Nov ili polovan auto

Da li bi ste kupili nov ili polovan automobil?

• NOV

• POLOVAN

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da dopunim moj predhodni post, preko 11k bolje kupiti novog. Koreanci npr nude najbolji odnos cena/kvaliet i teško da nekome nije dovoljno dobar auto recimo i30, a i dosta drugih automobila nisu loša kupovina:
za 11k i30, (Pro)Ceed, Fiesta, Aveo
za 15k Astra, Focus, Megane, Impreca, Mazda3
za 20k Leon, Mondeo, Laguna, Avensis
preko 20k izbor je ogroman

E sad to što neko hoće baš BMW, Audi ili Mečku a nema ni 15k pa za te pare kupuje auto sa velikom kilometražom, to već spada u domen psihijatrije

Моја кева је 2007 године купила форд фиесту из 1998. године за 3750 евра, и кроз неколико месеци платила продужење регистрације и пренос још 250 евра, па још једно продужење регистрације, замена акумулатора, и сређивање кочница (замена пакнова и плочица). Сад ће морати и средњи лонац и цев да се мењају јер су се рапали и вуку се по путу, а мотор не смемо да дирамо иако троши 12 литара по граду и трокира док се не загреје... Има убризгавање, а ради као да је најгори карбуратор.
Сада ауто не може да се прода ни за 3000 евра. После две и по године чист губитак од 1000 евра. Е зато ја купујем половне аутомобиле само до 500 е, па шта има за те паре, значи само аутомобиле којима је цена максимално пала и може само да расте. Већ имам два таква и ускоро купујем и трећег, и сви заједно ће коштати мање од 1000 евра...

Redovni servisi se kreću oko 150e, max 200e a u taj rang spadaju i Koreanci. Iskreno meni nije žao da na 15.000 dam taj iznos, dao sam pre mesec dana 21.000 za (prosto prošireni) servis Cordobe u Bros Auto u Nišu. Za čekanje nisam čuo da se mnogo žale, ali verujem - koliko se čeka? Možda je takav slučaj samo u Bg? A i sviđa mi se politika "nećemo da te deremo kad kupiš, ali da bi zadržao (7 godina) garanciju moraćeš češće na redovni", mislim da je korektno.

Ono što hoću da kažem je da se auto kupi u skladu sa mogućnostima, ko nema za redovan servis trebao je da se drži svog do-it-yourself Golfa 2 ili Lade, a ne da ulaže 10+ soma evra u nov auto ako posle nema ni za održavanje.

P.S. niko ne spori kvalitet Koreanaca, a to je ipak najbitnije. Beše skoro neki test Kie Ceed (1.6 CRDI) koju su nakon 100.000 km potpuno rastavili (uključujući i motor), auto je bio skoro perfektan.

mislim da se u Srbiji,za vecinu obicnih ljudi,cak i ako skupe 10.000-20.000 eura isplati kupovati nov auto samo ako su u pitanju neke "donje" klase automobila,odnosne neke male autice tipa punto,zastava 10,logan,razno razne male kosooke itd.....ili nesto u tom rangu....sto je relativno jeftino odrzavati i u vangarantnom roku.....

namerno sam napisao za vecinu ljudi u Srbiji,jer sigurno da vecina ljudi nema po koju hiljadu eura u rezervi samo za popravku nekog luksuznijeg NOVOG auta,ako zatreba............npr neko kupi nekog NOVOG renoa,pezoa,forda,opela(o bmw-u,audiju,mercedesu da i ne pricam) srednje ili vise klase,i sad prodje taj garantni rok od 2-3 godine(ili koliko se vec),i zamislite da onda dodje do nekog komplikovanijeg kvara na autu starom 2-3 godine,a vise nema garancije...........taj vlasnik ce onda biti bas u problemu,odnosno morace da pukne solidnu kolicinu para.....

a i cesto se ljudi zale na kvalitet tih ovlascenih servisa gde se odrzavaju novi automobili....

polovan auto iz oglasa itd, standardna "macka u dzaku"......ko zna ko ga je vozio,kako odrzavao..da li je lupan,vracana kilometraza......

najbolje bi bilo ako mozete da kupujete polovan auto,neke vise klase(pa cak i bmw ili audi),ali od poznatog vlasnika koji je,sto je najvaznije,auto odrzavao kako fabrika nalaze.......bar cete platiti mnogo manju cenu nego sto je taj auto kostao kao nov,a postoji dobra sansa da ce vas taj auto dugo i dobro sluziti...

