Blogovi

...

...

ODUSTAJEM OD ODUSTAJANJA Od malena nas uče da odustajemo. Pametniji popušta. Okreni i drugi obraz da te nauče da odustajanje manje boli. Odustajemo da plačemo kad nam daju cuclu. Odustajemo da se branimo kad nas neko klepi u školskom dvorištu. Odustajemo od drugova brzo i lako. Ne borimo se za ljubavi, jer, Bože moj, imamo vremena i nećemo se valjda ženiti i udavati sa sedamnaest. Odustajemo od škole, jer kome još trebaju neki naučnici? Bolje gledaj od čega se živi. Odustajemo zbog roditelja. Odustajemo zbog toga šta će komšiluk reći. Odustajemo zbog dece. Odustajemo, jer ako ne odustanemo, biće gore...
...

...

Ako jednom zavoliš sanjara, znaj da ti neće biti lako. On leti visinama gde nikoga nema, i roni dubinama gde vlada večna tama. Večiti dečak sa hiljadu ožiljaka na srcu. Uplašen od sebe, može ti pobeći u trenu. Ako ipak jednog dana zavoliš sanjara, znaj da ćeš postati centar njegovog života, do kraja vremena. Nacrtaće ti osmeh na lice i onda kada bi plakala. Život će ti obojiti bojama za koje nisi znala da postoje. Voleće te na hiljadu i jedan način, onako kako te niko nikada voleo nije. Imenom tvojim pevaće sa pticama, vetrom ti slati ljubavna pisma Ako skupiš hrabrosti i poletiš sa njim, znaj da si jedna od izabranih. Magijom ljubavi ispisaćeš bajku, i znaćeš da nisi volela uzalud. Ако икада заволиш ону која сања широм отворених...
Кад звезде певају
Лоренс ван дер Пост је написао преко двадесет и три књиге о свом животу одрастања у Јужној Африци и племенима Бушмена која заузимају многе делове јужне Африке око пустиње Калахари. Једном, седећи око ватре, Бушмани су га питали да ли чује певање звезда. Испричао је како су Бушмани били искрено тужни што није могао да чује звезде јер су звезде за њих биле главни симбол у њиховим животима и свако бушманско племе је могло да чује песму. Планирам да одем на село у планину и да слушам како звезде певају. ... ако хоће то да ураде за мене.
Svašta sam kao mlad probao, i da vozim bez dozvole, i da ukradem u samoposluzi, i da vodim devojku na abortus ali nikada nisam rušio državu ! Vidim da je moda pljuvanja po sopstvenoj državi zahvatila i one koji bi trebalo i te kako da joj budu zahvalni pa me interesuje Kako bre ? Na šta mislite. U ime slobode govora molim da stranci (to su oni koji nas Srbe ne razumeju) ne brišu ovu temu.
Hegel: "Sova Minerva počinje svoj let tek sa početkom sumraka." - Potpuniji uvid u dogadjaje se postiže njihovim završetkom ili realizacijom, a ne u vreme dok se dešavaju. Drugim rečima, mnoge stvari se bolje povežu i shvate "kada se film odmotava u natrag." ------------ Niče: "Ko prezire sebe, još uvek ceni preziratelja u sebi." - Time pokaže da još uvek ima dovoljno pameti i dostojanstva da zna da to što čini i kako se ponaša nije u redu. Za njega ima nade da se promeni za razliku od onoga koji ogrezne u nemoralu. Takvom vlastita zlodela postaju izvor zadovoljstva, samopotvrde i ponosa. --------- Maya Angelou: "Za sva velika dostignuća je potrebno vreme." - Jer se ne mogu postići bez potpune posvećenosti, truda i istrajnog rada.
Nada za bolje sutra
NAPOMENA: Ovaj blog nije za politička prepiranja i svako ko ima nešto protiv studenata, nije dobrodošao da komentariše. Nije tema, već blog. Dakle, neumoljiva borba studenata da izbavimo našu dragu zemlju iz tame u koju smo dovedeni od strane (ne)ljudi koji nemaju trunku obraza, laganim koracima (bukvalno) dosiže svoju kulminaciju. Ne mogu, a ne biti zadivljen takvom predanošču, takvom voljom i patriotizmom koji obitivaju u njihovim mladim srcima. Uzdam se da je ova borba, bar ovog puta, iskrena borba, a ne plišana revolucija koja se dogodila petog Oktobra. Činjenica da studenti odbijaju poziciju kao i opoziciju je dobar znak. Njihov pokret nije inspirisan političkom ideologijom. Većini srba smučilo se da gledaju kako nesposobni...

