Mnogima neprijatna istina

Svaka sličnost sa minijaturnom ekspoziturom RuZije na Balkanu je 100% slučajna... Whataboutisti tipa ''aAmErIkA'' da od**bu u troskocima.

Rusija je totalitarna, ekstraktivna država kojom se upravlja apsolutnom, despotskom vlašću. Izlog-prestonica ni na koji način ne predstavlja pravu Rusiju, koju je mnogo bolje opisati kao oronulu pustoš koja se nalazi na ivici zaborava, nego bilo šta što liči na „veliku silu“ kojom se hvale car-tiranin Putin i njegove ponizne sluge.

Razlog zašto Moskva, Sankt Peterburg i još možda nekoliko gradova blistaju od raskoši je taj što Rusija, kao i svi despotski sistemi, funkcioniše na hipercentralizovanoj društveno-ekonomskoj paradigmi eksploatacije i pljačke.

Setite se starih kolonijalnih carstava, osim što ovde umesto tzv. "nižih rasa" bivaju ugnjetene i potčinjene široke narodne mase prostih kmetova, pijanaca i nomada, koji čine lavovski deo stanovništva Rodine.

Pojednostavljeno rečeno, Rusija je nacija koja samu sebe pljačka i kolonizuje.

Ishod ove matrice ekstraktivne moći je jasan.

U Carstvu Robova, par gradova od državnog značaja žive ono što je suštinsko drugačije od ostatka zemlje. Oni su, namerno i planski, paraziti i pijavice večito žedne nafte i plina, koji se hrane lešom suštinski propale zemlje čiji izdašni resursi maskiraju odvratnu kulturu zaostalosti, varvarstva i brutalnosti.

Nemojte pasti u iskušenje da nasednete na potemkinovsku varku da je šačica veličanstvenih spomenika lociranih u Moskvi i St. Petersburgu na bilo koji način istinska posledica i plod ruskog narodno-kulturnog karaktera.

Jer takva veličanstvenost je izgrađena na grbači kmetova i sebara koji su naseljavali i nastavljaju da naseljavaju ovakav svet (slika dole).

E to je PRAVA RUSIJA, mračnjačka septička jama trajne bede, hroničnog beznađa i patetične aljkavosti.

Njeno stanovništvo bitiše u večitom grču ludačke iracionalnosti od kolevke do groba, koju karakteriše gotovo jednoobrazni prezir prema Logici, Istini i Zdravom Razumu.
Jer takva jadna bitisanja su neizbežan ishod sistema koji davi svoje žrtvene jarčeve pod gvozdenim stiskom tiranskog despota koji živi, radi i umire po principu sirove i brutalne neograničene moći.

Dakle, sada dolazimo do zaključka: zašto je ruski ekonomski proizvod po glavi stanovnika tako mali, pitate se?

A zašto ne bi i bio?

Istorija nas uči da su ekstraktivni, eksploatatorski sistemi retko svetionici istinskog bogatstva i prosperiteta.
Jer istinski prosperitet ne leži u slučajnim rudama u ili na zemlji.
Ona leži u kreativnoj konstelaciji ljudskih umova koji sarađuju i nadmeću se jedni sa drugima, sa ciljem da unaprede razvoj i stanje civilizacije, nudeći jednu po jednu inovaciju.
Nacija sposobna samo da raskopava i isisava Zemlju u nadi za slučajnim bogatstvom je nacija predodređena da čami u večitom zastoju.
Zloćudna i jalova pravoslavno-centralnoazijatska kultura Rusije je u samom korenu njene apatije, njenog fatalizma, njene nefunkcionalnosti i sveopšte slabosti.

Svaki pokušaj da se „civilizuje“ ili „modernizuje“ primitivna Imperija Robova kroz istoriju je propao iz jednog jednostavnog razloga:
DIVLJAK UMOTAN U CARSKI PLAŠT JE SAMO VARVARIN I NIŠTA VIŠE.

459117067_502997139106745_26721597390744466_n.jpg

Tako je i kod nas. Jad i beda u celoj zemlji i nekoliko megalomaskih multimilionskih koruptivnih projekata gde učestvuje manji krug ljudi... pa kad neko pita oni kažu "evo, gradi se, razvijamo se". Da, oni se razvijaju dok zemlja propada. Tako je valjda u svim autokatskim društvima.
Tursko-tatarsko-vizantijska tipologija vlasti. Tako je to kada se 988. i 1219. primanjem ortoDOGsije zauvek otislo od Evrope i prigrlio orijent.

Je za svakoga nešto drugo izgleda
Za mene je velika zemlja, ogromna duhovno kulturna tenkovina, iako je meni mnogo lepše u Engleskoj, o kojoj mislim sve najlepše u suštinskom (ne političkom smislu), isto tako i o Rusiji.

