Blogovi

U zabacenim vlaskim selima istocne Srbije, sahrana je ne samo oprostaj od pokojnika, nego i pazljiva i posvecena priprema svih potrebnih uslova za njegov bezbedan put na onaj svet. Ne dajuci ni pet para za pogrebne scenarije po kojima preminulom neko od bliznjih treba da odrzi govor, vlasi angazuju zene koje bi neupuceno uho moglo nazvati narikacama - a koje su u stvari zboriteljke s mrtvima, padajuci u trans i mrmljajuci s pokojnikom glasom koji se pojavljuje iznenada, kao pucanj, glasom jezivo dubokim ,koji kao da se, nakon saplitanja o grcevit plac, s ivice sveta zivih naglo sunovracuje u ponor onostranog, u kojem nema svetla, nema radosti, nema zvukova, mirisa, gutljaja niti zalogaja. A svega toga pokojniku treba, jer je buduci...
Do pre manje deset godina, govorila sam da je Švedska/Skandinavija najviši domet Zapadne civilizacije. Sve što je Zapad propagirao, sve čemu je stremio, činilo se da su skandinavske zemlje (Švedska kao prva) postigle. Demokratija, ljudska prava, socijalna sigurnost, uređena država, niska stopa kriminaliteta, udoban život građana, najkvalitetnije obrazovanje na planeti, prosvećene i napredne ideje sprovedene u praksi... Činilo se da imaju sve. Činilo se da su živi dokaz da je formula ispravna, i uspeva. Činilo se da su kao kamen stenac jak argument protivu svakog ko bi se usudio pomisliti da je Zapad na pogrešnom putu. Da li zato čudi što sam počela shvatati da je Zapad na pogrešnom putu, onog momenta kad sam uvidela početak...
Fond za penzijsko invalidsko osiguranje,objavio je iznos pokrivanja troskova sahrane za penzionere.Iznos ce se odredjivati svakog kvartala,a sada iznosi 39.25O rsd. Stvarni troskovi su sledeci:Kremacija,NAJJEFTINIJA VARIJANTA,nesto preko 8O.OOO rsd. Sahrana u zemljanom grobu,sa svim troskovima,skidanje ploce,otkopavanje i zatrpavanje posle sahrane,kao i namestanjem ploce na kraju,iznosi preko 1OO.OOO rsd.Ko hoce i propoved svestenika,to se placa,koliko svestenik zatrazi,jer cenovnik za njegovo zapevanje,jednostavno ne postoji.Pita me juce jedan komsija,koji je cuo na TV-u za iznos koji Fond PIO isplacuje:E komsija, ti si mlad covek ucen,kazi mi kako cu ja biti sahranjen.? Ne verujem ni u boga,a ni u ovu drzavu.Imam penziju,koja iznosi...
“Pozitivan stav, nemoj biti minus…” kažu TBF-ovci i mogu vam reći da sam odlučila zauzeti pozitivan stav i početi gledati na stvari s ovog aspekta. Zašto se ljudi gledaju poprijeko ubijajući pogledom, osuđujući na osnovi “rek'o- kaz'o”? Ja to više ne želim! Ne želim da riječ “mrzim” bude dio mog vokabulara. Želim je zamijeniti s “ne volim” ili “ne sviđa mi se”. Dosta mi je negativnih vijesti, događaja, ljudi. Želim se smijati i veseliti, želim biti okružena ljudima koji šire pozitivnu energiju. Ljudima kojima će biti drago što me vide i koji će mi uputiti jedan iskreni osmijeh. Onaj od srca. S njima želim podijeliti svoje misli i ideje, brbljati o nebitnim svakodnevnim sitnicama ali i šutjeti kada mi se šuti bez one neugodne tišine...
