Blogovi

Neprestani usponi i padovi u životu se porede putovanjem u kočiji. Otuda izreka: "Dok jedan točak ulazi u blato drugi iz njega izlazi " *** Mudar čovek je svestan varljivosti, nestalnosti i prolaznosti uspeha i poraza. Zato se trudi da zadrži umerenost i ravnotežu u svakoj situaciji. Dobar primer takvog ponašanja daje Biblija kroz priču o Jovu. Jov je nepokolebljivom istrajnošću i doslednošću duhovnim principima (veri u Boga) odoleo svim iskušenjima i uspešno savladao stalne uspone i padove. To mu je, na kraju, donelo blagostanje i dublje razumevanje. Sličan primer se može naći i u zen budističkoj priči "Jel' tako?". Učitelj zena, Hakuin, je uživao veliki ugled i poštovanje. Njegove komšije su imale mladu, neudatu ćerku. Kada je...
...kad se ima odgovor to je kao odgledana epizoda ili prosao dan ostavi se za sjutra pa ako zapita neko sjetis se da je i drugacije moglo samo nerijesena pitanja i dogadjaji koji su ne dogodjeni imaju trajan sadrzaj i vise znacenje u domenima kada odlucuje sujeta da postojis jos u tome... ...pjesma ne smije da slika ili kopira trenutna stanja ona mora da fermentira i predvidja lomove da bi u cvjetanjima i uzivala i radjala...
Šta znači biti pisac?
U moru samoproglašenih pisaca koji danas iskaču kao kečevi iz rukava, nameće se pitanje: šta zapravo znači biti pisac? Da li je dovoljno izdati nekoliko knjiga i smatrati se piscem, kao što to često vidimo? Ili je završavanje studija književnosti i jezika uz postavljanje raznoraznih tekstova po portalima i slično, dovoljno da se proglasiš "školovanim" piscem? Ne postoji škola koja može naučiti nekoga da bude pisac. Pisac se, prije svega, mora roditi s darom za pisanje. Bez tog urođenog talenta, nikakva škola, učenje ili nadogradnja neće biti dovoljni. Dakle, pojam pisac može se razumjeti samo kao izraz za talentovanog čovjeka koji je izgradio kvalitetan stil pisanja. A da bi to postigao, pisac se treba školovati i učiti, posebno...
Knjige mog djetinjstva
Prvo kao dijete, a kasnije tinejdžer uživala sam u čitanju knjiga, ne samo lektira nego čega god da se dokopam. Koliko moje sjećanje seže, prva knjiga koja mi je bila najdraža bila je “Hajdi” od švicarske spisateljice Johane Špiri sa prekrasnim opisima Alpi i života djevojčice Hajdi koja živi sa djedom u tom prekrasnom prirodnom okruženju u koje jednog dana dolazi njena prijateljica, bolesna djevojčica iz grada, Klara i zahvaljujući planini i ljubavi koju za nju osjeća Hajdi, ona ozdravi. Može biti da sam još u tim najranijim godinama života prepoznala svu toplinu i snagu prijateljstva, prirode i dobrote, što mi je kasnije, tokom života bila vodilja i podsjetnik na to kako ljubav, prijateljstvo i bliskost s prirodom mogu biti...
Šopenhauer - Svet kao volja i predstava
Шопенхаурова чувена подела света на вољу и представу садржи у себи целу његову филозофију. Она је изникла из Барклијеве филозофије корелативности на којој је Шопенхауер изградио своју мисао. Та мисао се цела садржи у тој једној, јединој реченици. Али, да бисмо је схватили како треба, била су потребна и сва дела од "Начела разлога", до Паралипомена, а која служе само као "фуснота" тој једној јединој мисли која гласи: "Свет је моја воља и представа" Како, дакле, разумети ту поделу? Морамо прво јасно разумети Барклијеву корелативност, а онда те своје духовне увиде о самој основи сазнања расподелити на прави начин служећи се Шопенхауровом поделом на вољу и представу. ПРЕДСТАВА Она се састоји из три елемента. Под један: 1) То што...
