Blogovi

Живот камења
Живот камења у нашој цркви нит' је камење нит' су облаци Свети Сава и Свети Симеон на камену-облаку стоје гледају нас и као да нас храбре и благосиљају Нешто се проломило у том тренутку сузе хоће напоље нешто се промолило опростило опроштај измолило
Ера Саше Ђорђевића на кормилу националне селекције Србије Утакмицом за 5.мјесто на Свјетском првенству против Чешке, испоставило се, завршена је једна ера ера Саше Ђорђевића на кормилу националне селекције Србије. Након више од 5 година, и 5 великих такмичења, Сале је сам рекао "готово је". Да се у најкраћим цртама подсјетимо Салетовог "мандата". Преузео је репрезетнацију 2014-е, пред свјетско првенство. Репрезентацију у којој су тада превладавали неафирмисани играчи, екипу на СП су одредиле и околности, проблеми са повредама играча који ће Салета као селектора пратити свих ових 5 година, неки су се ненадано нашки у екипи, Рашко Катић је буквално позван док је градио кућу. Нису била велика очекивања, освојено је сребро, апсолутни...
Poštovani svete htela bih da vas priupitam za nešto posebno. Provela sam 6 godina u inostranstvu i bez problema izašla iz šengen zone ali na aerodromu u Srbiji su tvrde da su mi uradili prijavu za prekoračenje boravka u inostranstvu a pritom mi nisu dali nikakav dokumenat na potpis. Mislite da su hteli samo da me zaplaše ili su to odradili unosom podataka u kompjuter? Neko je imao isto ili slično iskustvo? I sko postoji prijava kako koje su posledice i kako se rešava problem? Hvala svima unapred:-)
Пласман Србије на свјетском купу у кошарци у Кини, дебакл или реалност? За нас је завршено свјетско првенство, тј свјетски куп у кошарци. Дан прије него ли смо се надали и прижељкивали. Остварено је 6 побједа и 2 пораза. Игра није била лоша, напротив, уосталом екипа смо са највише асистенција на СП, што је увијек доказ тимске игре и да је било припремљених акција. Међутим, изгубили су наши важне мечеве, против Шпаније и наравно онај најважнији у четвртфиналу, против Аргентине. Пораз након којег су сви медији у земљи Србији, највише они који кошарку нешто и не прате, наступ наше националне селекције оквалификовали дебаклом. Самим тим и у нацији је превладавало исто виђење, дебакл. Да ли је? Прије почетка СП, заправо још тамо прије пар...
Autorska tema Ovde nema ništa što nije jasno. Dakle Kosovo je za Srbiju u obavezi da plaća kiriju a prava na teritoriju ničim nisu zaslužili jer su ubijali Srpske čuvare reda mnogo pre nego što su oni morali njih da ubijaju. To što ih je vojska zapada podržala u terorizmu prema tadašnjoj saveznoj Jugoslaviji više nije prednost već minus. Kirija znači da Srbi ništa državno ne daju već da se njoj mora dati.
Ko sme da podigne sapun..
U vremenima kao što su ova ne mogu a da se ne setim mudrih i nadasve poučnih reči čuvenog mađioničara Hudinija.. :"mmhmmhm mmmm nnmnnmnnnm!" dok ih je izgovarao pod vodom u ludačkoj košulji dok su mu bile vezane ruke lancima.. Naravno..malo ljudi je razumelo šta je tada rekao ali.. sa ove distance sad vidim.. svaka mu je bila na mestu.. Rispekt Hudini. Kakav je to lik bio... Jednom mesečno, tako, kad se kupam, pomislim na njega i izvedem neki trik sa sapunom koji nestaje u slavu neponovljivog genija.
Socijalizacija prosvetljenosti
Ponekad tako.. kad predugo sedim za kompjuterom i konjmentarisem postove na ljisu na krstarici.. ustanem cisto rekreativno da protegnem moje prelepe konjske noge.. Ponekad tako u setnji gore-dole nesto se zamislim pa zalutam i pocnem da hodam po zidu a potom se i popnem na plafon i ponekad ali samo ponekad sednem na luster. Ponekad natocim sebi tada neko fino vino. Onako na lusteru. Ali pazljivo.. zbog gravitacije. Posle par gutljaja desava se i da se zapricam sa sijalicom iz moje sobe o raznim stvraima.. recimo o fotografiji u Bunjuelovim filmovima. Nismo se uvek slagali u svemu ali.. uglavnom bi odobravao njene stavove.. a za sve to vreme u dubini duse znao bi da je to samo jedna obicna zasterela ali simpaticna sijalica.. Ponekad bi...
