Blogovi

Плавуше из мог дворишта
Пркосе врућини мученице у мом дворишту. Нежне су плавуше, и у лепоти, отмено гину и вену у јари. Не губе достојанство и елеганцију з смрти. Полако повлаче сокове све дубље и дубље, спољне латице отпадају а онда се из дубине појављују нове, свеже. једре, скоро па јестиве, од слатког жутог меса, којима помажем заливајући их. Спаса им нема и онако, но оне су помирене са тим, и дају последње моменте елеганције и лепоте пре смрти. Ведра, елегантна и величанствена смрт у лепоти. Плавуше су увек " Шик". И кад умиру
Значи блог
Значи ово је блог, дефинитивно. Писаћу неозбиљно креативно. Можда падне по нека еротска причица, стеј тјунед фор море. Ако прочитате неку болештију, не кликћите пријави, нисмо сви нормални, је ли тако? Не знам шта бих додао, а да не одузмем. То е то.
Voynichev rukopis
Najtajnovitija knjiga na svijetu svakako mora zadovoljavati neke uvjete da bi je prozvali takvom. Pisana nepoznatim pismom od strane nepoznatog autora prije pola tisućljeća svakako ide u prilog datom terminu. Vojnićev rukopis knjiga je puna ilustracija i nepoznatog teksta. Unatoč naporima kriptografa diljem svijeta - njen sadržaj nikada nije identificiran. Danas Vojnićev rukopis predstavlja jedino pisano djelo koje je ostalo sakriveno pod velom tajne sve ove godine. O rukopisu i njegovom pronalasku Misteriozna knjiga dobila je ime po Wilfridu Voynichu, poljsko-američkom trgovcu knjiga koji je naišao na nju 1912. Sam Voynich bio je poljski revolucionar, važan predstavnik organizacije "Proletarjat" i politički aktivist. misteriozne...
KO SAM JA? (uvod u znanje o sebi.) prvi dio
. . . Kada pomislimo o Sebi, šta je to što nam prvo padne na pamet? Da li sam 'Ja' moje tijelo, moj razum, moja duša...? Da li sam 'Ja' sve to ili možda nešto izvan svega toga, ono što čini 'sve to' postojećim, mogućim za doživjeti? Kada čovjek počne tražiti odgovore na takva pitanja, gdje se usmjerava, na koju stranu se okreće da ih traži? Da li nauka ima odgovore na ovo pitanje? Religija? KO IH IMA? Zašto se ovakva pitanja uopšte počnu javljati u čovjekovom razumu? Nije li nam dovoljno što već jesmo žiivi? Čemu pitanja? Ovakva pitanja se ne javljaju čovjeku koji nije spreman da spozna istine koje se kriju u odgovorima. Kad čovjek doživi fizičku realnost i kada mu ona postane svakodnevica, te je pusti da vlada nad njim određeno...
Jedno usamljeno drvo
Jedno usamljeno drvo iza koga je planina prolaze pored njega ljudi ne menja se njegova sustina ceo taj krajolik i vlazni trotoar stoletni svedoci zivota i davno izumrla tvar to sve odvise mlado je da sam slikar umeo bih kicicom oslikati prizore oprecne i macku kako hoda istrajno pobeci ce mozda od buke od nadolazecih stranaca nepoverljivost je ono sto je drzi podalje od neznanaca daljinu prekrivaju oblaci vazdusne mase putuju sve se pretvara u zalazak ali svanuca se opet naslucuju u neizvesnosti klija svaki novi trenutak odlaskom na pocinak bira se isto sutra ne zelim da ga izgubim u zbirnoj slagalici mozaika stvorice sliku sveta idilicnu svojim odsjajima
ponor
ne znam kako vise bol da objasnim u moru suxa i znoja krevet sutra te nema jauci to cu tama i prilazi i gazi] sto je ostalo od zivota druze moj i nada ostaje do zadnjeg daha a znas i sam.... da je ova noc vecnost drugu koji polako sada odlazi.......
rane..