Lao Tzu: "Kada ljudi ne prihvataju kreativnu moć život im se pokazuje u strašnoj zbilji." * Reinhold Niebuhr: "Bog mi daje mir da prihvatam stvari koje ne mogu izmeniti. Hrabrost da menjam stvari koje mogu i mudrost da znam napraviti razliku izmedju njih." *** Tehnološkim razvojem je došlo do ubrzanog tempa života. To se negativno odrazilo na psihičko zdravlje ljudi jer se poremetio prirodni ritam rada uma i mozga. Kada se um neprestano zasipa velikim brojem informacija može doći do povećanja kvantitativnog, a smanjenja kvalitativnog mišljenja, odnosno sticanja površnog znanja bez mudrosti. Zato misli postaju depresivne, impulsivne, nesredjene, pa i kompulzivne. U pokušaju da se pronadje razumevanje unutrašnjeg haosa ili se...
Anne Wilson Schaef: "Um je dar. Pomaže nam da razradimo i razumemo sebe i svet oko nas. Naš um može da uči na mnogo načina. Možemo učiti apstraktno, možemo učiti iz iskustva, možemo učiti slušajući i gledajući druge, možemo učiti iz grešaka, i možemo učiti iz uspeha... Zašto bi mi se dalo celo biće ako se od mene ne očekuje da ga koristim?" * Biblija (Jevandjelje po Mateju 22:37): "Isus mu odgovori: Ljubi Gospoda, Boga svoga svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim." (Pavlova poslanica Solunjanima 5:19): "Duha ne gasite. Proroštva ne prezirite; ali ispitujte svaku stvar, držite što je dobro, i uzdržavajte se od svakog zla." * Karl Gustav Jung: "Kao što sama reč svedoči ( 'refleksija' bukvalno znači 'savijanje...
Svaki potez koji gradjanin povuce kao reakciju jer mu drzava previse seda na kicmu se u medijskoj interpreraciji formulise kao ometanje poredka i ugrozavanje javne sigurnosti. Nasuprot tome svi potezi koje vuce drzava se u istoj toj medijskoj masineriji velicaju i opravdavaju kao nuznim i cak bogom danim bez ikakvog osvrta na negativne posledice po vecinu gradjana. Sukob te logike se retko gde i analizira a na alternativnim portalima na kojima se povede diskusija nedovoljno je gledalaca da bi to se ispratilo i pokrenula sira javna debata. Jasno je da se radi o neravnopravnoj zastupljenosti interesa pojedinca koji predstavlja narod s jedne strane i interesa politicara koji predstavlja vladajucu partiju sa druge. Taj disbalans preti da...
Preko Noći
Preko noći se sve promenilo, Čini se da je neobnovljivo, Da je, ko zna kada i gde nestalo... Zamišljam najudaljeniju tačku, Od mesta na kome se sada nalazim, Mislim da to mesto nije pusto... Sada vidim dvostruko, Crno-belo, Pozitivno-negativno, Sa jedne strane vrelo, sa druge ledeno... Preko noći...

...

......da sam uvijek rasporedjivao svoje snage i slusao sebe u izborima dnevnim kao danas vjerovatno bih dopirao do visina srece i zadrzavao ih duze... Vracao sam se i trazio opravdanja ali sve lijepo rasporedjivao gdje je cemu mjesto ...hvale Izgubljenosti bole me i boljece ali to je hrana za sjutra i volja da energija mora se shvatiti kao bice koje ne cvjeta niti opada samo sto sam ja grijesio i pod arsin godisnjih doba je stavljao ...otisla mi je veoma draga Osoba iz djetinjstva i svih ostalih doba nijesam ljut sto se nijesmo oprostili jer bio sam tuzan sto je iz nekakvih nametnutih moralitea ubrzala svoj odlazak... Kvalitet zivota uvijek je dat i servilan ali neozbiljno sebi sugerisem da se mora cekati ili na dolazak ili na...
