Blogovi

Rollo May: "Savest nije skup zaveštanih zabrana da stegne ličnost, da uguši vitalnost i impulse. Niti je savest odvojena od tradicije kao što se mislilo u liberalnom periodu da se svaki akt određuje de novo. Savest je pre sposobnost spajanja s vlastitim dubljim nivoom shvatanja, moralnom osetljivošću i svesnošću u kojem tradicija i neposredno iskustvo nisu suprostavljeni jedno drugom već se međusobno podudaraju. Etimologija termina pokazuje takvo tvrđenje. Sastavljena od dve latinske reči koje znače 'znati' (scire) i 'sa' (cum) savest je veoma bliska terminu svesti. U stvari u nekim zemljama kao Brazil, ista reč ('consciencia') se upotrebljava i za savest i za svest. Kada From govori o savesti kao 'Čovekovom povratku samom...
Karen Horney: "Duboko ukorenjena nesigurnost u odnosu na moralne vrednosti se obavezno pojavljuje u svakoj neurozi, bez obzira kako dogmatično osoba drži do naročitih aspekata njenog standarda koja su joj prihvatljiva." * C.L. Allen: "Učinili ste nepravdu. Da li vas boli? Budite veseli. Postajete beznadežni samo onda kad vaša duša prestane da oseća." * Cecil G. Osborne: "Unutrašnji sudija ili naša savest nije neprijatelj, već prijatelj. Ona je na našoj strani bez obzira koliko puta da se razočaramo. Njen prvenstveni cilj je da nam pomogne da izbegnemo akcije ili stav koji bi nas sprečio da pravilno volimo sami sebe. Savest nije Bog već njegov zastupnik. Vaš unutrašnji sudski sistem traži vašu bezbednost i celovitost i...
Svami Abhayananda: "Već dugo vremena svetska civilizacija priznaje samo nauku kao znanje. Nema sumnje da se to desilo kao reakcija na užase i izgrede slepe vere bez razuma ili vidljivih dokaza. Ali sada užas nauke zasnovane samo na razumu i vidljivim dokazima osakaćenim nedostatkom smisla za božansko i te kako se mogu uočiti. U nadi da možemo razumeti stvarnost samo kroz empirijsko, naučno učenje, mi smo napipavali put i spoticali se tumarajući često u pogrešnom pravcu; i konačno smo uvideli, našim dugim naporom da je zaista onako kako su nam mistici, koje smo smatrali sanjivim budalama, još od početka govorili." * Afrička izreka: "Jedini on je izašao iz samog sebe, a od jednog je izašlo sve što postoji." *** Prauzrok svega...
Ljuljačka
Ima u životu časova koji se nikada ne mogu zaboraviti. U sjećanje se zariju toliko oštro i duboko da ih iz nas vrijeme nikada ne može izbrisati. Velike trenutke u životu često u mislima obnavljamo, pričamo o njima, preslikavamo ih toliko da počinju da polako da gube sjaj i padaju u sjenu, a oni časovi, naoko sitni skrivaju se u srcu i tako provode svoj vječni usamljenički život. I u meni treperi uspomena na takve davne časove. Sjećam se. U avliju se ulazilo sa prašnjave ulice kroz veliku i tešku drvenu kapiju čije su baglame pod težinom krila kapije škripale. U središtu avlije bio se usidrio starinski bunar čije su kamene ivice bile izlizane od vremena i mnogih ruku koje su se oslanjale na njega. Iznad kamenog dijela bunara uzdizala...
Proročki San
Miki ulete kod mene u sobu izbezumljen, čupav, razrogačenih i staklenih očiju, izgledao je ludo i bio je lud. On poče brzo da mi opisuje slučaj koji mu se dogodio: "Težak i grub glas me je probudio iz sna, vikao je na mene! ”Ustaj slugo Božiji !!! Vreme ti je došlo da činiš ono što do sada činio nisi !!!” Otvorio sam oči i dalje ponavljajući delove rečenice koju sam čuo u snu. Ustaj!!! Slugo!!! - Vreme mi je činiti... Nešto drugo... Šta beše... Neizvesno je!!! Malo sam se moram priznati zamislio nad ozbiljnošću pitanja i naredbi koje sam dobio. Kako sam besmisleno šetao po kući, reči su se kao brzalica sve više kovitlale u mojoj glavi. Rešio sam da izađem iz napolje iz stana. Pred ogledalom sam se malo smirio i zagledao u novu...

...

