Blogovi

Nikolo Makijaveli: "Ljudi generalno više sude na osnovu izgleda nego iz stvarnosti. Svi ljudi imaju oči, ali malo njih ima dar prodora.” - Obraćanje pažnje na detalje i govor tela je veoma važno. Ali, nije dovoljno. Mora biti prisutno i ispravno mišljenje. Dosta ljudi brzopleto zaključuje. Polaze od pretpostavki umesto činjenica. Da bi se one prikupile treba više vremena i promatranja. Mudar čovek je oprezan. Svestan je da njegova zamisao ne mora uvek biti tačna. Zato nastoji sakupiti više podataka i solidnih dokaza pre nego što donese sud. Na to opominje i narodna izreka: "Ne trči kao ždrebe pred rudu." ------ Sokrat: "Neispitan život nije vredan življenja." - Izjava izrečena na sudu. Sokrat se nije ustručavao da kaže ono što misli...
Slonovo uho
Kada mi je mama rekla da se sobno cvijeće koje je raslo u smeđoj saksiji na prozorskoj dasci u verandi zove Slonovo uho, nisam mogla da se suzdržim od smijeha. Koliko god da sam zagledala u te male, zelene listove biljke, nikako nisam mogla da ih povežem sa ogromnim životinjama kakvi su slonovi. Slonovi su me oduvijek asocirali na snagu i moć, a nježna zelena biljka izgledala je tako krhko. Jedna od asocijacija na snagu slonova bila je i Andrićeva Priča o vezirovom slonu kojeg su Travničani, gdje ga je doveo vezir, prozvali Fil, kako se slon zapravo i zvao na turskom jeziku. A ovaj ogromni i snažni vezirov ljubimac u travničkoj čaršiji pravio je baš mnogo štete kad bi ga izvodilli iz konaka pa bi za sobom ostavljao lom - od porušenih...
Svet kao predstava
Пусти ко је шта говорио. Престанимо на тренутак да се бавимо речима, како је то саветовао Баркли. Већ хајде да се вратимо оним сликама. Да ли се слике које испуњују ту сферу коју зовеш "видно поље" мењају обликом и величином како се помераш? Да ли то чини чак и рука тј. цело тело које сматраш "субјектом" иако то нема везе са субјектом, и тело је слика, која се гле чуда мења обликом и величном. Узгред запитај се како то да не изгубиш на тежини када мало удаљиш главу од свог тела а оно се смањи? Шта се то смањило (факт је да се нешто смањило зар не) а да тело није изгубило на тежини? Да се није смањила СЛИКА у твојој свести коју зовеш тело. Или зашто оно дрво не изгуби на тежини када се удаљиш од њега а оно се смањи? Зато што је то што...
Tiho je i mirno u jednom dvorištu na Čuburi. Čuju se samo vrapci, gugutke i poneki razgovor iz prizemnih kuća odakle se, sve do moje terase, širi miris ručka. To moja ćopava komšinica telefonira i čestita Uskrs rodbini i prijateljima. Ćopavi, kljakavi, siromašni i ubogi, naročito su pažljivi za Uskrs, nadajući se da ih Bog naročito danas gleda i da će i oni jednog dana uskrsnuti i u sledećem životu imati više sreće nego u ovom sada. Tako im je lakše da prihvate lošu sreću i udes koji ih je zadesio jer, šta su oni kome skrivili da ih život tako kazni? Ništa. Stoga, Bog sigurno zna šta radi i šta je i zbog čega naročito njima uradio. Smisao mora da postoji, inače..inače ko zna da li bi preživeli i jedan dan pod teretom nepravedne...
Rijeka bez povratka
Znala sam samo da želim da potraje, da Zemlja prestane da se okreće da kazaljke se zaustave da skrijem se u tvoj dah da tvojim usnama govorim da smijehom tvojim se smijem da našu kuću od snova rukama tvojim pokrijem. Znala sam da sam na dlanovima tvojim rijeka bez povratka utolićeš žeđ ako kreneš njome a ja, od tebe ću da se razbolim nikada neću da ozdravim. RiadaT.