Santa Lenka della salute - oprosti moje grešne zalute
SANTA LENKA DELLA SALUTE, OPROSTI MOJE GREŠNE ZALUTE ! --------------------------------------------- Dobro jutro, moja Leno ! Moja anđele, draga ženo, K` Tebi idem - ka Tebi sam kren`o - Da l` me čekaš, srdašce maleno !? --------------------------------------------- Kada sam, u rasklimano-škripavim, ledno-žuljajućim i kičmu-krivećim bogoslovskim skamijama prvi put pokušavao da, posle, samo Bog zna koliko puta do tada, pročitanu i napamet naučenu, osetim, doživim, pred očima upodobim i razumom uočim pravi smisao, pouku i poruku najlepše, srcem napisane, dušom prožmane, sećanjem ucakljene i suzom zalivene, ljubavne pesme, lično mislim da je to remek delo srpske lirike, Laze Kostića » Santa Maria della Salute« sve dublje sam misaono tonuo...
Akademija Rupa Republika - "Ex-Yu" Sećanja - 1989-1991 / 08
"Akademija" tj “Rupa”, kako smo je tada skoro svi zvali ... noćni klub smešten u podrumu Fakulteta Likovnih Umetnosti u Beogradu. Velika mračna prostorija gde se odigravao veliki deo mog života. Tamo sam, proveo puno više vremena nego bilo gde. Iz dana u dan, osim ponedeljka, je taj noćni klub, bio jedino mesto gde je reč "underground", imala svog smisla, gde sam slušao muziku koju sam slušao i kod kuće. Tako da su se moje noći pretvorile, u noći vezane za “rupu”, a ne za krevet, tako sam živeo puno godina. Ja sam jedan od onih koji je svoju ličnu kartu upotrebio i na kraju krajeva izvadio, da bih imao člansku kartu za klub. U klub se neko vreme nije moglo ući bez članske karte ili indeksa Likovne Akadenije. Klub "Akademija" bio je...
Mobilni Aparat
Beograd, 2002 godina. Godina kada sam stao, godina kada sam pao. Umro bih da to nisam presekao, ispijao sam u to vreme litar i po, do dve litre votke dnevno, sa opijatima i depresantima. Možete zamisliti. Ja nisam bio normalan čovek i živeo sam tako da se skoro svaka noć mogla kobno završiti. Nije bilo tako u početku ali đavo je odneo šalu, ogrnuo me je teškim mrakom. Zlo. Dobio sam sina, dok mi je žena bila trudna "skinuo" sam se sa skoro svega, pio sam samo Lorazepam. Ipak kada je sin došao na svet ja sam se od "radosti" ponovo vratio na "žurku", koje nije više bilo. Mesec dana sam bio u strašnom, zaista strašnom stanju. Lutao sam po Beogradu i više nisam nailazio ni na koga, od toliko ljudi koje sam poznavao... Moje "preobraženje" i...
Charles Proteus Steinmetz: "Možemo steći ideju o tome koliko naša percepcija prirode zavisi od naše koncepcije vremena tako što predstavimo kako bi priroda izgledala da je naša percepcija vremena 100.000 puta brža ili 100.000 puta sporija. U prvom slučaju, sa našim čulnim opažanjima 100.000 puta bržim, svi događaji u prirodi bi nam se činili 100.000 puta sporiji. Bio bi to stacionaran i nepomičan svet. Jedini pokret koji bismo mogli da vidimo našim očima bio bi pokret topovske kugle, koja bi puzala polako, brzinom manjom od puža. Ekspresni voz koji ide brzinom od šezdeset milja na sat izgledao bi kao da miruje, i trebao bi poseban eksperiment da se ustanovi njegovo kretanje. Ako bi zabeležili njegov položaj na šinama i proverili posle...
Kosta na crti
Kosta je stajao na tankoj crti, floroscentno plave boje... Osećao je da isijava sopstvenom unutrašnjom svetlošću i da ima razloga što stoji na crti, koju je između ostalog, da spomenemo, sam stvorio. Oko Koste i crte nema ničega. Kosta je u mraku i njemu je to bilo dovoljno. Taj mrak je bio njegov, on je zamislio takav mrak... Kosta je poželeo da se pored njega, u mraku, pojavi božanstvena, prelepa boginja-muza, koja će ga napojiti svojim inspirativnim darovima. Muza se pojavila i bila je slepa. Znao je da će biti slepa, to je i želeo. Stajala je kao kip, kao živi slepi mit. Uživao je. Napajao se „božanstvenom“ energijom svoje boginje. Disao je duboko i teško, osetio je da mu se disanje usporava i da srce počinje jako da mu udara...