Mozda je bolje da pitanje napisem na Engleskom neko ce odgovoriti ali ipak cu na nasem jeziku. Pre izveznog perioda , toj. pre nego sto je sns participirao u vlasti , topli obrok radnika u nekim javnim preduzecima je pripojen plati . Odnosno nije vise posebna stavka . Sada kada cujemo da zadnjih nekoliko godina stalno dolazi do povecanja plate ( naravno i tu je tehnoloska diskriminacija u procentima povecanja ) mene zanima da li se shodno tom povecanju povecava i tzv topli obrok. Znaci pod pretpostavkom da je nekad on iznosio 2000 dinara a da su se plate neravnomerno povecavale prema obrazovanju i funkciji , ispada da sto imas vecu platu imas i veci iznos sredstava za topli obrok . I tako stalno se na to uvecanje dodaje novo povecanje...
U rijetkim trenucima kada mi je internet povezanost ili ti konekcija brža od dobrog starog Explorera, pa da mogu otvoriti svoju cijenjenu stranica i uz to slušati adekvatan glazbeni background, odvažim se nekolicini skupova riječi, ne nužno smislenih. U takvim trenucima agonije i iščekivanja zapitam se da li je brzina suštinski bitna i uspostavim da jeste ITEKAKO! Različite su manifestacije brzine- od brzine automobila preko brzine odgovaranja na poruku do brzine donošenja odluka i stavljanja točke na i. Kad smo kod i- imati ili ne imati dečka koji je, a i nije?Da pojasnim u Longdistancerelationship-u teško je balansirati između osjećaja da imaš nekoga tamo negdje u Zemlji X i osjećaja nesigurnosti u sav taj odnos. A još je gori...
“Kad žena postane ravnodušna znat ćete da ste je izgubili. Nema tu ni bijesa, ni mržnje, a kamoli ljubavi. Kad nastupi ravnodušnost, nema nazad, nema pokajanja. Suprotno od ljubavi nije mržnja, već ravnodušnost.” Toliko savršene riječi napisa davno, negdje u Sibiru možda, velikan Dostojevski. Bio je on toliko bolno u pravu! Zaista, ni mržnja ne može toliko boljeti koliko pogled ravnodušan, pozdrav formalan, reda radi… Jer, i mržnja je osjećaj, i to blizak vrlo ljubavi iz koje se tako lako razvije, ali kada sve to završi ravnodušnošću i prazninom, onda nema nazad. Žena koja mrzi, ta gaji osjećaje, svakom česticom svoje mržnje nada se nečemu i niste je izgubili. Kad je povrijeđena, plakat će u noći a za dana će navući oklop bijesa. I nije...
Jedne - koliko pamtim - kasnoletnje noći, dok je oko mene spavalo nikad zavoljeno naselje ispranocrvenih zgrada - naselje u malom vojvođanskom gradu čuveno po usijanim glavama, raspuštenim maloletnicima i epicentru i van-lokalnog rasparčavanja droge; naselje u kom su živele i "tetke" i "snaše"koje su vredno održavale zasade cveća pred svojim zgradama isto kako su i pred maaaminom (vojvođansko a)) kućom onomad dok su još devojke bile - i u kojem su istovremeno lokalni narkomani spavali u (nezaključanim, oh, lepote za(pre)ostalog socijalizma) podrumima istih a policija redovno čučala u busijama po celu bogovetnu noć, kao nigde drugde u gradu - elem, te kasne letnje večeri pre sad već dosta vremena, pogledala sam sa ekrana svog laptopa...
U datoteci psihijatrijske ustanove koja se ticala pacijenta M, pisalo je da je ludilo pocelo onoga jutra kada je, umotan u jorgan i u papucama otisao pod hladan tus, s upaljenom cigarom u jednoj i flasom piva u drugoj ruci. Istog dana je dao otkaz u drzavnoj firmi zbog prezira prema korumpiranom direktoru skorojevicu koji je radnike pod pretnjom otkazom trpao u autobuse i odvodio na partijske mitinge u radno vreme, mada je delimicni motiv za dizanje sidra bio i u nikada ostvarenoj zelji da obidje globus. Dijagnostikovan mu je teski nekonformizam ciji je fizicki uzrok bila preterano razvijena kicma, koja, u kombinaciji sa imanjem muda, nuzno dovodi do takvih besmislenih cinova. Epizoda pod tusem zanemarena je kao stvar licnog zivotnog...
