Пијем кафу и чекам да се пробуди моје прворођено дете да му честитам рођендан, размишљам о почецима и крајевима и ономе између...
Стално понављам како је овај 31. децембар дан као сваки други и без панике треба прећи на следећи дан, али за мене није као сваки други.
Док су сви славили у ресторанима, на улицама, код кућа...ја сам у тој новогодишњој ноћи лежала у породилишту, болови у целом телу од порођаја, и стрепња су ме држали будном а није помагала ни пуцњава која се чула са улица, весели жагор медицинских сестара...
У поноћ је једна од сестара ушла у собу са упаљеном прскалицом и сва насмејана пожелела нам срећну Нову годину. Држала сам се храбро и са осмехом али у утроби је све подрхтавало и сузе су ми напуниле очи.
Та прскалица...тако смешна, онако успутна, реда ради а опет знак пажње и данас у мени пробуди помешана осећања и помало ми се плаче. Не, није туга, више је срећа или просто нека недефинисана емоција.
Тако се мени живот променио у новогодишњем дану. Страх од материнства и одговорности су убрзо потиснуле обавезе, али страх да ли сам дорасла таквој одговорности се још дуго одржао у мом уму.
Нешто касније је стигло и женско дете, рођена у пролеће некако је увек веровала да брату лепше славимо рођендан, а онда је питала зашто она никад нема јелку за рођендан.

Сада са сигурношћу знам да јесам била дорасла задатку, да сам са разлогом постала мајка.
Навика је остала да се сваког 31.12. преслишам шта је радила предходна година мени и ја њој.
Ова ми је донела велику тугу, ставила ме и пред огромно искушење у виду чистог зла, али и обогатила ме стрпљењем, подигла лествицу толеранције, затрпала ме послом да све лакше поднесем, научила много.
Ова година ми је довела неколико дивних људи у живот, а човек је човеку потребан, зар не?
Не бих је мењала да могу, јавља ми се да је баш таква требала да буде да бих ја данас била баш оваква и свакога дана у сваком погледу све више напредовала (не мислим на килажу!)

Дакле, не кудите стару годину, није она крива, закорачите у Нову без великих очекивања и са радошћу што сте живи, здрави и имате шансу да све поправите ако јако желите.
Нека вам се жеље испуњавају(али пазите шта желите) нека сте здрави и нека су вам срца пуна љубави.
Срећна Нова година!