Rane moje koje nikome ne dam kolaju tu u mome telu i roje se..bez daha svoju decu guraju na mene da me se ne boje Rane koje uvek mirisu na svezu patnju odronjavaju moju dusu sire se kao slapov preslane vode sve dublje i dublje u ponor mene vode..
Mizantrop i Serafima
Znam da je "Mizantrop" Molijera dosadan za današnji živalj koji bitiše užurbano i površno i koji ni u sopstvenom životu ne igra glavnu ulogu... Ipak, ako vam je mizantropija nekada nejasno delovala, vreme je da kažemo i razjasnimo da mizantropa samo zbog predrasuda doživljavamo u pežorativnom smislu i shvatamo kako on mrzi ljude. Međutim, mizantrop ne mrzi, on se bori protiv laži, licemerja, govoreći svima - istinu! Tako on uzima pravdu u svoje ruke. Mi, skupljeni u gomili, svako iza svog ekrana, gubimo krhke oslonce svojih tužnih i neprimetnih života, pričamo svoje priče o samoći, o potrebi za prijateljem, o velikim snovima na sporednim kolosecima... Činimo da budemo neophodni jedni drugima, mi, na kraju svojih živaca, puni svojih...
Тајанствена ПП
Помало се са сетом сећам прве првих порука,штета што их немам више,дале би посебну ноту целој причи.. - Здраво. Коју музику слушаш? Ја радо слушам ову песму.. *кликнем на линк,вриштећи једва убодем паузу да зауставим. - Занимљиво је.( мислим,нова сам,овом пише модератор,шта сад..јбтеее) -Такође волим и поджанр подврсте $%&%##$&&/%(/ метала,као на пример ово.. *заебем се ,кликнем на видео,оштети ми у првих пар секунди 1% можданих ћелија.. - Па ок је,само се ја не разумем баш. - А јел волиш да гледаш хорор филмове? *ауу,сад сам га наебала.. - Не, никад нисам волела. - Ово су неки добри филмови,ако ниси гледала. *листа од 658 линкова филмова,брт еси реалан??? -Хвала ти,погледаћу касније,морам сад да окупам бебу...
JEDNE COKULE...
Davne, davne 1903. godine na severu Vojvodine u blatnjavo banatsko selo stiglo je putujuće pozorište. Volovi u jarmu su vukli teška volujska kola, čiji su točkovi upadali u rupetine izlokane kišom. Glumačka trupa, premorena višesatnim putovanjem je mogla da odahne u seoskoj kafani... Dobošar je ubrzo dobovao i oglašavao po selu vest da su stigli glumci i da će izigravati "Miloš Obilić ubija Murata". Sjatili se seljaci, seljanke, puno dece ispred "Mamine" kafane da gledaju čudo neviđeno, da vide Miloša Obilića i srpske vojnike, da pljuju u pravcu cara Murata. Otimale se viđenije gazde koji će od njih da primi Miloša Obilića na konak, hranu i čast, kasnije i i druge srpske junake... samo cara Murata niko nije hteo u svoju kuću...
Izmedju neba i blata
U dusu se preselilo nebo I nece stati kise. U ocima inje i tama ne vidim svetlo vise. I ruke mi prazne pesnice stezu, kraj puta kapljem I putnike gordoscu tesim, Ko pesma, bujam od tuge, Izmedju neba i blata, Dani prolaze, a noci su duge..
nema granice
mislio sam da se bojim starosti sve tako lose ide ljudi su kao svastara mislio sam da se bojim mladosti i kad vise ne mogu odo sa druge strane zivot je miris sveg ne moguceg zivot je kad drvo cveta kad svene kajsija peta
ZASTO NE BISMO PRIHVATILI ZVER I NJEN ZIG?
Zig zveri je odluka da se poslusa zver. Ljudi vole da mastaju i izmisljaju i stvaraju teorije sta bi zig zveri mogao da bude? Ocigledno im ta rec zig zveri daje priliku za to. U stvari zig zveri znaci znak zveri. Znak da si lojalan, poslusan, da prihvatas sve.. Ne bi to bilo problem jer biblija kaze da slusamo vlasti. U tom trenutku ce zver biti vlast. Ali vlast koja preko tvoje vlasti u tvojoj zemlji, trazi da joj se bude poslusno. Problem je sto ce zver biti religiozno politicka sila i trazice prihvatanje zakona koji su protivni Bozjem zakonu. Priznanjem zveri i poslusnost njoj, znaci da se odrices Bozjeg zakona i priznajes zakon zveri. Odrices se Boga i pristajes na krsenje Bozjeg zakona. Mnogima nece biti to problem, jer 2 zapovest...
