Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Smiješni ste. Oćete silom na sramotu da dokažete da cio jedan narod ne postoji. Griješim, ako ćemo da budemo iskreni to govorite i za štokavce Hrvate i sve Bosance i Hercegovce kao i Makedonce. Čita sam u neke knjige iz Matice Srpske iz 19-og vijeka da su i Bugari dio srpskog naroda. A da ne govorimo o teorijama da se stara Srbija prostirala od Indije do Britanije (Deretić i Co).

To je činila i većina (nacionalnih) Crnogoraca koja se pojavila na ovom forumu...radio si i ti, isto. Srbi ne postoje, smo pravoslavno; nema Srba u Crnoj Gori, ni Republici Srpskoj ni nigde...nešto malo Srba izbeglo pod Arsenijem Čarnojevićem na sever i tamo izumrlo; ostalo sve servi (sluge) pravoslavne vjere.

Ne možeš kritikovati nešto bez ikakvih stvarnih argumenata, pa i moralne težine koja bi stajala iza tvojih reči. Zbog toga kako postupaš, ti nemaš pravo na tako nešto jer nisi ni trunku ništa drugačiji od ekstremnih srpskih nacionalista; samo u par boja se razlikujete, a principi, sheme, načela, mentalitet i ideologija; sve vam je gotovo potpuno identično; kao da se radi o kopijama (doslovnim, a ne samo po obrascu ponašanja).

Često se zapitam zašto se ponekad ne pogledate prvo u ogledalo, pre izricanja oštrih reči na račun onog drugog.

To je činila i većina (nacionalnih) Crnogoraca koja se pojavila na ovom forumu...radio si i ti, isto. Srbi ne postoje, smo pravoslavno; nema Srba u Crnoj Gori, ni Republici Srpskoj ni nigde...nešto malo Srba izbeglo pod Arsenijem Čarnojevićem na sever i tamo izumrlo; ostalo sve servi (sluge) pravoslavne vjere.

Ne možeš kritikovati nešto bez ikakvih stvarnih argumenata, pa i moralne težine koja bi stajala iza tvojih reči. Zbog toga kako postupaš, ti nemaš pravo na tako nešto jer nisi ni trunku ništa drugačiji od ekstremnih srpskih nacionalista; samo u par boja se razlikujete, a principi, sheme, načela, mentalitet i ideologija; sve potpuno identično.
Potpuno si u pravu. Svaka priča ovakva je bespredmenta i kontraproduktivna za onoga ko je forsira.

http://www.maticacrnogorska.me/files/67/21 marijan maso miljic.pdf

Prvi zasad poznati, najraniji i najstariji, pisani pomen Crne Gore u istorijskim izvorima, u latinskom obliku, nalazi se u dokumentu koji je V. D. Nikčević preuzeo iz korpusa građe J. V. PflugkHartung: „Urkunden der päpste 97-1.197“, vol II, col 114, u kome Lav IX potvrđuje manastiru Svete Marije na Tremiti (D. Lorino) njen posjed i prava. Dokument je datiran 9. novembra 1053. godine. U njemu, između ostalog, stoji: „Zato, brate i opate istog manastira, Gvizenolte, odobravajući tvoje pravedne zahtjeve, preko privilegije svete apostolske stolice potvrđujem, istoj crkvi dobra, koja očigledno pravedno i zakonski posjeduje, ili će ih nekada zakonskim darivanjem vjernika posjedovati, i to poimenice ova: u okrugu Teatinu crkvu svete Marije kod Fresa, kastelum iz Rivo Armari sa njegovim pertinencijama, kastelum iz Akva Vive sa njegovim pertinencijama, polovinu kastela Planati sa njegovim pertinencijama, 37 trećinu dijela u kastelu Linari sa njegovim pertinencijama, u okrugu Termulense b (b-Termulense) crkvu svete Lucije sa samim zemljištem, crkvu svetog Jovana u Monte nigru (Crnoj Gori), crkvu svetog Silvestera, takođe svetog Eluiterija, kastel u Laveskani sa njegovim pertinencijama, kastel u Kampu sa abatisom, crkvu svetog Kvirika… itd. 38 Dokument se završava opomenom: „Zbog toga narušitelje ove naše privilegije opominjemo i zastrašujemo vječnom osudom zbog skrnavljenja i dužnom anatemom od strane apostolske stolice. Dok, uistinu, želimo da njeni pobožni privrženici, zbog svoje dobrotvorne i odane pokornosti dobiju vječnu rekompenziju od samoga gospodara i sina vječite djevice Marije, dobročinstvima njegovim i očinskim pokroviteljstvima svetih apostola“. 39

37 Pertinencija (lat. Pertinere) - pripadnost. Pertinencije (lat. Pertinentia) - pribor; pripadajući djelovi imanja, zemlje, oni koji se uz nju podrazumijevaju. 38 Isto, str. 77. 39 Isto, 78.

