Svetlost i tama

Biblija (Isaija 45:7): "Ja sam svetlost stvaram, a i mrak ja pravim, sreću dajem i nevolju pripremam. Ja, Gospod, sve to činim."
*
Lao Tzu: "Misterija i manifestacija nastaje iz istog izvora. Taj izvor se naziva tama. Tama unutar tame. Kapija svakom razumevanju."
*
Francis Bacon: "Istina je da malo filozofije vuče ljudski um ka ateizmu, ali dubina u filozofiji odvede ljudski um u religiju; dok ljudski um gleda raštrkane sekundarne uzroke, može se ponekad zaustaviti na njima i ne ići dalje; ali kad sagleda lanac veze i spoji zajedno mora letiti providjenju i božanstvu."
*
Maurice Allais: "Ono što je nazvano slučajem nije ništa drugo nego prezentacija našeg neznanja. Permanentna priroda statističkog zakona ukazuje na postojanje skrivenog reda."

Novija naučna otkrića potvrdjuju da je sve povezano i isprepleteno. Unutar skoro svake veće galaksije se nalazi zgusnuto tamno jezgro (crna rupa) što ne ukazuje na slučaj nego vezu izmedju tame i svetlosti. Jin i jang su najpoznatiji simboli te konekcije. Yin je pasivni princip tame koji ne može postojati bez aktivnog, svetlog yanga. Isto tako, Zarathustrin Ohrmazd boravi u regionu duhovne svetlosti, dok je Ahriman u duhovnoj tami.

Svetlost se asocira sa aktivnošću, progresom i mišljenjem koje širi razumevanje. Otuda reči prosveta i prosvetljenje. Inspirativno i nadahnuto mišljenje se predstavlja sa sijalicom iznad glave u značenju da je nekom sinula ideja. Tama se, obično, poistovećuje inertnom gustinom materije, regresom i zlom.

Ali, se tumači i kao dublja, neshvaćena misterija koja skriva nevidljivu, pritajenu iskru duše. Kada spoljašnji, eterični Duh prodre do nje razbukti plamen života i proizvede svetlost kreacije. U grčkoj mitologiji je zastupljeno mišljenje da je svet stvoren iz tame Haosa. U Orfizmu se smatra da je iz "utrobe mraka" izašlo kosmičko jaje koje je sadržavalo univerzum. U Mesopotamiji se, takođe, verovalo da je od rasparčanog tela boginje Tiamat (aždaje haosa) nastao svet. Haos ima značenje nereda, što predstavlja suprotnost grčkoj reči kosmos. Prvobitno značenje kosmosa je red i harmonija.

Ljudi su svesni samo onoga što im je u mislima ili samo onoga što svetlost njihovog uma osvetli. Što nije obuhvaćeno tom svetlošću, ili našto ta svetlost nije usmerena, ostaje u tami nesvesnog. Doživljava se kao nepostojeće. S obzirom da se duhovni potencijal nalazi u nesvesnom (nadsvesnom) dosta ljudi ga smatra nepostojećim. Medjutim, kroz meditaciju i dublje poniranje u nesvesno oseti se prisustvo skrivenog bitka koje zrači neiskazanim savršenstvom i punoćom smisla i mira. Zato odredjivanje svetlosti, ili samo aktivnog principa života, kao postojanja, a tame kao odsustva života i svesti nije u potpunosti adekvatno.

Kada se traga za uzrokom nastanka svega suočava sa gustom neprozirnom tamom nesvesnog, pa se nadje ili u nerazumevanju ili u površnom razumevanju. Uzrok izgleda kao haos i slučaj. Dubljim prodiranjem kroz iluzorni besmisao počne se ukazivati skriveni smisao.

Ponekad nesrećni događaji, koji izgledaju kao nepotrebno i besmisleno mučenje, mogu inicirati dublji prodor uma u nesvesno i dovesti do pomaka. Liz Henderson iznosi slučaj čoveka koji je 71 dan proveo u pustinji: " Bivši zidar i čuvar Ricky Megee je išao od Brisbane do Western Australia’s Port Hedland kada se zaustavio da pomogne putnicima koji su imali problem s kolima na pustom Buntine Highway. Rekao je da je tada bio zarobljen, drogiran i napušten u nemilosrdnoj Northern Territory pustinji 23. 1. 2006. samo sa odećom na sebi, ključevima od kola i $ 12.30. Nestao je opasač koji mu je štitio nezalečeni, slomljeni čanak.

Počeo je mučno 90km pešačenje bos. Preživljavao je 71 dan tako što je jeo bilje, pijavice, žabe, skakavce i guštere pre nego što je pronadjen na Birrindudu stanici, 480 km na jugo-istoku od Kununurra. Magee je skinuo 60 kg. od svojih 105 kg. i 1.94m visine."

Megee do tada nije razmišljao o bogu, kao i dubljem smislu i svrsi života. Medjutim, posle toga iskustva je izjavio: "Mislim da sam sačuvan za neku veću svrhu. Nikada nisam stvarno verovao u boga, ali sam osećao da me neko pazi. Čudno, kada sam molio uvek se nešto pojavilo. Molio sam da pada kiša i kiša je padala. Kad mi je nestalo žaba idući dan žabe su bile svuda."

Najnovija naučna otkrića stvaraju nedoumice po pitanju crnih rupa. Do sada se mislilo da baš ništa ne može da izbegne zlehudu sudbinu da bude usisano u taj ogromni gravitacioni bunar uništenja... Međutim, utvrđeno je, nasuprot svim predviđanjima, da određeni broj fotona, čestica svetlosti, nekim čudom izbegava da bude progutano u taj bezdan, već kontra svih očekivanja putuje smerom suprotnim od rupe, bežeći od njene fatalne sile. Nisam siguran, ali mislim da je još Hoking to utvrdio...

Poslednja izmena:
Najnovija naučna otkrića stvaraju nedoumice po pitanju crnih rupa. Do sada se mislilo da baš ništa ne može da izbegne zlehudu sudbinu da bude usisano u taj ogromni gravitacioni bunar uništenja... Međutim, utvrđeno je, nasuprot svim predviđanjima, da određeni broj fotona, čestica svetlosti, nekim čudom izbegava da bude progutano u taj bezdan, već kontra svih očekivanja putuje smerom suprotnim od rupe, bežeći od njene fatalne sile. Nisam siguran, ali mislim da je još Hoking to utvrdio...

U pravu si. Oko crnih rupa postoji krug svetlosti. Medjutim, on je obruč oko horizonta dogadjaja ili izvan njega. Horizont dogadjaja je površina u kojoj crna rupa guta ili uvlači u sebe sve što u njega zadje. Ali, smatra se da iz nekog razloga veoma retko i ponekad izbaci neki foton. Kao da uzrigne. :) To je toliko beznačajno da je zanemarljivo. Ne odaje nikakvu informaciju o onome što je u njoj. Drugim rečima, sva materija/informacije koje u nju udju ne mogu izaći napolje. Odlaze u singularitet usled ogromne gravitacije.

tako izracunao, reko ima radijacija, isparavaju ali polako

Back