Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Ti misliš, npr. da se u 12-om veku u Budimlji, Rasu, Čačku, Bijelom Polju, pričao torlački?
Ovo je za stokavske jekavce
Ja sam se na Cetinju (u Crnoj Gori) razgovarao s dvojicom ljudi iz Dibre, koji su mi kazivali da onamo ima mnogo "srpskijeh" sela, po kojima se govori srpski onako kao i oni što su govorili, tj. između srpskoga i bugarskoga, ali opet bliže k srpskome nego k pravome bugarskome[1]

Ravnam se po vuku karadzicu
Godine 1690. patrijar Čarnojević, Arsenije Š na pozivanje ćesara Leopolda I pobuni narod srpski protiv Turaka i prevede u Madžarsku 37,000 familija
Ovako se torlacki dovukao u vojvodinu
Dobro, slušaj, u slučaju Srbije oko toga ti je mnogo bitan pad pod Turke, i u većem periodu nemogućnost štampanja svojih knjiga već je ono danas bi rekli uvoz. To ne znači sa su Srbi od 15-og do 19-og veka omutaveli na svom maternjem jeziku.

Pokazuje di je stara srbija, kakav je izvorni srpski, pokazuje kolilo je mentalite odreden drzavon(osmanlije i igari) pokazuje da su jedan narod koji se rasprsia...
Hm, gde je Stara Srbija, to ti je prostor Nemanjićke Srbije. Pa evo ja ću da ti navedem Srbina iz Hrvatske koji se preziva Erceg.
Mentalitet je , u suštini, određen prostorom (geografskim) , mislim da nema veze s državnom, u tom smislu.
Nije je narod 'raspia', ako misliš rasuo? Srbi su još uvek svuda narod, tako za sebe o samo misle. Pogledaj popis, bilo koji, i vidi koliko ima Srbijanaca.

Hm, gde je Stara Srbija, to ti je prostor Nemanjićke Srbije. Pa evo ja ću da ti navedem Srbina iz Hrvatske koji se preziva Erceg.
Mentalitet je , u suštini, određen prostorom (geografskim) , mislim da nema veze s državnom, u tom smislu.
Nije je narod 'raspia', ako misliš rasuo? Srbi su još uvek svuda narod, tako za sebe o samo misle. Pogledaj popis, bilo koji, i vidi koliko ima Srbijanaca.
To ti objasnjava zasto srbi imaju dva narjecja
I zasto se nalaze tu i tu
KAko je mogice da imas na jugu i sjeveru ekavicu a izmedu njih u sumadiji i jekavicu
VIse nagadan, ali opet uz neke temelje

Srbina iz Hrvatske koji se preziva Erceg.
Oklen?
Mentalitet bosanaca muslimana i bosanaca katolika je zbog turaka kao nebo i zemlja

Nije je narod 'raspia', ako misliš rasuo?
Ocu rec da su udaljeni kilometrima kroz stoljeca sacuvali slave ekavicu sv savu kosovski boj...

To ti objasnjava zasto srbi imaju dva narjecja
I zasto se nalaze tu i tu
KAko je mogice da imas na jugu i sjeveru ekavicu a izmedu njih u sumadiji i jekavicu
VIse nagadan, ali opet uz neke temelje
Pazi, Šumadija ti je specifikum, tu se, po meni, skupilo sve od Srba (naroda) sa svih strana; Makedonija, Vojvodina, Crna Gora, Hercegovina, Dalmacija, Krajina, i sve je to leglo u jedno (ono što zna šta hoće i šta neće).

Izvor? Inficirano majmunsko dupe?
Reka san da su srbi dosli u vojvodinu s torlackog podrucja pomocu zapisa karadzica iz 1836
Location_map_of_the_Torlakian_dialect_of_Serbia.png

Evo, ti pričaš kao neki seljak iz Šumadije. Jako karakterističan izraz za starije stanovništvo šumadijskih sela!
Meni je taj izraz više vlaški nego slavenski pa moguće od tu rasprostranjenost na tako širokom prostoru :np: Slično ka i iđem ili more(može) koje također nekako najviše vežem uz vlaje iako su sve to pokupili od Slavena, al uz tako neko sitnu promjenu.

Meni je taj izraz više vlaški nego slavenski pa moguće od tu rasprostranjenost na tako širokom prostoru :np: Slično ka i iđem ili more(može) koje također nekako najviše vežem uz vlaje iako su sve to pokupili od Slavena, al uz tako neko sitnu promjenu.
Mi kažemo iđen i more
Iđem je u bosni
Idem u slavoniji bar mislin
Ideme u varaždinu

A onda opet imas gren u istri grem u humu i po otocima
Nema pravila u nas

Back