Blogovi

Ne daj se srce
Ne daj se srce, na prodaju nisi, ne spavaš ti u parku ispod klupe na tebi prosjačko odijelo ne visi ne daj da po njemu prave rupe. Nisi ti nar da te na pola sijeku da grubim rukama sokove ti cijede da njime liječe tešku muku neku spasavajuć' se od vlastite bijede. Nisi ti stih bačen na sred poda da cviliš pod koracima dok te gaze ni dresiran' pas što slijepe voda na tebe čekaju sretnije staze. Ne puštaj suzu, srce moje za koga zalud ti da plačeš sa istoka rađa se sunce tvoje kloneš li nasladu im dat' ćeš.
Sve mi diraj, al` Ničea ne, jer velik` će belaj da bude!
Sve mi diraj, al` Ničea ne, jer velik` će belaj da bude ! --------------------------------------------------------- Ništa ti, baš ništa, nisi razumeo, a još manje shvatio od Ničea što potvrđuje tvoja kontradiktornost, koju ti ne primećuješ iz razloga što si malo obrazovan da bi mogao intelekt upotrebiti za spremnost novog saznanja, ali ta tvoja neobrazovana duša je sve manja i sve tanja … Niče je, uzgred budi rečeno, svojim intuitivnim mišljenjem nešto nazreo, ali da to i opiše bio je kukavica da bi to i smeo, a, možda, to nije ni umeo … "dosjetljive životinje mogle da nadžive zvezdu…" - "od toga su morale da uginu" … Zar ti se to ne čini kontradiktorno ? Neko ko nadživi zvezde, a one su večne, svako drugo razlaganje bilo bi suludo...
Klikeri (priča)
Klikeri (priča) Tog ranog ljeta napunila sam trinaest godina. Bio je to već skoro kraj školske godine, kada bi se obično organizovali školski izleti. Najčešća odredišta bili su obronci planine Vranice ispod koje je teklo moje djetinjstvo. Željni svježeg zraka i netaknute prirode jedva smo čekali da dođemo do jedne od nepreglednih zelenih livada koje je okruživala bujna vegetacija. Rasuti u grupice, vadili smo iz ranaca prostirku, pa sve one silne sendviče, slatkiše i koješta i sve uredno slagali na prostirku. Djevojčice su obično nosile lastiš. Obavezno, prije užine igrale su raznorazne igre sve dotle dok ih od skakanja ne zabole noge ili ih savlada glad izazvana čistim zrakom. Najpopularnija igra bila je "olimpijada" u kojoj bi...
Rešenja mozgalica 1-5...
1.... 2... Logično je da autobus ide ulevo. To će vam reći svako dete. S obzirom na to da na autobusu ne vidimo vrata, on može putovati samo ulevo. Kada bi putovao udesno, tada bismo na slici vijeli nacrtana vrata. Svaki autobus ima vrata na desnoj strani. 3... Matematičari dolaze do rešenja bez brojanja. Evo kako: 4! = 1 x 2 x 3 x 4 = 24. Za ostale tu je slika kao pomoć: 4... S mladićem je baš sve u najboljem redu. Odudara jedino time što mu pogled, za razliku od ostalih ljudi na stanici, nije prikovan za ekrane mobilnih uređaja. Kako je to ustvari - ironično. Čim je netko normalan, ispada da s njim nešto nije u redu. U ovom slučaju nešto nije u redu s mnoštvom. :p 5... Evo kako ćete ustanoviti koji...
Priča o blagu
Priča o blagu Toplo popodnevno sunce bacalo je svoje zrake na drvene šupe u suterenu naše zgrade. Petljam (a nemam petlje), mučim se da otključam mali katančić na vratima šupe.To su one starinske šupe, od drvenih letava sklepane, slijepljene jedna uz drugu kao sijamski blizanci. Konačno...škljoc. Polazi mi za rukom da otključam pravi pravcati katanac, kao onaj što se stavlja na kovčežiće sa blagom. Ja o blagu mogu samo sanjati. A i šta će mi. Moje blago je u srcu. Sigurno, bezbjedno. Ne treba tu nikakav ključ. Kao lopov mu se prikradam. Zagledam ga sa čežnjom. Opipavam gume. Zadnja je malo ispuhala. Samo da nije pukla. Oko mene se vrzma moje blago. Vještim prstićima dohvati pumpu za bicikl. - Neka, mama, ja ću. Čekamo neko...
