Ko ima prednost žuti ili crveni auto?

Tipično, dakle vozim levom trakom još ihahaj, a ovaj se koliko sada uključio u spoljnu i sad još želi da ima prednost?! Sramota 😁

Zaista, u praksi ti koji idu spoljašnjom ako su se posle uključili imaju moralnu obavezu da puste nas od ihahaj pre da se isključimo. I to tako obično funkcioniše, meni čak i bus koji ide desno propusti da izađem na kružnom toku jer je svestan da sam pre njega tu 😄
Ta praksa je naopaka. I zato i ima toliko udesa po BG.
A

Ja i dalje ne kapiram kako postoje kružni tok sa više traka

Moj muž kaže da žuti ima pravo jer mora se pustiti

Da sam u žutom autu vrcela bi se cijeli dan u krugu jer mi niko neće dati izaći

Ajde kako to sad riješiti ? Spoljašnja traka je vazda zauzeta a šta da radimo mi sa unutrasnje ? Da letimo ?
Te kružne su postavili i gdje treba i gdje ne treba.To kako ih urade bolje da ne komentarišem. Eno u Doboju primjera kako ne treba. Da se sačekate da se spoljna isprazni. Ili na vrijeme prestrojite.

Pročitala sam sad neka pravila, i nije mi sad jasno. Ja sam čak polagala vožnju na kružnom toku kod Arene. Ono što je obavezno jeste davati signal ako se isključuješ ali u kružnim tokovima kao kod tog postoji znak prvenstva prolaza koji su u toku, a to znači da iz unutrašnje trake ko je već bio u toku ima prednost da izađe ako sam se ja posle uključila. Ako smo istovremeno ušli onda ako sam levo moram da propustim ovog sa desne str. Ali ako je on već bio u toku a ja posle onda on ima prvenstvo. Tako sam ja nešto učila 🙄🤔

Dakle, ova situacija sa slike je nešto što se dešava kad se recimo žuti kreće iz bgd prema nbgd na novom kružnom toku a ja se kao crveni uglavim u spoljašnju iz pravca zemuna. Bilo bi puno sudara kada bih se kao crveni pravila luda i išla a da ne propustim žutog. Mi ga uvek puštamo jer je on već bio u toku. I tako funkcioniše kako i treba. Prvo oni svi izađu pa mi nastavljamo. Zato se i stvaraju gužve jer njih ima puno uz pravca bgd

Prvenstveno, pravilo desne strane važi na neregulisanoj raskrsnici i kada je regulisana raskrsnica, ali vozači iz različitih smerova dobijaju istovremeno pravo prolaza. Pravilo desne strane glasi: Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač propušta vozilo koje dolazi sa njegove desne strane.

Pa mi koji smo navikli na neki kružni tok recimo kod opštine nbg svi oni koji sa desno ulaze iz pravca bgd puste prvo nas iz unutrašnjih da izađemo prema zemunu. Jedino kad dođe neko nov on se zbuni 😊.. zaista, zar nije lakše da se uvek pusti onaj sa leve što dolazi.. jer hoće da izađe, pristojno je pustiti ga
Pusti Opštinu Novi Bgd, to je malo specifično.
Ja kad dolazim iz Omladinskih Brigada i isključujem se ka Zemunu, svirnem kao
upozorenje onima sa desne strane iz Mihajla Pupina i ne puštam nikoga.
Ali ostajem u srednjoj traci u kružnom toku i isključujem se uvek u levu traku u Pupina.