Ево ја не знам. Озбиљно вам кажем, не знам. Са посла, за дивно чудо, нисам донијела ништа, успјела сам све да завршим у својих осам сати радног времена. Мастер рад послала ментору и сад чекам његов страшни суд. Дакле ни ту нема шта да се ради. И тако ја кружим по кући, досадно ми, одрадим серију трбушњака, излежавам се, провјерим мејл, лутам по интернету, одвезем пет километара на собном бициклу, тражим шта да радим, али нема! Ја не могу да се снађем у доколици. Мене адреналин држи. Кад не радим ништа, хронично мислим да сам нешто заборавила. Тек кад имам хрпу обавеза, хрпу која опасно пријети да ме затрпа, тек тад се осјећам добро. А сад? Шта ћу сад? Како се не ради ништа? Дај научи ме 'леба ти...
У својим средњошколским данима, често сам ситуације у којима сам се налазила тумачила као ,,супер што је тако, тако сам хтјела, тако ми одговара". Ево, примјер. Замислимо мог првог комшију, нека његово име за ову причу буде Денис, и његову дјевојку Алису која иде у разред са мојом најбољом другарицом. Е сад. Денис ми се свиђа. И Денис излази са мном кад год ја звизнем. Ја за Алису знам и уредно је поздравим сваки пут кад их сретнем заједно. Мислим да она нешто слути, али ме није брига. Мени је забавно и одговара ми тако. Одговара ми што он дође кад ја звизнем и што одем кад ми је воља. Мало сутра. Не одговара ми што ујутру нема поруке ,,добро јутро, љубави" и што навече нема позива за лаку ноћ, али ја сам свјесна да са Денисом никад не...
Ko je ona devojka?
Vozio sam kasno. Vraćao se sa neke proslave. Bio je mrak i ništa nisam video osim što sam pratio tragove isprekidane bele linije i trudio se da ne zaspim. Jedna krivina, druga krivina.. vozim pravo i monotono.. pa opet krivina.. Odjednom užas! Na sred puta devojka bleda kao utvara crnih podočnjaka i raširenih ruku u venčanici stoji na sred puta u mrklom mraku gleda ljutito u mene i doziva. Zapravo ne stoji već lebdi 20 cm od zemlje! Trgoh se naglo i od straha sleteh sa puta i nabih se u neko drvo. Bez ozleda. Okrenuh se.. od devojke ni traga ni glasa! Jel mi se sve ovo učinilo? A zatim pored mene nitokuda protutnji neki kamion pun balvana i prikolica se na mestu gde je bila devojka prevrnu i balvani se prosuše po putu. Stajao sam u...
Witches brew
Sedim ti ja tako za računarom, prijatno svetlo lampe, u pozadini čuo se Davis-ov Bitches brew... kad odjednom, učini mi se da neko u daljini plače. Smanjim ti ja muziku i načuljim uši kad ono stvarno.. neki tihi jecaji i to dolaze iz pravca moje terase. Otvorim ja vrata od terase i izađem napolje kad na obodu pored saksija sa muškatlama sedi neka čudna devojka. Rukama je obuhvatila kolena i nabila glavu unutra i jeca.- Heeej.. ne birini. Biće sve okeeej - kažem ja tiho pribižavajući se polako da je ne uplašim. Pad sa ove visine sigurno nije bezazlen. Ona se trznu kad me ugleda.. podiže glavu pa reče.. - Izvini što smetam.. nisam gledala gde slećem.. još ti samo fali jedna mala nesrećna veštica. Pogledam ja malo bolje.. stara kvrgava...
Noc punog meseca
Noc punog meseca August 26, 2018 Ne znam zasto sam oduvek bio interesantan vesticama. Valjda sam oduvek nekako uspevao da ih prepoznam. Ili mi je to neki dar od prababe ili je naprosto smisao za detalje pa ih uvek oda neka drugima jedva vidljiva sitnica. U svakom slucaju cim ih prepoznam one osete da sam to uradio ma koliko se ja pravio blesav. I tad obicno krecu sve ovakve price... Danas je 26 avgust.. Pun mesec je.. i bas u ovom trenutku ulazi u ribe.. vreme previranja i komesanja energije. Tad vestice imaju obicaj da podivljaju pa se u oci punog meseca izvlace iz tela i uzimaju neka druga oblicija.. pa se okupljaju oko zapisa i jure u krug vriskajuci od srece.. To me podseti na... Ja sam se u oci jedne ovakve manifestacije prosle...