Sta ljubav nije
Ljubav nije pas da narebe slusa... Da se na lanac veze i da slobode nema Ljubav nije ptica da se u kavezu drzi odrezanih krila Ljubav je sloboda Poverenje bezuslovno Iskrenost do bola Ne sarene laze I stihovi tudji Obecanja izlizana Kao zamke postavljene I mamci za kavez Onaj ko to ne zna Osudjen je vecno da leptire juri Pa i kad ih stigne Da im cupa krila i u tegli drzi Al to nije ljubav to je samo zelja da se nesto lepo zarobi i drzi,kao ukras neki
Peka Zeka
Zečije uho – Desanka Maksimović Čuje zeka iz daljine kad u šumi vrabac kine, kad u travi trči mrav, kada niče kupus plav, kada tiho pužić peva, zevalica kada zeva. Zečićev san – Gvido Tartalja Gore granje, dole trava, a u travi zečić spava. Vetrić pirka izmeđ granja, a pod granjem zečić sanja. A šta sanja, to već znate: list kupusa il’ salate. Čudnovat uvod u blog. Volim zeke jer su tako bucmasti, kao i hrčci. Blog nije samo o zekama, to je fin način da se započne pozitivna atmosfera. :heart:
SF priča
Milena je bila mlada devojka velikog osmeha i sjajnih crnih očiju. Veselo je poskakivala po cvetnoj livadi obasjanoj suncem. Primetila je da joj se sa gornjeg dela livade približava muškarac srednjih godina neobično obučen. -Dobar dan voljeno moje, - reče on gledajući je u lice. -Nisam ja ničije voljeno. - Devojka je zauzela obranbeni stav. -Znam, nisi za sada u ovom vremenu u kojem si, ali ćeš biti. -Ne razumem šta pričaš. Šta ti hoćeš od mene? -Ništa, samo sam hteo da vidim kako mi je žena izgledala kao mlada devojka. -Ti si star, neću se ja udati za takvog. -Nećeš za ovakvog, jer si za ovakvog već udata, a ni ti nisi mlada u mom vremenu. Nego, nešto bih te zamolio, kad ti se javi Nikola nemoj da prema njemu budeš previše oštra, budi...
Smrtonosna dijeta: umri lepše sa Instagramom
Društveni mediji i poremećaji u ishrani sada su neodvojivi. Bez obzira da li je to anoreksija, bulimija ili ortoreksija - na Instagramu, TikTok-u i Jutjubu svako može da pronađe pravi poremećaj u ishrani i odgovarajući uzor uticaja. Tek nedavno, smrt ruske influencerke Žane Samsonove, koja je očigledno uzrokovana njenom ekstremnom ishranom, dospela je na naslovnice. Ali ovaj slučaj verovatno neće biti poslednji, jer mnogi influenseri dele svoje navodno zdrav način života i zdravstvene savete o hrani sa svojim pratiocima – ponekad sa fatalnim posledicama. „Kao što smo već videli u drugim oblastima (izveštava DocCheck), deljenje navodnih zdravstvenih saveta putem društvenih medija nije bez rizika“, objašnjava psihoterapeut dr. Ahmed...
Sebičluk je dobra osobina ako si istinski sebičan, bez grižnje savjesti i preispitivanja i bez osjećaja gorčine kad daš manje a znaš da treba više. Samoživost je prelijepa ali razdire zajednice i ruši zdrave odnose. Jer - zašto mi ne kažeš barem hvala? zdravo za gotovo je ok parola ako si drvo. Riječ decenije - toksično* Uvijek sam maštala o zdravim odnosima dok nisam skapirala da je problem u meni. Ne, nije uvijek problem u meni. NIkad nisam bježala od svoje krivice, samo sam okretala glavu. Ali, prvi korak do samospoznaje je - šta? pa samospoznaja. Znate li zašto ne vjerujete prijatelju kad vam kaže - to ti ne valja što radiš? Kad vam majka ili otac kažu - uozbilji se, to ti ne priliči? Zato što se ne poznajte. Pa biste...