Moj muž je 1991.godine kupio novog "golfa dvojku", benzinca, 1,6.Vozi ga još uvek.Prešao je sa njim 280000 km,i svake godine 35 -40 dana vuče auto prikolicu,i za to vreme prevuče oko 150000kg tereta,ili 150 tona,ili 15 vagona...:worth::worth::worth:

Motor nije rađen uopšte,fabrički ugrađenu lamelu je promenio pre 5 godina,i zadnje amortizere i opruge.Ostalo održavanje se svodi na promenu ulja i filtera,sipanje benzina,povremeno pranje šoferšajbne i to je to.Zato se moj muž kune u benzinske motore,a Nemac kada bi čuo šta je ovaj jadničak sve preturio preko točkova,dao bi nam novog.

Prošle godine smo kupili nov auto.Ovog puta sam ja birala vizuelno,a muž je birao motor i paket opreme.I naravno,opet vozimo benzinca.:D

a el ti muz birao model kuhinje? :think:

sto ne volim zene sto se mesaju i misle da se razumeju u sve - cudo jedno z:D

Da dopunim moj predhodni post, preko 11k bolje kupiti novog. Koreanci npr nude najbolji odnos cena/kvaliet i teško da nekome nije dovoljno dobar auto recimo i30, a i dosta drugih automobila nisu loša kupovina:
za 11k i30, (Pro)Ceed, Fiesta, Aveo
za 15k Astra, Focus, Megane, Impreca, Mazda3
za 20k Leon, Mondeo, Laguna, Avensis
preko 20k izbor je ogroman

E sad to što neko hoće baš BMW, Audi ili Mečku a nema ni 15k pa za te pare kupuje auto sa velikom kilometražom, to već spada u domen psihijatrije

Stvari stoje ovako. Finansijski gledano uvek je bolje kupiti polovan auto , star 3-4 godine nego nov , naravno NE SVAKI, vec treba znati odabrati neki sa sto manjim brojem kilometara. To je najbitnija stvar.

Jer ko sto sam naveo primer na temi US automobila, nov Ford Taurus u USA kosta 24.000 dolara. Polovan star SAMO 2 GODINE mozes da pazaris za 7000 dolara !! To znaci da je taj koji ga je kupio nov izgubio 17.000 dolara na njemu za samo 2 godine da ga vise ne zeli i zato ga prodaje. E tu nastupas ti , kupujes taj auto za ove smesne pare, i vozis srecno i zadovoljno najmanje sledecih 4-5 godina i stedis na tome najmanje 10tak hiljada evra.

Od kupovine polovnog automobila se plase ljudi koji se ne razumeju u iste. Sad donekle ih razumem jer je u Srbiji veoma prisutna takozvana automafija koja muti , vara kupce vracanjem kilometraza, prodaju automobile mladog godista sa preko 200.000 predjenih km a namotanih na recimo 80-90....

I sad kad kupis Fiat Punta ili Stila sa predjenih 200.000 normalno da ce svasta da ti crkava, a za to si kriv licno samo ti jer si izabrao auto sa malim motorom losom mehanikom i mnogo predjenih kilometara na njemu bez da si to mogao da znas.

Zato takvi kupuju nova auta, i na njima gube veliki novac u prvih nekoliko godina.

Uvek ima izuzetaka (a naravno izuzeci potvrđuju pravilo). Kolega je kupio Pasata 2005, 140ks koji nov košta blizu 30k - za 15k. Uvoz direktno iz Nemačke, auto je koristila firma, sve čisto, 130.000km ali sa savršenom servisnom knjižicom. Odlična kupovina.

Ja bi na njegovom mestu kupio nov auto, i to takođe nije greška. Kilometraža nula, garancije... sve je to već lična preferencija :) Ali kad imaš 7000 (kao ja), izbor novih automobila je očajan - Punto i Dačiju neću.

Po meni najgora kupovina je da daš mnogo para za star(7+ god) /sumnjiv/auto sa velikom kilometražom (150k+ km)

Po meni najgora kupovina je da daš mnogo para za star(7+ god) /sumnjiv/auto sa velikom kilometražom (150k+ km)

pa dobro,relativno je taj pojam "mnogo para"......mislim,za nekoga je mnogo i 3000 eura.....za nekoga je mnogo 6000 eura,a za nekoga je mnogo 20.000 eura....:)

a mislim da nije neki poseban problem za mnoge automobile,narocito benzince,koji dolaze iz npr Nemacke,Svajcarske,Austrije ako imaju predjenih 150.000 km,a REDOVNO i uredno su servisirani.......mislim,kod njih su putevi kao staklo,oni godisnje puno prelaze i zato i stizu do tako velikih kilometraza za auto star,recimo,4-5 godina.........

ali i taj auto ce biti u boljem stanju,nego neki koji je drndan po nasim putevima i koga su "popravljali" nasi majstori,a koji ima predjeno,recimo 90.000 km.....i koji je servisiran na nacin na koji prosecan srbin servisira auto

Uvek ima izuzetaka (a naravno izuzeci potvrđuju pravilo). Kolega je kupio Pasata 2005, 140ks koji nov košta blizu 30k - za 15k. Uvoz direktno iz Nemačke, auto je koristila firma, sve čisto, 130.000km ali sa savršenom servisnom knjižicom. Odlična kupovina.