Nikčević je pogrešio; rekao bih da je zbog toga to ne zna latinski, ali mi deluje da uopšte nije ni čitao.

Pazi, još u tekstu lepo piše u okrugu Termolija. :hahaha:

578575

578576

To je prvi pomen Crne Gore onoliko koliko i Alba Longa Albanije.

Nikčević je pogrešio; rekao bih da je zbog toga to ne zna latinski, ali mi deluje da uopšte nije ni čitao.

Pogledajte prilog 578575

Pogledajte prilog 578576

E ako je Nikčević pobrka Italiju sa Crnom Gorom onda on boba ne valja od istoričara.

P.S. Jedan od vas dvojice boba ne valja to je sigurno.

Nijesu, vazda su govorili (otkako sam mali bio) kako su ovi iz Srbije potpuno drugačiji narod, od kulture do junaštva, sa prezrenjem se o njima pričalo.
Za kulturu i mentalitet možda. Za etnos teško. Ili su ti i roditelji potpali pod ova koministička učenja takođe.
Veća je razlika između Bokelja i Crnogoraca nego između Srbijanaca i Crnogoraca.

Crnogorci nijesu učestvovali u bitci na Kosovo, niti u CG žive izbjeglice s Kosova.
Netačno. Crna Gore tada nije bilo. Postojala je država Balšića koja geografski totalno različita od današnje Crne Gore.
U državi Balšića se nalazila Metohija i severna Albanija, ali nije bilo Boke i cele zapadne Crne Gore koja je tada bila pod Bosnom, a Bosna jeste učestvovala na Kosovskom boju. Tako da preci Nikšićana, Banjana, Pivljana... mogu se smatrati učesnici bitke na Kosovu.
Cetinjanin Jovan Markuš je istraživao svoje poreklo i zaključio je da su njegovi sa Kosmeta pre 500 godina došli na Cetinje. Čak u Dečanskoj hrisovulji se nalazi prezime Markušević.

Crnogorska narodna nošnja je starija od srpske trobojke, a srpska trobojka je naopaka ruska zastava koju su od Turskog Sultana na poklon dobili. Crnogorska kapa je starija od boja na Kosovu.

Dokaži da su starije i crnogorska nošnja i crnogorska kapa.
Britanski putopisac William Denton je 1877. napisao knjigu ''Montenegro: Its People and Their History'' koju je posvetio knjazu Nikoli što ukazuje da je verovatno i njega lično upoznao.
Denton je napisao da crna boja na crnogorskoj kapi označava poraz na Kosovu. To su mu sami Crnogorci rekli.

578579

Prvi put čujem.

https://www.in4s.net/asimilacija-brdjana-u-crnogorce/?lang=lat

Neka su mi živi i zdravi. Mnogo Bokelja danas vodi porijeklo od starocrnogorskih plemena, pa će se oni pobrinut da Boka ne bude ničija do naša.

Govorim o izvornim Bokeljima i o njihovoj kulturi.

Bolje je tebe da se brineš za tvoju Srbiju, jer kad Timočani, Bošnjaci i Albanci krenu da se odvajaju neće ti se država vidjet mikroskopom.

Ovaj tvoj komentar nema veze sa našom dosadašnjom raspravom.

Pogledajte prilog 578576

Баш тај зна шта је Алба Лонга.
А и мало окрутно с твоје стране. Трол се таман уживио, мислим да једно 10-и пута понавља како се Црна Гора у списима јавља 1053-е, и испостави се да то није та Црна Гора. Биће зајебано ресетовање.

Dvoglavi orao je rimski znak, a ne srpski. Skoro sve države ga imaju.

