Blogovi

Romanticna pjesma <<<---- koju sam malo prije objavio na nekom postu me je podsjetila na tipa i na pjesmu kojeg nekako dozivljavam kao sebe na ovim blogovima. Evo ga/me dole hehe, kontradiktorno jelde :D
Robert Frost: "Poezija je kad emocija pronadje svoju misao, a misao reči." -Emocije, misli i reči se ne mogu odvojiti jer su neizostavne transformacije istog procesa prelaska nesvesnog u svesno. Kada um prodre u emocionalnu sažetost unutrašnja dubina ekspanzira u misaonu širinu koju pesnik sredjuje birajući prave reči da bi obelodanio ono što je do tada bilo nedostupno i skriveno. -------------- Bertrand Russell: "Nauka je ono što znate. Filozofija je ono što ne znate." - Tačnije, što pokušavate saznati. Filozofija je na granici poznatog i nepoznatog. Naziranjem neistraženog dobija se drugačiji pogled na spoznato. Zapazi se nepotpunost i ograničenost. Zbog toga se i postave nova pitanja koja primoravaju da se ide dalje. To i vodi...
Dostojevski „Kunem vam se da je preterano mišljenje bolest, prava, stvarna bolest." - Preterano mišljenje, samo po sebi, nije bolest već signalizira da um ne koristi puni svesni kapacitet usled stresa, kao i traume/trauma u kojima se "zaglavi" i izgubi kontakt s nadsvesnim potencijalom. S obzirom da je nadsvesno izvor novih, konstruktivnih ideja i nadahnuća misli postanu "ustajale". Kvalitet se zameni kvantitetom. Množe se mnogobrojne neproduktivne, panične, katastrofalne, iracionalne misli, pa se ne može pronaći rešenje i izlaz iz teškoće. To još više pogorša krizu. U većini slučajeva prekomerno mišljenje nastaje zbog depresije, anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ponekad i neurološkog. Česti faktori koji dovode do...
ZASTO ISUS SEDI SA OCEM NA PRESTOLU? Veoma vazna tema. Neki ju zloupotrebljavaju da umanje Hrista. Kao JS na primer antitrinitarrci itd. Isus je svojom zrtvom odkupio ovu zemlju i coveka i vlast nad zemljom. Kada je Sotona prevario coveka, Bog je pravno izgubio potpunu vlast nad zemljom. 2. Korincanima 11,3 Ali se bojim da kako kao što zmija ( sotona) Evu prevari lukavstvom svojijem tako i razumi vaši da se ne odvrate od prostote koja je u Hristu. Vlast je tada pripala sotoni. Cak je to sotoni dalo pravo da kao zastupnik zemlje odlazi na nebo i znamo u Jovu Bog nije imao pravo da ga otera. Jov 1,6 A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona. Sotona ima odredjenu vlast na zemlji , Hristos mu je...
Duplo
Kažem ja sinoć svom sinu da uzme jabuku. -Može, može, samo mi je oguli,- on će k'o s poslom. Smijem se u sebi. -Koliko to imaš godina kad očekuješ da ti ja ogulim jabuku?- pitam. Gleda me onim pogledom kojem ne mogu da odolim. Ona dva plavo-zelena klikera iskre od smijeha i mangupluka. - Dobro, dobro, hoćeš li dvije?- pobijedio me je duplo.
Zašto je izmišljena istorija o doseljavanju Srba na Balkan?
Goran Šarić: Ideopolitički koncept lažne istorije o doseljavanju Slovena na Balkan Često se od pripadnika bečko-berlinske istoriografske apologetike čulo pitanje: a zašto je priča o doseljavanju Srba izmišljena, koju su korist time pridobili autori te krivotvorene istoriografije? Ovde ću dati jedan razgovorni citat koji veoma jasno, ubedljivo i argumentovano daje odgovor na njihovo pitanje "Zašto?" Ja sam vidio da je jedan dio povijesti ovih prostora, da ne idemo šire, krivotvoren, krivo interpretiran i da to nije slučaj već je konstantno postojala jedna brižljiva ruka krivotvoriteljska koja je to svo vrijeme radila i danas radi. Koje su to temeljne podvale koje su nama formirale krivu sliku o nama samima? (6:40) Temeljna...