Nije Rusija njen državni aparat već okean kulture i duhovnosti koja nadilazi sav negativitet bilo kog režima i totalitarnosti.

Dovoljno je mržnje u svetu a prilično puno je tog kolektivističko isključivog pogleda na svet i ljude.

Zajebimo više te jalove priče.

Je za svakoga nešto drugo izgleda
Za mene je velika zemlja, ogromna duhovno kulturna tenkovina,
''Duhovnost'' je ionako gomila paranormalnih iluzija i deluzija raznih narkomana i padavicara, tako da nema nikakvu tezinu u praksi.

Uostalom, i Indija je poznata po famoznoj duhovnosti pa je rupa poslednje vrste.
Nije Rusija njen državni aparat
Varas se. Stavise, nisu cak ni u fazonu ''drzava, to sam ja'', kao u evropskom apsolutizmu, vec ''ja sam Svemocni Kan-Car koji poseduje i ima sve i svakoga u drzavi kao sultan i moja volja je Bozija volja'' kao u svim despotijama istoka, od Bosne do Japana.

''Duhovnost'' je ionako gomila paranormalnih iluzija i deluzija raznih narkomana i padavicara, tako da nema nikakvu tezinu u praksi.

Uostalom, i Indija je poznata po famoznoj duhovnosti pa je rupa poslednje vrste.

Varas se. Stavise, nisu cak ni u fazonu ''drzava, to sam ja'', kao u evropskom apsolutizmu, vec ''ja sam Svemocni Kan-Car koji poseduje i ima sve i svakoga u drzavi kao sultan i moja volja je Bozija volja'' kao u svim despotijama istoka, od Bosne do Japana.
Ok
Tvoje mišljenje
Imaš pravo na to
To je tvoja istina
Ali nema opšte jedne jedine istine
Već naših iskustava i doživljaja i to kako mi osećamo
Ne treba jedni druge da ubeđujemo
Jel možemo da se družimo iako nemamo iste doživljaje?

Tursko-tatarsko-vizantijska tipologija vlasti. Tako je to kada se 988. i 1219. primanjem ortoDOGsije zauvek otislo od Evrope i prigrlio orijent.
Nažalost,samo ću dodati da su Varvari oduvek i i sada samo Varvari i da nikakvo civilizovanje njima ništa donelo nije.Iza lažnih belih zuba,kriju se duboke psihoze i nesigurnosti.Varvari,gladni i usmrdjeni u njihovim zabitima od Engleske do Švedske ,nisu ništa drugo mogli nego da poharaju i sruše civilizovani istok i ta kradja ih održava do današnjeg dana ,samo perfidnijim metodama.
Iščekivanje Varvara-Konstantin Kavafi
varvare zasenjuju stvari
Govorancije i leporecje varvarima ,dosadno je
Tako da...koliko god Rusija bila nikakva u svakom smislu,ne može da bude varvarska ,to mogu samo izvorni varvari sa zapada

Za mene je velika zemlja, ogromna duhovno kulturna tenkovina, iako je meni mnogo lepše u Engleskoj, o kojoj mislim sve najlepše u suštinskom (ne političkom smislu), isto tako i o Rusiji.

Nije Rusija njen državni aparat već okean kulture i duhovnosti koja nadilazi sav negativitet bilo kog režima i totalitarnosti.

Mislim da niko ne spori ni rusku kulturu ni duhovnost, šta više, mislim da je to narod sa većim vrlinama nego mnogi drugi. Ove se više referiše na državni aparat koji ima represivni karakter i zabada nos u tuđa dvorišta. Pa tako Putin i dalje ne može da prežali raspad SSSR i ponaša se agresivno u svom dvorištu, koje je ujedno i dvorište evrope pa su se svi unervozili i nastao je problem. Jbg, ponekad moraš i da naučiš da ostaviš prošlost iza sebe a ne da se večno duriš i inatiš. Sve isto važi i za nas.

Mislim da niko ne spori ni rusku kulturu ni duhovnost, šta više, mislim da je to narod sa većim vrlinama nego mnogi drugi. Ove se više referiše na državni aparat koji ima represivni karakter i zabada nos u tuđa dvorišta. Pa tako Putin i dalje ne može da prežali raspad SSSR i ponaša se agresivno u svom dvorištu, koje je ujedno i dvorište evrope pa su se svi unervozili i nastao je problem. Jbg, ponekad moraš i da naučiš da ostaviš prošlost iza sebe a ne da se večno duriš i inatiš. Sve isto važi i za nas.
Tim pre se ne može etiketirati cela Rusija kao "septička jama"
To je ipak vređanje jedne nacije i zemlje
Uvek taj narativ "opali" po celom narodu i kulturi umesto da postoji diferencijacija

Back