Svedoci smo doba kada je najgore biti broj, pozivati se na činjenice u potrazi za istinom. A broj smo poodavno, više, ili manje. Broj lične karte, broj žiro računa, broj garderobe, broj partnera, broj cipela, broj registarskih tablica... Pojam koji iskazuje samu bit ove naše civilizacije laži, označava reč "postistina", reč godine u svetu po Oksfordskom rečniku za 2016. godinu. Tako smo pred kraj 2016. sleteli u eru kada istina ne da nije bila nužna, nego nije bila ni poželjna. Žan Bodrijar je davne 1981. g. u svom delu "Simulakrumi i simulacija" predvideo hiperrealnost koja nadilazi naš svet, koja osokoljena na krilima novih tehnologija napaja pojedinca novim utiscima mnogo veće nadražajne moći nego sama realnost. Rijaliti programi...
Danas sam postao muškarac. Trebalo mi je 42 godine ali što mogu, netko prije netko poslije... Danas oko 14:30 primio sam poziv od dostavne službe, obavijestili su me da mi je stigla sjekira ! Unazad 4-5 godina, ustanovio sam da nema ogrjeva do drva, a pošto imam svoju šumu, od tada se grijem na kruta goriva. U tih 4-5 godina, promijenio sam 20ak sjekira, točnije rečeno, drška od sjekira, da niti ne ulazim u detalje ( nakon 15 polomljenih, bivši kolega se ponudio da mi napravi nesalomljivu sjekiru od drena, izrađivao ju je 15 dana, pukla je nakon prvog udarca ), uglavnom, dosadio mi je život kao takav, odlučio sam se, pričekao povoljni trenutak i ispunio svoje snove – kupio sam Fiskars sjekiru, nepolomljivu, načinjenu od fiber compa...
Немојте покрешно да ме схватите, нисам усамљена. Имам мајку, пријатеље, стабилну емотивну везу на даљину, добар посао, градим академску каријеру... Ту смо. Понекад пожелим да имам са ким да причам о томе. Зато волим консултације са ментором. Разговор о књигама, писцима, критичарима, теоретичарима који се са предвиђених сат времена развуче на три, и прешалтавамо се од Орвела и Пекића преко Платона до Бредберија и Солжењицина, онда до Шлезинга и Живковића само да, у коначници нађемо начин да дамо смисао мојој идеји да је трочлани закон А.С.И.М.О.В (Пекић, ,,1999") роботска душа. И након што смислимо те три реченице око којих ћу ја написати десетак страна (фонт 12, проред 1,5 Times New Roman) ја дођем кући, нешто једем, скувам троструку...
"Njena duša me privukla, ne telo Da sam gledao telo, tražio bih zgodnije, atraktivnije Ona stvarno ima dušu Ne za jedan nego za deset života Više intuitivna nego pametna A pametna da možeš sa njom o svemu O čemu ne zna da priča zna da sluša Nekako razume Posebno one najtananije stvari većini nedostupne Mi smo se tako i povezivali Po osećaju Oduševljavalo nas je oduševljenje jedno drugim Mene toliko toga njenog Nju ono moje Oboje smo dosta propatili Ne toliko jedno za drugim koliko za idealom kojim smo težili Divno je buditi se pored nje Disati Jesti Čitati Gledati je Šetati Držati za ruku Jednom rečju, voleti Nije ona žena za svaki dan i svakoga Nije ona žena ni za ovo vreme a ni ljude Zaslužuje bolje, više, iskrenije Zaslužuje...
(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci) JEŽEVI....ILI.... Leto kao i svako drugo.....posao se prepolovi, pazar se prepolovi....troškovi se uvećavaju, što zbog struje koju klima troši, što zbog prevelike državne nam brige o državnom budžetu....energija ljudi je otišla na isto mesto gde i trošak struje....u đavola...Ljudi su otišli na odmore i ostavljaju pare negde drugde....e, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Vazda je tako bilo i...
Уморна сам. Уморна од ишчекивања тренутка кад ће усне поново да нам се дотакну. Од сјећања на твој глас, на твоје усне на мом врату, од замишљања себе у твом загрљају, од жељења тебе крај себе... Уморна сам од даљине. Уморна сам од чекања. И могла бих. Могла бих да нађем другог, ближег. Могла бих да имам неког за ,,сад и одмах". Само не би било исто. Никад.