Nesuđena ljubav
Već duže vrijeme radili su zajedno. Svima oko njih bilo je jasno kao dan da su oboje zaljubljeni jedno u drugo, samo on nikako da napravi taj sudbonosni prvi korak, a ona vaspitana strogo patrijarhalno bila je miljama daleko od ideje da ponekad nije toliko strašno ako žena prva napravi nešto slično. Ruku na srce, nije baš da ponekad o tome nije razmišljala ali sve je ostajalo samo na toj misli jer se to nikako nije uklapalo u njenu predodžbu ljubavne veze. Na godišnjicu firme, njih nekoliko najažurnijih među kojima i njih dvoje, direktor je pozvao na malu proslavu. Izbor je pao na diskoteku koja se nalazila na kraju malog grada. Diskoteka je bila puna gostiju. Raznobojna svjetla su se prosipala po podijumu u ritmu brze muzike. U uglu...
Moljac na plamenu
Oči tame željne svetlosti, radoznale oči moljca. Radoznalost koja izranja iz unutrašnje tame, tražeći sjaj koji opravdava njegove napore. Nespretna krila prekrivena prašinom vekova koja izranjaju u svetlost i u njoj propadaju, u toj svetlosti koju ne razumeju, zavide, žele... Kakva luda revnost, kakav nagon, kakav žar, kakva kompulzivna privlačnost, vodi moljca, iako boli, na onu treperavu svetlost rizikujući da bude spaljen svojom čežnjom?
Mrak...
Zateturao se plamen sveće. Činilo mi se, kao da će svakog trena skliznuti niz slapove sopstvenih žutih suza i u svom jurišu dodirnuti suve listove, mladog hrasta. Zapaliti ih i sagoreti. Svojim rumenim jezicima, do pepela, uz glasno pucketanje. Uz oblake dima, stvoriti novi žar... i osloboditi roj iskrica da započnu svoj let! Prestala sam da govorim, zaustavila dah, nastade tišina... Umirio se plamen.... Nastavio da bezlično i bledo tinja, bez zvuka, bez boja, bez pokreta. Prosipajući slabašnu svetlost, dovoljno jaku tek samo da razbaca iskrivljene, iskežene senke po sivim zidovima.. Previše slab, previše miran, nedovoljno topao! Lagano ... gušio se u sopstvenim slapovima... Začulo se samo jezivo tiho, šššššššš. I nastade mrak...
Tvoje ruke
Gledam ih kako spretne i gipke po tastaturi plešu, dotiču tipke kao čarobnjaka vješta dva slovima stvaraju svijet od sna. Te ruke spretne što priče kroje od riječi čine čudesne slike ispisane redove maštom boje plešu k'o razigrano srce tvoje. A kad se umore i stave tačku jedna se zaglavi na tvom čelu i odmara ona minutu cijelu loveć' po glavi za priču novu želju. Druga se smjesti pod tvoju bradu pa pod njom drijema i nešto mrmlja plašeć' se samo da nešto ne zabrlja dok u priču pretvara ulovljenu nadu.
Srodne duše
Sve se odvijalo na uglu ulice u kojoj je Alisa živjela, u maloj knjižari dok je bila u potrazi za najnovijom knjigom njenog omiljenog pisca Orhana Pamuka. -Ali, ja tebe ne poznajem,- Alisa je gestikulirajući pokušavala da ubijedi tajanstvenog stranca koji joj je prišao tvrdeći da se njih dvoje poznaju. -Mislim da me nisi razumjela ,- rekao je nepoznati muškarac, a onda nastavio - Moje ime je Tarik. Možda se formalno nismo sreli prije, ali postoji nešto posebno što nas povezuje. Alisa je zabrinuto podigla obrve, pokušavajući razumjeti o čemu on govori. Nije mogla razaznati nikakve tragove prepoznavanja ili sjećanja na njega. Koliko god se trudila, u ovom visokom muškarcu tamne kose nije mogla vidjeti ništa prepoznatljivo. Zaustavila...