Dostojevski: "Ljudi zaista vole da vide svoje najbolje prijatelje ponižene; veliki deo prijateljstva zasniva se na poniženju; a to je stara istina, dobro poznata svim inteligentnim ljudima." - Dostojevski ima divne, dubokomislene izreke, ali se ne slažem ovom. Deskripcija se ne može primeniti na pravo, već na lažno prijateljstvo i disfunkcionalan odnos. Samo je svestan čovek, u pravom smislu te reči, inteligentan. Ne samo što je iskren, i prema sebi i prema drugima, nego ima empatiju ili sposobnost da se stavi u poziciju drugih; da se saoseća s njima. To mu i omogućava da ima širu perspektivu i da uspostavi istinsku konekciju, tj. odnose u kojima postoji stvarna bliskost, poštovanje i ljubav, a ne rivalstvo, pretvaranje i...
Ksenofon, vojskovodja, istoričar i filozof: "Silu koriste samo oni koji imaju snagu bez rasudjivanja; ali dobro savetovani će pribeći drugim sredstvima." ------ Taktika primenjivana na vojnike: "Stvar je u tome da ih navedemo da svoje misli usmere na ono što trebaju da rade, umesto onoga što će verovatno patiti." ------- -"Uspeh ima tendenciju da stvori ponos i slepilo u srcima ljudi, dok ih patnja uči da budu strpljivi i jaki." -Slažem se, ali pri tome ne treba zaboraviti ni izreku iz Delfa: "Ništa previše." Umerena doza uspeha je podsticajna i korisna za samopouzdanje, dok dugotrajna i preterana patnja demorališe i rezultira gubitkom životnog elana.
Kako žive siromašni ljudi?
Jednog je dana otac, inače veoma bogat čovek, odlučio da odvede sina na selo sa ciljem da mu pokaže kako žive siromašni ljudi... Proveli su mesec dana kod jedne porodice koja bi se mogla opisati kao siromašna. Kada su se vraćali kući, otac je upitao sina: "Kako ti se svidelo na selu?" Bilo je super, tata!" - odgovorio je dečak. Razumeš li sad kako žive siromašni ljudi?" - upitao je otac. Da... razumem" - odgovorio je dečak. "Lepo... Reci mi onda šta si naučio na ovom putovanju?" "Video sam da imaju četiri psa, a mi jednog... Mi imamo lep bazen, oni imaju reku... Mi imamo sunčani krov, a oni nebo sa zvezdama.... Mi imamo veliku terasu sa prelepim vrtom, a oni imaju beskrajna polja... Naš vidik seže do ograde, a oni ispred imaju...
Profesor Jerman
MOJ MUDRI, DOBRI, PLEMENITI, PREPAMETNI I UVEK DOBRONAMERNI PROFESOR JERMAN -------------------------------------------------------- (Čovek koji me je naučio da sam se u ljubav prema mudrosti do ušiju zaljubio.) -------------------------------------------------------- Kada me je dobri, veoma mudri, kao čovek veoma blagi, a kao profesor veoma zahtevni, strogi i nepopustljivi – zahtevao je od svojih studenata znanje, trud i predanost nauci, a ne šarlatansko izmotavanje, lenčarenje i uzgrednost otaljavanja kvazi znanja, dan pre mog odlaska na najelitniji univerzitet za klasičnu filologiju i filozofiju u to vreme – Univerzitet u Padovi, bila je nekakva razmena studenata i ja, kao najbolji student na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, sam...