...

РЕКВИЈЕМ Расуте успомене чекају да им се посветим. Одлажем неизбежно до у бескрај а оне нагомилане заузимају простор. Није то подвлачење црте већ поспремање које се у бољим споменарима ради редовно. Писма која сам добијао,препуна срца прободених стрелама. Разгледнице вреле од сунца и слане од мора,украдене чаше са летње терасе хотела у Дубровнику. Пар карата са неких концерата када сам мислио да сам најважнији на свету. Један ранац који је крио све моје тајне. Гомила фотографија са људима чијих осмеха само могу да се сетим...имена су се затурила негде у ходницима вемена. Кутија са великим очекивањима и надама у живот који ме зове . Паклица Херцеговине без филтера украдена од мог оца и стални страх да не сазна за то. Индеx и војна...
Kultura jednog naroda
Kako bi smo govorili o kulturi jednog naroda moramo najpre reći šta kultura zapravo jeste. Kulturu jednog naroda definiše skup vrednosti, običaja, verovanja, jezika, umetnosti, tradicija i društvenih normi koje oblikuju identitet zajednice. Počnimo od jezika našeg naroda. Nije neobično da se jezik menja kako prolaze godine, decenije i vekovi. Uticaj Turaka na ovim prostorima doveo je do stvaranja turcizama koji su i danas u upotrebi, posebno na jugu Srbije. Ono što jedan državljanin Srbije mora da zna jeste jezik kojim se služi. Kako živimo u digitalnom dobu, često smo pod uticajem stranih jezika, ponajviše engleskog. Upotreba anglicizama često je zamenila mnoge naše reči, kako u pisanoj, tako i u govoru. Umesto „iza scene” ili „iza...
Vanzemaljac
Bila je to obična šetnja prirodom. Bar sam tako mislio dok nisam video kako se mali svemirski brod tiho spušta na čistinu ispred mene. Nije bilo dramatičnih svetlosnih efekata, ni glasnog huka motora. Samo blago sletanje, kao da to radi svaki dan. Vrata broda su se otvorila i iz njega je izašla osoba nalik na čoveka. Bio je visok otprilike kao ja, sa dve ruke, dve noge i glavom na pravom mestu. Ali nešto je ipak bilo drugačije. Možda način na koji se kretao, kao da mu gravitacija nije bila sasvim prirodna, ili način na koji je zurio u svoje uređaje, vidno zbunjen. Očigledno se izgubio. Nisam bio iznenađen. Ja sam pisac naučne fantastike, ako neko zna da reaguje smireno na susret s vanzemaljcem, onda sam to ja. Prišao sam mu bez...
Kao što se jin ne može odvojiti od janga isto važi i za svesno i nesvesno u svesti. Um je neophodan za realizaciju nadsvesnog duhovnog potencijala, odnosno emocinalnu dubinu duše i visinu duha/razuma. Duhovni potencijal je bezgraničan dok je svesni nivo ograničena realizacija toga potencijala. S obzirom da se potencijal realizuje kroz aktivnost misli znanje se stalno menja, proširuje i nadogradjuje. Um u kontaktu s nadsvesnim transformiše nesvesno u svesno, postiže nove uvide i dostiže viši stepen osvešćenosti. Zbog toga se uvek uči i osvešćuje. Najveća zabluda i opasnost na putu duhovnog razvoja je uverenje da se postiglo apsolutno razumevanje i osvešćenost. To stvara najsuptilniju vrstu ograničenosti i arogantnosti pod plaštom...
5 sestara iz bosne zbog čudne stvari čitav život nose crninu
