Blogovi

Tajno mjesto
Ima jedno tajno mjesto gdje mi srce ide često preko gora,preko dola i godina nespokoja preko duge sjajnih boja do djetinjstva perivoja. Tamo mene vijerno čeka uspomena hitra rijeka što me nosi brzacima mog djetinjstva sokacima što mi šapće stare tajne mjesečinom obasjane slatke snove odsanjane. Ima jedno tajno mjesto za njeg' samo srce zna kad me boli,kad me lomi tamo uvijek bježim ja.
Dovoljno sam stara da pamtim kako je stari svijet nekada jako držao do vlastita ugleda. Recimo, generacija mojih djedova i nana, dijelom i generacija mojih roditelja. Ugled se zapravo zvao obrazom i nije bilo bitno jesi li bogat ili siromašan, jesi li školovan ili nisi, obraz se gradio godinama, a mogao se izgubiti u tili čas. Obraz je, naravski, bio okrenut prema vani, prema drugim ljudima i njihovoj prosudbi tvoje ličnosti i tvog ponašanja, pazilo se da obraz nije nipošto tvrd (đon – obraz se to zvalo) i da nije crven, jer su to bile dvije granične vrijednosti. A kada bi se granična vrijednost prešla – gubio se obraz. Trajno. Pazilo se na javni nastup, da ne galamiš kad ne treba i gdje ne treba, da poštuješ kućni red, da poštuješ...
Imam li prava na to?
Sreo sam je opet.... Nisam znao da li da zastanam... imam li prava na to, nakon mog kukavicluka? Cutala je, skrivajuci lice izmedju pramenova kose, a ja sam trazio iskricu radosti u njenim ocima.. Trunke oprostaja.... Dodirnuo sam joj lice, uz ono standardno "Kako si?" Pokusala je cak da se nasmeje, ali sam uspeo zapaziti trzaj u kutu njenih usana.. "Dobro sam. Da me vidis samo, Lepotica je postala zver. Posljedna latica samo sto nije pala. Ucila sam od najboljeg"- kaze i trudi se da zadrzi osmeh...kao saljivo... Voleo sam njenu ironiju, uvek je koristila kad je htela da se zastiti, da ne oda koliko je ranjiva, voleo sam je jer je to bila njena borba, hteo sam da se bori, da se ne predaje.. Ali video sam bol u njenim tuznim ocima...
Tražim te. Negdje daleko gdje snovi se gnijezde gdje spava mjesec gdje gorde zvijezde jezde. Tražim te. U bojama duge u mirisu cvijeta u ptičijem pjevu u zelenom usjevu. Tražim te. U kapljici mora u ćarlijanju vjetra u leptirovom letu u šarenom svijetu. Tražim te. Blistavu, mirisnu, raspjevanu, u svakom novom danu da me razgališ, Pjesmo moja.
...to sto i dalje volim isto kavlitetno i bogato u svemu da smo nacisto tako ce i da ostane jer za etalon ne uzimam dane i duboke rane ostavljanje i patnje teske zato ponekad idem kamenjem iskrvavljeno pjeske jer, ne volim setanje venama koje nijesu duboke duboke i teske ne da se ne nose one koje ne mogu nositi noge bose i ne mogu razbistriti vjetrom razbudjene guste kose ...sve je to poznato i tako ostaje pjesnik ovo ne bi ni pisao kad bi moglo doci da se,- kaje...:hvala:
Kapitalizam, psiholozi, zakon & deca
IDEA BLAM (Mercator, Roda) - ovonedeljni katalog - Stavljanje slika dece na proizvode nije ništa novo. Rasli smo sa onom dugokosom devojčicom sa Plazma keksa a onda, kada je počeo neoliberalizam, svako je svoje dete forsirao ko da je djački spomenar. Malo mi se zgadila Plazma kada se neko vreme slikavala, rek'o bih, bosanska familija pa se nije znalo ko je ružniji - dal alavi deda, dal pokvarena baba, dal sin gotovan, snajka lezilebovićka, glavatiji dečak i ružna devojčica. Ok, bilo je to.pre desetak godina, blam nad blamovima. Zatim su tu i ona dva dečaka, jedan naš a drugi iz Nemačke. Dok je naše dete kusalo palentu dotle je nemačko kusalo kinderladu. Onaj što je jeo čokoladu izrastao u mnogo ružnog lika. Šta je sa ovim našim na...