Moja majčica Petra
MOJA MAJČICA PETRA 😢 ---------------------------- Retko kada se usudim da prelistavam moje prašnjave spomenare i svaštare stare - iz njih mi uvek neki dragi lik iskoči - izmami mi duboki uzdah, bol u grudima i suze na oči... Najčešće je to moja majčica mila koja je mene kao pesnika rodila ... Da, to je živa istina, već u drugom razredu OŠ, "Rada Vranješević" Krupa na Vrbasu, sam joj posvetio pesmicu koja je bila objavljena u "Malim novinama", tada školskim novinama u SR BiH... Već tada sam dobi "reputaciju" velikog, ali i veoma vragolastog, budućeg pesnika, ali, draže mi je od toga, jest` - tako vi Svevišnjega Boga, moja pokojna majka Petra je naročito na to bila ponosna, što sam bio najbolji učenik, pošteno dete i uvek najprimernijeg...
Veznik
Možda sam ja stvarno nepristojna kad ti usnama upadam u riječ, al' ti tako lijepo govoriš da ja ne mogu da odolim da se ne zapletem u tu riječnu bujicu da budem k'o veznik onaj za složenu rečenicu pa da me njime za sebe vežeš da uvijek vidim ti boru smijalicu što dok mi pričaš smiješi se na tvom licu. RiadaT.
Malleus Maleficarum (Malj protiv veštica)
Malleus Maleficarum (Malj protiv veštica) --------------------------------------------- Upamti to i ti, rode plemeniti, i od tih nastranih, bolesnoumih i krvoločnih džukela se zaštiti ! --------------------------------------------------------------- Da li ste znali, prijatelji veliki i mali ? Da je zloglasni rimski papa Inocenca VIII., ne skrivajući svoju veliku mržnju do žena i želeći da tom svojom slepom i patološki dekadentnom mržnjom razobliči i u temelju uništi ono što se još uvek kolokvijalno naziva Un secret de fammes (Ženska tajnstvenost, misterija, sakrivenost…) naredio svojim najvernijim sledbenicima i najzloglasnijim inkvizitorskim krvnicima iz monaškog reda dominikanca, samozazvanim teolozima, iz Nemačke, tu je bio i ostao...
Bogumili u Bosni nisu postojali kao ni bosančica, koja je starosrpska ćirilica
Bogumili u Bosni nisu postojali kao ni bosančica, koja je starosrpska ćirilica Među bošnjačkim lingvistima i drugim ponekad se Kulinova povelja uzima kao dokaz tradicije bošnjačkog jezika i tzv. bosančica se uzima kao posebno bosansko pismo. Šta Vi kažete na to? Kakvo je to pismo bosančica? SLOBODAN REMETIĆ: Iz vremena austro-ugarske okupacije BiH potiče ideja izdvajanja srednjovekovne ćirilice bosanskih muslimana i katolika kao posebnog pisma pod imenom "bosančica" ili "bosansko-hrvatska ćirilica". Reč je o srpskom brzopisu koji je u doba vladavine Tvrtka Kotromanića "prenet sa srpskog dvora na bosanski i koji je i na novom zemljištu pratio razvoj brzopisa u matičnoj oblasti, a pri tom je u raznim krajevima...
James Allen: "Čovek je bukvalno ono što misli. Njegov karakter je kompletan zbir svih njegovih misli." Meša Selimović: "Nije čovek ono što misli, već ono što čini." - Obe konstantacije su validne mada na prvi pogled izgledaju suprostavljene. Meša ima pravo kada kaže da se karakter najbolje ispolji kroz dela. Neko može smatrati sebe časnim i pored toga što ne postupa tako. U tom slučaju se radi o samoobmani. Medjutim, činjenica je da dela uvek proizadju iz misli. Ponekad možemo imati različite misli, usled različitih prohteva i želja, i naći se u nedoumici šta da činimo. Na kraju, ipak, prevlada neko mišljenje i odlučimo da ga sprovedemo u delo. Kada je čovek iskren i pošten trudi se da bude nepristrasan. To znači da se suočava i...
