Ko ima prednost žuti ili crveni auto?

kružni tok je zakon, protočniji je, da ovde imaš raskrižje sa semaforima bilo bi čekanja i kod prometnijeg raskrižja bi se stvarali čepovi.
kružni tok to uvelike eliminira. ali je malo žalosno koliko bi vozača trebalo vratiti nazad u autoškole...vidljivo u ovoj temi na jednom od banalnih pitanja...
Pa ako uvedes da kruzni tok postane stajaci tok, upravo negiras sve sto si napisao....
To i jeste smisao zatucavanja naroda menjanjem sustine kruznog toga u stajaci tok, tj da prednost ima onaj ko ulazi u kruzni tok a ne onaj ko izlazi....

Niko nije uspeo da mi pojasni zasto je to bolje?

E moj stručnjače...
Pa šta misliš zašto su na Slaviji iscrtali trake?
Ali nezavisno od toga i ZOS-a:
Ja bih onoga koji zajaši spoljnu traku od Beogradske i izađe
u Makenzijevoj, tako ošašavio od kazne, nemaš pojma...
Nisi mi nista objasnio, koja je svrha sta bi ti radio ljudima u mekenzijevoj na pitanje zasto je neka seljacina menjala zakon da kruzni tok postane stajaci tok, tj da prednost ima ulaz umesto izlaza sa kruznog toka...

Сви другари који су рекли да жути има предност, да добро размисле и разбелодане себи јер су тренутно опасност за друге учеснике у саобраћају
Ma svi mi znamo pravila voznje, ali cim se popuni 50% kruznog toka, eto ti kolapsa....
Znaci zuti ce stati , crveni dolazi i dolazi i dolazi , a u kruznom toku imas stojece vozilo , to je apsurd, glupost velika...
I stojace i stojace, i onda ce iza njega da se napravi krug, kao sto se i desava, pa nismo svi slepi....
I onda imamo zutog koji stoji , a onda zbog guzve stanu i crveni , vise ne dolaze i onda sta?

Zuti naravno nece da rizikuje kaznu , sta ga boli tuki...dao migavac, stoji i ceka da nema nikog s desna da bi izasao iz kruznog toka...
Nece cak ni da se lakta, da cima ove sto dolaze s desna da ih nervira i da zakoce...
Samo dao migavac i ceka. i zabole ga, napravi guzvu ali postuje propise...i onda cela slavija stane....

Svi su u pravu ali svi stoje....

Zato je inace kad je pustena slavija u rad , videli su da sa starim sistemom i novim pravilima saobracaja , puche slavija jer je spora a cim je spora zagusi se i onda smisle resenje, pazi resenja, odvuci pesake jedno 300m dalje da ne uspore saobracaj, sto jesu usporavali , ali sad je kriticno da ne uspore jer ako se uspori preko 50% ode sve u 3pm....i tako je i danas....cim se malo uspori, slavija popuca i onda dodju cike sa rukavima i onda se prave pametni....

Sve zbog jedne seljacine, a seljacina je dok mi neko ne da argument zasto je logicno i dobro da prednost ima onaj ko ulazi u odnosu na onog ko izlazi....
i stvarno mislim da je to da bi ovaj narod bio sto gluplji...

Poslednja izmena:
Evo pitao sam saobracajnog i kaze mi , nista stanes das migavac i stojis u kruznom toku , zabole te tuki, ne moras da kruzis jos jedan krug iako su ti mozda vece sanse da se tako prestrojis, ali mozda i nisu...

Znaci posto obicno je situacija u gradu kao na test pitanju , obicno ulaze dve trake u svaki kruzni , retko ima kruznih gde ulazi po jedna ali tu obicno i kruzi jedna....mislim da sam video samo jedan ili dva kruzna gde ulazi samo po jedna traka a u kruznom su dve i izlazi po jedna traka....retko je to..
To znaci udjes u unutrasnju traku , naravno posto ulazis , dolazis sa desna, onaj koji je vec u kruznom , zamisli mora da te propusti da ti udjes iako je on mozda pred izlazak a ti tek moras da izvrtis onoliko koliko planiras da okrenes u kruznom, ali ti mu dolazis sa desna....u njegovu traku....ali da ne zaebavam, nek bude da on ima prednost, to bi tek bio apsurd da ti imas prednost u odnosu na njega....i ovako je smejurija...