Moment
- Šta je moment? - Dobro pitanje. Neki mislioci smatraju da postoji samo jedan moment. Za Eckhatra Tolle postoji samo Sada u kojem se sve dešava. Zato je izdvojio Sada iz vremena kao vanvremensku kategoriju. - Sada se ne treba nepotrebno mistifikovati pošto ulazi u sastav vremena/promena u procesu razvoja. U toku razvoja uvek postoji aktivan moment promene. Misaona bića ga doživljavaju kao Sada. Prethodne momente ili faze definišu kao prošlost, a promene koje slede budućnost. -Nežive stvari nemaju Sada. Razlog tome je što nisu svesne vremena/promena koje se dešavaju u njima i oko njih kao samosvesno Ja. Ja je život koji je u vremenu, ali koji i sadrži vreme. U njemu se dešava i sadašnje i prošlo i buduće. Sada ne stvara život, već...
sutra
gledam ispred sebe sutra lose ..jutro zamuceno oblacima i glavom jos ne pravom ustajes i to je lako ali za minut tesko metalom odsjaj juce kad vinom zalijes noc sta sutra obecati moze ah gde sam poso al moram poc
Putovanje
Posmatrajući tamni nebeski svod, po kojem je veličanstveno iskrila svetlost razasutih zvezda, David je razmišljao o nastanku svemira. To nije bila slučajna, uzgredna tema, već nešto što je godinama proučavao. Ponekad mu se dešavalo da ga misli prenesu u sferu nekog čudnog, lucidnog stanja svesti. Tada mu se činilo da oseća naviranje odgovora. Nije znao odakle dolaze, ali bili su tu. Tako blizo. Okruživali su ga kao senke koje se primiču i postaju sve jasnije. Uzbudjeno je očekivao da se pojave; da ekslplodiraju u svetlost spoznaje i u potpunosti otkriju misteriju života. Ali, spoznaja je uvek nestajala pre nego što bi se objavila. Isčezavala je poput nade. David je s uzdahom sklapao oči i pitao se čemu to stalno traganje? Zašto ga...
nedam na sebe,,,
ceo zivot sam nesto cutao prastao nikom na rep nisam stao kao covek sto moze i kad te prevare da voli kad necu nikoga da diram ne zelim nista na povredim aj dali je to moguce dal postoji takav covek za vek vekova zarad drugih gresnica lutao.. dragi ste mi svi a najvise dusmani
Peta truba iz Otkrivenja Jovanovog.
Peta truba. Hronoloski posle cetvrte trube pocinje peta truba i to je sada nase vreme. Jedan orao iz otkrivenja je ovako najavio naredne i poslednje 3 trube pocev od pete, recima 3 puta tesko tesko, tesko: Otkrivenje 8,13 I vidjeh, i čuh jednog orla gdje leti posred neba i govori glasom velikijem: teško, teško, teško onima koji žive na zemlji od ostalijeh glasova trubnijeh trojice anđela, koji će trubiti. Neki tekstove prevode sa andjeo vecina sa Orao. Strvinar je u bibliji simbol nadolazecih sudova: 5 Moj 28,49. Osija 8,1. Ovo nam govori da su ljudi sami prouzrokovali naredne tri trube. Isus kaze jednom ovako: Matej 24,28 Jer gdje je strvina onamo će se i orlovi kupiti. Pogledajmo ceolokupni tekst pete trube...
