Blogovi

Namrštena Ništarija
- Znaš šta Petroviću, M. Petrovtrovću, više mi te je dosta! – pomisli Petrović besno u sebi. - Ti Petroviću - nastavi Petrović sa srdžbom misliti u sebi o samome sebi – Ti Petroviću nemaš ništa i obična si ništarija. Kako misliš da te ljudi poštuju i uvažavaju?! Ti bi od sebe i ogledalo trebalo da sklanjaš. I hajde, uradi ti gospodine, nešto, bilo šta, dostojno poštovanja. Delo ali ne malo delo...već takvo, da na nekoga ostavi utisak... Šta!? Veština je potrebna, a ti kao da nemaš nikakvih veština! - E moj Petroviću, a jel’ roditelje poštuješ? Ne! Tako je... svako ima svoje razloge. Pa šta si ti? Čovek? A ljubav? Ne, ja ne mrzim ama baš nikoga. A koga volim? Da vidimo, volim pokojnu bakicu. Uh! Petroviću... ostao si sam! Sam samcit...
Ljudi se radjaju s podsvesnim, primitivnim, divljačkim nagonima koje je Frojd nazvao id i nadsvesnim, konstruktivnim potencijalom. Pored njih, tokom života, se formira i Polusvesni ego. On je različit ili individualan za svakog čoveka. Čine ga osećanja/misli koja nastaju u interakciji sa okolinom kroz različita neprijatna, bolna i traumatična iskustva, kao i prihvatanje stavova koja su strana autentičnim, suštinskim vrednostima osobe. Dakle, Polusvesni ego se stiče negativnim spoljašnjim uticajem. Javlja se u vidu automatskog, unutrašnjeg monologa s mnoštvom zabluda i predrasuda tako da ego pogrešno interpretira vlastitu vrednost. Može se ispoljiti kao osećaj inferiornosti, neadekvatnosti, gubitak volje, samopoštovanja i...
Moje krvavo akademsko krštenje - ej, sudbino, džukela si, bre
MOJE KRVAVO AKADEMSKO KRŠTENJE EJ, SUDBINO, DŽUKELA SI, BRE ! ------------------------------------------------ Kad-god se susretnemo okorela ********* stara, zlo zla, ruglo od rugla i dno dna od pakla, i ja, naravski, ljupče rodoljupče i baja do kraja, tu odmah, za treptaj oka, digne se graja i bude belaja, do jaja. Biće da je to nekakvo moje nenapisano životno pravilo, jer nikada nisam dozvolio da mi razum vređa sveopšte ništavilo. Tu svoju zlu sudbinu sam doživeo, overio i nekako, jedva-jedvice, preživeo već na prvoj godini studija klasične filologije, filozofije i slavistike, ruski jezik i književnost, na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Pripremali smo se za doček Dana Republike (29-i novembar). Verovatno je to bio i razlog da...
Lao Tzu: "Pravilan govor ne uzrokuje zbunjenost." * Publius Syrus: "Govor je ogledalo duše; kako čovek govori, takav je." * Arapska poslovica: "Čovek je gospodar neizgovorene reči, a sluga izgovorene." * Narodna poslovica: "Ispeci, pa reci." *** Ponekad transformacija nesvesnog u svesno, tj. osećanja u misli nije potpuna. Ne izvrši se pravilna individualizacija ili kristalizacija misli. U tom slučaju nije lako pronaći adekvatne reči, pa je govor nejasan. Razvoj se postiže stalnim protokom i cirkulacijom osećanja, misli, razuma i reči. Svi elementi su značajni i trebaju biti zastupljeni. Transformacijom osećanja u misli, misli postaju šire i bogatije. Dolazi do nastanka novih pojmova i reči, a time i razvoja živih jezika. Reči ne...
U Bibliji (Isaija 55: 10) reči dobijaju funkciju izvršioca. Navode se kao sredstvo kroz koje svest deluje i stvara promene: "Kao što kiša i sneg padaju sa neba i ne vraćaju mu se a da nisu zemlju natopili i oplodili, i činili da bilje pupi, i semenje se sejaču deli, i hleba onome koji se njime hrani. Tako je i reč koja iz usta mojih izlazi: ne vraća mi se ona prazna a da nije volju moju izvršila, i nameru moju ispunila." *** U lancu života svaka karika je važna jer se nadovezuje jedna na drugu i tako stvara vezu koja omogućava celini da pravilno funkcioniše. To se treba imati u vidu kada se procenjuju misli, osećanja, razum i reči. I pored toga što Eckhart Tolle kaže: "Značaj se krije u beznačajnom. Ceni sve." - podcenjuje svrhu...