Namrštena Ništarija
- Znaš šta Petroviću, M. Petrovtrovću, više mi te je dosta! – pomisli Petrović besno u sebi. - Ti Petroviću - nastavi Petrović sa srdžbom misliti u sebi o samome sebi – Ti Petroviću nemaš ništa i obična si ništarija. Kako misliš da te ljudi poštuju i uvažavaju?! Ti bi od sebe i ogledalo trebalo da sklanjaš. I hajde, uradi ti gospodine, nešto, bilo šta, dostojno poštovanja. Delo ali ne malo delo...već takvo, da na nekoga ostavi utisak... Šta!? Veština je potrebna, a ti kao da nemaš nikakvih veština! - E moj Petroviću, a jel’ roditelje poštuješ? Ne! Tako je... svako ima svoje razloge. Pa šta si ti? Čovek? A ljubav? Ne, ja ne mrzim ama baš nikoga. A koga volim? Da vidimo, volim pokojnu bakicu. Uh! Petroviću... ostao si sam! Sam samcit...
Ljudi se radjaju s podsvesnim, primitivnim, divljačkim nagonima koje je Frojd nazvao id i nadsvesnim, konstruktivnim potencijalom. Pored njih, tokom života, se formira i Polusvesni ego. On je različit ili individualan za svakog čoveka. Čine ga osećanja/misli koja nastaju u interakciji sa okolinom kroz različita neprijatna, bolna i traumatična iskustva, kao i prihvatanje stavova koja su strana autentičnim, suštinskim vrednostima osobe. Dakle, Polusvesni ego se stiče negativnim spoljašnjim uticajem. Javlja se u vidu automatskog, unutrašnjeg monologa s mnoštvom zabluda i predrasuda tako da ego pogrešno interpretira vlastitu vrednost. Može se ispoljiti kao osećaj inferiornosti, neadekvatnosti, gubitak volje, samopoštovanja i...
Moje krvavo akademsko krštenje - ej, sudbino, džukela si, bre
MOJE KRVAVO AKADEMSKO KRŠTENJE EJ, SUDBINO, DŽUKELA SI, BRE ! ------------------------------------------------ Kad-god se susretnemo okorela ********* stara, zlo zla, ruglo od rugla i dno dna od pakla, i ja, naravski, ljupče rodoljupče i baja do kraja, tu odmah, za treptaj oka, digne se graja i bude belaja, do jaja. Biće da je to nekakvo moje nenapisano životno pravilo, jer nikada nisam dozvolio da mi razum vređa sveopšte ništavilo. Tu svoju zlu sudbinu sam doživeo, overio i nekako, jedva-jedvice, preživeo već na prvoj godini studija klasične filologije, filozofije i slavistike, ruski jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Pripremali smo se za doček Dana Republike (29-i novembar). Verovatno je to bio i razlog da...
Lao Tzu: "Pravilan govor ne uzrokuje zbunjenost." * Publius Syrus: "Govor je ogledalo duše; kako čovek govori, takav je." * Arapska poslovica: "Čovek je gospodar neizgovorene reči, a sluga izgovorene." * Narodna poslovica: "Ispeci, pa reci." *** Ponekad transformacija nesvesnog u svesno, tj. osećanja u misli nije potpuna. Ne izvrši se pravilna individualizacija ili kristalizacija misli. U tom slučaju nije lako pronaći adekvatne reči, pa je govor nejasan. Razvoj se postiže stalnim protokom i cirkulacijom osećanja, misli, razuma i reči. Svi elementi su značajni i trebaju biti zastupljeni. Transformacijom osećanja u misli, misli postaju šire i bogatije. Dolazi do nastanka novih pojmova i reči, a time i razvoja živih jezika. Reči ne...
