Eckhart Tolle o mislima i rečima

U Bibliji (Isaija 55: 10) reči dobijaju funkciju izvršioca. Navode se kao sredstvo kroz koje svest deluje i stvara promene: "Kao što kiša i sneg padaju sa neba i ne vraćaju mu se a da nisu zemlju natopili i oplodili, i činili da bilje pupi, i semenje se sejaču deli, i hleba onome koji se njime hrani. Tako je i reč koja iz usta mojih izlazi: ne vraća mi se ona prazna a da nije volju moju izvršila, i nameru moju ispunila."

U lancu života svaka karika je važna jer se nadovezuje jedna na drugu i tako stvara vezu koja omogućava celini da pravilno funkcioniše. To se treba imati u vidu kada se procenjuju misli, osećanja, razum i reči. I pored toga što Eckhart Tolle kaže: "Značaj se krije u beznačajnom. Ceni sve." - podcenjuje svrhu misli i reči. Čak šta više smatra da sprečavaju Prisustvu u Sadašnjem trenutku. Ako se uzme u obzir činjenica da Sadašnji trenutak, kao aktivni moment promene, postoji čitav život kada se onda uopšte može misliti i govoriti ukoliko se želi biti Prisutan?

Pored toga, Sadašnji moment predstavlja kao nešto univerzalno što egzistira samo od sebe. Ali nije tako. Njegova suština je upravo svest. Jedino ljudi imaju Sadašnji moment. Druga bića ga nisu svesna niti ga doživljavaju na isti način pošto je njihova inteligencija drugačija. Mi stvaramo Sadašnji moment mislima, osećanjima i razumom. Od našeg stava uvek zavisi svaki doživljaj ili prisutnost i sabranost u svim momentima.

Pomenuvši doktrine i ideologije Eckhart iznosi njegovo MIŠLJENJE: "Šta one sve imaju zajedničko? Sve predstavljaju misli. Misli u najboljem slučaju ukazuju na istinu, ali nikada nisu sama istina. Zato i Budisti kažu: 'Prst koji pokazuje mesec nije mesec.' "

Prema logici izrečenog ta izjava ukazuje na istinu, ali nije sama istina, jer je produkt misli. Nijedan čovek ne može izraziti neko shvatanje bez misli i reči. U tom pogledu nema izuzetaka. Iako su misli, kao pojavni, individualni delovi smisla, ograničenije od suštinske celovitosti one su jedini način da se, makar, i ograničeno iznese (komunicira) neka istina ili smisao. Mada prst koji pokazuje mesec nije mesec, on je značajan element u procesu otkrivanja meseca. Predstavlja smernicu koja pokazuje u kom pravcu se treba gledati da bi se pronašlo što se traži. Bez takve smernice mesec bi ostao skriven.

E. Tolle: „U svakom slučaju reči, same po sebi, nisu važne." Namera te izjave je da istakne ograničenost reči u odnosu na bitak koji, iako prisutan, nikada ne može biti u potpunosti manifestovan, tj. mišljen i izrečen.

Medjutim, reči kao najkonkretnija prezentacija svesti imaju svrhu i značaj. Služe kao polazna osnova koja vodi ka suštini. U pokušaju određivanja ili razumevanja nekog pojma i njegovog dubljeg značenja polazi se od reči. Zato i Eckhart mnoge pojmove objašnjava kroz značenje reči.

Iz njegovog pisanja se vidi da je izuzetno elokventan i vešt u baratanju s rečima. Posvećuje im veliku pažnju radi što boljeg efekta. Svaka njegova reč je dobro promišljena. Pored toga, uvodi novu reč: egoic. Smatra da se neke reči ne trebaju upotrebljavati kao npr. ne treba, mora itd. Time potvrdjuje značaj reči, odnosno protivreči svom ranijem iskazu da reči nisu važne.

Reč je konekcija sa nemanifestovanom suštinom. Kao što bez podzemnog korena drveta ne bi moglo biti stabla i krošnje, tako ni bez manifestovanih reči ne bi imali informaciju o nemanifestovanom bitku. Ne bi znali da postoji.

E. Tolle: "Kad dosegnete stanoviti stupanj unutrašnje povezanosti, istinu prepoznajete kada je čujete". Naravno, da je neophodno postići unutrašnju povezanost, ali je isto tako potrebno čuti reči da se aktivira povezanost. Reč "unutrašnja povezanost" ukazuje da se osećanja i misli moraju povezati ili da mora doći do njihove transformacije i jedinstva. Misli i reči imaju ogroman značaj u kreativnosti, organizaciji i planiranju. Shodno tome, predstavljaju osnovu za praktičnu primenu znanja i poboljšanje životnih uslova.

Back