Živimo od svoje patnje, od truda i svog rada. Mnogo radimo, a malo trošimo." Tako je svoju životnu priču pre nekoliko godina pripovedala Stojа, jedna od pet sestara Zarić koje žive na roditeljskom imanju u selu Mrtvica smeštenom između Brčkog i Lopara. Sestre Zarić iz sela Mrtvica kod Brčkog - Petra, Stoja, Goja, Anica i Živana, iako su već dobrano zagazile u osmu i devetu deceniju života, nikad se nisu udavale i ceo život posvetile su roditeljima i mukotrpnom radu u zajedničkom domaćinstvu. Funkcionišu isto kao nekadašnje porodice u kojima se tačno znalo ko šta radi na imanju. Pa zato vredne sestre obrađuju zemlju, uzgajaju stoku i svakodnevno, od jutra do večeri, obavljaju brojne "muške" poslove. Njihovi pokojni roditelji Jovo i...
Svinjarička Čuka
nedelјa u 15:55 At the Serbian site of Svinjarička Čuka in the Balkans region of southeastern Europe, excavators have unearthed grain stored by early farmers and traces of an 8,000-year-old house that burned down, which was built by people of the Starčevo culture. Питам се, зашто ја ово морам да нађем на страном сајту, написано енглеским језиком? Како то да нисам прочитао на неком домаћем?
Letnje ogledalo
Nikola je bio siguran da mu se Sanja dopada, ali nije bio siguran da je spreman za iznenađenja koja dolaze s njom. Upoznali su se na fakultetu, a sada su sedeli u autobusu na putu ka jezeru. On u šortsu i majici, ona u lepršavoj letnjoj haljini, bosih stopala, oslonjena o sedište. Bila je devojka koja nije marila za ono što drugi misle, i to ga je istovremeno fasciniralo i zbunjivalo. Kada su stigli, Nikola je rekao: - Idem da se presvučem. Sanja se nasmejala. - Ja ne moram. On je pretpostavio da već nosi kupaći ispod haljine i klimnuo glavom, ne razmišljajući mnogo o tome. Kada se vratio, ona je stajala na obali, upravo spuštajući haljinu na pesak. Ostala je potpuno gola, kao da je to najprirodnija stvar na svetu. Bez žurbe...
Mala sivo žuto narandžasta ptico
Nestao si. Kako, kuda i zašto? Niko mi ne kaže KU noć. Niko ne kaže Hoću BRBR. Voda ču. NeČu. Hoću, hoću. Gojub, vrana. Niko me ne gricne kljunom za usnu. Koliko puta si me ugrizao do krvi, da je ostao trag preko celog stana. Koliko kutija mleka sam morala da ti dam jer si bio opsednut njima. Zvao si ih Dorro. Pokušavala sam da ti objasnim da to nije doručak. Ne, imao si neku svoju gramatiku i to je ostalo Dorro. Doručak si mi vrištao ujutro na uho. Pekla sam prženice. Nikada više neću. Nikada više moj maleni, pernati zloćo. Rekao si BRBR, zloćo. Ne Kiki. Ti si zloćko. Postoje li tablete protiv suza? I da postoje, nebih popila. Hoću da plačem dok ima suza u meni. Kako si nestao iz zatvorene sobice. Kiki, nećeš spavati...
Veče sa ChatGPT-jem
Moje pitanje: Zašto su žene tako misteriozne? Zato što su složene, emotivne, intuitivne i često komuniciraju na način koji nije uvek direktan. Njihove misli i osećanja mogu biti duboke i višeslojne, što može delovati misteriozno onima koji pokušavaju da ih shvate logikom umesto intuicijom. Takođe, društveni faktori igraju ulogu – žene su često naučene da budu suptilnije u izražavanju, što može doprineti tom osećaju misterije. Ponekad je to i namerno – misterija stvara privlačnost! Ili možda jednostavno, nisu misteriozne – samo ih treba pažljivo slušati. 😏 Moje pitanje: Da li su žene bolje u komunikaciji? Zavisi kako gledaš na komunikaciju. Ako pričamo o izražavanju emocija, empatiji i čitanju neverbalnih signala, žene su generalno...