Pusti Opštinu Novi Bgd, to je malo specifično.
Ja kad dolazim iz Omladinskih Brigada i isključujem se ka Zemunu, svirnem kao
upozorenje onima sa desne strane iz Mihajla Pupina i ne puštam nikoga.
Ali ostajem u srednjoj traci u kružnom toku i isključujem se uvek u levu traku u Pupina.
aaa bole ne ide to tako , znači ti varaš ostale vozače , nisi ni u levoj traci niti u desnoj , i kako god okreneš ti si uvek u pravu
))))

Crveni ima prednost. Problem je sto su ljudi na ovim prostorima navikli na stare kruzne tokove bez traka, pa je tu vazilo da prednost ima onaj u sredini kruga, kako su nas ucili u auto skolama. Medjutim sada imamo kruzne tokove sa trakama i tu su drugacija pravila, a to je da ne sme da se sece traka, kao i kada je prav put. Tako da ovog iz spoljne trake niko ne sme da isece.

U praksi je svaki kruzni tok obelezen znacima i najcesce su u prednosti oni koji su u njemu...Medjutim u teoriji i ovakom kruznom toku koji je bez znakova, kada on postoji, onda vazi pravilo desne strane i onaj ko je u kruznom toku mora da stane i propusti one koji se u tok ukljucuju, a dolaze mu sa desne strane...Na ovoj slici, ako pretpostavimo da je lepo nacrtana i da su automobili vec u kruznom toku, jednostavno covek ne moze da predje iz jedne trake u drugu dok se ne uveri da je ta traka slobodna...
Kad su promenili taj propis, ja sam se krstio...
Do tada je sve bilo logicno , pravilo je bilo onaj u kruznom toku ima prednost, u odnosu na onog ko nije u kruznom toku , zatim onaj ko je na visem stepenu kruznog toka, blize centru kruga, taj ima prednost u odnosu na onog ko je na spoljnom prstenu....i sve to ima logike jer prednost ima onaj ko izlazi , a ne onaj ko ulazi, i tako ce biti mesta za onog ko ulazi...

A ovo sto se posle toga desilo , posle promene propisa , to je srpsko ludilo...
Onaj ko je zuti , i na najvisem rangu kruznog toka mora da obrce jos jedan krug u kruznom toku i da peca slobodnu priliku da izadje iz kruznog toka...
Ili da uradi stvarno najgluplju stvar u sustini kruznog toka a to je da da migavac desno i da stane....jer zeli da izadje iz najviseg ranga kruznog toka..

Ko god je smisljao zakon teska je seljacina.....teska, gluperda..

Ja ne znam nijednu nelogicnost kod starog zakona, kad je ultimativno i sa tri kruga, a bilo je i takvih kruznih tokova, i ima ih jos....valjda...u Svetu ih ima...
da onaj ko je na visem rangu kruznog toka ima prednost....u odnosu na nizi rang..
znaci svaki unutrasnji prsten je viseg prioriteta od sledeceg spoljnog....Ja se secam situacije dok sam ucio voznju , i kod omladinskog je bilo dva prstena...i ja sam kod bogoslovije u unutrasnjem prstenu i hocu ka pancevu i neki tip iz spoljnog prstena nece da me propusti iako sam dao migavac , i da vidis ti reakcije mog instruktora, tacno sam hvatao stanglu , prvo mi je rekao da ukocim tu, da blokiram tog tipa, sto jesam, pa ukocio , pa izlazi on , izlazim ja sa stanglom...a djak sam...
Da se razresi ko ima prednost , crveni ili zuti....
Tako zapamtis bolje i ti i taj ko pogresi....

Ali onda su promenili saobracajne propise i sad vise kao i u svemu ja glup....ej u kruznom toku da das migavac desni i da stanes, sto unutrasnji mora da uradi ako je na slici...
Nebuloza...

Znaci odgovor je, lepo das migavac desni i zaustavis automobil usred kruznog toka i onda mozes slobodno i cigaretu da zapalis, posto ce vrlo brzo kruzni tok da se zagusi, ne treba minut, i onda neces imati gde da skrenes desno jer ce i tu vozila da cekaju a vec su u traci....i niko ne ulazi na kruzni tok, samo oni koji su vec u kruznom ispred tebe mogu da prodju , iza tebe cekaju, ali vide da si dao migavac i da ne mozes desno jer ovaj u toj traci ima prednost a i ne moze da mrdne.....i tako ...milina..