KLETVA "Zašto Zorane, zašto?" "Ja nisam Zoran. Ne zovite me tako, druže sudija." "Kako drugačije da ti se obraćam?" "Ne znam druže sudija." Dvojica muškaraca, kasnih tridesetih godina, sedeli su jedan naspram drugog u prostoriji u kojoj osim stola, dve stolice i ogledala na bočnom zidu, nije bilo ničega drugoga. Jako neonsko svetlo ih je obasjavalo. Jedan nizak sa kao zift crnom kosom, u košulji sa zavrnutim rukavima i sakoom prebačenim preko naslona stolice. Drugi visok, mršav, skoro sasvim sede kose sa visokim zaliscima, u radničkom odelu koje mu zbog nečega nije ni malo pristajalo. Trljao je naizmenično zglobove jedne pa druge ruke, crvene od lisica, koje su mu bile skinute par minuta ranije. "Znači ti nisi onaj dečak, koga je...
Amaury de Riencourt: "Iznenađuje sličnost između slike sveta današnjih fizičara i vizije sveta istočne metafizike da je to možda zapanjujući kulturni fenomen našeg vremena." * Andre Gide: "Čovek ne može da otkrije novi okean ako nema hrabrosti da izgubi iz vida obalu." * Robert Jastrow: "Za naučnika, koji je živeo u veri razuma, priča završava kao ružan san. Savladavši planinu neznanja; sprema se da osvoji najviši vrh; i dok se izdiže na poslednji kamen, dočekuje ga grupa teologa koja sedi tamo već vekovima." *** S razlogom imamo sposobnost racionalnog, intuitivnog, apstraktnog i spekulativnog mišljenja. Svako od njih, na svoj način, doprinosi razvoju znanja. Do nove spoznaje se stiže proširivanjem poznatog intuicijom i...
Познајете ли Ђуру? Ђуро је... Ђуро је оно пола човјека које не волите. Оно пола вашег партнера, најбољег пријатеља, шефа, кума, брата, сестре... И пола вас. Има и вас једна половина која људима иде на нерве, диже притисак, масира мозак, турпија ганглије, скакуће по живцима у маниру ретардиране вјеверице... Како хоћете. Свеједно. Ја познајем много Ђура. Мој ми најгори. Тачно осјетим кад се мали кретен појави и почне да режи из мене. И трудим се да му залијепим фластер (или бар филтер) преко уста. Да га пустим да лаје како хоће, посљедице би биле несагледиве... Жао ми је што многи људи свог Ђуру не знају и не препознају. И онда њихов Ђуро направи белај, туђи Ђуро реагује слично и куку наопако ето рата, свађе, раскида... Кад би људи мало...
Ljudi se, kao i većina životinja i pojedinih biljnih vrsta, razmnožavaju polno. Želja za seksualnim činom počinje čulnim nadražajima i naletom emocija u um. Nesvesni nivo preplavi svesni i postane dominantan. Jača intenzitet nagona i osećanja. Sve manje se misli, a sve više prepušta prijatnom fizičkom i emocionalnom doživljaju. Seksualna uzbudjenjenost je posebno stanje svesti koje prouzrokuje karakteristične telesne promene. Kod muškaraca dodje do erekcije, a žene ovlaže. Erekcija omogući muškarcu prodor u ženu, dok ga vlažnost učini prijatnim. Seksualnim aktom racionalni deo ličnosti se potisne telesnim i duhovnim nagonom. Destruktivnost telesnog u vidu prodiranja kod muškaraca (aktivni, agresivni, sadistički element) i...
Ego se osvešćuje čitav život tako što uspostavlja kontakt s duhovnim potencijalom. Svaka situacija nas može nečem naučiti ako smo otvoreni ka novim uvidima i spremni da menjamo mišljenje. Nad-ego je moment u kojem ego dosegne nadsvesno i učini progresivni pomak integracijom osećanja i razuma ili jedinstvom bića. Tada um koristi puni svesni kapacitet, dobije jasan uvid u okolnosti i vlastito psihičko stanje. Mada su osobine kao na primer, želja za slavom, bogatstvom, isticanjem, zavist, ljubomora, pohlepa, rivalstvo, povodljivost, slabost prema iskušenjima itd. učestale, nisu prava priroda ljudi. Da jesu ne bi se mogle prevazići, niti bi postojali oni koji uspešno odolevaju iskušenjima, ne manipulišu, ne zavide, koji su iskreni...