Kako da očistite krevet ili dušek sa sodom bikarbonom
Soda bikarbona kao sredstvo za čišćenje Prodavnice su pune raznih deterdženata za čišćenje, markiranih i skupocenih, ali to ne znači da su pouzdani i bezbedni, štaviše neki od njih mogu uticati ili čak narušiti vaše zdravlje. Dok sledeći put budete razmišljali koji od ovakvih „brendiranih“ proizvoda da kupite, pomoći ćemo vam kako da veoma lako pronađete sredstvo za čišćenje, koje je pritom potpuno bezbedno po vas i vaših ukućana, a nalazi se verovali ili ne, u vašoj kuhinji. Reč je o sodi bikarboni (Natrijum hidrogenkarbonat). Glavne prednosti sode bikarbone su: Niska cena Potpuno je bezbedna Upija nečistoću i vlagu Može da zameni većinu sredstava za čišćenje Ubija mikro organizme Otklanja neprijatne mirise Sa sodom bikarbonom...

...

НЕКО И НИКО "Хоћемо ли да попијемо по једну?" "Наравно, не женим ја сина сваки дан, ред је." "Шта ћемо?" "Ти бираш." "А традиција? Знаш оно кад отац отвори ракију, коју је закопао оног дана када му се родио првенац? То ништа? Ниси имао времена за мене, од кафане." "Де, де, неће да је баш било тако а и да је било, бар си научио да будеш самосталан. Ниси ни свестан коју услугу сам ти учинио. Уосталом шта ти је недостајало, имао си све." "Нисам имао родитеље." "Па си се јадан искомплексирао, ајд пусти то него тркни до подрума. У оном лонцу, у ком ти баба кува сарму, је бокал ракије. Није баш да је твој вршњак али послужиће." "Каква си ти штекара матори." "Не кукај да се не предомислим." "Живели! " "Живели!" "Волиш ли је?" "Наравно да је...
Писмо
Оно што сам ћутала, оно што сам мислила да ће бити времена да кажем, оно што нема потребе да се говори а ето тражи да буде изречено.
Marfijev čep
Da su zakoni starog dobrog Marfija uvijek aktuelni, i da sve što može krenuti po zlu, tako i krene, uvjerih se danas dok sam iz frižidera uzimala plastičnu bocu Senzacije sa aromom kruške koja mi je omiljena u posljednje vrijeme. Kako je u boci bilo taman toliko za jednu čašu, odlučim se ja da to popijem onako direktno iz boce, što i nije baš pohvalno, ali ponekad mi baš to merak. Kako već duže vrijeme plastična ambalaža sokova koje kupujemo, pa tako i Senzacije ima pričvršćen čep uz bocu što je u skladu je sa evropskom direktivom koja na tržištu dopušta isključivo plastične boce sa pričvrščenim čepom jer se time onemogućava bacanje čepova u okoliš i zagađenje,( a ujedno je i praktično, jer onemogućava da nam se čep otkotrlja u slučaju...
...

...

БАЈКА Преко седам мора, и седам гора. Преко седам долина и седам котлина, седам река и седам језера, живели су Чуварка и Витез. Имали су три сина и ћерку. Један син је био Јак, други Леп и трећи Паметан. Девојчица је била само Девојчица. Живели су у срећи и весељу. Једнога дана Чуварка је пала у кревет, нико није знао шта јој се десило. Долазили су многи видари и травари. Бабе врачаре и шамани. Хоџе, да пишу записе. Нико није умео да јој помогне. Једног дана је наишла старица и затражила им хладне воде. Донесоше јој пун крчаг. Када се напила рече им да постоји лек за Чуварку. Витеже рече она, пошаљи синове у свет. За годину дана, нек донесу оно што је највредније. То ће излечити Чуварку, у противном умреће. Отац опреми синове и посла...
Mravko
Još od samog cika zore malog mrava muka mori, jer mravčica glasno zbori: "Trči, mravko, bos po rosi mrvu hljeba ti donosi!" Pa on još sa pijetlovima trči tamo, trči 'vamo i po žegi i po kiši za nevrijeme on ne mari vazdan radi samo. A kad padne prvi mrak trči mravko svojoj kući lavorče mu tople vode da odmori bolne noge vrijedno nosi mravčica pride ide večerica i još k tome mrva hljeba merak veći mu ne treba. A kad bude svega sit liježe mravko u postelju za njim krenu i mravčica zalud skliznu spavaćica, zaspa mravko blažen san dugačak je sutra dan. RiadaT.