Neke davne slike 1
Mila se proteže u krevetu. Na stolici prebačena haljina pažljivo birana za taj dan. Još malo i gosti će početi da dolaze. Raduje se. Nestrpljivo oblači haljinu. Posmatra sobu i razmišlja koju želju da poželi dok bude gasila sveće. Samo jedna želja oblikuje se lagano, izgovorena mnogo puta kao pitanje, ali uvek bez odgovora. Gosti su već stigli, čestitaju rođendan. Kako već biva malo igranja sa rođacima i drugaricama iz kraja, ručak i torta koju nestrpljivo čeka. Voli ona tu čokoladu tortu ali više od svega želi da ugasi sveće i da joj se ispuni želja. Torta je konačno stigla. 11sveća gori. U njenom srcu velika želja, ne dozvoljava nikome da pomogne, duva i sveće se gase. "Vau, svih 11 odjednom" - čuje komentar rođaka. "Ispuniće ti se...
Elita Vs Korona
Posle Vučića, Kesića i Cece :heart: , u klub Elite se priključio i Stojkov Menidjer odlaskom u Dom Zdravlja na Zvezdari, II sprat, primanjem iste vakcine - Sinofarm B92 - gospodine Stojko jel sve prošlo kako treba, nema posledica? S.M. - Ništa nisam osetila N1 - Da li je tačno da ste se javili zbog 3.000? S.M. - A koliko vi sa N1 dajete? Mira - Mislite da su Vučić, Kesić i Ceca dobili pravu vakcinu pred kamerama? S.M. - jao Miro, Miro... a ti misliš da mi ujka Rošild nije dostavio šta treba da primim u Domu Zdravlja? Dnevni Avaz - A morel se bolan znat da li ti je bilo svejedno koja je vakcina? S.M. - Da šućuramo Allahu dragom nije bioFajzer, Zeneka, Sputnjik...imali samo ovu za birat... Политика: čitaoce najstarijeg lista na...
Who is you
Dosadna si i stalno ti nešto smeta, fali ti i imaš previše, pretjerano si srećna i previše tužna, ima ih mnogo oko tebe ili nema nikoga, želiš ljubav bez seksa ali i seks bez ljubavi, želiš dvojicu odjednom ali i ne želiš nijednog, počneš pa prekineš, kreneš pa staneš, voziš pa ukočiš, voljela bi da piješ mnogo i to ponekad radiš ali istovremeno ti je muka od alkohola i želiš da prekineš zauvijek, hoćeš da uhvatiš nečiju ruku ali se groziš bliskosti i osjećaja gađenja koji te prožima kad te neko dohvati, htjela bi da voziš 120 na sat ali ti je i 80 pomalo jezivo, htjela bi da se zatvoriš u malu sobu 2sa2 ali si klaustrofobična i željna prostranstva, mogla bi mnogo lijepo da pišeš ali nisi istrajna i nemaš koncentracije niti volje jer...
Šta znači biti dobar čovek?
Mi smo vaspitavani da budemo zli, da se dokazujemo da smo bolji od drugih ljudi. Još od malih nogu nas roditelji uče da treba da razvijamo sposobniosti i talente koji će nam omogućiti da se dokažemo uspešnima. U školi se vrednuju sposobnosti, znanje, a o milosrđu i dobroti niko i ne govori. Pa kako mislimo da u svetu postoji 7, 500 milijardi dobrih ljudi? Pre će biti da u svetu postoji toliko sebičnih ljudi: ljudi željnih da se dokažu boljima od drugih, da budu kao Novak Đoković ili neka estradna zvezda. Kakvi su nam idoli takvi i mi postajemo; a svi vidimo šta se promoviše na televiziji i politici: Forsira se nemoral kao poželjan oblik ponašanja. Takvi ljudi ne maštaju društvu gde bi svi mi bili isti, oni maštaju kako da budu vredniji...
STA NAS OCEKUJE NAREDNIH 7 GODINA?
STA NAS OCEKUJE NAREDNIH 7 GODINA? Jednom video porukom 25.05. 2021 Papa je predlozio svetu 7 ciljeva za buducnost oko ocuvanja klime. Laudato si. U 7 narednih godina treba da budu sprovedeni. Ciljevi nemaju samo za cilj zastitu covekove sredine,,iä prirode, klime, vec i da svetu pomognu oko postizanja vece duhovnosti. Prorok Danilo nam kaze da ce taj car koji ce vladati svetom za kratko, biti vrlo lukav. On nece zlom i silom doci na vlast, vec brigom za vas i lukavstvom. Cini mi se da im se jako zuri. 7 ciljeva narednih 7 god. 1. Odgovor na uzvik u pomoc majke zemlje. 2. odgovir na uzvik siromasnih 3. Ekoloska peivreda 4. Prihvatanje novog jednistavnog zivotnog stila. 5. Ekolpsko skolovanje covecanstva. 6. Ekoloiski spiritualitet...