Vjenčanje pod velom tajne
Dan je bio savršen – barem tako je izgledalo. Sunce je milovalo stakla prozora stare bosanske kuće, a svjetlost se slijevala niz cvjetne zavjese. Obred vjenčanja trebao se obaviti u velikoj sobi koja se nalazila na spratu, koja je bila u potpunosti uređena u tradicionalnom bosanskom stilu. Masivni i teški ćilimi sa veselim šarama su zastirali starinske podove, a odmah ispod prozora dužinom cijelog zida bila je dugačka sećija, zastrta prostirkom sličnoj serdžadama, ispunjena veselim licima rodbine i gostiju. Na sredini sobe stajao je masivni drveni sto mahagoni boje za kojim su sjedili mlada i mladoženja sa jedne, a kumovi i efendija sa druge strane. Mlada je bila odjevena po vjerskim propisima, u bijeloj elegantnoj haljini čija je...
Prosta stvar se desila danas Ja sam spavala Probudio me je telefon Sa druge strane bio je strasno poznat glas samo nisam se odmah setila odakle mi je poznat Kazao je kako dolazi ispred zgrade i da je tu za 15 tak ninuta Probudila sam se pocela da se spremam a onda je opet zvao i rekao da je stigao To je bio moj bivsi decko koga sam zadnji put videla pre 5 godina a pre toga jos 1o Izasla sam nesredjena.. poceli da pricamo Seli u neki obliznji kafic Bio je veseo raspolozen .pun nade poverenja Zivi u inostranstvu ima porodicu. Sin ima 2o godina.. Poceo da pita za moje drustvo koje je znao pre 2o godina Sve pamti i sve zna .... On iGleda i deluje kao da smo se videli juce Apsolutno je u toku sa mojim mislima ....svako pitanje mu je na...
Schneider i Velmans: "Bilo čega da smo svesni u datom momentu čini deo naše svesti. To stvara svesno iskustvo, u isto vreme, najpoznatijim i najmisterioznijim aspektom našeg života." *** Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih maksima, koja je stajala na ulazu u proročište u Delfima, "Spoznaj samoga sebe" je opominjala ljude da spoznaju svoju dušu. To dosta govori o svesti. Kao prvo, da je višeslojna; da ima svesni nivo koji spoznaje i dušu kao viši potencijal koji se treba spoznati. Važno pitanje je: ko spoznaje? Odgovor je ego ili svesni deo ličnosti. Ego ne čini čoveka oholim, sujetnim, taštim, pohlepnim, arogantnim, već mu omogućava da bude svestan sebe; da ima kontinualni, lični identitet uprkos protoku vremena. Zato i postoji...
Srpski jezik - Šta svako, iole obrazovan, mora da zna
Srpski jezik spada u grupu južnoslovenskih jezika, pored hrvatskog, slovenačkog i bugarskog, ovoj grupi pripada još i staroslovenski. ISTORIJA U periodu oko 3. veka dolazi do raseljavanja Slovena na tri strane, na istok, jug i zapad. Na taj način dolazi i do razdvajanja jezika. Pa je tako jezik svih juznih Slovena bio staroslovenski. Kasnijim razvićem, prepisivačkim radom dolazilo je do stvaranja redakcija. Jedna od njih je bio srpskoslovenski jezik. U 18. veku bilo je više književnih jezika: 1) srpskoslovenski, 2) od 4. decenije 18. veka ruskoslovenski (crkvenoslovenski)- najbolja ruska redakcija staroslovenskog i 3) u 2. polovini 18. veka slavenosrpski. 1847. je godina Vukove pobede kada počinje narodni jezik da se razvija kao...