- Sokrat
Sokrat: "Govori da bih te mogao videti." - Mada dela najbolje pokazu pravi karakter ne treba podceniti ni reci. Karakter oslikava unutrasnje stanje bica ili misli i osecanja. Pre nego sto se karakter ispolji kroz dela moze se sagledati i kroz govor. Zato ga treba pazljivo slusati. Kroz njega se covek pokusava ili otkriti ili sakriti. --------------------------- Ivo Andric: " U ljubavi ima mnogo bola, nereda i nepravde. Ali ljubav je tako tajanstvena stvar da i to možda samo tako izgleda pred našim površnim i nesavršenim sudom. Snaga i veličina ljubavi, koju nikad dovoljno ne poznajemo, možda je tolika da se i to što nama izgleda kao bol, nered i nepravda ispravlja i poravnava negde, na nekom višem planu koji mi ne vidimo...
Spiral saw 2021 mišljenja
Ne znam kakav utisak na vas je ostavio ovaj novi dio dobro poznatih filmova Saw, meni je onako ok film za pogledati al ne bih ga baš poredio sa prošlim dijelovima ovih filmova jer jednostavno prošli dijelovi su imali mnogo bolju priču a i vremenom kako filmovi dobijaju više dijelova dosadi kao mnogi drugi filmovi. Radnja filma: Radeći u sjeni cijenjenog policijskog veterana (Samuel L. Jackson), hrabri detektiv Ezekiel “Zeke” Banks (Chris Rock) i njegov rookie partner (Max Minghella) preuzimaju odgovornost za groznu istragu ubojstava koja jezivo podsjećaju na gradsku jeziva prošlost. Neopregnuto zarobljen u produbljujućoj misteriji, Zeke se našao u središtu morbidne igre ubojice. Film ima odlično iscenirana ubistva te mi se krv više...
*** „Otvorilo se nebo. Zareklo se da potopi svet. Ako nastavi da lije, čamcima ćemo ići u proboj fronta. Bem ti sitno žito, veslaćemo preko njiva... A što se ti, Šumadinac, tako smeješ? Voda stigla do pola rova, a njemu smešno.“ „Smešno mi što besniš. Jesu li svi Mačvani tako nervozni? Kiša, pa šta? Kako nama tako i Švabama.“ „Ako su svi kao ovaj zarobljenik ... lako ćemo. Pogledaj ga samo. Žut, mali i žgoljav.“ „Pusti to. Mali je bio i harambaša Pero, pa je opet podigao bunu protiv Turaka.“ „Ma, znam tu pesmu. Pero podigao bunu, ptica bi ga nosila u kljunu.“ Negde iz dna rova začu se promukli, drhtavi glas: „A šta ti Mačvanine znaš o harambaši?“ „Šta god da znam to je bilo 1875 godine, a sad je 1918. Pola veka prođe od tada , ej. I...
Slicni
Slicni Ti, opet si tu, sama. I ti, opet na pogresnom mestu. Znao sam da cu te naci tu. Bolje da nisi. Hajde sad, bolje da imas drustvo, nego da si sama. Bolje reci zasto si tu, ili mogu ti ja reci. A za drustvo, imam sebe. Tu sam zbog tebe. Do kad mislis ovako? Kako ovako? Budi precizniji, gubim strpljenje. Do kad mislis da lomis sebe, i sastavljas ljude koji ne zasluzuju ni trunke od to sto im dajes? Do kad mislis da dajes, a za sebe ne ostavljas nista? Predji na poentu. Dobro, nema niko s kim bi radije bila sada tu, nego sama? Vidi, ima ljude ko Ja, koji vole da budu sami, koji ne beze od svoje misli, i svoj spokoj i silu pronalaze u sebi...i ima one druge, koji zele da budu svuda, sa svima, da budu vidjene, misle da ce...
Lice
“Subjekt K223-Y2043 probuđen je iz indukovane hibernacije. Vreme buđenja 12:30 časova. Vitalni znaci stabilni. Disanje na momente isprekidano. Svest prisutna”. Čovek u belom mantilu zastao je na trenutak sa diktiranjem kompjuteru i obratio se kolegi. “Mislim da možemo da počnemo”. Mladić od oko 25 godina, takođe u belom mantilu klimnu glavom i obrati se nagom starcu, koji ga je ležeći u otvorenoj hibernacionoj komori posmatrao, pokušavajući da umiri trzaje tela. “Dobro nam došli! Ne brinite, kao što znate drhtanje će ubrzo proći. Ovo je vaše četvrto buđenje, ne bi trebalo da bude iznenađenja, pa ipak ukoliko imate bilo kakvo pitanje slobodno nam se obratite... čim se osetite sposobnim za to”. Čovek u komori klimnu glavom. U...
