Kada kupiš nov auto shvatiš da nisi morao godišnje da daješ 500 evra na popravke.
Problem je samo sto imas vozila na koja godisnje ne dajes ni 100€ a nije da nema takvih.
S druge strane koliko kosta nov a evo npr neki auto srednje klase 25k€ i isti takav polovan star 5 godina sa 200k km je 11k i sad vidi da li se isplati davati cak i tih 500€ godisnje.
To znaci za 5 godina 2500€ plus onih 11000 i to je manje 11500€ za kojih mozes poprilicno toga da kupis ili da ulozis u fasadu,dvoriste, tehniku i td i td.
A ulaganje je sigurno manje ako se kupi dobar auto kog prati dobar rejting.
Ja mogu da kupim nov auto ali mi ne pada na pamet da to uradim jer to je za one koji vole da bacaju pare. Kum tako vozi i evo vam saldo kupovine novog auta: 2008 Astra placena 11500 a prodata za 6000,2011 Oktavia placena 17800 a prodata za 9000,2014 Accors placen 22000 a prodat za 13000, 2018 Mazda 6 placena 28000 a prodata za 20000 i sad poslednja Toyota Camry placena 48000 a za koliko ce se prodati to cemo videti.
U svakom slucaju oko 30000€ za 15 godina. Sad razmislite cak i mariovom logikom da je to 500€ godisnje,a nije, da bi to bilo 7500 ulaganja sto znaci da bi ostalo 22500€ u dzepu.
I jel isplativo voziti nov auto koji se menja na svake 3-4 godine?
Najgora moguca kombinacija.
Jedino isplativa voznja novog auta je da se vozi bar 10 godina ali tad je izasao iz garancije a kupci novog se uglavnom resavaju na tu kupovinu upravo zbog te garancije. Plus tim ljudima je to vec zastareo model a oni prate trendove.
Iz mog ugla to je samo pomodarstvo i bacanje para jer lepse mi je voziti se u Audiju nego u Hyundai i20 za iste pare. Osmeh na licu postoji kad prilazim tom autu koji je Premium i u kom je daleko lepse se voziti i to je ono sto kosta ali uzeti polovan dobar je po meni bolja opcija od novog sa dna skale.
Svaka cast onima koji poput mog Kuma mogu da priuste nov iz tog nekog visokog ranga i koje bole tuki za ogrebotine i ostecenja koja su neminovna a eno vec ima visnih ogrebotina na Camry-ju i to daleko vise nego ja na mom autu iz 2014.