Znaci prepustis ti njega, ulazis u unutrasnji kruzni tok, i onda stignes do mesta gde zelis van i lepo das migavac, nista pravilo kretanja (to znaju ovi koji su znali stari zakon, ja se cudio sto me pusta trolejbus a pusta me da bi zadrzao kretanje, jer je procenio ako me ne pusti , zaglavicu na suzenju , pa dobro racuna....) i tu nastupa kraj.....kao da sam u obicnoj ulici a ne u kruznom toku....naravno ko zuri njemu ce zivci da puknu , a ko ne zuri , kao sto pametan vozac ne zuri , on ce da da migavac i da ebe celu slaviju i to posteno...

Svaki matematicar moze da dokaze da je bar 30% manja propusnost saobracajnice ako se koristi pravilo da prednost ima spoljna traka, tj ulaz nad izlazom....
Plus se lakse odlucuju vozaci da udju u dve ili tri trake ako vazi pravilo da prednost ima onaj ko izlazi , jer ulaze u unutrasnje trake samo ako su slobodne.....ako nisu , vozice u tekucoj, sto je logicno , nemaju potrebe da udju u unutrasnju , a nije im slobodna...
Ali ako je slobodna uci ce u unutrasnju jer nece imati problema da izadju iz te unutrasnje kad im se digne, jer imaju pravo prvenstva.....

Psihologija..

Koriste se sve trake mnogo vise nego boletov princip , ako imas teski kruzni tok, ne ulazi u unutrasnju jer posle neces moci da izadjes ako je spic ili guzva....jeste pametan princip za ovaj zakon, ali je prikaz koliko ljudi onda nece koristiti vise traka kruznog toka i koliko je to ustvari stajaci tok....

Na zalost, u mnogim drzavama sveta vazi pravilo da prednost ima vozilo koje je u spoljnoj traci u odnosu na vozilo u unutrasnjoj traci kruznog toka pa se tu ide na ruku strancima umesto da se stisnu muda i uvede ono sto je pametnije...

I ono sto je bilo...

Svaki matematicar moze da dokaze da je bar 30% manja propusnost saobracajnice ako se koristi pravilo da prednost ima spoljna traka, tj ulaz nad izlazom....
Plus se lakse odlucuju vozaci da udju u dve ili tri trake ako vazi pravilo da prednost ima onaj ko izlazi , jer ulaze u unutrasnje trake samo ako su slobodne.....ako nisu , vozice u tekucoj, sto je logicno , nemaju potrebe da udju u unutrasnju , a nije im slobodna...
Ali ako je slobodna uci ce u unutrasnju jer nece imati problema da izadju iz te unutrasnje kad im se digne, jer imaju pravo prvenstva.....

Psihologija..

Koriste se sve trake mnogo vise nego boletov princip , ako imas teski kruzni tok, ne ulazi u unutrasnju jer posle neces moci da izadjes ako je spic ili guzva....jeste pametan princip za ovaj zakon, ali je prikaz koliko ljudi onda nece koristiti vise traka kruznog toka i koliko je to ustvari stajaci tok....

Na zalost, u mnogim drzavama sveta vazi pravilo da prednost ima vozilo koje je u spoljnoj traci u odnosu na vozilo u unutrasnjoj traci kruznog toka pa se tu ide na ruku strancima umesto da se stisnu muda i uvede ono sto je pametnije...

I ono sto je bilo...

Uzmimo jos jedno psiholosko pravilo , zahtevana paznja..

Kad vozilo ulazi u kruzni tok, zahtevana paznja je da gleda sve sa leve trane jer odatle dolaze vozila koja imaju prednost u odnosu na to vozilo..
Znaci paznja nije rasplinuta nego je koncentrisana na levu stranu vidokruga..
Ako vazi pravilo da prednost prilikom prestrojavanja u trakama kruznog toka ima unutrasnja traka, vozac koji vozi nekom trakom, ima povecanu paznju ka unutra i ispred...sto mu je i logicno..

Ako zeli da se prestroji ka unutrasnjoj traci , paznja mu je vec na toj strani, ako mu neko dolazi sa te strane paznja mu je na toj strani , niko mu ne moze uleteti sa desne strane jer obicno onaj ko je u kruznom toku ima prednost u odnosu na ove sto cekaju ulaz u kruzni tok...
dakle sva paznja mu je pravo i levo....

Ako se odluci da predje u unutrasnju traku , sad je na traci 2 nivoa...
A nek ih ima 3....opet prednost ima unutrasnja traka jer je viseg nivoa, po starom zakonu , pa mu je paznja levo i paznja pravo , a desno nije jer tu su oni koji imaju nize pravo prvenstva.....jer su u traci 1 nivoa..