U Bibliji (Isaija 55: 10) reči dobijaju funkciju izvršioca. Navode se kao sredstvo kroz koje svest deluje i stvara promene: "Kao što kiša i sneg padaju sa neba i ne vraćaju mu se a da nisu zemlju natopili i oplodili, i činili da bilje pupi, i semenje se sejaču deli, i hleba onome koji se njime hrani. Tako je i reč koja iz usta mojih izlazi: ne vraća mi se ona prazna a da nije volju moju izvršila, i nameru moju ispunila." *** U lancu života svaka karika je važna jer se nadovezuje jedna na drugu i tako stvara vezu koja omogućava celini da pravilno funkcioniše. To se treba imati u vidu kada se procenjuju misli, osećanja, razum i reči. I pored toga što Eckhart Tolle kaže: "Značaj se krije u beznačajnom. Ceni sve." - podcenjuje svrhu...
Vjenčanje pod velom tajne
Dan je bio savršen – barem tako je izgledalo. Sunce je milovalo stakla prozora stare bosanske kuće, a svjetlost se slijevala niz cvjetne zavjese. Obred vjenčanja trebao se obaviti u velikoj sobi koja se nalazila na spratu, koja je bila u potpunosti uređena u tradicionalnom bosanskom stilu. Masivni i teški ćilimi sa veselim šarama su zastirali starinske podove, a odmah ispod prozora dužinom cijelog zida bila je dugačka sećija, zastrta prostirkom sličnoj serdžadama, ispunjena veselim licima rodbine i gostiju. Na sredini sobe stajao je masivni drveni sto mahagoni boje za kojim su sjedili mlada i mladoženja sa jedne, a kumovi i efendija sa druge strane. Mlada je bila odjevena po vjerskim propisima, u bijeloj elegantnoj haljini čija je...
Prosta stvar se desila danas Ja sam spavala Probudio me je telefon Sa druge strane bio je strasno poznat glas samo nisam se odmah setila odakle mi je poznat Kazao je kako dolazi ispred zgrade i da je tu za 15 tak ninuta Probudila sam se pocela da se spremam a onda je opet zvao i rekao da je stigao To je bio moj bivsi decko koga sam zadnji put videla pre 5 godina a pre toga jos 1o Izasla sam nesredjena.. poceli da pricamo Seli u neki obliznji kafic Bio je veseo raspolozen .pun nade poverenja Zivi u inostranstvu ima porodicu. Sin ima 2o godina.. Poceo da pita za moje drustvo koje je znao pre 2o godina Sve pamti i sve zna .... On iGleda i deluje kao da smo se videli juce Apsolutno je u toku sa mojim mislima ....svako pitanje mu je na...
Schneider i Velmans: "Bilo čega da smo svesni u datom momentu čini deo naše svesti. To stvara svesno iskustvo, u isto vreme, najpoznatijim i najmisterioznijim aspektom našeg života." *** Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih maksima, koja je stajala na ulazu u proročište u Delfima, "Spoznaj samoga sebe" je opominjala ljude da spoznaju svoju dušu. To dosta govori o svesti. Kao prvo, da je višeslojna; da ima svesni nivo koji spoznaje i dušu kao viši potencijal koji se treba spoznati. Važno pitanje je: ko spoznaje? Odgovor je ego ili svesni deo ličnosti. Ego ne čini čoveka oholim, sujetnim, taštim, pohlepnim, arogantnim, već mu omogućava da bude svestan sebe; da ima kontinualni, lični identitet uprkos protoku vremena. Zato i postoji...
Srpski jezik - Šta svako, iole obrazovan, mora da zna
Srpski jezik spada u grupu južnoslovenskih jezika, pored hrvatskog, slovenačkog i bugarskog, ovoj grupi pripada još i staroslovenski. ISTORIJA U periodu oko 3. veka dolazi do raseljavanja Slovena na tri strane, na istok, jug i zapad. Na taj način dolazi i do razdvajanja jezika. Pa je tako jezik svih juznih Slovena bio staroslovenski. Kasnijim razvićem, prepisivačkim radom dolazilo je do stvaranja redakcija. Jedna od njih je bio srpskoslovenski jezik. U 18. veku bilo je više književnih jezika: 1) srpskoslovenski, 2) od 4. decenije 18. veka ruskoslovenski (crkvenoslovenski)- najbolja ruska redakcija staroslovenskog i 3) u 2. polovini 18. veka slavenosrpski. 1847. je godina Vukove pobede kada počinje narodni jezik da se razvija kao...