Udri kurvu mamu joj ***** To je bilo neko lepše i pitomije vreme, ne samo zato jer sam tada bio pitomac Vojne škole, ne samo zato. Nego zbog hiljadu i jednog razloga, koje sam kasnije shvatio. Ali tako to uglavnom i biva, prave vrednosti proživljenog čovek shvati tek malo kasnije i docnije , tek kada sva upotrebna vrednost saznanja bude neupotrebljiva. Dakle u vreme dešavanja ovoga šta želim reći, bio sam bezbrižni pitomac Vojne škole. Ono klasika, dobro plaćen posao, puno povlastica i svega, jebu te 4 godine ali kasnije živiš dobar i bezbrižan život. Jedina obaveza skoro da se svodila da salutiraš majmunima sličnim sebi ali sa kojim čvarkom više od Tebe na naramenicama... Bio sam na dopustu, bio je 29.-ti Novembar “Dan Republike”, o...
Danas sam na beogradskim ulicama,prvi put video mesovitu srpsko - kinesku patrolu policije.Ono sto me je prijatno iznenadilo,to su lepo uniformisani mladici kinezi. Imaju zaista lepe uniforme,plave kosulje,kravate i sapke .Moram konstatovati,da nasi policajci,sa onako jadnim uniformama i onim kapicama na glavama zaista,ne deluju ni najmanje reprezentativno. Bio sam u junu mesecu u Kopenhagenu,Njihovi policajci,deluju neverovatno lepo.Plave uniforme sa ukrasnim gajtanima,svi nose bele rukavice. Ni jedan nije nizi od 18O cm. a uglavnom su svi visi.Pretstavljaju izmedju ostalog,turisticku atrakciju.Turistkinje se otimaju,da se slikaju sa zgodnim policajcima.Dakle,da skratim,ako se nasim policajcima (bar u glavnom gradu) ne sasiju NOVE...
Ауторска тема Ово се питање мора свакодневно анализирати у Српском друштву без обзира на реакције председника Србије Александра Вучића. Зашто? Зато што је председник Србије непредвидив и може доћи да сутра Срби на Косову који су тренутно за њега јунаци већ после некаквог покушаја неповољног споразума за Србе да постану највећи издајници Српства јер неће да се жртвују за домовину какву он замишља. Врло је опасно ово занемарити јер после некаквог психо-манијакалног потеза излаз повољан за Србе биће немогућ.
Naš mačor Na suncu ljenčari mačor stari oktobar raskošni grli ga iz krošanja što ih zlato okupalo po njemu lista dva se prosulo pa šapom sad mekom pokriven od zlata dekom mačor moj sniva kraljevski san dok oktobar raskošni grli dan.
Kapitalističke potrošačke uštede iliti Kako dolazi do socijalnih nemira?
Ne bih da lomim srca Krstinim kapitalistima od bušnih gaċa i profita u očima al ajd uzmimo primer kompanije Gillette. Gillette je neprikosnoven na tržištu aparata za brijanje. Konkurencija tu i tamo malo prismrdi ali Gillette ima ohoho budžet za konstantnim usavršavanjem. Tako su recimo za model Gillette Sensor tresnuli milion dolara za potrebe projektovanja. Bosanac kad pogleda Gillette Sensor ništa mu neće biti jasno šta tu ima za milion dolara? Liči na iskrivljenu viljušku, kod Tita bili brijači na odvijanje (i Gillette imao takve). Medjutim taj Sensor im doneo lep profit. Ja sam imao potrebu za brijanjem tek kad se pojavio Sensor Excel i bio sam mu toliko veran da i dan danas čuvam mašinicu sa poslednjim i otupelim patronom na...