Konkurs - Epska fantastika
"Krčmaru! Dva piva još daj, da!" Zatraži Dimfur, u trenutku kada je krčmar prolazio tik pored stola, u čijem najmračnijem uglu je zavaljen sedeo, toliko dugo koliko je patuljku potrebno da popije pet velikih krigli Svetlog Ponija. Neobično blizu njega, na lakat i po, prav kao strela, ne dodirujući leđima kožom obloženi kameni zid, sedeo je Volimgras. Neobično, jer niti su se patuljci i vilenjaci vidjali često zajedno, osim možda u vremenima ratnim i to češće na suprotstavljenim stranama, niti su pravila ponašanja vilenjaka gledala blagonaklono na distancu izmedju sagovornika manju od dva i po lakta. Krčmar ne skrećući pogled klimnu glavom, vešto žonglirajući velikim drvenim polužavnikom izmedju gostiju i hitro nastavi svoj put ka...
bez cenzure...
...opomenu me jedna grana slicna i zelena kao jedna davnja studentska sto me okrznu kad sam kasnio i trcao pored Kalemegdana ...okrenuh se nebu i nista samo nastavih bez grane s molbom da slicnost prestane i ognjista da se ne pale i greju dosta je gasenja i molbi da svi zakopaju sjekire i otvorena ratista bole me necije oci tuzne jer nema vise Djevojke lijepe i ruzne to je kao kad bi Ruzu ruzili sto kasni ili kad se smijemo sto smo glasni kad volimo sto trcimo bez cilja na putu bez putokaza i milja... To je tako...ali,- zbilja...
Sedam truba iz Otkrivenja Jovanovog 8-11 glava.
30.09.2020. Sedam truba. I kod ovog dela otkrivenja koje opisuje 7 truba, vazno je da se setimo da Isus na pocetku Otkrivenja u celoj knjizi najavljuje obvjavu dogadjaja u simbolici. Naravno nije celo Otkrivenje simbolika ali to vidimo iz teksta kada je simbolika. U sedam crkava na primer imamo bukvalne poruke 7 crkava, ali sve te bukvalne poruke imaju simbolicko znacenje za crkvu u buducnosti, pocev od prve apostoske crkve. I bas tu Isus najavaljuje i smboliku ali i bukvalnost. Ono sto je sada i sto ce biti. Hristos Jovana licno uvodi u Simboliku Otkriivenja i po nekada mu otkriva znacenje simbola a ostalo treba sam da razume ili da trazi znacenje simbolike na osnovu poznavanja Biblije, Svetoga pisma. Jer ako mu sve odma iza teksa...
DEVET OBLIŽNJIH KONTEJNERA
Ne sluteći ništa, jutros krenuh na pijacu. Uslikaše me svetski moćnici iz satelita i istog trenutka iz američke baze na Novoj Gvineji poleteše avaksi. Sumnjiva im beše, valjda, najlon kesa u mojoj ruci. "Čovek nosi najlon kesu umesto cegera? A, KAO FOL, ide na pijacu? Sumnjivo!" Predosetivši šta se zbiva (intuicija i urodjena manija gonjenja), brže-bolje bacih čipovanu ličnu kartu u obližnji kontejner. Džaba. Podiže se eskadrila špijunskih aviona iz Avijana. Šta ću, znajući sa društvenih mreža o čemu se tu radi (prate me zasigurno), bacih i mobilni telefon u drugi obližnji kontejner. Malo morgen! Nastaviše da me prate! Setih se: "Sigurno su mi ugradili čip u patike!" Ionako mi je bilo sumnjivo što su bile jako jeftine. Mame im ga...
Back