Duše na otpadu
“Staro željezo, metalni otpad, frižidere… kupujemo! Stare veš mašine, bojlere, kade… kupujemo!…” Reklama koja je dopirala sa zvučnika velikog, bijelog kombija, ponavljala se bez prestanka, iznova i iznova. Kombi se kretao kroz ulice mahale, vraćajući se na početnu tačku odakle je iznova započinjao turu, prolazio ispod mojih prozora i nastavljao svoju putanju. U tom monotonom ritmu koji je ispunjavao sunačno oktobarsko poslijepodne, skupljala sam ostatke hrane sa tanjira sa kojih smo maločas ručali. U bijelu plastičnu vrećicu stavljala sam preostale komadiće mesa koje sam imala namjeru odnijeti komšinici za njenog velikog, crnog vučjaka Reksa koji je uprkos svom pomalo grubom izgledu i lavežu, znao biti umiljat kao beba kada bi osjetio...
Ljudi, kao ista vrsta, imaju Jedan bitak i pored toga što je svaki čovek individualno biće s unikatnim iskustvom, suštinom i potencijalom. Jung ga je nazvao kolektivno nesvesno. Zapazio ga je kod sebe i svojih pacijenata kroz arhetipove koji se javljaju u snu ili se pronalaze u slikama, crtežima, mitovima, bajkama, poeziji itd. Stvaralaštvo i drevni alhemijski simboli su mu potvrdili da je svest svih ljudi povezana na najvišem, duhovnom nivou. Umetnik se, preko vlastitog nadsvesnog, spoji sa kolektivnim nesvesnim i predstavi simbole i ideje koje drugi prepoznaju otvaranjem duše. Zato se oseti intenzivan unutrašnji doživljaj jer se transformacijom nesvesnog u svesno unese više svetlosti i plemenitosti u um. Interakcija svesnog s...
Biblija (Isaija 45:7): "Ja sam svetlost stvaram, a i mrak ja pravim, sreću dajem i nevolju pripremam. Ja, Gospod, sve to činim." * Lao Tzu: "Misterija i manifestacija nastaje iz istog izvora. Taj izvor se naziva tama. Tama unutar tame. Kapija svakom razumevanju." * Francis Bacon: "Istina je da malo filozofije vuče ljudski um ka ateizmu, ali dubina u filozofiji odvede ljudski um u religiju; dok ljudski um gleda raštrkane sekundarne uzroke, može se ponekad zaustaviti na njima i ne ići dalje; ali kad sagleda lanac veze i spoji zajedno mora letiti providjenju i božanstvu." * Maurice Allais: "Ono što je nazvano slučajem nije ništa drugo nego prezentacija našeg neznanja. Permanentna priroda statističkog zakona ukazuje na postojanje...
D I D A K T I K A - osam umnih sposobnosti koje bi nam morala da da škola/obrazovanje
D I D A K T I K A - OSAM UMNIH SPOSOBNOSTI KOJE BI NAM MORALA DA DA ŠKOLA/OBRAZOVANJE ---------------------------------------------------------------------------- Imajući u vidu da se već decenijama bavim obrazovanjem do sada sam nebrojeno puta naišao na, skoro klišejsku, stereotipnu, pomalo dosadnu, i ako istinitu, moram da priznam, tvrdnju da je decu potrebno naučiti pravilno razmišljati, umesto što im svakodnevno punimo glave sa mnoštvom svakovrsnih, nekada empirijski neskladnih, neproverenih, nedefiniranih i, vrlo često, nepotrebnih, informacija. Razvoj umskih sposobnosti je nužan deo obrazovanja, ako želimo da deca (učenici) odrastu u samostalne i emocionalno stabilne ličnosti, koje znaju da svojom glavom razmišljaju, imaju...
Tri poučne starodavne priče
TRI POUČNE STARODAVNE PRIČE, BAŠ SU LEPE, ŠTO SE MENE TIČE ------------------------------------- ORLIĆ KOJI SE JE POKOKOŠINJIO Iz orlovog gnezda je jedan seljak zao orlovsko jaje ukrao i doneo ga pod kokošku koja je upravo taj dan počela da leži na jajima. Nedugo posle toga iz jaja su se izlegli lepi, pomalo vragolasti i nežni pilići, među njima i orlić, koji se je po svojoj veličini isticao, ali to, čak ni njegova majka kokoška, nisu primećivali njegova braća i sestre. Majka kokoška ih je učila kako da se uspešno u obližnjem grmovlju sakriju od svih grabljivaca, ali i kako tamo da pronađu slasne plodove divljih voćaka ili semenke koje su neprestano kljucali. Vodila ih je na gumno i pokazivala im kako se kandžama zemlja razgrne i kako...
