Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Трол наставља да се проваљује. Након што се испоставило да ова из 1053-е није та Црна Гора, нови "бисер" је да је двоглави орао римски знак, и да су сви узели двоглавог орла од Римљана.
Римљани нису знали за двоглавог орла, као мотив на грбу наравно, нити је неко од њих могао преузети тај мотив.

Ти ћемо помоћ потражити од ауторитета, који је изучавали ту материју, тако Филип Хити, свакако ауторитет у свом дјелу (
овдје) на стр 434 пише;
578587

да су мотив двоглавог орла први користили древни Сумерци, од њих преузели Вавилонци и Хетити, који су се настанили у Анадолији. Од Хетита након 3 миленијума, тј у XI.вијеку преузимају Селџуци, а од ових византинске династије (значи Византија преузима такође тај мотив тек у XI.вијеку) и династије у Европи, међу којима и Немањићи.

Trolovanje je kad ti postaviš pitanje na koje ti je već odgovoreno i na čije si kontrapitanje odbio odgovor dati, samo na drugoj temi.

Kada se iznosi neko mišljenje, trolovanje nije.

Ja sam učio latinski; nekoliko puta sam prevodio deliće na forumu...ne tvrdim da sam neki veliki poznavalac, ali na osnovu ovog što vidim i ovog što je sam Nikčević dao prevesti, sve je to u tekstu južna Italija. Nema apsolutno nikakvih indicija da bi se moglo raditi o nekim dalekim, prekomorskim zemljama; odnosno da preskoči skroz na navodno neki deo Dioklitije, pa se vraća natrag u Italiju, u čitavoj darovnici.

Ako bi me neko opovrgao, bio bih vrlo zahvalan. :ceka:
Kako trenutno stvari stoje izgleda da si ti u pravu. Iako oni pominju da se Monte Nigro nalazi izvan Italije oni nijesu pokazali dje to piše, tako da zbog toga ne mogu da im vjerujem 100% dok to ne vidim.

"...И еште придах от Черне Горе от Арбанас Васиља – са децом да јест такожде работник Светоме Николе, јакоже и више писани..."

Povelja srpskog Kralja Milutina iz 1296-e godine.

P.S. Je li ovo ekavicom piše Milutin?
Srpski kralj je dakle kumova imenu Crne Gore.

"...Među posjedima Berulanske crkve izvan Italije pominje se i Crna Gora (Monte nigrum) sa njenim crkvama..."
"...U osmoj poslanici ovoga seta dokumenata nalazi se privilegija za Vultarensku crkvu. U njoj papa Aleksandar III potvrđuje biskupu Hugu iz Voltera posjed njegove crkve, koju uzima u apostolsku zaštitu. U njoj se pominju Skadar i Skadarska gora, i u njoj crkva svete Marije, ali ne i Crna Gora, ako se možda ne radi o istome..."

"...Izvjesno je da svi navedeni pomeni pojma Crna Gora (Monte nigro) (imena, naziva) svjedoče da se ne radi o lokalitetu već o nekom manje-više širem području ili oblasti u Dukljanskoj arhontiji, odnosno kneževini pa kraljevini, ali ga je teško pouzdano identifikovati i utvrditi. To je zadatak poznavalaca toga vremena, specijalista za srednji vijek, polihistora i, pogotovo stručnjaka za crkvenu istoriju."

http://www.maticacrnogorska.me/files/67/21 marijan maso miljic.pdf

I oni pišu da to treba istražit.

I treba istražiti, i to detaljno, ali da vidim na osnovu čega je izvesno da se radi o nečemu što bi moralo biti na području zemlje Dioklićana?

Kako objašnjavaš njegovu ekavicu? Moja teorija da su ijekavci i ekavci bili podijeljeni u prapostojbinu još stoji.

Код Срба је било сва 3 изговора.
Вук Бранковић је написа своју повељу на икавици, а сви знадемо да је био Србин.
Срби из Горњих Кричака код Дрниша су икавци а Срби из Доњих Кричака су ијекавци (са одређеним икавским упливом) па су јопе једнако Срби и едни и други https://sr.wikipedia.org/wiki/Кричке_(Дрниш)#Језик

Poslednja izmena:
Код Срба је било сва 3 изговора.
Вук Бранковић је написа своју повељу на икавици, а сви знадемо да је био Србин.
Срби из Горњих Кричака код Дрниша су икавци а Срби из Доњих Кричака су ијекавци (са одређеним икавским упливом) па су јопе једнако Срби и едни и други https://sr.wikipedia.org/wiki/Кричке_(Дрниш)#Језик
Kako je moga Vuk Branković pričat ikavicom kad je to hrvatski govor?

P.S. Dalmatinci nijesu Srbi bili prije Pravoslavlja, to objašnjava njihovu ikavicu.

Kako je moga Vuk Branković pričat ikavicom kad je to hrvatski govor?

Штокавска икавица није рвацка.
Ево ти повеље Вука Бранковића на икавици написаној https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=135.msg44197#msg44197

По теби испада да су Срби из Горњих Кричака (икавци) посрбљени Рвати, а Срби из Доњих Кричака (ијекавци) посрбљени Црногорци. :hahaha:

"...И еште придах от Черне Горе от Арбанас Васиља – са децом да јест такожде работник Светоме Николе, јакоже и више писани..."

Povelja srpskog Kralja Milutina iz 1296-e godine.

P.S. Je li ovo ekavicom piše Miluзtin?

Ако се не варам, ту се ради о транскрипцији на грађанску ћирилицу...ту би, мислим требало да стоји рефлекс јата.

Иначе, аутографи су реткост. Битније је проверити ко је писар, а не ко је потписани. У позном средњем веку од истих личности повеље су се знале разликовати због другачијих писара и предложила, па тако и нпр. имаш час Стипан час Стефан, па Ст(ј)епан.

Штокавска икавица није рвацка.
Ево ти повеље Вука Бранковића на икавици написаној https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=135.msg44197#msg44197
Vuk Branković je iz srpske porodice (iz Srbije), tako da nije moga pričat ikavicom. Možda je neko drugo pisao tu povelju u njegovo ime (a on diktirao)?

По теби испада да су Срби из Горњих Кричака (икавци) посрбљени Рвати, а Срби из Доњих Кричака (ијекавци) посрбљени Црногорци. :hahaha:
Crni Vlasi su bili svi koji nose crnogorske kape.

Back