Blogovi

SESTRA SANDRICA, NAJODANIJA SLUŠKINJA BOŽIJA
Kada te oko privuče nekom preslatko-izazovnom reljefu ženskom, nešto ti razum opseni kada počneš da udvaraš se, mediš i tepaš toj, do tada nepoznatoj, ženi prorade nagoni i u tebi se stvori iluzija nekakve ljubavi koja traje sve dok se ne okreneš i(li) zatvoriš okice čarnije i posle, tako uvek bude , od prelepog obličja te, za oko neodoljive, žene ostanu samo titrave uspomene, nekakve scene ledene i blede sene, ali kada nečiju nebesku dušicu dodirneš oblutkom svoje vrludave duše tada ti sva čula zapevuše najmilozvučniju ariju, osetiš da se baškariš u ovozemaljskom Raju i te, med-medene, miline se nikada ne raspršavaju, ne nestaju, zaboravljaju – večito traju, telo golicavo titraju i svaki sledeći dan plodove ljubavi sve slađe i rađe...
Situacija sa migrantima se pogorsava.U Beogradu vec primetno,ima dosta mladih migranata,koji zaposedaju nase parkove i druge javne povrsine.Svi ti ljudi koji nesto cekaju dok su u Beogradu,mladi su,puni snage,seksualno naravno napeti,zive bez seksa,bez zena.Cujem da se devojke i mlade zene, boje da prodju onom ulicom pored parka,kod ekonomskog fakulteta.takodje,skupljaju se i u parku "Vojvoda Vuk",kod Toplicinog venca.Moramo imati u vidu,da su ti nesretnici mladici,u punoj seksualnoj snazi,ostavljeni bez seksa,kao ribe bez vode.Da ne bi doslo do nekih nezeljenih incidenata te vrste,predlazem,da se otvore neke da tako kazem,lako pristupne privremene javne kuce,gde bi ti mladici,mogli da se seksualno isprazne,da smire svoja uzavrela...
Na Krstarici baratamo jezikom, istražujemo jezikom, razmišljamo jezikom, oduševljeni jezikom kao osom oko koje se vrtimo, ulazimo u likove oko nas i pomalo živimo njihove živote. Proza i poezija, ali i napisani tekstovi druge vrste, nastavljaju svoj život i onda kada su ih autori naizgled napustili. Pa tako, na stranicama monitora uočljiva su duboko proživljena iskustva koja nastavljaju svoja postojanja u nama, u obliku poetskih slika. Jasan je put kojim baratanje jezikom menjamo naše živote. Otkrivajući nove dimenzije bliskih ličnosti iza monitora, svojim razumevanjem duboko ličnog napisanog, uviđamo uzajamnu vezu i postojanje junaka u njoj. Svojim razumevanjem oživljavamo tuđe ispisane redove, literarne svetove, ne odvajajući fikciju...
О Григорију и још понешто
Ауторска тема; О Григорију и још понешто Када зборимо о историји раног хришћанства, о свим тим догађајима и дешавањима од Христове појаве па до IV.вијека, а ако се ослонимо на оно што нам се афирмише кроз литературу, и у српској википедији (овдје), а како пише хришћанство 387. постаје државном религијом у Римском царству. Написано је тако да води закључку да је хришћанство први пута постало државном религијом, и велики број људи, 95+% ће вам у разговору то поменути, истичући своје познавање материје. Овдје се врло перфидно подмеће да све што је вриједно за историју раног хришћанства, везано је за Рим и процесе у Риму. И то обликовање пожељније интерпретације историје раног хришћанства је у доброј мјери стимулисано од стране Ватикана...