Hajde da vidimo sta se desava ako se primenjuje novi zakon,

Udjes u traku prvog nivoa, sad ti imas prednost u odnosu na sve druge u kruznom toku , brate ne izlazi ti se, jer imas prednost u odnosu na sve, i na leve i na desne, bukvalno moras da gledas samo pravo....sto bi razvlacio paznju , sebe opterecivao saobracajem, umesto da gledas kolena koleginice i naravno neces ni da probas da se prestrojavas na neku unutrasnju traku , ma koliko je prazna...to das debilima nek popunjavaju , jer saznace oni zasto su majmuni..

Ali ako si resio da ti budes majmun, pa se prestrojis u kruznu traku 2 nivoa, znaci unutrasnju traku kruznog toka.....E onda sad onaj sa desna ti ima pravo prvenstva, pa moras da gledas desno i pravo..., znaci ne gledas vise levo , to ti je opterecenje sad vec povece, pa iako je prazna 3 traka, zabole te uvo , ko ce to da gleda.....vec gledas na dve strane, na desno ove sto imaju prednost i pravo da ne zakucas nekog..

Psiholoski tesko ce ljudi prelaziti u 3 traku kruznog toka, jer treba da gledaju i paze i levo i desno i pravo....samo ako je usporen saobracaj toliko da je to kao preticanje, neko stoji ispred tebe..

I tu dolazimo do smisla mog termina stajaci kruzni tok...
Kruzni tok kad se uvede pravilo da prednost ima ulaz nad izlazom postaje ustvari kruzni tok sa dve trake, gde se prelaz u 3 postojecu traku ako postoji, desava samo kad je zakrcena 2 traka i saobracaj stoji i ima potrebe da se izvrsi preticanje....stojeceg vozila..
Dakle u tom slucaju kruzni tok sa 3 i vise traka postaje kruzni tok sa 2 trake, gde je druga traka stopirana pa vozila koriste trecu da bi pretekla tj zaobisla vozilo iz 2 trake..

Zato se takav kruzni tok moze zvati stajaci kruzni tok, jer mu operisu samo 2 trake a ostale ako postoje su za zaobilazenje zaustavljenih vozila u 2 traci..

To se na slaviji moze tj moglo se raditi i ranije, ako bi se desio sudar ili tako nesto , pa su se penjali na trotoar spomenika dimitriju tucovicu , koji je sad negde bacen...i onda bi tako zaobisli blokirana vozila...

Koji bre Boletov princip, da se ja pitam, spoljašnja traka bi se završavala
kod svakog izlaza i počinjala ponovo kod sledećeg ulaza u kružni tok, znači,
ne možeš iz spoljašnje trake da produžiš dalje u kružni tok.
Ende.
Zanimljivo i kako bi to funkcionisalo....kao niz ulicica....?
Dodjes sa prvog ulaza kruznog toka i posto svi moraju van, a ti hoces dalje u kruzni , ti lepo das migavac levi i nastavis u sledecu deonicu kruznog jer imas prednost u odnosu na one sto ulaze....i tako redom..

I to jeste primer shvatanja , malo modifikovan, ali shvatanja kad imas kruzni tok sa jednom trakom....
Ti ustvari svaki kruzni tok vidis kao kruzni tok sa jednom trakom....
Ovo treba predavati u autoskolama....
Garantujem da bi onda narod Srbije razumeo voznju u kruznim tokovima....
Odlicno uproscavanje kruznih tokova...

Garantujem da bi onda narod Srbije razumeo voznju u kruznim tokovima....
Nije narod problem, problem su pojedinci.
Kao ti, naprimer.
Ja svaki dan prolazim Slavijom najmanje 2 puta, ne sećam se kada
sam zadnji put video neki udes.
A evo ti kako Bole prolazi Slavijom po kišnom danu.
Kad je lepo vreme ide brže, ovde sam morao značajno da usporim zbog kiše... :mazi:

Poslednja izmena:
Pa mi koji smo navikli na neki kružni tok recimo kod opštine nbg svi oni koji sa desno ulaze iz pravca bgd puste prvo nas iz unutrašnjih da izađemo prema zemunu. Jedino kad dođe neko nov on se zbuni 😊.. zaista, zar nije lakše da se uvek pusti onaj sa leve što dolazi.. jer hoće da izađe, pristojno je pustiti ga
Na slici su oba u kružnici.