...

центрифуга или 24 сата у животу једне жене "Мамаааа..можеш ли да дођеш у собу. Твој син ме мобингује" "Јоооој, па мамааа...ишчупаће ми пола косе док се ти не смилујеш" "Ретарду, остави ме на миру" "Мамаааа...." "Дебилко..." Чежњиво је погледала шољицу тек скуване кафе и са уздахом је кренула ка дечјој соби. Њен уобичајени дан је могао да почне "Како се то понашате? У чему је проблем?" "Проблем је у" мамином принцу", сакрио ми је свеску из математике. Добићу јединицу данас" "Лажееее..тамо јој је телефон од оног црног дечка. Домаћи није ни написала јер је са другарицом целу ноћ дописивала. Читао сам поруке кад је заспала. Рекла је да га воли. Договарале су се да ти каже да спава код ње а да оде са њим у провод" "Кретену један одвратни...
... ... ...lijepe su sve ove prozivke ali nije lijepo kad se na čvor naidje što se sve kao magla razidje.. ... ...u Tekiji šejh_Nurudina /Nur-svjetlost...Din-vjera/ ...nema kahve a ni vina to se Kadija na Put sprema osim zakašnjelog sina pored njega nikog n e m a ...
Bajka o dedi i studentima
Iza sedam gora i sedam mora, postojala je jedna malena zemlja... U toj dalekoj zemlji, živela je grupa studenata u čarobnom dvorcu znanja. Ti studenti su svakodnevno učili od velikih mudraca i trudili se da upiju sve tajne sveta. Među njima vladao je duh prijateljstva i zajedništva, ali su se često suočavali sa izazovima i brigama koje su donosile studije. U tom dvorcu živeo je i jedan deda, čarobnjak po imenu Mudroslav. On je bio poznat po svojim pričama i savetima koji su donosili utehu i inspiraciju mladima. Iako je bio star, njegovo srce je bilo puno ljubavi i razumevanja za one koji su tragali za znanjem. Jednog dana, dok su studenti pripremali svoje završne ispite, Mudroslav je odlučio da im priredi posebno iznenađenje...
Majka
Francuski književnik, Nobelovac, Andre Žid, je rekao: "Da ne bi morao biti na svakom mestu, Bog je stvorio majku." Zato su majke utelovljenje, ovaploćenje Božanske ljubavi i njihova misija na Zemlji je Božanska... :heart2: :heart2: :heart2:

...

... Moglo se i drugom stazom Da krene Da se manem carolije njene I usne da jedan zedj otrpe Ali ne bi moglo da se ode Ovako teskog srca Ovako poplavljenog pogleda i rike u meni jaguara jer kao bol nista tako lijepu tezinu ne stvara...
Dobro sam...
Sve nas pritislo... Najgore godine su pred nama, loše, opasno vreme preti... Zemlja se ljulja... A mi? Govorimo da smo dobro, da nam ništa ne fali... Kačimo najlepše slike, smejemo se... Tako se valjda u ovom novom dobu duša čuva... :heart2:
U mojim postovima na ovom forumu sam već govorio o tome da je u cilju otkrića Istine o postojanju stvarnosti, najvažnije na pravi način razumeti sam pojam "postojanje". Sada bih želeo da se malo šire pozabavimo ovim pojmom Šta pojam postojanje podrazumeva? Opšte poznata logičnonost koja se u filozofiji lesto pominje kada je reč o postojanju je logičnost da "iz Nšta ne može da nastane Nešto". Odnosno, "da Nešto može da nastane samo iz Nešto". Pa bi, pozivajući se na ovu logičnost, samo za ono koje bi mogli da opišemo rečima "Nešto iz kojeg može da nastane Nešto ", mogli da tvrdimo da postoji, odnosno da ima značenje postojanja. Ali sada se pojavljuje jedno drugo pitanje, koje glasi: da li i ono Nešto koje nije postojalo, pa je...
Vratiće se laste
Teške su 20 grama... Preleteće više od 5.000 kilometara u letu... Preleteće pustinju Saharu, mora i kontinente bez odmora... Savladaće oluje i vetrove... Učiniće sve to samo da bi svile gnezdo baš ispod krova naše kuće... Raširimo ruke u zagrljaj da se osete dobrodošle... :heart2:
Šta je život?
Šta je život? Dostojevski: "To je pakao!" Sokrat: "To je test." Aristotel: "To je um!" Niče: "To je moć." Frojd: "To je smrt." Marks: "To je ideja." Pikaso: "To je umetnost." Gandi: "To je ljubav!" Šopenhauer: "To je patnja." Bertrand Rasel: "To je takmičenje." Stiv Džobs: "To je vera." Ajnštajn: "To je znanje." Stiven Hoking: "To je nada." Kafka: "To je tek početak!" Volela bih da je Kafka u pravu... :aha2:
Back