I verovali ili ne , iz busa sam video najmanje 3 puta takvu situaciju na slaviji, ali trola ili bus su van kruga pa milina , vozis se i ode ti , a oni stoje i stoje i stoje i stoje...i piju kafu koje u pravu...

Poslednja izmena:
Inace postoji jos jedno logicki ispravno pravilo kod kruznog toka, a to je kad je ugao ulaza i izlaza manji od 90 stepeni , moras da okrenes ceo krug....sto u prevodu znaci , ako ulazis iz Beogradske, ne mozes odmah u glavnu ili marsala Tita, nego moras ceo kruzni da obidjes pa onda ulazis u glavu iliti Marsala Tita.......

Sto je logicno po staroj logici jer bi inace svi koji samo pipkaju kruzni tok pravili udese jer bi nemarno ulazili u taj mali delic kruznog toka....ovako ili ulazis ili ne ulazis...znaci moras da udjes...

A za temu , nadjite mi jedan logican argument, a ne da bude srpska logika, to nemojte., zasto je stari zakon bio losiji od ovog gde prednost imaju putnici koji ulaze u autobus, u odnosu na putnike koji izlaze iz autobusa...
Osim srpske logike, mi smo srbi i tako mora.....

Žuti po pravilu ne bi trebao da može da se isključuje iz unutrašnje trake.
To garantovano dovodi do zastoja, cim se popuni preko 50% kruzni tok, sto ce reci svaki spic...
Tek uvodjenjem pravila solidarnosti, da vozac iz desne trake zaustavi auto i propusta vozaca iz unutrasnje trake, se resava problem..
Ali solidarnost nije saobracajni propis nego je krsenje tog propisa....radi odrzanja kontinuiteta saobracaja, bas kao sto se desava kad neko stane i propusta na putu nekog ko skrece levo a ti ides pravo, jer je zagusio suprotni smer svi njega cekaju da skrene levo...

Ja mislim da je pravilo nakaradnog kruznog toka, da je prednost uci u odnosu na izaci , uvedeno da se zatuca srpska nacija....Evo ajd u parizu vozi tako , pa ebace ti majku panduri u roku od 5 min....imaju kruzne sa 4 trake....a ti da zaebavas onog u centru....
I onda da svi koriste boletovu tehniku , nikad ne ulazi u kruzni mimo poslednjeg prstena....a tri prstena kruznog toka prazna.....milina...

Molio bih objasnjenje logike.....Kruzni tok je posebna saobracajnica, to nije prav put, pa se ne bi trebalo koristiti nikakvo pravilo koje nije za poseban tip saobracajnice, tj za kruzni tok...
E moj stručnjače...
Pa šta misliš zašto su na Slaviji iscrtali trake?
Ali nezavisno od toga i ZOS-a:
Ja bih onoga koji zajaši spoljnu traku od Beogradske i izađe
u Makenzijevoj, tako ošašavio od kazne, nemaš pojma...

Ja mislim da je pravilo nakaradnog kruznog toka, da je prednost uci u odnosu na izaci , uvedeno da se zatuca srpska nacija....Evo ajd u parizu vozi tako , pa ebace ti majku panduri u roku od 5 min....imaju kruzne sa 4 trake....a ti da zaebavas onog u centru....
I onda da svi koriste boletovu tehniku , nikad ne ulazi u kruzni mimo poslednjeg prstena....a tri prstena kruznog toka prazna.....milina...
kružni tok je zakon, protočniji je, da ovde imaš raskrižje sa semaforima bilo bi čekanja i kod prometnijeg raskrižja bi se stvarali čepovi.
kružni tok to uvelike eliminira. ali je malo žalosno koliko bi vozača trebalo vratiti nazad u autoškole...vidljivo u ovoj temi na jednom od banalnih pitanja...

Back