Nov ili polovan auto

Da li bi ste kupili nov ili polovan automobil?

• NOV

• POLOVAN

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Naveo sam ta kola jer im je cena oko 15000 da mi objasnish shta im fali jer si ti rekao da bi za te pare uzeo polovan auto. Zavisi koja Oktavija, ali ona sa najslabijim benzinskim motorom i svom opremom je oko 15000.

A ja ti pricam kad bih imao 25000eura da ne bih pomislio na ta mala auta, jer za te pare Superb umesto Octavije, Insignija umesto Astre...

Nista im ne fali, ali za 15000eura kad bih imao $ da odrzavam auto onda bih kupio polovan auto star 3-4 godine, a ne pomenuta nova vozila.

@Ugo

Pa porez na kupoprodaju vec postoji. A mladi ne ginu toliko zbog puteva koliko zbog svoje nekulture i stava najjaci sam, ne moze mi niko nista.
Ne razumem taj tvoj stav u vezi kupovine automobila. Jel ti zivis u Srbiji ili inostranstvu? Kada dodjes na vlast, ti lepo u potpunosti ukini carinu na motorna vozila i smanji porez, pa ce vise ljudi moci da kupi nov automobil. Ovako placas nov auto 40% vise nego u normalnoj zemlji. Nema se ni u inostranstvu para za bacanje, a kamoli u Srbiji.

I to ti je dobra ideja, PDV na nova kola bi trebalo ukinuti a pojachati porez na polovna kola da se stimulishe kupovina novih auta, pre svega iz ekoloshkih i bezbednosnih razloga. I uvesti zakonsku obaveza za sva bezbednosna sredstva kod novih auta(sve jastuke i ostalo). Carine bi mogle ostati ukoliko bi Fiat proshirio lepezu auta koje proizvodi u Kragujevcu i na ozbiljnija auta od Punta. A mladima vozhnja treba da bude privilegija, ili bar da im se ogranichi da pre recimo 25 godina ne mogu voziti vozilo preko 100 konja. Govorim i o sebi izmedju ostalog, polozhio sam test i vozhnju iz prve, a nemam pojma ni o jednom ni o drugom. Jezhim se kad pomislim koliko ovakvih kao ja ima.

A ja ti pricam kad bih imao 25000eura da ne bih pomislio na ta mala auta, jer za te pare Superb umesto Octavije, Insignija umesto Astre...

Nista im ne fali, ali za 15000eura kad bih imao $ da odrzavam auto onda bih kupio polovan auto star 3-4 godine, a ne pomenuta nova vozila.

Pa upravo te to pitam, zashto polovnjak a ne Kruz, Oktavija, Impreza...?

Znam i ja shta bi sa 25000-Honda Accord, a sa 125000-kupio bi 5 Hondi Accord.:super: :super:

I to ti je dobra ideja, PDV na nova kola bi trebalo ukinuti a pojachati porez na polovna kola da se stimulishe kupovina novih auta, pre svega iz ekoloshkih i bezbednosnih razloga. I uvesti zakonsku obaveza za sva bezbednosna sredstva kod novih auta(sve jastuke i ostalo). Carine bi mogle ostati ukoliko bi Fiat proshirio lepezu auta koje proizvodi u Kragujevcu i na ozbiljnija auta od Punta. A mladima vozhnja treba da bude privilegija, ili bar da im se ogranichi da pre recimo 25 godina ne mogu voziti vozilo preko 100 konja. Govorim i o sebi izmedju ostalog, polozhio sam test i vozhnju iz prve, a nemam pojma ni o jednom ni o drugom. Jezhim se kad pomislim koliko ovakvih kao ja ima.

I u Srbiji da stimulises narod da kupi nov auto? Dajem 100 maraka da si iz USA!?! Sta li vam je ljudi, sto ste se po amerikanizovali?

Dok god drzava bude podrzavala Zastavu ili FIAT, necemo se mi navozati automobila. Stite njih i forsiraju te da vozis to sto oni proizvode. Komunizam. To su radili sa ficom, sa jugom, sada sa puntom. Nasu drzavu su uvek vodili idioti i uvek ce je voditi. Carine ne smeju opstati ako mislis da obnovis vozni park.
Sa prosekom plate u drzavi od 350 EUR ne mozes podsticati kupovinu novih automobila i nametati vece poreze na starije automobile. Mozes u Sloveniji sa prosekom od 1.000 ili vise EUR, ali ne u raspaloj Srbiji.

Pa upravo te to pitam, zashto polovnjak a ne Kruz, Oktavija, Impreza...?