Poslovanje
Svako preduzeće mora imati pismeni poslovni plan. Bez obzira da li je to usmeravanje ili privlačenje investitora, poslovni plan je presudan za uspeh vaše organizacije. Ali, kako napisati poslovni plan? Poslovni plan treba da sadrži: Rezime - kratki snimak vašeg poslovanja, Opis kompanije - opisuje šta radite, Analiza tržišta - istraživanje o vašoj industriji, tržištu i konkurentima, Organizacija i upravljanje - vaše poslovanje i upravljačka struktura, Usluga ili proizvod - proizvodi ili usluge koje nudite Marketing i prodaja - kako ćete plasirati svoje poslovanje i prodajnu strategiju, Zahtev za finansiranje - koliko novca će vam trebati za sledeće 3 do 5 godina, Finansijske projekcije - pružaju informacije poput bilansa...
Slobodan pad
Slobodan pad Žalim dan u kojem pišem po sebi. Da su moje pesme od papira Iseckao bi ih sve u što sitnije delove.. Dok mi ruke ne iskrvare i poslednje slovo. I proklinjem prozirnost u meni. Posle ljubavi šta ostaje? Samo vetar. Ništa više. Prazna soba što živi u meni. U čijem beskraju da vidim se? I koji da dozivam glas? Da sam zemlja prah bi bio U moru - suza, u kiši - kap. Čemu nada, zašto suze? Kuda idem, ako znam? Kad napolju.. mrak je. Tama. I jedino što ostaje je.. strah.
Kako su smestili Ivanu Kovaču da učestvuje u toj mirovnoj misiji kao član jedne međunarodne nevladine organizacije,potrajalo bi da se objasni...Ikako je stigao Dunavom do Konstance... Kako su odmicali od te Bugarske luke osečaj nasankanosti se povečavao i kad su posle dva dana stigli pred severnoafričku obalu,bio je napola da otkaže učešće... Obala Afrike se tek počela nazirati kad su počela čudna dešavanja.Prvo su ugledali ogromna jata ptica šta nebi bilo čudno da su bili galebovi,ali kad su doletela bliže,videlo se da su to ptice najrazličitijih vrsta...Kovač je znao da je sever Afrike uz Sredozemno more bogat pticama,ali čak i njemu je to bilo malo preterano. Neke od tih ptičurina su posletale na više delove broda i lepo se...
Tavršavam knjigu "Čovjek koji je volio pse",odličnog kubanskog pisca Leonarda Padure koja zapravo govori o Ramonu Mercaderu Del Rio ,čovjeku koji je smrtno ozlijedio Lava Davidoviča Trockog.Po Vama koja je i kakva razlika između Josifa Visarionoviča Staljina i Lava Davidoviča Trockog .Literatura o Josifu je ogromna,a o Trockom prilično mala,pa me zanima prijedlozi o knjigama izdanim ma hrvatskom i srpskom jeziku o Lavu Davidoviču.
Нама изгледа као д а Сунце кружи око Земље, а у стварности није тако него Земља кружи око Сунца. Изгледа као да звезде седе окачене као на неком своду а у ствари није тако . Изгледа као да је Земља равна плоча а она је лопта, иако се многи труде да докажу да није тако. Није све увек онако како изгледа. Изгледа као да постоји реинкарнација и да се ми инкарнирамо у многим животима, али ни то није тако него само изгледа да је тако. Ако неко жели да побије причу о реинкарнацији онда би морао на смислен начин да објасни све појаве везане за причу о реинкарнацији. Па да видимо шта Библија каже: Створи Бог човека од праха земаљског и удахну му дух животни, и поста човек душа жива. Дух који смо добили од Бога нисмо ми, ми смо душа. Душа живи...
BIBLIJSKI DOKAZi DA JE I ISUS JHWH JAHVE U BIBLIJI 1. ISUS JHVH: 6 Ovako govori JHVH Car Izrailjev i Izbavitelj njegov, Gospod nad vojskama: ja sam prvi i ja sam poslednji, i osim mene nema Boga. Isaija 44,6. JHVH gore u Isaiji je Isus, koji je bio i koji ce doci, koji je umro, koga cekamo kako kaze novi zavet i koji je alfa i omega: Off 1:8 Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj. 17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji, 18 I Živi: i bejah mrtav i evo sam živ va vek veka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti. Otrkivenje 1 glava...
Back