Ja prvi put u zivotu ovdje. Stanovnici ove platforme dolazim u miru :D Nisam bas siguran sta se ovdje desava, ako je kao na drugim blogovima i plus ima dovoljno blogera to mi se svidja. Ja zelim da pricamo, druzimo se, diskutujemo, shalimo se i tako to. Ja pricam samo obicne price, zivot jednostavnog covjeka koji zivi skromno. Sad sam tu, pa ... duša Balkana
...da li je pjesma kad hoces da se nje sjetis pa se ljutis sto drugacije nijesi pokusao ili bar bijes svoj pokusao pomisljajuci da nije sve tako jednostavno jer ljubav trazi krv ili bar ludilo slicno snu ili je pjesma kad se sjecanja nizu bez montaze kad te uspavljuju i vesele rijeci iako laze... da li je pjesma i tada kad krenes da pises a znas da nece ispasti na dobro jer nebo je tako visoko i modro neces moci da lazes vise jer se pjesma tako ne pise...
Ljubav je to
Ajla je imala sreću da se po završetku fakulteta zaposli u Domu zdravlja u svom rodnom gradu. Radila je na odjeljenju za Internu medicinu na mjestu medicinske sestre. Iako su kružile priče da je do posla došla preko nekih porodičnih veza, maksimalno se trudila da svoj posao obavlja profesionalno, možda upravo da zaustavi zle jezike. Na istom odjeljenju bio je zaposlen i Elvir, medicinski tehničar nešto stariji od Ajle. Od samog njenog dolaska na odjeljenje, zapeo mu je pogled za nju. Visoka brineta u bijelom mantilu, sa očima boje kestena, izuzetno zgodna, a uz to uvijek nasmijana i pozitivna učinila je da je Elvir jedva čekao pauze na poslu kad bi zajedno pili kafe, razgovarali o pacijentima i svakodnevnm stvarima. Kako je vrijeme...
Majstor
Jeste li gledali film "Kod amidže Idriza"? Ako jeste, onda se sigurno sjećate onog električara Faruka koji je došao da zamijeni grijač bojlera, a na kraju "popravio" dušu svog amidže Idriza i svoje amidžince Sabire. Danas je kod nas bio električar da zamijeni donji grijač u rerni električnog šporeta. Kako je s našim dušama sve u najboljem redu, majstoru je ostalo samo da se uhvati svog posla oko donjeg grijača. Majstor, neki veseljak, rođeni Sarajlija, sa cigaretom na rubu usana, odšrafljuje ploču šporeta. Iz malog koferčića vadi novi grijač. U vrlo kratkom vremenu mijenja grijač i rerna je u funkciji. Sjedimo i čekamo da se kontrolna lampica ugasi, što je znak da je sve u redu sa rernom. Dotle iznosim i stvaljam na sto pivo i zdjelu...
Ja sam onaj koji preostane kad se predam svojim strastima, slabostima Ono što ostane kad oduvaju svi vetrovi i kiše, sprže lažni osmesi i probiju dobronamerni saveti Talog koji ostane na dnu kad sav sjaj nestane u ključanju i iskušenjima Ja sam to I am myself 💫
Novogodišnja noć
Bilo je tačno pet minuta poslije ponoći. Neki su još uvijek jedni drugima čestitali dolazak Nove godine, a neki veselo čavrljali ispraćajući staru godinu. Svjetlucave toalete su bila svuda uokolo, pio se šampanjac, a dvoranom je odjekivala valcerska muzika. Mladi parovi su plesali, neki su stajali sa strane i posmatrali večernje toalete. Ajana je sjedila u večernjoj haljini, pomalo nenaviknuta na takav stil odijevanja. Bila je umorna od proteklih pretprazničnih dana u kojima je imala pune ruke posla oko izdavanja svog novog romana. No, sad je došlo vrijeme za opuštanje i uživanje u magiji Nove godine. -Ne plešete večeras,- upitao ju je nepoznat muški glas. -Nažalost, nisam baš spretna sa valcerom,- Ajana je pomalo postiđeno rekla, a...
Čestitka prijateljima
Mojim prijateljima sa Bloga, sa krstaričinih foruma, želim ama baš sve najbolje, najlepše u nastupajućoj godini... Kao i uvek - grlim vas sve redom... :vzagrljaj: :vzagrljaj: :vzagrljaj: :vzagrljaj: :vzagrljaj: :vzagrljaj: :vzagrljaj::heart2::heart2::heart2::heart2::heart2::heart2::heart2::heart2::heart2::heart2:
Krenulo me baš
Sinoć, otprilike dvije-tri sekunde prije nego će uslijediti zemljotres, moj mobitel zapišta i dođe mi upozorenje za zemljotres. Ja onako sva sluđena, kako nisam navikla na moderne androide, zovem sina da mi pojasni šta to bi. Sve kontam, neko se zeza sa mnom, kad gle, trosjed na kojem sam bila dobro se zatrese. Na svu sreću, trajalo je kratko, a ja se pitam što sam ja tako upozorena mogla uraditi za dvije sekunde sem da se još više uplašim?Ili eventualno da se sa svojima oprostim i kažem im - Vidimo se tamo. I to sve pred Novu godinu. Jutros čitam objave prijatelja na Facebooku, sve se crveni od Djeda Mrazeva. Taman sam se obradovala da s nečim lijepim ispratim zadnji dan u staroj godini, kad imam šta vidjeti. Jedna moja prijateljica...