Erica Y. je bila jedan od mojih omiljenih "mislilaca" (?) tokom gimnazije. Nikad mi nije bila idol, jer u ne verujem u instituciju idola i nikad za veka nisam imala jednog. E.Yong je fantastičan medijum za nedozrele (da ne upotrebim kakav gori izraz) ženske mozgove. Osim ako niste odrasli pod kamenom, u manastiru ili kakvom sličnom religijskom kultu, teško da će biti mnogo toga što vam se kod gospođe Y. neće dopasti čak i danas. Podrazumevajući, naravno, da ste žensko, i srednjoškolka. Gospođa je Y. imala mnoge zanimljive teorije (naglašavam da se radi o Strahu od letenja, ostale njene knjige ne volim naročito), međutim, nije mi namera da razglabam o svima njima sada. Bio bi ovo jedan mnogo duži blog nego ih ionako pišem. Ja nisam...
Južnoafrički fotograf, Kevin Karter, dobitnik Pulicerove nagrade za fotografiju i novinarstvo davne 1994. godine, je u oproštajnom pismu napisao: "Žao mi je, veoma mi je žao... Bol koju sam osetio u ovozemaljskom životu prevazišao je radosti. Progone me stravična sećanja na izgladnelu i ranjenu decu..." Seo je u automobil i umro od trovanja ugljen monoksidom... Imao je 33 godine i dušu koja nije mogla da izdrži gledanje užasne patnje kroz objektiv... https://noizz.rs/noizz-news/devojcica-lesinar-fotografija/2bq5c83
A Voice in the Wind (Glas u vetru)
Sećate li se, drage moje knjigoljupke i braćo bibliofili, onako sa dubokim uzdahom, vrelim suzama, koje same od sebe provru i kotrljaju se po licu, prebolnim grčem u srcu i, kao sablja britkom, mišlju koja se nebeskošću toliko nadahne, uzavre i kao vulkan provre da se kroz usta prolomi krik molitve, upućene nebesima, ali i onome što u tebi zadrhti, ali ne od straha – onaj ko oseća Boga u sebi se ničeg ne bojim, već od savesti koja te muči da bi na mnogo što-šta što si u životu počinio odgovarao samome sebi i toj mrvici Boga u duši, onog dirljivog prizora, za mene je to vrhunac misaonosti dobronamernih ljudi, Hadase, Židinje robinje kod rimskog aristokrate Marka, iz knjige A Voice in the Wind (Glas u vetru), 1. knjiga iz trilogije pod...
Možeš o nekome pričati sat vremena, u onome trenutku kada si rekao „ali“, to briše sve ono što je do tada izgovoreno. Član sam udruge u kojoj radi gospođa maserka, draga je, ljubazna, pozitivna, marljiva, ima puno kvaliteta ali – u jednome me dijelu nervira. I taj dio, naravno, ruši sve ono pozitivno. Gospođa je, naime, umislila da je duhovna osoba. Prije desetak godina je naletila na jednu od new-age mesija koja nudi instant produhovljenje, od tada prakticira meditaciju i to joj daje pravo da se smatra produhovljenom. Problem je u tome što je gospođa umislila da je bolja od drugih. Sve osobe koje po njezinim kriterijima nisu duhovne, nisu dobre. Na stranu to što je gospođa homofob, sjećam se kako je obrazlagala da je homosexualnost...
Želis li?
Želis li? Poći sa mnom kroz crno i crveno Kroz tminu ambisa koji zuri u nas Preteći da nas svari u želudačnoj kiselini vremena Koje se provlači i šunja našim senkama Poigravajući se percepcijom stvarnosti Želis li? Biti tu kada tišina zavrišti Kada panika počne nagrizati nerve Oslabljene lažima Serviranim na porculanskom napuklom tanjiru Iz koga viri ništavilo Želis li? Biti ruka koja će me voditi mračnim hodnicima svog uma Ne bi li tamo pronašao mir Okružen vizijama nirvane Koja se uvlači pod kožu I širi kroz telo Želis li? Odlutati sa mnom iza ovih reči Koje su utabale stazu teškog snega Jer nas možda tamo čeka Savršenstvo haosa Koji nastanjuje toplije krajeve Želis li? Biti tu kada niko ne bude Kada realnost počne stezati okove...