Starosrpska ćirilica u srědnjověkovnih Hrvata: Poljički statut
Starosrpska ćirilica u srednjovekovnih Hrvata - Poljički statut Sam jezik Poljičkog statuta nije deo srpske baštine. Međutim, pismo (starosrpska ćirilica) a indirektno i sadržaj Statuta, jeste; pismo – jezičko-istorijske, a sadržaj – istorijske baštine, da budem precizan. Statut Poljica u splitskom zaleđu (aka poljički statut) pisan je, što je sasvim normalno, više puta. Da li se iko upitao "Šta će ćirilica u Poljicama, a nema je u Splitu?" Ko zna istoriju znaće da nam odgovori na pitanje "Šta su Poljica bile?", pa će otud biti dalje mnogo jasnije. Poljica su bile privilegovana komuna, a proučite ko je i zašto dobio privilegije... Ćirilični statut Poljica (aka Poljički statut) Otkud u Poljicama srpsko pismo? Poljica (Poljička...
Samo još jednom
U sitne sate kad duša sva od čežnje još o tebi sanja, k'o zvjezdana prašina zavučeš se pod trepavicu moga oka i žuljaš me. Čuj to!? Pa, i ta bol mi prija. A onda sa rosom što prvom zorom okupa grane mlade i zelene poželim da te suzom istjeram iz sebe nek' još jače zaboliš me. I bol kad nakratko mine poželim da pišem rime u okove riječima te stavim, pa lancima stihova vežem, a ti, kakav si i tad bi potrgao konce srca moga, što okačeno k'o sat na zidu stoji i strpljivo čeka da pogledaš ga. Samo još jednom. RiadaT.
Thomas Hobbes: "Čovekova savest i njegov sud su ista stvar; i pošto sud može biti pogrešan može i savest." - Savest se s razlogom povezuje sa moralnim ponašanjem. Ne samo što ukaže na razliku izmedju aktivnosti koje doprinose zajedničkom skladu od onih kojima se nanosi šteta i nepravda drugima, nego unese više razumevanja i odgovornosti da se učini ispravno delo. Dokaz za to su psihopate i sociopate. Oni nemaju savest i empatiju. Zbog toga čine gnusna, okrutna dela čija podlost i bezosećajnost zapanji ljude sa normalim emocionalnim i mentalnim razvojem. Uprkos tome još uvek dominira zastarelo, jednostrano shvatanje da je savest nametnuta spolja i da se formira vaspitanjem, uticajem roditelja, društva itd. To tvrdjenje nije u...
Tačka
Moj rahmetli otac imao je jednu neobičnu naviku. Kad bi se trebalo gdjegod potpisati, obavezno je poslije potpisa stavljao tačku. Ma koliko sam mu trubila da bi trebao prestati s tim, on nije uzbijao šta mu govorim i tjerao je po svom,(iako je znao da joj tu nije mjesto), a što je mene baš nerviralo tim više što sam po struci jezičar. Sjećam se da je na posljednjoj ličnoj karti, onoj što važi trajno, ispod njegove slike stajala ta već njegova čuvena tačka na kraju potpisa. Odem sad za Bajram u svoj rodni grad. Džaba sva radost Bajrama, džaba što je i mama tu, meni on nedostaje, pa nedostaje. Prazna mi kuća. Pola duše, one što je bila rezervisana samo za njega mi prazno. Uzmem abdest, u torbu ubacim šal i krenem na mezarje da se...
