Sad vidim i odakle si to snapshotovao. Izvini, Kole, ali da li si pročitao to uopšte?
Это положение стало предметом критического анализа Кромера в шестой главе первой книги его труда. Ссылаясь на “Географию” Птолемея, он указывал, что в этом труде “венеты” — один из народов Сарматии, а вандалы — одно из германских племен. Другой важный аргумент он извлек из сочинения другого “свидетеля” событий ѴI в. Иордана. Иордан, как отмечает Кромер, пишет о миграции “вандалов” из Восточной Европы на земли Паннонии, а затем сообщает о войнах правителя го тов IѴ в. Германариха с венетами [C 1555: k. 10]. Отсюда заключение, что венеты (венеды) и вандалы — два разных народа. Кромер не отрицал сходства названий “венды” и “вандалы”. Он полагал, что исторические “венеты” были соседями “вандалов”, которые жили на берегу Вислы, бо лее близком к Германии, а после ухода вандалов на юго-запад посели лись на их территории и заимствовали их название [.: k. 9–11].
http://slovene.ru/2017_1_Floria.pdf
Ovo što si napisao gore, ali apsolutno, nema veze sa istoriografskim stanjem u XVI stoleću. Takođe je netačno da Flavije Bjondo vidi panonske krajeve kao pradomovinu Slovena. Evo ti Relja Novaković, ako ti je problem da meni veruješ:
Pogledajte prilog 747160
Već sam ti bio postavio Gvidu od Pize iz prve polovine XII stoleća. Kao još jednog pristalicu sarmatske teorije, između Gvide i Kromera, treba dodati još i npr.
Grigorija od Sanoke iz druge polovine XV stoleća; on je zapravo, tehnički, preteča Kromera, ali se nije toliko detaljno bavio elaborisanjem, razglabanjem i razmatranjem porekla i pravaca i prirode migracija Slovena.
Hajde ti lepo budi direktan i jasan, pa da vidimo na šta misliš.
Ako misliš ovo
leve strane što je napisao Novaković, to ti se odnosi na posmatranje od početka planinskog venca, kod korena Visle. Dakle iz te perspektive.
Mislim, brale, Kromer uopšte ne piše nešto strašno konfuzno. Prilično je jasan; uzmi latinski rečnik i Google translate kod onih snapshotova što sam ti bio postavio, pa kreni odatle, ako imaš makar i trunke sumnji u ovo što ti kucam. Stvari su ovde, ali ono prilično, banalno jasne.

Martin Kromer kaže da su Sloveni došli iz Sarmatije. Kao i da je Sarmatija ograničena Vislom na zapadu i Karpatima na jugu.