S njom počinjemo dan. Krademo malo zagarantovanog užitka od prevrtljive svakodnevice. Sakrivamo se u kafe kutku od turobne atmosfere gomile, udaljavamo se od bezlične samoće. Okrećemo je naglavačke i proričemo sudbinu, mamimo sebi društvo (i komšiju/nicu:D) Drugi nas kupuju svojom dobro pripremljenom kafom, za kafom nam prodaju svoje snove, nadanja i jadanja, sklapaju poslove. Koristimo je kao izgovor da se vidimo s drugima i da pobegnemo iz kuće, gde god bili na kraju uvek na nju naiđemo. Piskaramo na forumu nadahnuti njenim mirisom :njam: Da zastanemo na trenutak od svega i da uživamo u tih "pola sata" i da budu samo naši. Privremen užitak, dnevna rutina, sredstvo i izgovor za neki drugi cilj, omiljena navika, šta je sve...
Sličica sa plaže
Plaža je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Između ležaljki, peškira i suncobrana jarkih boja provlačio se momčić s velikom plavom, hermetički zatvorenom plastičnom kantom, uzvikujući: "Kuhani kukuruzi, kuhani mladi kukuruzi!" Na ležaljci do moje sjedila je jedna mlada mama s plavokosom djevojčicom od neke tri-četiri godine. Malena me gledala smiješeći se. Na moje pitanje kako se zove, nije htjela odgovoriti, ali mi je zato važno saopćila da je peti razred. Nedugo poslije, na plaži se pojavila djevojka koja je u rukama imala gomilu knjiga koje je naslagala vertikalno, prislonivši ih uz grudi. Jedva da joj je glava provirivala. Zaustavila sam je da pogledam neke naslove, iako sam u torbi za plažu imala Zilahija i Perl Bak. Iznenadila...
Marcel Proust: "Oslobadjamo se patnje samo onda kada je u potpunosti osetimo." * Shari Davies: "Ako se nešto traumatično desi u vašem životu, veoma je važno da istražujete vaše reakcije. Iskustvo i njegov uticaj neće tek tako nestati. S njim se mora suočiti i vaša osećanja se moraju izraziti. Što god se više osećanja ignorišu, ona postaju sve agresivnija." * Rollo May: "Ako se traži istina, uvek se rizikuje da se otkrije nešto što se ne želi videti. Neophodno je imati takav odnos sa samim sobom i takvu sigurnost u konačne vrednosti da se usuđuje rizikovati mogućnost da se iskoreni verovanje i svakodnevne vrednosti kojima je neko živeo. Zato ne treba da iznenađuje, kao što je Paskal primetio da je iskrena ljubav prema mudrosti...
Alexsandre Dumas: "Svaka generalizacija je opasna, pa i ova." * Heraclitus: "Suprotno je korisno, i iz raznolikog postaje najlepši sklad, i sve proizilazi iz borbe." "Rat je roditelj svemu i car svemu, jedne je učinio bogovima, druge ljudima, jedne robovima, druge slobodnima." * Rochefoucauld: "Nije dovoljno samo imati izvrsne kvalitete, mi takođe trebamo znati upravljati njima." * Albert Einstain: "Većina ljudi misli da intelekt čini čoveka velikim. Nisu u pravu: to je karakter." *** Ljude nije uvek moguće razumeti kroz opšte pravilo. Nekad je neophodan individualan pristup jer svaki čovek ima različit razvoj i okolnosti života. Ipak, ni generalizacija nije beskorisna. Kada nije moguće razmotriti svaki pojedini slučaj...
Nadsvesni duhovni potencijal se doživljava kao ljubav i savest. Ljubav blagotvorno deluje na telo i um. Iz nje proizilaze plemenite misli koje ispune telo lakoćom. Celo biće vibrira drugačije. Naprosto se transformiše. Sve zablista novim smislom. Otuda izreke: "sija od sreće", "ozaren radošću", "zrači ljubavlju". Podsvesno se u umu javlja kao mržnja, okrutnost, divlji bes, strah itd. Prouzrokuje mučninu u stomaku, lupanje srca, napetost, grčenje mišića ili zatvaranje tela. Dok se nadsvesno poistovećuje svetlošću, podsvesno se asocira tamom što se slikovito predstavlja kao "tmurno raspoloženje", "mračno osećanje mržnje i besa", "smrklo se pred očima", "pao mrak na oči". Telesnim zatvaranjem se odvoji od duhovnog svetla...
