CreamPythagoras
Elita
- Poruka
- 19.885
Конкретно он има једну референцу за њега у вези култа Озириса онда.Ne bih rekao da je ovo baš tačno; ne pominju Manetona samo ova dvojica. Pominje ga i sam veliki Plutarh, sticajem okolnosti upravo autor danas najpoznatijeg protuherodotovskog dela.
Најранији помен су Гај Светоније Транквил о Калигули и Јосиф Флавије који најдетаљније цитира из његовог дела можда и пре Светонија јер је се Јосиф Флавије предао Римљанима већ 66. 67. А Транквил је рођен 69. 70. Јосиф Флавије је значајан јер је 70. учествовао у рушењу другог храма и наводно је спасао списе такође је присуствовао Масади на римској страни покушавајући неке Јевреје да спасе. Обзором да је он од најплоднијих писаца за 1. век и једини који га богатије цитира.
Сад Еузибије се позива на Манетона када пише о Египту али то све осим ове двојице су позни хришћански писци који су већ 3-4 век он је ученик Јулија Африканца ако си одгледао клип мислим да ме разумеш наравно и у вези онога што си и ти написао.
Далеко од тога да ја не дајем на значају том писцу историчару међутим нема цитата осим Флавија једног пасуса код Плутарха и сви остали се само позивају на њега без цитирања.
Сад кад погледам клип и видим како је Библија написана која је у то време требала представљати реалну историју једног народа чак је и преведена у македонском периоду на грчки због хеленизованих Јевреја.
Сам егзодус и левитски закони се трећином или колико каже овај израелски историчар односи на чишћење лепре као и неки цитати.
Поставља се основано питање да ли је Манетон реаговао на читање танаха и направио причу јер је и његова прича такође пропагандни материјал за египатску историју која тражи своје почасно место у античком свету и унижава Јевреје јер су у Александрији биле заступљене све етничке скупине.
Ово си већ ти поставио како Милан Будимир већ посматра климаво Платонове тезе о Атлантиди ...његов деда је чуо од некога...
На основу тога данас имамо различите фантазије о Атлантиди северно атлантски савез и ко зна шта.
У том контексту је чудно ако си одгледао онај клип да рани црквени оци те ствари не помињу нити Мојсија нити Манетона а почиње да се појављује много присније од 3-4 века па надаље не знам мало сумњиво.