Voznja pred rastanak
Prva destinacija koju sam obišao jeste Karađorđevo. Sama lokacija koju sam obišao se nalazi van naselja a kompleks sadrži ergelu konja, jedan od najpoznatijih rezidencijalnih objekata na teritoriji bivše SFRJ, hipodrom, muzej. tu se održava i Kup Vojske Srbije, ali je to područje i Specijalni rezervat prirode s brojnom florom i faunom. Čine ga tri odvojene celine, sve s istim nazivom: Rezidencijalni objekat, Vojna ustanova i mesna zajednica Karađorđevo. Zanimljivo je da nikada nisam bio ovde iako ne živim daleko odavde. Prvo sam promašio put i zaputio sam se najverovatnije u titov kompleks, koji je zatvoren, preko kapije se ne vidi, ima nekih upozorenja ali nisam video čuvare, bar ne napolju. Priča o Karađorđevu zapravo...
Фластери за Душу
Тражила сам у апотекама домаћим и иностраним, на онлајн шоповима, чак сам претражила алибабу и амазон. Распитивала се код стручњака алтернативне медицине, прочитала целог Пелагића, одгледала безброј емисија о необичним дијагнозама, боравила у манастирима... И нигде нисам нашла. Постоје фластери чак и за срце, а за душу не. Морам сама за себе да их направим. Ако још некоме затребају нека проба моје. Не гарантујем успех. * tu su i Anđela , Чувар, напиши ми песму,бела птица
... ..imam u ruci jedan listic suv i sacuvai sve sto je imao ima i sad cuvam ga i ucim kako da se cuvam od ponora koji naviru kao plime kad zaspim Mjesec ih pokrene zna da mi je mjesecina cesto bivala ljepsa prostirka i vidi se samo sto je za vidjeti ...da li to ljubav ta svetost blijedi u ljudskim slabostima i nevoljnostima a dosla je da zacini prevlada sve periferno a nikako pretvaranje u porok da ublazava svakakve zubobolje i nevolje samo covjek moze covjeku izvajati ...za spasenje je duse proritet i razvodnjavanje sumnji , lazi a sve moze...sve.. ...i one koji bi i vise ali to 'vise' mora da se izgradi i motivise ...
25.07.2021
ovo je moj Blog i odmah da se razumijemo--------> pisat cu kao da vas nema sa svim gramatichkim ispadima koji su mi dostupni..... a vi? pa mozhete se muchiti chitanjem ili zaobitji. ja mislim :lol: , da ce biti neshto poput dnevnika bez ono "dragi dnevniche" i crtanjem cvetitja .... mozhda nekad bude bash dugachko a mozhe biti i kratko vishe kao fragment...... jel to tako mozhe!? priche ja vama nikako ne mogu pisati, ko da smislja likove, deshavanja , mota i odmotava radnju....
Pucanje po šavovima
Eto, odavno nisam pisao ništa pa rekoh da ću na ovoj stranici svakodnevno da napišem po neku reč,naravno pod uslovom da je na mene ostavila neki utisak. Iako smo ovih dana preplavljeni vestima o super Amerikancima koji stižu u Srbiju i rešavaju nam sve probleme ja se ipak odlučujem za odluku sa pretnjama njegovog veličanstva,vlasnika Pink televizije. Obožavam Zadrugu iako većina od vas to neće da prizna,ne znam čega se boji? Ja je volim zbog starleta, lepih pevaljki, napumpanih guzova i grudi, petica i šestica,po nekog seksa ispod pokrivača, svađa, razotkrivanja... Šta je razbesnelo velikog maga Željka Mitrovića? Ni manje ni više nego opomena REMa. Tačan razlog ne znam, osim što predpostavljam da se veliki broj ljudi sa društvenih...
Kad povilenim
Kad povileniš Gledao sam omiljenu seriju kad su oči počele da mi se sklapaju od umora... i tako par puta.. sve dok nisam shvatio da ne vredi sebe da mučim i je bolje da odgledam ovu epizodu sutra i strpam se što pre u krevet. Nije prošlo dugo i ja sam zaspao tvrdim snom. U neko gluvo doba noći probudiše me neki neobični zvuci. Otvorih oči i prvi obrisi svesti preplaviše moj još uvek zbunjeni um. Shvatih da nisam sam i ta misao me uplaši. Pravio sam se da i dalje spavam i nisam pravio nijedan pokret ali su mi oči bile otvorene. Imao sam šta i da vidim. Na plafonu kao da se topilo gvožđe i svetlele prskalice ocrtavao se užareni krug neobičnih boja. Nisam mogao da sklonim oči sa ove pojave sve dok nisam shvatio da je taj krug zapravo rupa...