Za besno reagovanje ima više uzroka. Može biti intermitentni eksplozivni poremećaj, simptom neuroloških i hormonskih promena, ali može biti i stečen ili naučen. Prilikom afekta Polusvesni ego se u tolikoj meri osnaži da se direktno reaguje iz njega. U takvim momentima se čak oseti da racionalni deo ličnosti prisustvuje celom incidentu kao nemi posmatrač, dok ponašanje proizilazi iz divljeg besa koje je dostiglo vrhunac i koje se mora isprazniti da bi se osetilo olakšanje i ublažila nesnosna napetost. Deca, koja su odrastala uz besne roditelje, najčešće i sama tako reaguju. Jedan od razloga je što su roditelji uzor. Deca od njih uče kako da se ponašaju. Naročito u stresnim situacijama. Pored toga, izlivi besa roditelja ostanu...
Oko urođenih i stečenih osobina postoje različita mišljenja. Ipak, zapaženo je da detinjstvo ima veliki značaj na formiranje ličnosti. Zato se naročita pažnja posvećuje vaspitanju dece i pronalaženju efikasnih metoda koje će pozitivno uticati na njihov psihički i mentalni rast. Svaki čovek se radja sa unikatnom inteligencijom. Iako se ona pravilnom stimulacijom može donekle poboljšati ne može se drastično izmeniti. Medjutim, moguće je usmeriti njen razvoj. Da bi se to razumelo treba poći od dinamične strukture svesti. Polusvesni ego, isto kao i pod-ego, spada u sferu podsvesnog i u većini slučajeva podrazumeva destruktivna osećanja. Medjutim, izmedju njih postoji značajna razlika. Pod-ego proističe iz urodjenog nagona...

ego

Ego je najpoznatiji i najkontroverzniji termin. Poistovećen je sujetom i arogantnošću i proglašen osnovnim uzrokom disfunkcionalnosti. Mada je to objašnjenje jednostrano i uprošćeno njegova stalna prisutnost i ponavljanje je dovelo do toga da je opšteprihvaćeno. Zapostavila se činjenica da postoji i ego koji se ne precenjuje, već podcenjuje, kao i zdrav, balansiran koji poštuje i uvažava i sebe i druge. Reč ego potiče od latinske reči ja i znači svesnost o vlastitom identitetu. Zbog toga je vitalni deo uma i inteligencije. Mišljenje da se može eliminisati je mit. Samosvest je neophodna, jer bez svesti o sebi nema ni svesti o okolini. Ego se ne može eliminisati, već se mora neprestano razvijati, osvešćivati ili kultivisati...
Raspoznavanje stvari
Trčao je po klackalici sa jedne na drugu stranu i pokušavao da je poravna i zaustavi u ravnoteži. Bio je svestan neusklađenosti svojih namera i mogućnosti svoga tela. U vidokrugu mu je bila samo daska koja se dizala i spuštala, zavisno od brzine koraka. Nesputanost igre oslobađala je veštinu prilagođavanja. Pojačavao je brzinu, skraćivao put i približavao središtu klackalice. Naglo je zastao. I naglo raširio noge u uhvaćenom težištu. Daska se zaustavila, umirila i čekala u savršenoj ravnoteži. Sabranost je postala njegov novi, skriveni stepen vere. Zaigrano, pa umireno telo odisalo je skladom. Ako mu posustane pažnja, daska će se prikloniti jednoj strani. Znao je istovremeno da samo usredsređenje nije konačno stanje ravnoteže. Osetio...
Čaura reči
Proverava čauru reči. Utiskiva sačmu u njene najdublje slojeve. Stvara novo jedinjenje. Svako zrno stoji na određenom mestu. Svaka misao koristi svoju mogućnost. Ojačava probojnost. Ruši predrasude i raskrinkava laži. Upozoraval na sve šta je nužno u čoveku. Njen duh i razum ispunjavaju leglo reči. Toplotom njene krvi i mesom njenog mesa. Nektarom najređeg rastinja. Uverena u snagu reči zatvara čauru. Sačuvan je i najmanji deo pamćenja. Sama reč odlučuje o svom putu. A ona, osluškuje udar glasnica i odbacuje čauru. Ispaljuje se u gustu i nevidljivu putanju. Kretanje se pretvara u usijanje. Oslobađa se svega što je suvišno. Zasipa radoznale kao Sunčev vetar. Oživljava u kolapsu gravitacije. U novom nezamislivom blesku. Njene...