Ja bi na njegovom mestu kupio nov auto, i to takođe nije greška. Kilometraža nula, garancije... sve je to već lična preferencija :) Ali kad imaš 7000 (kao ja), izbor novih automobila je očajan - Punto i Dačiju neću.

za 7000 mozes kupiti odlicnog forda mondea ili hyundai-a ili kiu

al ko je kriv vama kad vi ne vidite nista drugo osim vw, audija bmw i mercedesa :)

Једно питање... што га продаје кад' је малтене нов? :think: Ту мора да има нека квака. :mrgreen:

pa cesto ljudi dodju do para posao im ide dobro pa se zalete i kupe auto za 20-30 hiljada, odna dodje do komplikacija ostanu bez posla/para i prodaju polovno vozilo za smesne pare. takvih uvek ima. i kupovina od takvih , kojima je hitno za lovu - je uvek najbolja kupovina :mrgreen:

Svi znamo da je najbolji pazar kupiti od proverene osobe auto više klase, za koji znamo da je u dobrom stanju i da je dobro održavan, mažen i pažen... ALI, mislim da je takvih vozila, pa još na prodaju, pa još za pristojne pare, otprilike 0,00001%. Ostalo je uglavnom smeće koje nervira svog vlasnika iz nekog razloga.

Jel Volvo star par godina sinonim za skrsen auto u bliskoj proslosti? Meni je pre Audi, BMW i njima slicni.

Nadjes nekog gospodina, starijeg coveka, direktora, sta god, i kupis od njega Volvo. Retko koji napaljeni klinac vozi Volvoa, jer nece biti primecen u Volvou, a rejting mu ne raste. Vise voli BMW, Audi, VW...

Tako da, prvi put cujem tako nesto sto si ti rekao. Jer po tome, svaki polovan auto je bio havarisan, pa popravljen.

Verovao ili ne, 90% vozila na nasem trzistu jeste ili havarisano ili preslo 200+ hiljada. Za logiku Volvoa si u pravu, tu se slazem, ali sam rekao Volvo figurativno samo... vecina vozila koja stize imaju ispaljene airbagove.

Verovao ili ne, 90% vozila na nasem trzistu jeste ili havarisano ili preslo 200+ hiljada. Za logiku Volvoa si u pravu, tu se slazem, ali sam rekao Volvo figurativno samo... vecina vozila koja stize imaju ispaljene airbagove.
Pa kad nas narod hoce dobre i jeftine automobile!!! ja dovezem auto da nema gresku,savrsen,prva boja,mala kilometraza a kad ga stavim u oglas niko me i ne zove ili ko me nazove pita:A koliko idete dole sa cenom? iI kad ja spustim cenu koliko mogu to njima ne odgovara.Znaci,treba uvoziti krseve jer se samo takvi prodaju i samo na njima se moze zaraditi!!! Ja evo propadam jer imam dobre automobile i nisam prodao vec mesec dana nijedan auto a moj kolega cija kola kad dodju,vise po majstorima je prodao za zadnjih mesec dana 15 komada.Toliko o nasem coveku koji misli da je kupio auto sa pravom kilometrazom i u extra stanju a auto jeftiniji nego u inostranstvu. Nema logike.

Pa kad nas narod hoce dobre i jeftine automobile!!! ja dovezem auto da nema gresku,savrsen,prva boja,mala kilometraza a kad ga stavim u oglas niko me i ne zove ili ko me nazove pita:A koliko idete dole sa cenom? iI kad ja spustim cenu koliko mogu to njima ne odgovara.Znaci,treba uvoziti krseve jer se samo takvi prodaju i samo na njima se moze zaraditi!!! Ja evo propadam jer imam dobre automobile i nisam prodao vec mesec dana nijedan auto a moj kolega cija kola kad dodju,vise po majstorima je prodao za zadnjih mesec dana 15 komada.Toliko o nasem coveku koji misli da je kupio auto sa pravom kilometrazom i u extra stanju a auto jeftiniji nego u inostranstvu. Nema logike.[/QUOTE]

Potpuno se slažem sa tom konstatacijom.

Back