Duše na otpadu
“Staro željezo, metalni otpad, frižidere… kupujemo! Stare veš mašine, bojlere, kade… kupujemo!…” Reklama koja je dopirala sa zvučnika velikog, bijelog kombija, ponavljala se bez prestanka, iznova i iznova. Kombi se kretao kroz ulice mahale, vraćajući se na početnu tačku odakle je iznova započinjao turu, prolazio ispod mojih prozora i nastavljao svoju putanju. U tom monotonom ritmu koji je ispunjavao sunačno oktobarsko poslijepodne, skupljala sam ostatke hrane sa tanjira sa kojih smo maločas ručali. U bijelu plastičnu vrećicu stavljala sam preostale komadiće mesa koje sam imala namjeru odnijeti komšinici za njenog velikog, crnog vučjaka Reksa koji je uprkos svom pomalo grubom izgledu i lavežu, znao biti umiljat kao beba kada bi osjetio...
Ljudi, kao ista vrsta, imaju Jedan bitak i pored toga što je svaki čovek individualno biće s unikatnim iskustvom, suštinom i potencijalom. Jung ga je nazvao kolektivno nesvesno. Zapazio ga je kod sebe i svojih pacijenata kroz arhetipove koji se javljaju u snu ili se pronalaze u slikama, crtežima, mitovima, bajkama, poeziji itd. Stvaralaštvo i drevni alhemijski simboli su mu potvrdili da je svest svih ljudi povezana na najvišem, duhovnom nivou. Umetnik se, preko vlastitog nadsvesnog, spoji sa kolektivnim nesvesnim i predstavi simbole i ideje koje drugi prepoznaju otvaranjem duše. Zato se oseti intenzivan unutrašnji doživljaj jer se transformacijom nesvesnog u svesno unese više svetlosti i plemenitosti u um. Interakcija svesnog s...
Biblija (Isaija 45:7): "Ja sam svetlost stvaram, a i mrak ja pravim, sreću dajem i nevolju pripremam. Ja, Gospod, sve to činim." * Lao Tzu: "Misterija i manifestacija nastaje iz istog izvora. Taj izvor se naziva tama. Tama unutar tame. Kapija svakom razumevanju." * Francis Bacon: "Istina je da malo filozofije vuče ljudski um ka ateizmu, ali dubina u filozofiji odvede ljudski um u religiju; dok ljudski um gleda raštrkane sekundarne uzroke, može se ponekad zaustaviti na njima i ne ići dalje; ali kad sagleda lanac veze i spoji zajedno mora letiti providjenju i božanstvu." * Maurice Allais: "Ono što je nazvano slučajem nije ništa drugo nego prezentacija našeg neznanja. Permanentna priroda statističkog zakona ukazuje na postojanje...
D I D A K T I K A - osam umnih sposobnosti koje bi nam morala da da škola/obrazovanje
D I D A K T I K A - OSAM UMNIH SPOSOBNOSTI KOJE BI NAM MORALA DA DA ŠKOLA/OBRAZOVANJE ---------------------------------------------------------------------------- Imajući u vidu da se već decenijama bavim obrazovanjem do sada sam nebrojeno puta naišao na, skoro klišejsku, stereotipnu, pomalo dosadnu, i ako istinitu, moram da priznam, tvrdnju da je decu potrebno naučiti pravilno razmišljati, umesto što im svakodnevno punimo glave sa mnoštvom svakovrsnih, nekada empirijski neskladnih, neproverenih, nedefiniranih i, vrlo često, nepotrebnih, informacija. Razvoj umskih sposobnosti je nužan deo obrazovanja, ako želimo da deca (učenici) odrastu u samostalne i emocionalno stabilne ličnosti, koje znaju da svojom glavom razmišljaju, imaju...
Konjevi dijalozi
Konj_A: Dobro veče KNBP.. kako si? Nisam mislio da ću te videti ovde.. Konj_B: Tu sam tu sam.. nekako mi je ok da pričam sam sa sobom. Razočaran sam u ljude pa mi prija sve ovo. Konj_A: Hajde priznaj.. koja je te razočarala? :lol: Konj_B: :evil: Konj_A: :D Konj_B: :sad2:
Back