Pet koraka ka zajedničkom zdravlju
Vjeruje se da se problemi sa zglobovima pojavljuju kod starijih ljudi. Ali statistika pokazuje da su te bolesti sve mlađe. Naučite kako zaštititi svoje zdravlje. Uzroci bolova u zglobovima su mnogobrojni: uspravno držanje, promjene povezane s godinama, povrede, bolesti. Na stanje zglobova utječu način života, priroda rada, prehrana, fizička aktivnost i doba godine. U jesen i zimu zglobovi počinju intenzivnije boljeti, hronične bolesti se mogu pogoršati. To je omogućeno hipotermijom, zaraznim bolestima i smanjenjem fizičke aktivnosti. Važno je na vrijeme reagirati na bol i početi rješavati problem, a ne ograničavati se na uzimanje lijekova protiv bolova i hondroprotektora. Imajte na umu da lijekove možete odabrati za liječenje samo po...
dva sata cekanja na granici, ja nenaspavana, nasekirana, kunjam u autu i u trenutku bacim pogled kroz prozor, kad ispred nas grad, milionski, napusten, nigdje nista nit mrda, nit svjetli, prosuto na hiljade kuca i ulica niz planinu, krovovi svih boja izbijaju iza crne magle, a na vrh grada velike bjele zgrade, njih nekoliko otisnutih na sivo plavom nebu svjetlih nijansi koje ulijevaju nadu da i poslije apokalipse ipak ostane nesto..dok sam ukljucila kameru da snimim priblizili smo se najljepsem gradu na svijetu i kako sam podigla telefon ugledam ogromno brdo smetlista
Procitao sam vest,da je sadasnji Ministar finansija,G.Sinisa Mali,odlikovan ordenom Velikomucenika Prvog reda.To odlikovanje u potpunosti je zasluzio,jer je u vreme kada je bio Gradonacelnik Beograda,dao iz gradske kase,novcana sredstva,za dovrsenje gradnje jedne seoske crkve .Pozdravljamovaj gest Patrijarha G.Irineja,ali imam i jedan predlog.On glasi;Da se svi penzioneri,koji su imali cetiri godine umanjene penzije 1O%, proglase za Velikomucenike,i da se kolektivno odlikuju ordenom sa tim nazivom,naravno da Orden bude Prvog reda sa lentom.!
Дернек који је спасио Европу
Дернек који је спасио Европу Љета господњег 1241. на Европу су се сручиле хорде из азијских степа. Потукли су пољску војску 9.априла 1241. код Лигница, тада највећа европска сила Угарска покушала им се супроставити, и доживјеше катастрофалан пораз на мухијској ледини 11.априла 1241. Након тога ове хорде су пустошиле редом градове, насеља, један крак стигао је до Беча, други кренуо јужније до Трогира. А онда су стали, и једноставно се вратише одакле су дошли, при томе су опустошили што би им се нашло на путу. Зашто су стали? Шта их је натјерало да се врате? И шта је то Европу спасило од даљњег пустошења? У историографији је прихваћено да је Европу спасила вијест о смрти великог кана Огатаја, крајем 1241-е. То заправо и није тачно, или...
Hajde, popij još jednu... da ti više od zla sklopljenu ne čujem ni jednu reč. Spavaj, a ja ću budna pobrati svo voće ovog sveta i napraviti jos nektara samo za tebe. Popij još jednu i sve ćeš videti što nije, niti će... napravi sebi paravan za sunce što ti zenice skuplja. Samo ti spavaj a ja ću smisliti razlog da te i sutra probudim.