Новогодишња
Пијем кафу и чекам да се пробуди моје прворођено дете да му честитам рођендан, размишљам о почецима и крајевима и ономе између... Стално понављам како је овај 31. децембар дан као сваки други и без панике треба прећи на следећи дан, али за мене није као сваки други. Док су сви славили у ресторанима, на улицама, код кућа...ја сам у тој новогодишњој ноћи лежала у породилишту, болови у целом телу од порођаја, и стрепња су ме држали будном а није помагала ни пуцњава која се чула са улица, весели жагор медицинских сестара... У поноћ је једна од сестара ушла у собу са упаљеном прскалицом и сва насмејана пожелела нам срећну Нову годину. Држала сам се храбро и са осмехом али у утроби је све подрхтавало и сузе су ми напуниле очи. Та...
Kiša
Dogovorili se da odu na kafu kad ona završi s poslom. On iz unutrašnjeg džepa jakne vadi čokoladu marke Dorina i stavlja na sto pred nju. Slatko ćaskaju, prepričavaju dan jedno drugom. -Jutros krenem na posao, a Sunce izviruje iza oblaka. Na pola puta otvori se nebo, a ja nemam kišobran. Pokisnem k'o miš, - žali mu se i prinosi šolju tople kafe usnama. - Možda ti bar malo popravi dan,- kao mačak prede pored nje i šuškajuć otvara omot Dorine, pa kaže: -Dakle, stojim na tramvajskoj stanici.Tramvaj se približava. Pridružim se grupi putnika. I taman da zakoračim, kad li mi zatvori vrata ispred nosa. Zamalo da zakasnim na posao. Kažiprstom dodiruje njegov nos. -Dobro je, čitav je još, -smije se. Nakon kafice dopratio ju je do ulaza u...
Da vas vidim sad!
Em 01.01, em ponedeljak! "Od ponedeljka ću..." "Od Nove godine ću..." Kao da nije do nas, već do dana koji je zabeležen kao 01.01 (ili ponedeljak). „Ove godine ću biti mudrija, neću dozvoliti sebi stres, imaću detaljan lekarski pregled, promeniću posao, naći ću više vremena za igru sa decom, od ponedeljka ću prestati da pušim, od ponedeljka ću početi da vežbam“....Hoću, ja hoću, hoću... Sve dok dođe ponedeljak (i Nova godina ) i ... prođe. I tako, dok mi pravimo planove i sedimo sa listom papira i olovkom ispred sebe da zapišemo šta ćemo sledeće promeniti, ponedeljke prolaze, godine takođe. 2024.godina početak godine i ponedeljak! Kao da neko od gore kaže "hajde, sad da vas vidim!". Dobra šala. I pravi trenutak da se setimo da u...
Jedna on najvećih prepreka za naše razumevanje sa susednim albanskim narodom je njihov jezik koji je veoma različit od svih ostalih evropskih jezika. Ustvari, taj jezik nije naučno do kraja identifikovan - kada je i gde nastao, odakle je i kad potekao. Kako premostiti ovaj problem iz perspektive prosečnog Srbina koji danas zahvaljujući kaskadi kršenja međunarodnog prava i nasilja živi daleko od albanskih suseda? Zaista teško. Zato ćemo ovde pitati onog ko nešto o tome zna - a to moj poznanik iz Vojske koji je inače albanski lingvista i koji danas radi u Kanadi. Kako sa njim budem vodio intervju, ovde ću zapisivati moja pitanja i njegove odgovore. Ono što je opšte mesto iskopiraću iz stručne literature, da ne bi on morao da o tome...