Uz svest se, pored nesvesnog i svesnog, vezuje i mnoštvo drugih termina kao na primer, podsvesno, nadsvesno (supersvesno), id, ego, super-ego. Mnogi od njih nisu dovoljno jasni iako se koriste u svakodnevnom govoru. To se, naročito, odnosi na nesvesno. Sigmund Frojd je nesvesno definisao kao nepoznato, ali suštinsko u svesti, a svesno kao poznato i pojavno. Za nesvesno kaže: "Nesvesno je veći krug koji u sebe obuhvata manji krug svesnog." Kao i sledeće: "Nesvesno je ona stvarna psihička realnost, koja nam je po svojoj unutrašnjoj prirodi nepoznata kao i realnost spoljnog sveta, i ono nam je u svesnim podacima, isto tako, nepotpuno dato kao i spoljni svet u podacima čulnih organa." Proizvoljne interpretacije u duhovnim učenjima...
Novac ili ruža
Te proklete pare, taj vječiti šejtan, zavrtio je mnoge ljude oko sebe kao djecu u kolu, a sve ono duhovno bacio u zaborav poput kakve stare, zaboravljene sehare na tavane. Danas, meščini, glavno je imati što deblji džep, kuću sa što više spratova i kakva bijesna kola. Bogami, k'o da se, sagradivši tu kulu do neba, možeš približiti Bogu. I tim bijesnim kolima projuriti kroz život, kao da te brzina može izbaviti od praznine koja vreba iznutra. Sve je postalo nekakvo nadmetanje. Sve je više onih koji bezglavo žure, nemaju vremena, a ako se i desi da neko zastane, prvo će pogledati kako je ovaj drugi odjeven, pa će onda odmjeriti kakve su mu cipele, da li je telefon u ruci dovoljno nov i skup, i tek na kraju, možda, baciti pogled na lice...
Andrew Salter: "Činjenica je da pravljenje razlike između razuma i emocija predstavlja skoro srednjovekovni ostatak. Morgan, razmatrajući dokaze o anatomskoj lokaciji emocinalne integralnosti kaže 'ni za jedno jezgro ili region se ne može reći da sadrži nervni centar... emocionalnog ponašanja.' Ukazati racionalizaciju u ponašanju je izdvojiti naročitu seriju niti u temeljno isprepletenom tkanju cortial-sympathetic ponašanja. Terapeutska korist od koncepta racionalizacije leži u isticanju ideje da se stvaran uzrok ponašanja ne nalazi u neposrednim okolnostima, već u nastavljanju pređašnje uslovljenosti. U pravom smislu reči, razum i osećanja su dve nozdrve istog nosa. Mi možemo govoriti o različitim nivoima ponašanja, ali...
Vozio je...
Vozio je bicikl jako brzo !!! Vozio ga je na jednom točku, nije ga bilo briga !!! Vetar mu je duvao u lice, osećao se moćno... Setio se E.T.- ja , želeo je da može da poleti... Trzao je bicikl, skakutao na jednoj gumi. Smejao se jako i glasno... Nosio je crne naočari. Svi su gledali u njega... Okretao se u krug na jednom točku. Čuo je aplauze... „Kako je dobro biti u centru pažnje“, mislio je brzo i svaka misao bila je kao udar čekića u nakovanj... Sledilo je spuštanje sa staze smrti !!! Velika nizbrdica, visoko brdo. Jurio je kao vetar.... Kraičkom oka zapazio je krst koji sija... reklama za apoteku, Zakočio je naglo i vešto, uzeo je bicikl, digao ga iznad glave i bacio na trotoar. Ušao je u apoteku i poželeo dobar dan...

...

NIJE SVAKI MUŠKARAC SA VELIKIM NOSOM, SIRANO DE BERŽERAK Večeras,još samo večeras. Dopusti da snovi galopiraju slobodni. Večeras,još samo večeras. Nacrtaj osmeh na moje umorno srce. Večeras,još samo večeras. Veruj da sve bajke imaju srećan kraj. Večeras,još samo večeras Naruči od uličnog svirača onu našu. Večeras,još samo večeras...
Shvatanje da živa bića postoje samo dok imaju telo, tj. da nisu postojala pre rodjenja i da posle smrti postaju večno ništa ima dosta nedoslednosti. Od kuda nešto i smisao između dva ništa i besmisla? Kako objasniti činjenicu da iz ništa i besmisla nastane smisao, a potom iz smisla nastane večni besmisao? Koliko mi razumemo smrt i promenu koja njome nastaje? Da li svest (suština života) zaista nestaje razgradnjom tela? Ili svest (duša/duh), kao bezoblični entitet, postiže daljnju transformaciju? Kako objasniti činjenicu da sve religije i različita duhovna učenja, nezavisno jedni od drugih, propovedaju duhovnu neuništivost? Koliko je pretpostavka o nemogućnosti egzistencije svesti bez tela tačna i potvrdjena? Zašto takvu...
Back