Konjevi dijalozi
Konj_A: Dobro veče KNBP.. kako si? Nisam mislio da ću te videti ovde.. Konj_B: Tu sam tu sam.. nekako mi je ok da pričam sam sa sobom. Razočaran sam u ljude pa mi prija sve ovo. Konj_A: Hajde priznaj.. koja je te razočarala? :lol: Konj_B: :evil: Konj_A: :D Konj_B: :sad2:
Avesta/Yasna (3:-3-4): "Sad dva primarna Duha, koja se prikažu u viziji kao blizanci, su Bolji i Loši, u mislima i rečima i akcijama. I izmedju njih mudar izabere Bolji, ali ne i luda. I kada su se ta dva Duha u početku udružila, kreirali su Život i Ne-Život. Najgora Egzistencija će biti onom ko sledi Lažno, a Najbolja Egzistencija onom ko sledi Istinito." *** Razvoj svesti je očigledan u evoluciji života na našoj planeti. Najpre nastaje neorganska materija. Zatim mikroorganizmi i biljke, a potom životinje i ljudi. Dakle, ide se od prostijih Ideja ka složenijem. Proste Ideje povezivanjem i grupisanjem atoma stvaraju drugčije vibracije, energetsku aktivnost i materijalne oblike. Živa bića pored atoma imaju i ćelije. U ćelijama deluje...
Za nesvesno se znalo još u antičkom dobu. Pominje se u Vedama izmedju 2500 i 600 godina p.n.e. U srednjem veku o njemu govore Paracelsus i Oresme da bi tek s Frojdovom metodom psihoanalize dobilo pažnju i priznanje. Nesvesno se ne može tačno definisati pošto je nemanifestovano. Nagoveštaji njegovog postojana se dobijaju kroz osećanja. Iz njihove polarnosti se vidi da postoji podsvesni i nadsvesni nivo. Frederic W. H. Myers, osnivač "Društva za psihička istraživanja", je smatrao da je u "dubini našeg bića skrivena i gomila smeća i riznica blaga." Israel H. Levinthal je tvrdio da je svesno i podsvesno krunisano supersvesnim (nadsvesnim). U jednom predavanju u Njujorku je izjavio: "Protivno psihologiji koja centrira sva...
Deepak Chopra: "Vaše telo izgleda da je sastavljeno od čvrste materije koja se može razložiti na molekule i atome, ali kvantna fizika nam kaže da je svaki atom više nego 99.9999% praznog prostora i da su subatomske čestice koje se svetlosnom brzinom kreću kroz taj prostor u stvari snopovi vibratorne energije. Te vibracije nisu slučajne i besmislene, već, nose informacije...suštinska supstanca Univerzuma, uključujući vaše telo je nematerijalna, ali nije obična nematerijalnost, već misleća nematerijalnost." * Barbel Mohr: "Ruski lingvisti su otkrili da genetski kod, posebno u naizgled nepotrebnih 90% DNK, slijedi ista pravila kao i naš ljudski jezik. Do tog su otkrića došli tako što su usporedili pravila sintakse (način na koji se...
Ngaon ili instikt - pitanje je sad
Nagon ili instikt – pitanje je sad, ali to da sprečim – neću dok sam mlad… To mi telo nadrnda i duši je slad …Draga mi kaže da sam muški gad, ali da me nema ubio bi je jad … Negde sam pročitao, što to učinih nije mi žao, biće da se nisam zahebao, prema psihologiji, ljudska bića nemaju instinkte, već nagone. E, zato me to nagoni svakodnevno na »zlo« - volim da grickam voće zabranjeno. Razlika je u tome što instinkti, kao takvi, motiviraju ponašanje na način da se ne mogu sprečiti, a ni lečiti, dok su nagoni podložni ljudskoj volji, a u toj volji sam lično najbolji, npr. ljudski nagon za polnim odnosom, koji ljudi mogu voljom zatomiti, zabašuriti i prevazići, dovodeći same sebe do totalne apstinencije. Biće da je zato etologija čudna...