Autorska tema Vremena se menjaju ili ljudi ? Često čujemo otrcanu frazu: „nova vremena, drugo vreme“. Kažeš vreme ? Kao i nekada i danas imao prolece, leto, jesen i zimu. Tu se ništa ne menja ako ne uzmemo u obzir neke ne toliko velike promene u temperaturama kao uzrok nečeg drugog... Ljudi ? Da ljudi su drugačiji. Svet se menja. Poznato je da je progres ili napredak čovečanstva od svoh najvećeg uspona krajem 19 vjeka i polovinom 20 og (razlog I sv rata) pa do danas čoveku veliki problem. Vreme surovg i sirovog kapitalizma. Vreme novca. Razlikost se dešava od onog trenutka kada decica tek rodjena izadju iz porodilišta. Tamo su svi isti, kao kifle . Izlaskom iz porordilista dolazi do prvh razlika medju vama najmladji...
Ako bih napisala još jedan tzv. besni post, mislim da bi mi određene institucije zakucale na vrata. Ali ovaj je blog, zapravo, u tu svrhu i napravljen. (Ne ovaj. Link je na profilu.) Ne, ne zato što sam "nezadovoljna kućanica" iz razloga koje biste pomislili, već jer sam, prosto, nezadovoljna. I besna. Kako, do vraga, ne bih bila? Prestaću koristiti internet ne zvala se ja Đorđe. A ne zovem se Đorđe. Skuvam ujutro kafu, zapalim prvu cigaru, otvorim laptop, i među prvih pet stvari koje mi iskoče u trendingu (ili kako se već vraga to zove), jesu iskustva muškaraca sa ženama na radnom mestu. Sad, pitaćete, pa? Šta tu ima pa da te iznervira? Ako vam prepričam samo jedan od postova koji kaže (ne citiram od reči do reči, naravno): "Pre...
Autorska tema Izvolite braćo SNS -ovci dokažite da nisam u pravu? Svi u EU osim Srba su znali da Srbija neće postati članica možda i nikada.Vreme je da ne kukamo već da radimo na jačanju svoje domovine.Nemojmo dozvoliti da postanemo džak za udaranje.Ratove u budućnosti nećemo moći izbeći kao što i nismo do sada.Mi nismo narod kao drugi da se klanjamo do crne zemlje.
Dolazi takav svet, jer dolaze oni RUŽNI, BESKARAKTERNI, NESPOSOBNI u kome će svako biti SUMNJIV čak i PROGANJAN ako je talentovan, ima karakter i ako je lep. Lepota će biti UVREDA talenat PROVOKACIJA karakter JERETIZAM, jer dolaze oni ružni, beskarakterni, nesposobni. Posuće vitriolom LEPOTU premazati katranom i klevetom TALENAT probošće srca onih sa KARAKTEROM. DOLAZI TAKAV SVET Šandor Marai
U znak divljenja i poštovanja Tanji Stupar Trifunović* VRTOGLAVICA PERIFERIJE Centar smo istražili i znamo šta je u njemu Ništa Sada idemo ka periferiji naših srca tamo u tom mulju i u tom talogu možda još uvek možemo nabasati na ljubav kakva postoji među divljacima umorni od civilizacije bicikla i zdrave hrane umorni od lijepih gradova Idemo Idemo u prljave varošice naših želja u seoska dvorišta naših urušenih snova gdje kamen podupire kamen u nabacanom zidu koji je zabran za nigdje jer svi su odavno napustili ovo selo na kraju svijeta ali mi idemo da ga pronađemo iznova Idemo da se susretnemo sa sobom jer i sebe smo napustili ko je to uopšte i bio u nama ko je neumorno kucao svoje želje u pretrpanom centralnom registru...