R.M. Drake: "Nemam želju da se uklopim. Ne planiram da idem sa gomilom. Imam svoj um, srce i dušu. Ja sam ja i trebale su mi godine da shvatim koliko je to važno." – Naravno, ne odnosi se na uklapanje koje teži pozitivnom cilju i napretku. Ono ne poriče individualnost, već je proširuje i oplemenjava stvarajući uslove za slobodan i autentičan razvoj. Uklapanje u kojem ljudi ne mogu biti ono što jesu, slediti vlastitu intuiciju i samostalno misliti se izgubi unutrašnji moralni kompas. Bez njega se više ne vidi jasno šta je dobro i prihvatljivo, a šta ne. Zato se lako padne pod tudji uticaj i dopušta drugima da o tome odlučuju. S poslušnim, otupelim ljudima, koji lakoverno prihvataju sve što im se kaže, se najlakše upravlja i...
Kauboj i čili
Kauboj ulazi u stari salun u Vajomingu. Sedi za šank i primećuje starog kauboja prekrštenih ruku kako tupo zuri u punu činiju mesnatog čilija. Nakon nekoliko minuta samo posmatranja kako bulji u čili, mladi kauboj hrabro pita starog kauboja: "Ako nećeš to da jedeš, smeta li ti ako ga ja pojedem?" Stariji kauboj polako okreće glavu prema njemu i na svoj najbolji kaubojski način kaže: "Ne, samo napred." Mladi kauboj nestrpljivo posegne i gurne činiju na svoje mesto i počinje da jede kašikom sa oduševljenjem. Spušta se skoro do dna i primećuje mrtvog miša u čiliju. Prizor je bio veoma šokantan i on je odmah povratio čili nazad u činiju. Stari kauboj tiho reče: „Da, i ja sam dotle stigao“.
"Sestro, izvadite sve rezultate koji su mi potrebni zatim pacijenta odvedite na magnetnu. Kada odrade to, dovedite ga ponovo u moju kancelariju i potrudite se da ne čekam rezultate kao prošli put" hladno i bez trunke emocija Đorđe se obrati devojci koja je bila u susednoj prostoriji. Aleksandar ustade i bez reči krete sa njom. "Dobar je gospodin doktor, sve je palo na njegova leđa", prokomentarisa devojka, pravdajući se više sebi nego Aleksandru. Nije joj odgovorio ništa. Osoblje koje ga je primilo brzo i efikasno je završilo pretrage a sestra ga je ispratila u doktorovu kancelariju uz opasku da će rezultati biti gotovi najdalje za sat vremena. " Urologija nije bila moj prvi izbor za specijalizaciju ali ono što sam želeo da budem je...
Ja sam nepovratno zaljubljen u pijace. Obožavam svet koji nam se pruža kada ih pohodimo, koji se otvara pred nama kao tajna pećina Aladinovog blaga... Uživam u mirisima, ukusima i zvukovima koji ih prate. Pijace imaju svoj tajni mehanizam i kodeks po kojem funkcionišu, teško razumljiv slučajnom posmatraču. Prvi stižu poljoprivrednici. Zapravo, oni su došli još prethodne večeri u automobilima sa kojih se guli farba. Dolaze iz malih mesta sa oboda grada ili odande gde reč domaćin i dalje opisuje čoveka koji vrednim radom proizvodi sve one lepe stvari koje nose miris detinjstva. Obično su to muž i žena. Spavaju u kolima... Ujutru, kako to red i nalaže, domaćin raspreda sa svojim komšijama svetsku situaciju. A žena... Žena, baš onako kako...
Spasitelj
Počnem da radim u novoj firmi. Nisam bez iskustva i smatram da svoj posao dobro znam. Ali, novajlija je ipak baš to. Bar u očima uobraženika. Novi se mora dokazati a stari imaju potrebu da pokazuju svoj autoritet, a na kome će nego preko leđa novajlije. Ljude u mom okruženju ne poznajem, ne znam ni kako se ko zove a pogotovo šta ko misli. Morao sam i ja da prođem toplog zeca. Kako u svakoj firmi postoji neka hijejrahija a nekad ih je i više trebalo je znati ko vedri a ko oblači, što u prevodu znači da nije dobro kačiti se, ako ne znaš s kim se kačiš. Tako je jedan Bosanac izigravao nekog šefića koji kontroliše i kritikuje. Iako najniži po rangu ipak je bio povezan sa svim glavnim šefovima pa je trebalo biti obazriv. Kao što se moglo...
Back