Aleksandre Vučiću, Nekadašnji prijatelju, odmetnuti srpski radikalu, obećavam ti, dajem ti moju časnu reč, a za mene je reč svetinja, opet ćeš da zadobiješ moje poljuljano poverenje u tebe, ako to stvarno i učiniš počeću, mada ću u duši još uvek imati čemer do onoga što si učinio, izdao si kuma, veru, brata i Srbiju, jabuku od zlata, čak i da te glorifikujem, opevavam, slavim i hvalim, učinuću te besmrtnim, samo ako protiv ovih najvećih zločinaca u istoriji ljudske civilizacije, najvećeg zla koje je ljudska civilizacija iznedrila, PODNESEŠ TUŽBU PROTIV AMERA MEĐUNARODNOM SUDU PRAVDE ZA GENOCID KOJI SU UČINILI SRBIMA I DRUGIM NARODIMA KOJE SU ZVERSKI NAPALI, a do tada sedi u magareću klupu, ćuti, normalne ljude ne ljuti, jer tvoja...
Neke stare priče, na drugi način
Zima 1964. Rodio se mali ćelavi teča. Dva dana kasnije, proslavljen je Osmi mart. Martovska hladnoća. Sneg do kolena. Srećni otac dobio na sportskoj prognozi povelik iznos, za koji je kasnije kupio drvenariju za novu kuću. Beše to znak, sa neba, da sam rođen pod srećnom zvezdom. A ko je rođen pod njom, slobodno ga na đubrište baci, uvek će mu dobro biti. Tako su govorili mudri i učevni ljudi. O bacanju na sneg ... ništa nisu rekli. Mene doneli iz porodilišta. Sestra već velika. Ima godinu i po dana. - Ovo je tvoj mali brat! Mali bata! Propao pokušaj. Stativa. Prekrstila ruke. - Što se duriš? Ne odgovara. Vidi se da joj se ne dopada mali uzurpator. - Dobro, šta da radimo sa malim batom? - Baćite ga! - Gde da ga bacimo? - U sneg! Mnogo...
Koji je po vašem mišljenju najbolji vladar u modernoj istoriji Srbije (1804 - danas)?? Ja imam dvojicu favorita. Kneza Mihaila Obrenovića i Marka Nikezića Knez Mihailo Obrenović je vladao Srbijom u dva navrata. Prvi put u periodu od 1839. do 1842. godine a drugi put od 1860 do 1868. godine. Druga vladavina ima mnogo veći značaj za Srbiju kao i za njega samog. Vladao je kao prosvećeni apsolutista. Posetio je veliki broj evropskih država. Jedno vreme je živeo i u Beču. Tečno je znao da govori nemački i francuski jezik. Autor je divne pesme "Što se bore misli moje". Svojom pojavom je potpuno razbijao sterotipe koje je većina ljudi u Evropi imalo o Srbima kao o malom, grubom, hajdučkom, odmetničkom, neorganizovanom i tvrdokornom narodu...
Moja ravna sad se budi . Zora ce joj prosuti boje . Sunce ce zaviriti u prevoje . U njenom vidiku ja nevidljiva . Postrance je gledam . Svu u maramicu savijam . Dzep mi mali a ona velika . Ona u meni ja u njoj . Kakav spoj. Dok joj planine nudim . Sto ih nece uzalud se cudim . Cijela nevidljiva tu stojim. Ne razmisljam samo osjecam . Kako mi se za kozu lijepi. Maramicu guzva . Da u moj dzep strpa . Srce oce da iskoci. Nije me napustila. Nije zaboravila . Nisam nevidljiva .