Преживиш основну школу. Преживиш и надимке ,,дебела", ,,штреберка", ,,фосна" (наставите низ). Преживиш и игнорисање. Преживиш и лоптице од папира бачене на тебе, и паное ,,случајно" заливене соком, и усамљене велике одморе и тако даље и томе слично. Преживиш све што су у том периоду могли да ти приреде. И одеш у гимназију. Са гардом дигнутим небу под облаке. И џеповима пуним ружних успомена. И можда неколико траумица, траума или како већ желите да их назовете. И оних неколико пријатеља из раног дјетињства који нису ишли с тобом у разред. АЛИ! Током распуста порастеш мноооого, па су ноге изненада дуже. Ниси више дебељуца Милица. Груди одлуче да се смилују и малчице порасту, таман да напуне класични грудњак (мали број, додуше, али ипак...
- Dobar učitelj ne govori šta da misliš, već podstiče da misliš. "Uči da misliš, misli da bi učio." Koncept se povezuje s Martinom Hajdegerom i njegovim objašnjenjem kalkulativnog i meditativnog mišljenja. Danas se navodi više vrsta, kao npr. konvergentno ili analitičko, divergentno, kritičko, kreativno itd. Bez misli se ne može ništa znati. Njima se sve interpretira. Zato je važno razumeti način na koji razmišljamo, jer možemo misliti i funkcionalno i disfunkcionalno. Dok funkcionalnim dobijamo adekvatan uvid i pronalazimo rešenje za probleme, dotle nas disfunkcionalno zadržava u zabludi i navodi na pogrešne reakcije kojima pogoršavamo situaciju i zapadamo u još goru teškoću. Norman Vincent Peale s pravom kaže: "Promeni svoje...
Navuci osmijeh nek' titra k'o žica mandoline prevari život hvataj krivine. Ne čekaj zeleno može se i kroz crveno uz malo sreće ništa ti biti neće. Ne strahuj zalud jer to je dio igre i dio života u tom se krije ljepota. Navuci osmijeh namigni suncu šmugni životu traži ljepotu. Ne shvataj ozbiljno kad kaže ti stop. Zar nisu izmišljena pravila da bi se kršila jer danas te ima a ko zna hoće li sutra ne vrijedi brinut' za sutrašnja jutra. Navuci osmijeh nek titra k'o žica mandoline prevari život hvataj krivine.
Гледам РТС. Најчешће квизове и временску прогнозу. Небитно. Прије неколико минута, између Слагалице и временске прогнозе иде реклама за 19833. Прича се прича о дјечаку којег су зезали и коме су се подсмијавали по друштвеним мрежама и разним групама до те мјере да је размишљао да скочи са зграде, чак је и приказан на крову. А онда му је једна дјевојчица рекла ,,Стани! Немој!" И ту реклама завршава. У том тренутку мој мозак покреће пројекцију сјећања на основну школу. Физичко. Трапава дебељуца Милица не може да прескочи козлић. Смијех разреда. Хемија. Штреберка дебељуца Милица рјешава једначину неутрализације базе и киселине без проблема. Лоптице од папира које лете према Милици кад се врати на своје мјесто. Опет физичко...
Tajna
Prekrilo je lišće zlatno puteljke im nekad znane u aleji ostale su ogoljele puste grane. Sad jesenji vjetar nema gdje da svrati opustjele krošnje nisu njegov dom pa umoran sjeda ispod stare klupe na ćilim od zlata pa mu kvari šare kida spomenare. Tu na klupi jednom gdje je ćilim zlatni prosula se niska od bisera sjajna jedna ljubav davna jedna slatka tajna samo staroj klupi bješe ona znana. U sutone zlatne jednog ljeta davnog jedna divna djeva čekala je dragog. I bacala pogled po puteljku dugu sa osmijehom sjetnim sakrivala tugu. Stara ju je mati obećala drugom dati pa sad ona mlada, od ljubavi strada. I krišom iz kuće ona se iskrada svako drugo veče kad joj dragi reče. da će s prvim mrakom na klupu on doći llice da joj ljubi i...
Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti
Odnosi polova se menjaju. Ovo stvara nesigurnost među relevantnim grupama muškaraca. Poslednjih godina, međutim, u diskursu o novim uzorima primećuju se grupe koje se zalažu za radikalno antiemancipaciju. Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti, posebno na internetu. Žale se da su danas posebno muškarci u nepovoljnom položaju. Politička opozicija se objašnjava svakoj politici jednakosti, ionako feminizmu, a takođe i muškarcima orijentisanim na emancipaciju. Želeli smo da saznamo argumente ovih grupa i zato smo krenuli da tražimo tragove. Antifeministkinje se dosta razlikuju po ideologiji i izboru reči. Jedna od njenih struja predstavlja mešavinu (desničarskog) populizma, nacionalizma i mizoginije, pomešane sa homofobičnim...
Т. П. Миљковић: "Човек не сме да ради само оно на шта га нагони терају, него шта му морал налаже." - С.Д.: "Апсолутно! Да се морал мало више потенцирао не би дошло до разврата и блуда на светском нивоу." - D.Š: "Volim vaše objave ali ova je tako pogrešna." - Zašto je pogrešna? Da li možete obrazložiti? - D.Š: "Nemam nikakve koristi od čovjeka koji vjeruje u konvencionalni moral.... Čovjek koji čini krivo i zna da to nije u redu, može se promijeniti. On ne vrijeđa vlastitu dušu...Nema razvoja pod zakonom konvencionalnog morala...” C.G.Jung - Hvala. Nažalost ne može se uvek sa sigurnošću znati koliko je neka izjava autentična i ko je pravi autor. Ali, to je manje bitno. Ne treba se ni povoditi imenom, već treba razmotriti napisano...
Kontra pad
Svaka dobrostojeća prošlost ima svoje tajne. Poneki kostur odložen u kofer sećanja. Mi iz osamdesetih imamo zbirku, nešto nalik na herbarijum. Okončavalo se doba „Cepelina‟, za neupućene BG diskoteka upala u ćorsokak psihodelije i narkotika, a „Dugme‟ „Hajdučkom česmom‟ najavilo promenu. „Zlatni talasi Dunava‟ i „Rani mraz‟ ustupili mesto „Ribljoj čorbi‟. Šarlo krčio put Koji i Milanu. „Idoli‟ pevali serenadu devojkama Beograda. Rim, London i Pariz šetali štraftom. Gradu je nedostajao kafić i Davitelj da postane metropola. Vrilo je, budućnost je bila izvesna i svetla. Od gročanskih vikendica, preko spavaonice s one strane Save, blaziranim Vračarom i prebogatim Senjakom i Dedinjem, pevale su generacije...
Arif Naseem: "Najveći umovi u istoriji nisu bili oni koji su imali sve odgovore, već oni koji nisu nikada prestajali postavljati pitanja." -Dok se postavljaju pitanja dotle se i ide dalje. Ko misli da ima sve odgovore stvori iluziju znanja kojom zatvori um. ---------------------- Konfučije: "Samo najmudriji i najgluplji ljudi se nikada ne menjaju. - Mudri uvek uče. Tako napreduju i ostaju mudri. Ograničeni misle da im to nije potrebno, jer sve znaju. Zato i ostaju glupi. ------------ Isak Njutn: „Gravitacija objašnjava kretanje planeta, ali ne može objasniti ko ih je pokrenuo." - Ili kako je nastala takva uredjenost, a pogotovo život na planeti Zemlji. To isključuje slučaj i besmisao kao uzrok nastanka svega, odnosno svedoči o redu i...
Kreiram, dakle postojim
Kreiram, dakle postojim. Kada sam odsečena od svojih kreativnih strujanja, doslovno se pretvaram u duha. I ništa me ne može učiniti zadovoljnom. Ono što ljudi nazivaju prolaznim zadovoljstvima, mene, u periodu kreativne suše, učini besnom, željnom razaranja. Prosečnom čoveku možda nije ništa, kada ne kreira, kada ne stvara. Mada, ja mislim da je svako od nas kreator, samo što su neki davno digli ruke, i preuzeli (namenjene) oblike koji su ih potpuno preuzeli, pa više ne osećaju razarajuće efekte odustanka od sebe. Dok ja osećam - da ostajem bez daha, da gubim tlo pod nogama, i želim kandžama da pocepam svakoga za koga mislim da me odvaja od kreativnih tokova. E sad dolazimo do bitne činjenice. Mogla sam da koegzistiram samo uz ljude...
