka generalizacija je opasna, pa i ova." * Heraclitus: "Suprotno je korisno, i iz raznolikog postaje najlepši sklad, i sve proizilazi iz borbe." "Rat je roditelj svemu i car svemu, jedne je učinio bogovima, druge ljudima, jedne robovima, druge slobodnima." * Rochefoucauld: "Nije dovoljno samo imati izvrsne kvalitete, mi takođe trebamo znati upravljati njima." * Albert Einstain: "Većina ljudi misli da intelekt čini čoveka velikim. Nisu u pravu: to je karakter." *** Ljude nije uvek moguće razumeti kroz opšte pravilo. Nekad je neophodan individualan pristup jer svaki čovek ima različit razvoj i okolnosti života. Ipak, ni generalizacija nije beskorisna. Kada nije moguće razmotriti svaki pojedini slučaj...
Nadsvesni duhovni potencijal se doživljava kao ljubav i savest. Ljubav blagotvorno deluje na telo i um. Iz nje proizilaze plemenite misli koje ispune telo lakoćom. Celo biće vibrira drugačije. Naprosto se transformiše. Sve zablista novim smislom. Otuda izreke: "sija od sreće", "ozaren radošću", "zrači ljubavlju". Podsvesno se u umu javlja kao mržnja, okrutnost, divlji bes, strah itd. Prouzrokuje mučninu u stomaku, lupanje srca, napetost, grčenje mišića ili zatvaranje tela. Dok se nadsvesno poistovećuje svetlošću, podsvesno se asocira tamom što se slikovito predstavlja kao "tmurno raspoloženje", "mračno osećanje mržnje i besa", "smrklo se pred očima", "pao mrak na oči". Telesnim zatvaranjem se odvoji od duhovnog svetla...
Za besno reagovanje ima više uzroka. Može biti intermitentni eksplozivni poremećaj, simptom neuroloških i hormonskih promena, ali može biti i stečen ili naučen. Prilikom afekta Polusvesni ego se u tolikoj meri osnaži da se direktno reaguje iz njega. U takvim momentima se čak oseti da racionalni deo ličnosti prisustvuje celom incidentu kao nemi posmatrač, dok ponašanje proizilazi iz divljeg besa koje je dostiglo vrhunac i koje se mora isprazniti da bi se osetilo olakšanje i ublažila nesnosna napetost. Deca, koja su odrastala uz besne roditelje, najčešće i sama tako reaguju. Jedan od razloga je što su roditelji uzor. Deca od njih uče kako da se ponašaju. Naročito u stresnim situacijama. Pored toga, izlivi besa roditelja ostanu...
Back