Znam i ja shta bi sa 25000-Honda Accord, a sa 125000-kupio bi 5 Hondi Accord.:super: :super:

zato sto za 15000eura mogu uzeti Volvo S80 D5 koji ce da vuce sa podignutom rucnom i Astru i Kruza zajedno. I trajace duze i bezbednije je i po meni najbitnije, a to je komfort. Pricam to sve kad bih imao $, jer sada vozim auto manji i od Astre :)

Dok god drzava bude podrzavala Zastavu ili FIAT, necemo se mi navozati automobila. Stite njih i forsiraju te da vozis to sto oni proizvode. Komunizam. To su radili sa ficom, sa jugom, sada sa puntom. Nasu drzavu su uvek vodili idioti i uvek ce je voditi. Carine ne smeju opstati ako mislis da obnovis vozni park.
Sa prosekom plate u drzavi od 350 EUR ne mozes podsticati kupovinu novih automobila i nametati vece poreze na starije automobile. Mozes u Sloveniji sa prosekom od 1.000 ili vise EUR, ali ne u raspaloj Srbiji.

Sad odosmo na ekonomiju, na neki nachin se mora zashtiti domatja proizvodnja svega pa i automobila. Carine, zabrane generalno nisu dobar metod. Najbolje je ono shto su uradili Kinezi-potcenili su veshtachki svoju valutu, tako su sad strani automobili za Kineze(chak i za one iz gornje srednje klase) preskupi, dok je kineska roba za strance jeftina. To tera sve proizvodjache automobila i ne samo njih da otvaraju proizvodnju tamo. Medjutim to je teshko primeniti na Srbiju zbog mentalnog sklopa nasheg choveka-netje da radi za 100 EVRA, bez obzira shto bi za te pare mogao da kupi vishe nego sada za 350 evra(samo shto bi morao kupovati iskljuchivo domatje).

Osim ako taj Volvo već nije prešao 200.000 i nema ispucane sve jastuke... kao što većinom i jeste tako. Onda misliš da voziš strava auto, a u stvari voziš đubre.

Na Volvu je dobra fora sto kompjuter skroz poludi kad mu vracas kilometrazu.

Sad odosmo na ekonomiju, na neki nachin se mora zashtiti domatja proizvodnja svega pa i automobila. Carine, zabrane generalno nisu dobar metod. Najbolje je ono shto su uradili Kinezi-potcenili su veshtachki svoju valutu, tako su sad strani automobili za Kineze(chak i za one iz gornje srednje klase) preskupi, dok je kineska roba za strance jeftina. To tera sve proizvodjache automobila i ne samo njih da otvaraju proizvodnju tamo. Medjutim to je teshko primeniti na Srbiju zbog mentalnog sklopa nasheg choveka-netje da radi za 100 EVRA, bez obzira shto bi za te pare mogao da kupi vishe nego sada za 350 evra(samo shto bi morao kupovati iskljuchivo domatje).

Mnogo si kontradiktoran u svojim stavovima. Malo dalje gore si napisao da treba uvesti propis po kojem svaki novi automobil treba imati "sva bezbednosna sredstva". Da li si video te kineske jeftine automobile na crash testovima? Manja sansa je da neko pogine u 20 godina starom evropskom automobilu na losem srpskom putu nego u novom kineskom automobilu na besprekornom putu. Kinezi stite svoju proizvodnju, ali ne pitaju za najskuplju cenu - ljudski zivot.
I ne zaboravi, Kina je komunisticka drzava, tamo to moze tako da funkcionise. U Evropi ne moze vise.

Osim ako taj Volvo već nije prešao 200.000 i nema ispucane sve jastuke... kao što većinom i jeste tako. Onda misliš da voziš strava auto, a u stvari voziš đubre.

Jel Volvo star par godina sinonim za skrsen auto u bliskoj proslosti? Meni je pre Audi, BMW i njima slicni.

Nadjes nekog gospodina, starijeg coveka, direktora, sta god, i kupis od njega Volvo. Retko koji napaljeni klinac vozi Volvoa, jer nece biti primecen u Volvou, a rejting mu ne raste. Vise voli BMW, Audi, VW...

Tako da, prvi put cujem tako nesto sto si ti rekao. Jer po tome, svaki polovan auto je bio havarisan, pa popravljen.

Na Volvu je dobra fora sto kompjuter skroz poludi kad mu vracas kilometrazu.

Mnogo si kontradiktoran u svojim stavovima. Malo dalje gore si napisao da treba uvesti propis po kojem svaki novi automobil treba imati "sva bezbednosna sredstva". Da li si video te kineske jeftine automobile na crash testovima? Manja sansa je da neko pogine u 20 godina starom evropskom automobilu na losem srpskom putu nego u novom kineskom automobilu na besprekornom putu. Kinezi stite svoju proizvodnju, ali ne pitaju za najskuplju cenu - ljudski zivot.
I ne zaboravi, Kina je komunisticka drzava, tamo to moze tako da funkcionise. U Evropi ne moze vise.