Devojčice kvare dečake...
Devojčice kvare dečake, one se dive njihovim glupostima! Duško Radović - Nekoliko istina o meni... Ja sam u braku jedan solidan broj godina. Ja sam muž i ovakav i onakav, al ako ništa veran. Moja draga misli da je mogla i bolje da prođe. Ja mislim da nije, al to je neka druga priča. Da skratimo, ja je volim i opraštam joj te sitne greškice u rezonima. Oprašta i ona meni štošta... Tako to ide... - Ipak, osim što volim svoju dragu, ja sam uvek zaljubljen. Obično u neke prodavačice, trafikantkinje, konobarice i slične cice. U svoju odbranu mogu da kažem, ja se samo zaljubim, ne pravim nikakve akcije povodom toga... Ne udvaram se ni ništa slično, samo volim da je vidim, napunim malo baterije i to je sve... - Jednom sam se baš bio...
Covek nema dokaz o postojanju Boga. Kao sto nema dokaz ni o Njegovom nepostojanju. To je sve stvar covekovog uverenja. Teisti veruju da Bog postoji. Ateisti ne veruju tj. veruju da Bog ne postoji. Tu je sva razlika.I jedni i drugi su vernici a ne znalci,kako cesto sebe ateisti zamisljaju,sto je njihova zabluda. Sve sto mozemo znati je da ako postoji tvorevina, postoji i tvorac. Teisti veruju da je taj tvorac Bog a ateisti veruju da taj tvorac nije Bog, nego npr. slucaj. Drugim recima ,teisti veruju da je tvorac razum, a ateisti veruju da je tvorac odsustvo razuma. Sta je tu vise logicno?
Cena za greh
Mnogi ovde pisu kako Bog kaznjava ljude isl.To nije tacno. Bog leci i spasava ljude a djavo ih muci. Stvari ovako stoje. Greh nije od Boga nego od djavola. Djavo prodaje greh. Ko kupuje greh , patnjom placa onome ko taj greh prodaje; Sta je ovde patnja? Ovde je patnja greh, koji parazitira na konzumentu. Ko kupuje greh? Kupuje ga onaj ko uziva u grehu. Dakle onaj ko uziva u grehu,placa time sto omogucava grehu da parazitira na njemu, a to mu pricinjava patnju... bol kojim otplacuje svo zadovoljstvo za uzivanja u tom grehu.
Нека друга стварност
Она ми речима црта слике у глави. Боји, прекраја и дорађује неке слике за које сам мислио да сам стар. Већ имам неких тужних које ни она не може да уклони, али узме своју невидљиву гумицу и труди се, својски се труди да избрише колико може и сва се дȃ у посао да ми наслика преко неке нове. Ведрије, срећније. Спокојније. Црта ми како ме чека ујутру у дворишту са шољом кафе у руци, стоји боса на влажној трави, то јој је једна од омиљенијих ствари. И замишљена је, а јутро мирно и тихо. Озари се кад ме угледа, и то је оно што највише волим код ње. Осмех који увек има за мене. Црта ми како нам спрема прженице у кухињи, толико верно црта да могу да их намиришем. И видим како пресавија једну на пола и онда гурне у средину комад сира пре него...
Irvin D. Yalom
Irvin D. Yalom: "Brak je svetinja, ali... bolje je upropastiti brak, nego dopustiti da brak uništi tebe." ------ "Postoje samo dve sile koje ujedinjuju ljude. Strah i interes." -Zajednicki strah i interes privremeno zdruzi ljude, dok ih individualni razdvaja. Samo ljubav istinski ujedini. Nema te sile koja moze spreciti odbranu voljenih bica kada su ugrozena. Tada se nadvlada i strah i interes. -------------- Demokrit: "Lepota je nešto životinjsko ako nije udružena s umom." - Takva lepota razbudi čula, ali ne i duh. Savrsena lepota oplemeni celo bice, jer sjedini telo s duhom. -------------- Jung: "Ako ste talentovan čovek, to ne znači da ste nešto dobili. To znači da možete nešto dati."