Много је суманутих чуда и чудних суманутости у Србији, али оно што се мени лично чини најчуднијим и најсуманутијим је слепило српске јавности на нешто тако значајно као што је кичма Србије. Патетично кукамо за тобожњим срцем док се, сасвим очито, претварамо у земљу бескичмењака који пристају да уђу у аутобусе у којима их, као стоку, воде на митинге странке коју не подржавају срцем*, да протествују испред судова подржавајући нерасте који наскачу на све што је женско, или директоре због којих им гину колеге. То би било оно најочитије бескичмењаштво. Мало мање очито бескичмењаштво примећујемо у једнако честим перформансима имања кичме, типа штрајкова који се завршавају код првог лажног обећања или бесмислених протеста који се одвијају у...
U slavu i zahvalnost predivnoj Tanji Stupar Trifunović* Mjesta na kojima počinje sve ispočetka Što pišeš ta sranja rekla si mi objasniću ti kako mudrom preraspodelom sredstava preživjeti sve ovo Bila si praktična u podukama Zemlja je na pola raspuknuta stvar gdje jedni teže dobru drugi zlu a pisci vazda nervnom rastrojstvu između Ne ne trebaju ti njihove krize njihovi napadi tjeskobe Ni slava među studenticama književnosti kakav seks usput Ni narasla sujeta dok djevojčice uzdišu nad riječima tako zgodno umetnutim između stranica knjige njihovih grudi i nogu Rekla si svaka životinja svoju mudrost ima Oštru kandžu velik zub otrov smrtan ili smrad Neku gadost neku podlost nešto moraš odabrati ako planiraš sve ovo Što pišeš ta sranj.a kao...
Једна измишљена прича Крајем XIX.вијека у земљи Аустрији, мјесту Пасау, битисао је један средовјечни господин. Живио је обичним животом, библиотекар, пристојан живот, посао, породица, друштво, викендом би ишао у локалну кафану гдје би се за једним столом играо шах, остали би бистрили о политици и каквих има нових догодовштина у мјесту, може се рећи да је био задовољан животом. А онда, како то и бива увијек, један догађај ће му промијенити живот. Једном ходајући градом са пријатељем, и у необавезном часкању овај му предложи да скокну ту иза угла до једне Циганке, пророчице, да им предвиди каква их будућност чека. “Што да не“ рече човјек. Дођоше до Циганке, пророчице, дође ред на човјека, пророчица погледа карте, гледа и промијени...
Tajni recept iz bakine kuhinje
Šta ćemo danas raditi? Kuvaćemo! Samo za vas.. danas otkrivam recept koji je moja baka dobila od svoje majke a ja ga pamtim kao dete... Dakle da počnemo: Za ovaj recept potrebni su vam sledeći sastojci: Kilo integralnog brašna.. (po mogućstvu heljdinog) Jedan maslac od 250g. 4.5 kila žutog šećera od trske. Pola kila eurokrema. So. Papar. Jedna žlica vegete. Jedna tegla džema od kajsija. Piškote. Gambori. Surimi. Škarpina. Mleveno juneće (500g) Plazma keks. Šlag pena. Ocat. Sirće. Tanke kore za gibanicu i baklave. Smederavac. I smokve. Sve ovo lepo umesiti i propasirati i ostaviti da se kuha satipol. Kad smesa odstoji. Baciti. Pojesti eurokrem. Dići noge u vis. Blejati po fejsu. Prijatno želim.
Da se ne zaboravi! Predavanje Tatjane Samardžije o francuskim hugenotima. Održano 22.11. 2014. godine u Beogradu. Naslov predavanja: Prizori iz života francuskih protestanata u 17. i 18. veku. Ove godine Srbija obeležava 100 godina od početka I Svetskog rata. A Beograd 70 od oslobođenja po završetku II Svetskog rata. S obzirom na ogromne žrtve koja je ova zemlja podnela sasvim je opravdano sećati se sa zahvalnošću milona ljudi, koji u ovom odbrambenom ratu bili ili žrtve ili branioci. I dok se države i narodi Evrope i pored sve svoje grešnosti i slabosti sećaju onih najplemenitijih među njima. Koji i u najstrašnjim vremenima su bili kadri stići i uteći i na strašnom mestu postojati. Vernici crkava protestantskog nasleđa sve...