Ali da, pristojno je pustiti onog ko bi da izađe. Jedino na slici bi naišao na ovog koji bi da prođe, jer nije sačekao na ulazu.

Pa ako uvedes da kruzni tok postane stajaci tok, upravo negiras sve sto si napisao....
To i jeste smisao zatucavanja naroda menjanjem sustine kruznog toga u stajaci tok, tj da prednost ima onaj ko ulazi u kruzni tok a ne onaj ko izlazi....

Niko nije uspeo da mi pojasni zasto je to bolje?
Ako si u spoljnoj traci ti imaš prednost. Ako si u unutrašnjoj logično je da nemaš.

Da, to je logika trake, ali kruzni tok nije pravi put pa da koristimo logiku trake, potpuno smo slobodni da uvedemo sta god hocemo kao logiku, jer je to kruzni tok, posebna vrsta saobracajnice, te nismo vezani nicim osim prakticnoscu ako je zelimo da uvedemo...
Trake postoje i na autoputu, postoje i na ukrstanju sa biciklistickim stazama, svuda postoje, pa nas to ne ometa da im dodeljujemo posebne statuse...

To iz mog ugla gledanja...
A vec sam pokazao da psiholoski , sa trenutnim vazenjem pravila dobijamo efektivno neefikasan kruzni tok bar za 30 40% i dobijamo maksimalno da se koristi jedna traka, dok se druga koristi vise kao stajni kruzni tok, a treca traka samo za zaobilazenje, ako postoji..

Kruzni tok sa tri trake sa ovim pravilima koja su trenutno vazeca je neupotrebljiv....ko ce da se prestrojava za kratko vreme iz 1 u 2 pa u 3 pa u 2 pa u 1 kruznu traku?
Neka je obim kruznog toka 1 km, opet je nedovoljno bas zbog neprednosti kad treba da se vraca iz 3 u 2 pa u 1 pa u izlaznu.....1 km kruzni tok sa 3 trake je nemoguc sa ovim pravilima..

Sa starim pravilima, onaj ko izlazi , posto je u prednosti , izmedju prestrojavanja izmedju traka mora da saceka eventualno 30 do 50m, sto cini mogucim 3 kruzna toka od 1km obima...
Naravno da nije dozvoljeno i nikad nece biti prestrojavanje preko 2 trake istovremeno...medjutim to se upravo sugerise ovim novim pravilima....kad ulazis u kruzni tok....Ako ulazis u unutrasnji krug, ti automatski gazis 2 trake istovremeno , jer i z spoljnog zapucas pravo ni levo ni desno nego na unutrasnji kurg jer ti je u pravcu tvoje leve ulazne trake....

I to vozaci rade masovno kad ima dve ulazne trake....vrse prestrojavanje tj ulaz u kruzni tok 2 linije odjednom...

Prvo i osnovno, čak i da zuti ima prednost (a nema) ne može da se iskljucuje iz raskrsnice preko 2 saobracajne linije. Žuti je morao na vreme da se prestroji u spoljni krug da bi izašao.
To je dobro razmisljanje....nikad ne treba biti dozvoljeno dvostruko prelazenje linija ili ulazenje linija....a evo sad da gledate kameru koja prikazuje slaviju , a postoji na naxi....videcete sta se desava masovno , ulaz preko dve trake, i sve ono sto je "normalno"

Ja kazem kad je uvedeno to pravilo , ja se krstio jer sam znao odmah da ce da se uspori saobracaj na kruznom toku i da ce narocito kad je guzva da se uspori i blokira...ali zivis onako kako ljudi oko tebe zive....zato su guzve kod lekara, ...

Koji bre Boletov princip, da se ja pitam, spoljašnja traka bi se završavala
kod svakog izlaza i počinjala ponovo tek kod sledećeg ulaza u kružni tok,
znači, ne možeš iz spoljašnje trake da produžiš dalje u kružni tok.
Ende.
Pazi nije ti losa ni ta ideja....mislim gledam reakcije i razmisljanja ljudi , naroda....To je poprilicno uskladjeno sa njihovom logikom...
I moze se izvesti signalizacijom....a to je najbolje kod ovog tvog pristupa...sto se moze izvesti signalizacijom , samo treba malo promeniti zakon da u slucaju sudara onaj ko je nastavio kruznim tokom a bio je u spoljnoj je kriv sto se nije iskljucio sa kruznog toka...

Ta mala promena zakona i tvoja ideja ima bolju protocnost od tekuceg zakona....a posto je bliza narodnom razmisljanju, onda je bolja i od one najstarije...

Back