Alan Ford - citati...
Nadam se da su živi i zdravi oni koji su uživali u stripu "Alan Ford"... Hajde da se podsetimo i uživamo ponovo u citatima koji su postali - nezaboravni: Bob Rok: – Alane, bež’mo, njih je dvojica, a mi smo sami. Brojčano su nadmoćniji! Kupite cveće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu. (natpis na cvećari) Napolju je toliko hladno da ni Staljin ne bi vršio obuku. Naoružajmo se i bež’mo. Da bi pobedio ne smeš izgubiti. Dođoh, videh, pobegoh. Jeremija, novine koštaju 2 centa! To ću ti odbiti od plate! Častan beg bolji je od nečasnog poraza. Bolje živa kukavica nego mrtvi heroj! General: Mrtve u bolnice, ranjenike u grobove. Grunf: Nemojte me ljubiti, cveću je potrebna ljubav Doktor: Boli vas noga?! Odsecite mu...
Ene, nisam Mira Markovićali ću napisati :"Bilo je to ovako" i time odgovoriti napitanje koje je pre 20.-tak godina mnogima bilo enigma. Jer sva JKPsu porodična preduzeća. Mislim u smislu zaposlenih koji nisurukovodioci. I rukovodeći kadar stupa na scenu po nekimpravilima..... Ali vratimo se tome kako sam pre 20 i kusur godinadobio posao u ovom preduzeću. . Dakleu avgustu 2000.-te dobijem informaciju od jedne žene da miLjermontovoj ulici u zgradi MUP-a zakazan razgovor sa izvesnimMajorom. I to u vezi mog zaposlenja, da ponesem sve diplome i ostalošto se prilaže prilikom zasnivanja radnog odnosa. I kako rečeno,tako i učinjebo. I obučem košulju, sako pantalone i nazujemizglancane cipele. Kravatu sam nosio dok i uniformu, a opet ću...
...ali mucnije kad moja mucnina nema nista sa Sartrovom iako satire, okrecem se djetinjstvu po 'nalogu ' jedne teme Ovdje i pisem, ...a tek moje djetinjstvo po brdima u ruksaku majcinom i spustanje na travnjak dok ona zavrsi oko zitarica i sl.. Tu sam se ja svadjao sa orlovima i zmijama ali, imao sam vremena i da se pomirim dok se majka sjeti.../ mora da je Andjeo_cuvar namucio se oko mene sjedeci na visokim borovim granama /.. ...cini mi se da djetinjstvo nema nista vise ni manje osim jedno sjecanje na promasene realizacije dobro dovedenih igara, vjerovatno sam ja to i realizovao ali je potiskivanje to odradilo da ne bih danas sretajuci te osobe u zemlju gledao iako, mnogo toga je vec pod zemljom ******* ne moze se sve pod ti i...
Povratak Ničeu i ponovni osvrt na balkanske/srpske svinje
Petak, 22.09.2023. Dobro je, vratio sam se nakako Ničeu ponovo, i sad mi je ponovo dobro. Baš mi je to trebalo. Uh, kakvo olakšanje! Skinuo sma sve na engleskom od njega sa torrenta. Počeo sam sa čitanjem "Basic writings of Nietzsche". Posle interesantnih uvoda u ovu zbirku, stigao sam do prve knjige u zbirci "Rođenje tragedije". Sećam se kada sam je prvi put čitao, to je bilo pre skoro 20 godina, u štampanom izdanju, nisam je baš dobro razumeo tada. Tada sam bio mnogo pogubljeniji i nezreliji nego sada. Ali, u to vreme sam bio baš zaluđen za Ničea i njegovu filozofiju, baš mi se to dopadalo, i mogu reći da me je nekako "izvlačilo" sa dna. To je trajalo jedno 4-5 godina. Mnogo mi se dopada Ničeov stil pisanja, jer to je jedan od...