Odluka nekolicine ljudi, iz Skupstine grada,da izgrade tu famoznu zicaru sa gondolama,od Usca preko reke save,do panoramske staze na Kalemegdanu,zaista je izazvala opravdani bes,velike vecine beogradjana.Strucna javnost,Istorijaki Arhiv SANU,zaposleni strucnjaci,iz Zavoda za zastitu grada (dozvolu za gradnju dala direktorka).U celom beogradu,vri kao u kosnici.Prica se da je sve to,"umesio" Vesic,da se osveti beogradjanima,koji ga bukvalno ne podnose. Ovih nekoliko redaka,treba da potstaknu sve one forumase,koji vole ovaj grad,da slobodno iznesu svoje licno misljenje o gradnji te cudovisne zicare.!
Ауторска тема Пошто медији у Србији једносмерно и више позитивно пишу ако се САД умешају око решавања питања Косова и понашамо се како не можемо ништа без њих а исто тако понашамо се како имају веће право од нас самих над српском имовином Косова и Метохије. Зато се и поставља ово питање јер Срби не капирају да амери неће бацити узалуд потрошене милијарде долара као Срби своју проливену крв кроз векове што ће. Србија без Русије не сме америма дозволити око било чега правно да се мешају у коначно решење окупиране територије Државе Србије.Чак ни самим Русима се не сме дозволити могућност неке евентуалне трговине са САД.
У сутону модром тражио сам мир Исцепани облак правио је сене Сподобе из таме спремале су пир Нисам знао то да чекали су мене Заслужио јесам да ме разапињу Живео сам живот недостојан ја Претварао светлост у помрчину сињу Био сам војник на олтару зла Ал' људски је грешити, каже добри бог А божански праштати, души залуталој Може човек наћи пут живота свог И вратити мир грешној души својој И дунуо је ветар кроз тмину и мрак Свеж, трезвени, прими ме под скут Силном снагом вере растера црн облак Сину месец млади, обасја ми пут
Čovek bi se zapitao zašto sam besna. Celoživotni PMS, otkud znam? Možda bi bilo poštenije da se čovek zapita zašto sam povremeno i u vezi određenih stvari konstantno besna. Ni PMS ne traje ceo mesec. S druge strane, zar nikom ne padne na pamet da se zapita: kako ne biti besan? Gde živite vi? S kakvim to angelima živite? Šta nije u redu s vama? Ja sam, hvala na pitanju, dobro. Sad, logično bi bilo da odgovorite: pa da! Naravno da si besna! Naravno da te razumemo! I mi svaki dan ustajemo u ovoj ludoj zemlji, na još luđem Balkanu, na planeti koja je postala luda naročito. Savršeno nam je jasno... Nije. Sve sam ja to, što bi rekli u mom kraju, prebobala. I ludu zemlju, i Balkan, i kompletnu hebenu civilizaciju. Ne zanima me politika...
Oj majko, ne daj mene u te kocije upregose konja draga, al' ga tuku, gle mila majko ne daj mene u te kuce zle oj majko, srce moje odmah puci ce Mila majka ne slusa me, pusta ruke dve mila majka dala me je, misli, sreca je koga sada ja da molim da mi pomogne da me odvede, dragom povede i skloni od bede Krenuse kocije, ja u njima, suze oblile krenuse konji meni dragi, al' u nevolje crno polje svud se siri, sunca nestade oj Lolo moj pomozi, podji po mene U kisu slilo se, Dodola cula me kad molila sam je da peva uz mene Oj Dodo, Dodole, kapi drage tvoje, prejake slomile su Dodole, bic za grive srebrne oj Dodo, Dodole, nek si bar konja spasla rane derane, oj Dodo, Dodole Cu Lola da me majka u zoru dade sevnuse oci carne, na kolena pade...
Back