Intuicija i intuitivno mišljenje
Šta je intuicija? Pojam za koji, vrlo često, čujemo u svakodnevnom životu, gde se poistovećuje i(li) povezuje sa šestim čulom, podsvešću, unutrašnjim glasom, predosećanjem, predviđanjem, stanjem duha, umovanjem duše, ali koji je u psihologiji, naročito u filosofiji, premda dosta razmatran i izučavan, ipak nije do kraja razjašnjen, obrađen, definisan i(li) jednoznačno određen (formulisan). Dakle, sa aspekta filosofije, to je fenomen koji izmiče granicama racionalnog i koji širi one čarobne granice fenomenologije, ontologije i, podrazumeva se, metafizike. Sam naziv ovog pojma potiče od latinske reči intuitio (od lat. in-tueor =“kontemplacija”, od glagola, in-tuitum =pažljivo gledam ), što znači „gledanje, zrenje, motrenje, viđenje“ali...
Tetka
Kako je moja mama bila rodjena u mnogobrojnoj porodici, u kojoj je uz mušku djecu bilo još četvoro ženske, slijedom toga sam i ja imala čak četiri tetke. Svaka od tetaka je imala svoj život i porodicu, ali i dovoljno vremena da budu tetke pune ljubavi koje su obilježile moje djetinjstvo. Razumljivo je da sam i ja svaku tetku voljela, ali nekako najviše od svih tetku Eminu kojoj sam malčice i ličila bar što se tiče visine: ona je bila visoka i prilčno vitka za svoje godine, a ja mršava i vižljasta djevojčica, najviša medju djevojčicama u razredu. Priznajem da je tu bilo malo i ineteresa, jer od svih tetaka, ona mi je donosila najljepše poklone i slatkiše Kada sam krenula u školu pa se pokazalo da mi ide od ruke, tetka je odmah...
Solve et coagula! (Razbij i sastavi)
Solve et coagula ! (Razbij i sastavi) ------------------------------------------------- Smejem se, mada to nije nimalo lepo od intelektualca moje reputacije, iskustva i dugogodišnje prosvetiteljske delatnosti, kada naiđem na šarlatane koji su, u naletu sopstvenog neznanja, došli do zida na koji je, njima sličan i neličan, nekakav starodavni šarlatan napisao: „Vrata“. Oni, ti ovovremeni neobrazovani, nesikusni i glupi šarlatani, želeći da, onako preko noći i uvek po istom receptu a la: „Solve et coagula !“ (Razbij i sastavi) koristeći svoju nepostojeću Ars Magna (velika veština) spremaju za Magnum opus (Veliko delo) zaleću u taj zid na kojem piše »vrata«, želeći da uđu u tu novu dimenziju veleumnosti, kako bi, samo za sebe...
Životvornost, bit bitnosti bića - entelehija
ŽIVOTVORNOST, BIT BITNOSI BIĆA - ENTELEHIJA ------------------------------------------------------- Entelehija je: (st. grč ἐντελέχεıα- entelecheia) potpuna ostvarenost, unutrašnja sila, neprestana radinost, ili aktivnost, naročito duha, potpuno dovršena stvarnost, stanje potpune aktuacije , prema ἐν + τέλος: završetak + ἔχεıν: imati), ono što ima cilj, svrhu i samorealizaciju u samome sebi. Potpuno, završno, ostvarenje nečega što je bilo potencijalno, samoostvarenje oblika nekog bića. Entelehija je ostvarena ako je postigla svrhu (τέλος), tj. ako je entelehija shvaćena kao ciljni uzrok, motiv za delatnost i promene koje dovode do njezina ostvarenja kao posledice. Aristotel je tvrdio da je duša prva entelehija tela, jer je njezin, od...
Stephen Hawking: "S obzirom da se dogadjaji pre Velikog praska ne mogu posmatrati, mogu se izbaciti iz teorije i reći da je vreme počelo s Velikim praskom. Dogadjaji pre Velikog praska, su jednostavno nedefinisani, jer nema načina da se izmeri šta se tad dešavalo." * A. Einstain: "Čovek je deo celine koju zovemo svemir, deo ograničen u prostoru i vremenu." * Virgil: "Ljubav sve pobeđuje." * Lao Tzu: "Mir je uzrok kretanja." *** Smatra se da je neposredno pre Velikog Praska postojao samo singularitet. Singularnost je sažetost beskonačne gustine, mase i energije. Takvo stanje je nezamislivo jer su sve fizičke sile, vreme, prostor, materija i energija sažete u jednoj tački koja se stalno smanjuje. Dakle, Veliki Prasak se nije desio u...