Otkriće koje su ljudi ukrali od drugih
Za toljagu smo svi čuli ali je neosnovano pripisujemo ljudskom otkriću. Toljaga je bila izmišljena još pre ljudske civilizacije mada je naučnik isto iz roda primata - Dr. Šim Panza. Do otkrića je sasvim slučajno došao kada je bežeći od lava skočio na drvo sa kog se odlomila grana. Dr. Šim Panza je primetio i zaključio da je lav ustuknuo pred padom grane. Onda je u sledećim danima Dr. Šim Panza namerno gadjao lavove granama. Standardizacija toljage je počela kada je tadašnja rodjačka primatska zajednica do došla do zaključka da ti je za lava dovoljno da ga gadjaš ali da ostale primate ne možeš tako da zaplašiš jer odbacivanjem grane ka njima činiš da sad oni tebe mogu da gadjaju tvojim sredstvom za koje si se iscimao. Zato je...
Живот
Живот Трагамо, лутамо, проналазимо, губимо, мрзимо и волимо, То су животи наши. Тако мали у мноштву, тако велики у пару. У гвозденим се кавезима скривамо, удаљавамо и зазиремо једни од других. Тако просторно близу, али емотивно удаљени и недостижни. Шта је живот? Можемо ли га мерити временом, гледати у часовник? Хоћемо ли стицати богатства да би казали "Живео сам"? Хоћемо ли ратовати, гинути и дати живот за идеал? Будемо ли мерили, заспаћемо чекајући да живот прође. Будемо ли стекли богатство, залутаћемо опијени могућностима. Будемо ли гинули за идеале, постаћемо прах, заборављен и истрошен. Како живети? Хоћемо ли бити сенке идола наших и никада сунце не видети? Хоћемо ли у страху живети и никад радост живота осетити? Хоћемо ли...
Мистерије ноћи (Mysteries of the night)
Mysteries of the night From a distant Coorhagen, weary traveler stops upon a sign, “Tavern! I might find some rest here and drink some wine.” He pushes the door and sees nothing but empty place, But yet just behind the door, there was the innkeeper's face. “The tavern is closing - best be on your way, stranger” says an agitated innkeeper, as if he was foreseeing danger. With common greetings , nobleman asks for a mug of ale, But innkeeper keeps rejecting - “There is nothing for sale” And so the nobleman left, with cold heart and soul, Forced to the road of night and grim and ghastly stroll. As soon as he left, group of bandits was lurking around, He could hear something ominous, but with no sound. “That’s him!” - triggers men to...
Gone Fishin'
Dragi moj profilu na Krstarici.. Ti si se nekako oteo od svog sramotnog oca i poceo si, vidim, da zivis neki svoj zivot.. Lepa ti je ta muzika koju slusas.. vidim samo birane slike kacis.. tvoji su vocaroo-i.. vijuuuuu.. kod tebe nema bolesti.. neplacenih racuna.. sve je kako treba.. ti si veeeliki frajer. Razumem ja tebe.. ne birini.. tu su silne sexy vetranjace.. pa ovo je vreme sexy laznih morala i dikpikova.. pa dozvoli mi onda da u skladu sa trendovima i u najboljoj novijoj novinarskoj tradiciji iskoristim tvoju neshvatljivu "popularnost" i porucim javnosti sledece: NECETE VEROVATI KADA BUDETE PROCITALI STA JE KONJ NA BELOM PRINCU PORUCIO SVOM PROFILU.. Skini se. Okaci se. Na pp-ovima mlati se. Ja odo da gledam neki film.
Novosadskim ulicama beogradskim korakom
Ja sam dodjos. Najbolje vrste. Fin, kulturan, odmeren, lepo vaspitan, vedar, i skroman. I nosadjane volim kao i moje beogradjane. Bas volim. Fini ljudi. Jos se drze lepih manira. Lagano propustaju asfalt kroz korake. Bez zurbe. Znaju da im grad nece pobeci. dunav ga drzi ukotveljnog u nekom laganom ritmu talasa. Talasa koji ne najavljuju buru ni pasat ni pijavicu. Talas koji lagano ljuljuska i uspavljuje demone u coveku. Sumi i suska a ako se covek potrudi moze da namirise taj miris. Miris grada moze da se oseti. Verujte. Ili nemojte :D Moji su koraci brzi. Prebrzi za lagani novosadski asfalt. Ali me asfalt taj isti ne koci sta vise daje mi izbor brzine. I strpljivo ceka da ga prihvatim. Djon se polako zdruzio sa nekim puticima gde ima...
Back