Nisam mislio na kineska kola, nego na evropska, americhka, japanska kola proizvedena u Kini. Nije poenta da mi odrzhimo Zastavu vetj da privuchemo strane proizvodjache da otvore proizvodnju u Srbiji, kao recimo Slovachka.

Svaki polovan auto koji se prodaje ima neki gadan problem. Ako nije takav onda je cena visoka, ali ni to nije garancija, mozhe da bude trik, platish dobro a dobijesh gowno.

Kroz par tvojih postova sam video kakvo misljenje imas. S tvojim misljenjem se uopste ne slazem, tako da ne moras ni da pobijas moje postove svojim misljenjem.

Ovo ti je vrhunac.

pozdrav

Jel Volvo star par godina sinonim za skrsen auto u bliskoj proslosti? Meni je pre Audi, BMW i njima slicni.

Nadjes nekog gospodina, starijeg coveka, direktora, sta god, i kupis od njega Volvo. Retko koji napaljeni klinac vozi Volvoa, jer nece biti primecen u Volvou, a rejting mu ne raste. Vise voli BMW, Audi, VW...

Tako da, prvi put cujem tako nesto sto si ti rekao. Jer po tome, svaki polovan auto je bio havarisan, pa popravljen.

A šta da radimo,ako Gospodin "Stariji Čovek" ima nestašnog sina,koji je inače tinejdžer i ujedno ima neopisivu želju za divljanjem i dokazivanjem za volanom ? ;)

Mislim,oko jedne stvari moramo da se složimo ... a to je da kupovinom polovnog automobila BUKVALNO nikad ne znaš šta kupuješ.To je činjenica. ;)

Šta ko više voli (Nov ili Polovan Automobil) to je druga priča.

Evo da podelim moje iskustvo:
u februaru sam za 6.800 pazario Seat Cordobu iz 2005, uz predhodnu proveru u ovlašćenom servisu (dali su mi zeleno svetlo). Kilometraža negde kod 75k, motor 1.4MPI 75ks.

Prešao sam za ovih 9 meseci nešto preko 5000km i (da ne baksuziram) nemam na šta da se požalim. Troši manje od 7 litra, a ne trudim se da štedim - ili je u pitanju gradska vožnja ili 130km/h na autoputu, uvek sa klimom i često sa još dvoje-troje u kolima. Prtljažnik ogroman (480l), auto vrlo lep, ni za sekund mi nije dao razlog da posumnjam u njega (puko mi kaiš za alternator, ali ko mi je kriv što sam odugovlačio sa redovnim servisom).

Da li sam trebao da kupim novog Punta ili Sandera za te pare? Ne bih rekao:
1. ako gledamo lepotu ili auto kao statusni simbol, Cordoba je lagano ispred oba
2. pouzdanost - drugarov ćale koji radi kao vozač u Telekomu ponudio mi je (kada sam razmišljao da li da kupim) da odem do njega na poslu da vidim koliko su prešle njihove Fabije sa istim motorom (njegova 450k, od kolege 650k) bez ijednog ozbiljnog kvara i kako sada idu. To je praktično isti auto
3. isplativost - uradio sam redovan servis letos, a uradiću i veliki servis početkom 2011. To ne bih morao da sam kupio nov auto. Recimo da je cena dodatnih 800e uz sve provere, preglede pri kupovini i sl. Ipak smatram da ću recimo 2015 lakše (a možda i skuplje) prodati moju Cordobu iz 2005 nego srpskog Punta ili Dačiju iz 2009. Ipak je ovo Srbija, a auto praktično VW

Poslednja izmena:
Koji auto bi ste kupili ako za istu cenu imate nov auto i polovan auto ali sa boljim karakteristikama, bolji model, vishe opreme itd.? Pitanje se ne odnosi na subjektivne simpatije ka odredjenom modelu, nego na opshtu situaciju ako recimo imate na raspolaganju 15000 evra(ili 25000 nebitno) da li bi ste kupili nov ili polovan ali bolji auto. Ukoliko nemate ni 7000 evra(moj sluchaj :sad2:) koliko koshta najjeftiniji nov auto bez imalo opreme, nemate taj problem.

Kupio bih nekog koreanca za 15ooo sa garancijom od 7 godina pre nego polovnog audija. Jeftino kupiš, jeftino i prodašš!!!

sve je to relativno...sve sto srbin preprodaje je neki fals. I taj novi auto sto kupis daj boze da ce biti 100% ok, da c eservis umeti da servisira kako treba...
U svakom slucaju , SVE sto kupite ovde je skuplje a losije nego u ostatku sveta....

Back