Philostratus: "Dopustili su Apolloniusu da pita pitanja; pitao ih je šta misle od čega je kosmos sačinjen, a oni su odgovorili: -Od elemenata. -Da li ih ima četiri? - pitao je. -Ne četiritiri - rekao je Iarchas - već pet. -Kako može biti peti - rekao je Apollonius - pored vode i vazduha i zemlje i vatre? -Ima etar - odgovorio je drugi - koji moramo posmatrati kao materijal od kojeg su bogovi napravljeni; kao što smrtna stvorenja udišu vazduh, tako besmrtna i božanska priroda udiše etar." * Anne Wilson Schaef: "Pripadamo kreaciji i univerzumu koji živi i diše kao jedan organizam." *** Atmosfera je omotač gasova oko nebeskog tela zadržan usled gravitacije. Zemljina atmosfera je vitalan element održanja života na planeti. Njome...
Misterija bijelog psa
Jedne prilike, odmah nekako u onim poratnim godinama, kada su u našoj zemlji još uvijek bile raspoređene trupe UNPROFOR-a, desi se da njihov bataljon koji je bio stacioniran nedaleko od grada, pozove nas nekoliko sa Radija na večeru u svoj kamp. Do kampa smo stigli njihovim džipom, a tamo nas dočekaše sa bogatim švedskim stolom, ali, ne lezi vraže, među svim đakonijama hljeba ni za lijeka. Helem, da je na stolu ne znam ti šta, ako nema hljeba, ja, tipična Bosanka, ću ostati gladna, pa tako i to veče bi. Potom nam rekoše da ćemo imati priliku odgledati njihov nacionalni ples koji će njihovi momci izvesti specijalno za nas. I zaista, od onog što vidjeh, ostah bez daha, ali bukvalno. Pred nas izletje desetak momaka, golih do pasa...
Buda: "Kad ne bi bilo privida, ne bi bilo ni prosvjetljenja." *** Za hinduizam je fizički univerzum svet pojave. Naziva ga mayom jer stvara iluziju jedine stvarnosti. Taj privid je toliko moćan da je veoma teško proniknuti kroz njega i shvatiti da je iza materijalnih tela živa, namaterijalna suština, odnosno svest ili uvek postojeća, ultimatna realnost. Nevidljiva trodimenzionalnost svesti se reflektuje u pojavi kao trodimenzionalnost fizičkih oblika. Svako živo biće i neživa stvar proizilazi iz različite dubine duše, visine duha i idejne/misaone širine. Usled toga nastaju drugačije vibracije koje stvaraju karakteristične oblike. Materijalna tela su razdvojena prostorom. To im omogućava interakciju kojom se menjaju. Promene se...
A. Einstein: "Koja je svrha ljudskog života ili sveukupnog organskog života? Da bi se odgovorilo na to pitanje mora se primeniti religija. Da li ima smisla, pitate, da se to tako predstavi? Odgovaram, čovek koji smatra svoj život i život drugih bića besmislenim nije samo nesrećan nego je skoro diskvalifikovan za život." * David Bohm: "Duboko dole svest ljudi je jedna. To je virtualna izvesnost zato što je čak u vakumu materija jedna; i ako mi to ne vidimo, to je zato što sami sebe zaslepljujemo." * Parmenides piše o nezamislivosti kao i nemogućnosti postojanja ništavila: "Evo, na jednoj strani, vazdušasti plamen vatre, nežan, veoma lagan, svuda isti... Ali nije isti kao ovaj drugi, koji je sam po sebi drugačiji; tamna noć; gusto i...
Jedan Dan
Leteli smo iznad oblaka, Dotatkli smo duboko pesak mora... Deca su brzo trčala, Šuma je nešto govorila, Planina je tajna vrata otvorila... Nije bilo senki, nije bilo straha, Ona ga je dugo, dugo ljubila... Jedan dan Jedan dan i početak i kraj.
Back