Газили су ме, ја ништа нисам осећао. Падао сам, није ме болело. Спотицали су се о мене, нисам марио. Одбацивали су ме, није ме повредило. Старио сам, нисам се мењао. Користили су ме да друге повреде, ја нисам крварио. Прошле су године. Колико тачно, не знам. Камење нема свест о времену. Некако, успут, нешто се променило. Нешто ме је преобликовало. Заоблило ми ивице, уздрмало ми свет. Одједном, осећао сам пулсирање. Чуо сам откуцаје у себи. Нека...сила? Да, нека сила ме је смекшала. Ништа више није било исто. Осећао сам топлоту, осећао сам додир, ветар, струју. Болела ме је киша. Било ми је хладно на сунцу. Чуо сам боје, видео сам мелодије, желео сам да вичем, да се смејем, да плачем, да пишем приче, да пишем стихове, да се надам, да...
...u pet popodne tacno u pet popodne..." ...miruj...odmaraj Dragoljube, i more umire..." ...bez najave kao i svaka grmljavina eto i ovo vece u meni odjekuje praznina Foruma invalidnog Kvoruma Grof... Dragoljube, dragog ti Boga ljubim zar i tebe da izgubim da opet odlomim vrat uz Prokletije da pozelim da me nije samo moze pomisliti budala da nije nad_Stvarnost Virtuala... Andjeli se vole postuju dozivaju jer ih ne sretamo ali prisustvo osjecamo, Dragoljube... ...kao sestra Olja Vladimirovna uz stepenice kad je Vladimiru prilazila sa krikom...Volodja kuda to...! ...tako se obracam ove Veceri,- Covi !...Dragoljube ! Samo ti jos ovo mogu reci, zasadice Faraonn jos jednu Zvijezdu da ti svijetli dok smiraj nadjes, Drgoljube,- Prijatelju...
Ноћас бих хтјела да си ту. Па да се држимо за руке. Онако наивно. Дјечије. Да ми кажеш да сам лудица и пољубиш ме у чело. Да тишина поноћи припада само нама. Да ја припадам теби. Да ми кажеш да ме волиш. Онако наивно. Дјечије. Искрено.
Autorska tema Srbija ama baš ništa pizitivno ne može postići oko Kosova ako ne nabavi ozbiljno moderno naoružanke makar i na veresiju! To znači ne S-300 već S-400 kao i nove verzije buka i tora radi zaštite od bespilotnih borbenih letelica i samog raketnog sistema.Pogledajte samo odavno bi Iran bio napadnut da nema svoju verziju S-300.Pa i sama Rusija bi bila napadnuta da nema najmodernije odbrambeno naoružanje.A Srbija bez toga može samo i isključivo da stenje po medijima i samom UN kao što i sam radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Знам, Господе да сам недостојан Твога човекољубља, но достојан сваке осуде и муке. Но Господе, хтео ја или не хтео, спаси ме. Јер ако праведника спасиш, то није ништа нарочито. И ако чистог помилујеш, то није ништа чудновато, јер су достојни Твоје милости. Али, на мени грешном учини чудо милости Своје и у томе покажи чудо човекољубља Свог, да не надвлада моја грешност Твоју неисказану доброту и милосрђе и како хоћеш, уради са мном
У просторији је био мрак. Само се зеленкасто модри одраз монитора играо по лицу човека који се сав напет нагињао напред не верујући шта му машина покушава рећи. Опет и опет је прелазио очима по исписаним редовима, покушавајући да допре до истине која се крије иза компјутерски сложених слова испред њега. Увек је био оптимиста, па и у овом тренутку, иако је разлога за оптимизам било врло мало. Прорачуни којима се бавио годинама уназад су готови, као што ће ускоро бити готов и живот који познајемо уколико људи не престану да покушавају променити свет, већ се прилагоде нечему много старијем од нас. Прилагођавање је дубоко уткано у ген човека, и све је врло добро функционисало до тренутка док нисмо помислили да смо ми та осовина око које се...
Back