Jugonacionalizam nema smisla kao termin za to.
A koji drugi termin?
Uzdižu Jugoslaviju, mrze Hrvatsku, zazivaju sve iz doba Jugoslavije...
Pijuckale smo rashlađeni martini pored bazena i čavrljale o koječemu. U jednom
trenutku moja me znanica pogledala pogledom sjajnim od martinija, ili trenutne
ozarenosti, i rekla:
Hajde, ispričaj im kakav je bio Miroslav!
Ostala sam zatečena. Nikako se nisam mogla sjetiti koji Miroslav…
Bože, kad se samo sjetim kako je bio visok. Punih metar i devedeset!
U tom trenutku posve jasno prisjetila sam se tog Miroslava, koji jedva da je
imao metar i sedamdeset.
Bože, a te nebeskoplave oči!...
Slika Mireka kojeg se u životu nikad ne bih sjetila bljesnula je najednom u svoj
svojoj oštrini. Mirek je imao sitne smeđe oči i rošavo lice… U verbalnom albumu
složenom za prijateljice Mirekova slika, prevalivši put od Zagreba do američke pro-
vincije, doživjela je značajan retuš. Mirek je s nepunih metar i sedamdeset narastao
u Miroslava visokog metar i devedeset, boja očiju promijenila se iz smeđih u plave,
a od običnog zagrebačkog frajera postao je nezaboravan ljubavnik… Poput zvi-
jezde repatice davno ugasli Mirek ovdje je, na drugom kraju neba, još uvijek sjao
punim sjajem (Ugrešić, 2002: 34-35).
Richard mi je poklonio turističku mapu Jugoslavije koju je pronašao na nekom od
berlinskih buvljaka. Često se zadubljujem u tu mapu, prstom slijedim linije planina
i rijeka, brojim mjesta u kojima sam bila. Unutrašnje utonuće dovodim do iscrplje-
nja, mapa kao dobra bugačica upija snažan osjećaj gubitka…
Jagodicama prstiju prelazim preko brda i dolina, slijedim plave vijuge rijeka. Sve
je maleno, zemlja podsjeća na dječju slikovnicu. Gle, Bohinjsko jezero i minijatur-
na sličica skijaša koji se spušta niz Kranjsku goru. Gle, Postojnska jama i znameni-
ta čovječja ribica! Pored Sežane maleni lipicaner. Eno i Zagrebačke katedrale. Uz
mjesto Josipdol sličica medvjeda. Znam Jajce i grb Jugoslavije. Sarajevo i džamija.
Mostar i znameniti most. Sinj i sinjski alkar. Nikšić i maleni crtež brkatog gusla-
ra. Studenica i Mileševo, znameniti Beli Anđeo. Pored Strumice raste mak, pored
Prilepa tri lista duhana, pored Vranja tri ženice u dimijama, uz rumunjsku granicu
Cigani s violinama. Krećem na jug, u Dubrovnik, skačem na Mljet, pa na Hvar, pa
morem na sjever. Pored otoka Suska tri ženice u susačkoj narodnoj nošnji. Skre-
ćem u unutrašnjost, gladim prstom kupolu džamije u Počitelju. Onda na sjever, k
malenim Slovencima koji se, eno, penju na Triglav. Onda na istok, k Vojvođanima
koji marljivo žanju žito. Sve je tako maleno i nestvarno, kao da nikad nije postojala.
Moje suze kaplju u Jadransko more (Ugrešić, 2002: 128-129
Ulomci romana
Muzej bezuvjetne predaje Dubravke Ugrešić dobro oslikavaju dra-
matičan sraz dviju iluzija. Prva je iluzija posve osobna, lišena političkih konotacija.
Satkala ju je spisateljičina zagrebačka znanica koja je zaglavila u američkoj provin-
ciji, pa što vrijeme više odmiče, prošlost joj se čini sve ljepšom. U imaginarnome
prošlom životu doživjela je veliku ljubav s prekrasnim Miroslavom, kojega se spi-
sateljica jedva prisjetila kao omanjega, rošavoga, neuglednoga, prosječnoga zagre-
bačkog dečka Mireka. Spisateljičina znanica pati od samoobmana, isplela je priču
koja nema veze sa stvarnošću, zaronila je u svijet samozavaravanja ne bi li svoj život
učinila ljepšim i smislenijim nego što je doista bio.
Spisateljica zna da je riječ o iluziji
i čitatelji joj, pretpostavljam, vjeruju.
Druga je iluzija i osobna i politička. Izgradila ju je sama spisateljica koja se u
Berlinu zatekla nakon raspada države koju je voljela. U ruke joj je dospjela stara
turistička mapa Jugoslavije nad kojom se emocionalno slama. Uplakana, prstima miluje turističke toponime kao ljubljena bića, nježno njima klizi po mapi od sjevera do juga, od zapada do istoka. To je Jugoslavija lipicanaca, guslara, alkara, polja maka, duhana i žita, plavoga mora i zvuka ciganskih violina – otrcanih turističko-kulturoloških klišeja koji ne govore ništa o državi za kojom žaluje. Ništa od onoga za čime spisateljica naoko žaluje nije izgubljeno: još je mogla planinariti Kranjskom gorom, šetati oko Bohinjskoga jezera, posjetiti Sarajevo, Mileševo i Prilep, ljetovati na Mljetu i u Dubrovniku. No spisateljica ni ne tuguje zato što su joj ta mjesta postala nedostupnima, nego zato što nisu više u Jugoslaviji – ona plače za izgubljenom državom. A ta je izgubljena država spisateljičin Mirek – uobrazilja koju je pohranila
u svoj emocionalni arhiv i koja ima malo veze sa stvarnošću.