Bajramska priča
Nasred' avlije i njene ranim jutrom oprane kaldrme kako Bajramu i dolikuje, opet nas je dočekala stogodišnja ljepotica, stara bosanska dvospratnica. Za razliku od prošlog posjeta, kad je bila okružena samo sa saksijama muškatli i hadžibega, ovaj put se još okupala u mirisu jorgovana koji dopire iz bašte, što se ugnijezdila nešto niže ispod kamene avlije. Ulazimo u prostrani halvat kuće, u rukama nam kese sa svježim paklamama, kupljenim u istoj pekari na Bistriku kao i oni ramazanski somuni što onamad ih nosismo za iftar. To je ono sarajevsko tradicionalno bajramsko pecivo što liči na pogaču, posuto ćurokotom, a nasred njeg je ona izbočina što je zovu kapom što se za nju djeca za bajramskim doručkom otimaju. Bajramujemo se sa...
Bez starca nema udarca
Poreska uprava odlučuje da izvrši reviziju dede i poziva ga u kancelariju poreske uprave. Revizor poreske uprave nije bio iznenađen kada se deda pojavio sa svojim advokatom. Revizor je rekao: „Pa, gospodine, vi imate ekstravagantan način života i nemate stalno zaposlenje, što objašnjavate time da dobijate novac na kocki. Nisam siguran da Poreska uprava to smatra verovatnim." „Ja sam odličan kockar i to mogu da dokažem“, kaže deda. "Šta kažete na demonstraciju?" Revizor na trenutak razmisli i kaže: „U redu. Hajde." Deda kaže: „Kladim se u hiljadu dolara da mogu da ugrizem svoje oko. Revizor na trenutak razmisli i kaže: „Važi". Deda vadi svoje stakleno oko i grize ga. Revizorova vilica pada. Deda kaže: „Sad se kladim u dve hiljade...
E setih se neke madjarice sa velkim grudima iz srednje škole. Crveneo bih svaki put kad bih prošao pored nje,goreo takoreći Napisah joj neko pismo,neka romantika sa rečima oči boje smaragda,jedina takva,najlepša od svih,izgubim dah svaki put kad te vidim itd,i pošaljem joj. Ona mi odgovori,da bi htela da se vidimo,ja izludeh od sreće,pozajmljujem pare za čokoladu,kradem cveće iz komšijine bašte,molim prijatelja da mi pozajmi bicikli da odem do nje.Vozim isti 20 km , sa buketom zumbula i narcisa, a otpozadi umotanom čokoladom. Kako joj prilazim,tako mi obrazi crvene,gore a srce lupa kao da će iskočiti svakog trenutka. Ona prima poklon i zahvaljuje mi se. Neki parkić,sa klupom,ja i ona sedimo,pričamo,u stvari ja uživam samo gledajući...
Jane Addams: "Akcija je zaista jedino sredstvo ispoljavanja etike." - Misli i moralna načela se ne mogu znati sve dok se ne pokažu kroz dela i ponašanje. -------- Quintilian: "Ne trebamo govoriti da bi bilo moguće da nas publika razume, već da je nemoguće da nas pogrešno razume." - Zato je važno biti jasan ili nedvosmilen i precizan. Ipak, da li je uvek moguće izbeći pogrešnu interpretaciju? Ne zavisi li ona i od onoga ko sluša, a ne samo od govornika? Manja poluzatvorena posuda nikada ne može u potpunosti primiti sadržaj veće. Uvek se nešto izlije i ostane oskudno. Svako primi koliko može. Shodno tome tako i tumači. -------- Engleska poslovica: "Možeš dovesti konja do vode, ali ga ne možeš naterati da pije." -Nekome se može...
Pjesma
Kad glasa tvoga strune zapletu se u note moje duše kao zvuci čežnjivih okeana što vali im ljube stijene oživi pjesma kroz mene. I glasom tvojim pjevam dok ptice radosne na ruke mi slijeću i sve se bojim mili Bože, od ljepote da umrijeću. I dugo potom, kad pjesma se utiša k'o hamajliju glas tvoj čuvam od svakog zla da me brani noseć’ ga na srca svoga strani. Riada
Back