Solve et coagula! (Razbij i sastavi)

Solve et coagula ! (Razbij i sastavi)

-------------------------------------------------

Smejem se, mada to nije nimalo lepo od intelektualca moje reputacije, iskustva i dugogodišnje prosvetiteljske delatnosti, kada naiđem na šarlatane koji su, u naletu sopstvenog neznanja, došli do zida na koji je, njima sličan i neličan, nekakav starodavni šarlatan napisao:

Vrata“.

Oni, ti ovovremeni neobrazovani, nesikusni i glupi šarlatani, želeći da, onako preko noći i uvek po istom receptu a la:

Solve et coagula !“ (Razbij i sastavi)

koristeći svoju nepostojeću Ars Magna (velika veština) spremaju za Magnum opus (Veliko delo) zaleću u taj zid na kojem piše »vrata«, želeći da uđu u tu novu dimenziju veleumnosti, kako bi, samo za sebe, popivši, kao eliksir bogova, sva znanja ovoga sveta,dograbili »Kamen mudrosti«.

Smejem se, zato što je sve to već viđeno, no šarlatani čitaju samo ono što njih samozadovoljava i njihovo bezumlje jača, najčešće i najomiljenija lektira su im nekakvi stripovi i omiljenu su im luckasti tipovi, i pri tom uvek setim se na onog Ramona Lulu (Ramon Llull, Ramon Ljulj - lat. Raimundus Lullus) (1232/3 - 1316), zazvanog doctor illuminatus, zbog toga što je u duhovnosti isticao prosvjetljenje. Podsetite me da nešto kasnije, sada za to nemam vremena, napišem nešto više o tom doctor illuminatus, tom svom predavanju ću vam, onako uzgred kako bih i time potkrepio ta svoja saznanja, tada pridodati i doctor illuminatus-a Paracelsus (pravo i puno ime mu bi, to znaju svi učeni - Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim), no pre nego li pobegnem u moj kabinet i celim bićem se predam mojim starodavnim knjigama, prepušten svojim, uvek novim saznanjima željnim, mislima, žao mi je tih jadnih šarlatana koji se zaleću u taj zid na kojem piše:

»Vrata!«

želim da ih razveselim i odam tu veliku i čuveni tajnu o tom »mudrom kamenu«. Davno sam, još kao student filozofije i klasične filologije, pročitao knjigu: »Dvanaest ključeva« iz 17. stoleća u kojoj je razokrivena ta velika tajna »kamena mudrosti« - evo ga i tog veleumnog recepta, biće to spas, u zadnji čas, za sve one šarlatane koji se zaleću u zid na kojem piše »vrata«… Uživajte u toj veleumnosti:

“ /…/Uzmi divljog, sivog, Vuka. Baci mu telo Kralja, i kada ga proguta, upepeli ga u velikoj vatri. Tako ćeš osloboditi Kralja. Ponovi to triputa, da Lav pobedi vuka, koji neće da ima šta da ždere. Tako se telo pripremi za prvi stepen našeg (moja prim. veleumnog) dela /…/ ”

Ako ti i takvi, tupi i glupi, šarlatani, koji su uvek ubeđeni, vođeni bezumljem u sebi, da su:

»Prićerali cara do duvara..«

ne prestanu na se zaleću u zid na kojem piše »vrata«, verujući da će upravo tu moći da prođu, i za kitu, mnogo plemenitu, zgrabe rođu, neka ne odustaju, imaće posle celi život vremena da se kaju što ništa ne znaju, jer za njih ovaj umni bata, onako iz inata, ima još jedan, 13.,. ključić za prokleta vrata. Obavezno da se late, brate, sa ruke obadve, podrazumeva se, »Hypnerotomachia Poliphili« (Polifilov boj za ljubav i snove) od Francesco Colonna (1432-3 - c. 1527). Zanimljivo je da je i to, naravno alkimički šifrirano (arap. خيمي - al-kimia - umetnost preoblikovanja, šifriranja, mističkog (tajanstvenog) izražavanja) delo stilizovano na šarlatanima omiljen i mamljiv način – strip(ti)zirano. Svestan sam činjenice, i meni se to dogodilo na prvo čitanje, da će i u to, a šta od takvih i očekivati drugo, da će opet da gledaju kao tele u šarena vrata, ali i tu će im pomoći ovaj umni bata – latite se, bre, i ove knjiga: »Pravilo četvorke« (Bolje bi bilo kada bi naslov te knjige bio usklađen sa sadržajem iste – PRVAVILO ČETVEROSTI - Hypnerotomachia Poliphili) - Dastin Tomason,od Ijan Koldvel. Tu će da pronađu četiri načina kako da dešifriraju tu alkimičnu knjigu (za Leonarda da Vincija to je bila njegova Biblija), a ono malo, nekoliko stranica, dešifriraću im ja, nego šta, koristeći, naravno znanja, iskustva i pravila „Tabula smaragdina“ (Tabula Smaragdina), to delo je lično, svojom rukom napisao i potpisao sam bog Hermes Trismegistos (grč. Ἑρμῆς ὁ Τρισμέγιστος, lat. Hermes Trismegistus, odnosno Mercarius Termaximus, "triput najveći") a to pravilo se zove, gle umnog čove, ousija kvintesencije (ousia quinta essentia).

Dakle, neka ovo bude umesto zaključka, takva je ta prava, istinska i premudra filozofija – sve zapetljano, zakukuljeno i zamumuljeno zna da raspetlja, uobliči i nešto umno napravi i od odkativne gluposti …

Da, i to je istina, stil, način i začin a la: »spagirična« umetnost nije meni draga – volim kada me rastavi i sastavi samo moja mila i draga …

Krstan Đ. Kovjenić

PROFESOR3.jpg

Back