Fabula o Slovenima koji u VI i VII veku, navodno, prelaze preko (korita) Dunava dišući na trske (sa ili bez volova)

На тему Радована Дамјановића. Приказује да је трска изнутра бушена усијаном жицом јер у противном се не би могла користи за дисање, пошто се свака стабљика састоји од засебних чланака између којих не постоји шупљина кроз коју би ваздух пролазио. У некој другој емисији коју сам гледао, тврди нешто доста различито. Наиме, каже да је у то време такву трску било и немогуће направити јер трска је чврста и морала би се пробушити нечим веома чврстим, а то је једино гвоздена шипка. Међутим, технологија није била на нивоу да су постојали тако танки а чврсти комади метала. Тако да тиме оснажује своју тезу да је прича о дисању на трску лансирана да би Словене приказала као неке полуиндијанце.

mada je sto posto sigurnije da naprave splav

Ja mislim da ti ljudi, u principu, nikada u životu nisu čuli za pontonske mostove. Ili, ako jesu, kao npr. onaj koji vojska postavlja svako leto ka Lidu, onda misle da je to nekakva sofisticirana tehnologija koja nije mogla nikako postojati više od hiljadu godina u prošlost.

Hajohid.jpg

Još u V st. pre naše ere, stari Persijanci su preko Galipoljskog moreuza prelazili pontonskim mostom.

Ja mislim da oni zamišljaju nekakvo krdo Slovena, nekih 100.000 do 1.000.000 ljudi, koji sede na obali i mesecima stoje u jednom redu, pišaju, kake, jedu, imaju seks, etc. dok čekaju kako ih 2 čamca prebacuju preko reke 5 po 5...ili tako nešto, sasvim sigurno. :lol:

Ja mislim da ti ljudi, u principu, nikada u životu nisu čuli za pontonske mostove. Ili, ako jesu, kao npr. onaj koji vojska postavlja svako leto ka Lidu, onda misle da je to nekakva sofisticirana tehnologija koja nije mogla nikako postojati više od hiljadu godina u prošlost.

Hajohid.jpg

Još u V st. pre naše ere, stari Persijanci su preko Galipoljskog moreuza prelazili pontonskim mostom.

Ja mislim da oni zamišljaju nekakvo krdo Slovena, nekih 100.000 do 1.000.000 ljudi, koji sede na obali i mesecima stoje u jednom redu, pišaju, kake, jedu, imaju seks, etc. dok čekaju kako ih 2 čamca prebacuju preko reke 5 po 5...ili tako nešto, sasvim sigurno. :lol:
1758811641550.png

Back