Mišljenje je neophodan element inteligencije. Mada su neke vrste životinja inteligentne njihove misli su primitivne pošto se rukovode samo nagonima, instinktima i osećanjima. Nemaju razum kao ljudi. On daje posebnu kompleksnost inteligenciji. Proširuje je moralnošću ili uvidom u dobro i zlo. Osposobljava je da razume uzročno posledične odnose i kroz to stiče znanje i mudrost. Pored toga, pruža mogućnost samokontrole i svesnijeg, odgovornijeg izbora ponašanja. Znanje i mudrost se često poistovećuju jer se oboje realizuju kroz misli. Medjutim, proces njihovog postizanja kao i kvalitet razumevanja je drugačiji. Znanje je skup činjenica i podataka dobijenih obzervacijom zakonitosti u spoljašnjem svetu, dok mudrost nastaje uvidom u...
Noćna serenada
Večeras koračaj tiho, nečujnim korakom, sa druge strane jastuka pokrij me čarobnim oblakom. I pričaj mi dok spavam najnježnije priče, da osjetim da snovi umiju na njih da liče. Pričaj mi o poljima gdje sunce ljubi zlatne suncokrete usnama toplim dodirni moje u slatkom snu da ih osjete Pričaj mi o ljubavi što kao mjesec sjajni krasi naša čela nek topli dlan tvoj dotakne lice moje u snu bih da ljubim tvoje ruke htjela. Pričaj mi o sreći što spava u zjenicama očiju tvojih ušuškaj se večeras kraj mene da budeš čuvar snova mojih.
Prvi razgovori sa Dionisom
Pre svega, tako sam zahvalan Ničeu što me je iscelio, da tako kažem. Čitanje njegove literature me zaista leči. Jako uživam dok ga čitam. Zaista mi odgovara ta literatura. To sam shvatio još u mladosti, ali sam, eto, deceniju-dve bio nekako pometen, odvojen od Ničea. Ali više ne. Drugo, jako mi je drago što me je upoznao opet, tačnije podsetio opet, na kulturu i život Antičke Grčke, što mi se takođe jako dopada. Oduvek sam bio impresioniran starom Grčkom. To je možda i najviša i najrazvijenija zapadna kultura ikada. Skinuo sam sa torrenta sve knjige o Antičkoj Grčoj. Počeo sam sa knjigom "All About History - Book of Greek Mythology". Knjiga je jako dobra, opisuje hronološki istoriju Stare Grčke, kakav je bio život, a najveći deo...
U dalekoj galaksiji, na planetu zvanom Andromeda, živjela je žena android po imenu Anya. Bila je visoko inteligentna i sofisticirana sa svim ljudskim emocijama. Jednog popodneva, Anya je gledala svemirski program kada se na ekranu pojavio potpuno novi kanal. Na svoje iznenađenje vidjela je muškarca koji je ličio na stanovnike njene panete, ali nešto joj je govorilo da je ipak drugačiji. Uz sve to sa ekrana je dopirala muzika kakvu nikad nije čula. Snimila je sliku muškarca koji je bio jako privlačan i stavila je u pretraživač. Ubzo su stigli rezultati pretraživanje. Čovjek. Ime Nemanja .Starost 45 godina. Beograd. Srbija. Zemlja. Bacila se na posao i počela istraživati o Zemlji i ljudima. Potražila je na mapi Srbiju i Beograd, a onda...
William B. Yeats: "Ni Hrist, ni Buda ni Sokrat nisu napisali knjigu, jer to znači zamenu života za logički proces." - Hvala bogu što su je drugi napisali. Da nisu čovečanstvo ne bi imalo koristi od njihovog učenja. Ne bi znali što sada znamo. Bez knjiga i razmene individualnog mišljenja nema ni kolektivnog razvoja znanja i progresa. Obezvredjivanje i odbacivanje logike i zdravog razuma je opasno. Otvara vrata svakoj vrsti manipulacije. Fizički univerzum ima tačno utvrdjenje zakonitosti po kojima funkcioniše. One se i otkrivaju kroz razum i logiku. Naravno da pored tih zakonitosti postoje i kompleksnije, duhovne. Medjutim, te zakonitosti su bezgranični potencijal. On uvek ostaje neshvatljiv pošto se samo delimično realizuje kroz novu...
Back