Srbi su Petroviće proćerali. O čemu ti pričas?
Dvoglavi orao je vizantijski i nemaju ga skoro sve države, imaju ga svega nekoliko.
Crnojevići su ga nasledili od Nemanjića, jer su ih Nemanjići oplemenili i jer su smatrali sebe nosiocima srpske državnosti pošto je Zeta bila jedina preostala slobodna srpska zemlja.

Баш тај зна шта је Алба Лонга.
А и мало окрутно с твоје стране. Трол се таман уживио, мислим да једно 10-и пута понавља како се Црна Гора у списима јавља 1053-е, и испостави се да то није та Црна Гора. Биће зајебано ресетовање.
Biće zajebano kad se pokaže da je Nikčević u pravu, a da vas dvojica trolujete.

Pogledajte prilog 578575

Pogledajte prilog 578576

I to još Matica crnogorska objavi.
Zaista je istorija kao nauka dotakla samo dno u Crnoj Gori.
Pa tamo i zvanične naučne institucije rade naširoko na falsifikovanju istorijskih činjenica.

To je na nivo statističke greške. Uglavnom (preko 90%) su ljudi ono što su im i roditelji. Zato je popis u CG pokazao geografsku podijeljenost:
Pogledajte prilog 578551

Kao prvo, to je karta koja prikazuje opštine, a ne naselja. Ona je mnogo slikovitija.

Montenegroetno03.png

Kao drugo, čim izađemo iz područja cetinjske prestonice, izuzetno je mešovito. u ovim opštinama gde su Srbi, ima uglavnom i po 40% Crnogoraca, i obrnuto. Dakle nacionalno su izmešane i same ulice.

Zato sam te pitao da se ne javljaš možda ti neđe iz inozemstva, pošto ne znam je li bi kome palo na pamet da tako nešto izjavi. Ja znam puno Crnogoraca i nacionalno čiste famillije (u celini) su mnogo češće nego što misliš.

Kao prvo, to je karta koja prikazuje opštine, a ne naselja. Ona je mnogo slikovitija.

Montenegroetno03.png

Kao drugo, čim izađemo iz područja cetinjske prestonice, izuzetno je mešovito. u ovim opštinama gde su Srbi, ima uglavnom i po 40% Crnogoraca, i obrnuto. Dakle nacionalno su izmešane i same ulice.

Zato sam te pitao da se ne javljaš možda ti neđe iz inozemstva, pošto ne znam je li bi kome palo na pamet da tako nešto izjavi. Ja znam puno Crnogoraca i nacionalno čiste famillije (u celini) su mnogo češće nego što misliš.
Ti izgleda ne poznaješ Crnu Goru. Ta izmiješana mjesta su naseljana sa svih strana, zato su izmiješana i samo zato. Na primjer, Podgoricu su naselili i Cetinjani i śevernjaci. Moraš živjet u Crnu Goru da bi je razumio, zato mnogi od vas odje ne znaju o čemu pričaju.

Pogledajte prilog 578576

Kakav je ovo EPIK FEJL , Crnogorac!!!

Obavesti svoju zajednicu da se vise ne blamiraju
a pazi ima i dan danas Montenero tamo

578580

"...Među posjedima Berulanske crkve izvan Italije pominje se i Crna Gora (Monte nigrum) sa njenim crkvama..."
"...U osmoj poslanici ovoga seta dokumenata nalazi se privilegija za Vultarensku crkvu. U njoj papa Aleksandar III potvrđuje biskupu Hugu iz Voltera posjed njegove crkve, koju uzima u apostolsku zaštitu. U njoj se pominju Skadar i Skadarska gora, i u njoj crkva svete Marije, ali ne i Crna Gora, ako se možda ne radi o istome..."

"...Izvjesno je da svi navedeni pomeni pojma Crna Gora (Monte nigro) (imena, naziva) svjedoče da se ne radi o lokalitetu već o nekom manje-više širem području ili oblasti u Dukljanskoj arhontiji, odnosno kneževini pa kraljevini, ali ga je teško pouzdano identifikovati i utvrditi. To je zadatak poznavalaca toga vremena, specijalista za srednji vijek, polihistora i, pogotovo stručnjaka za crkvenu istoriju."

http://www.maticacrnogorska.me/files/67/21 marijan maso miljic.pdf

I oni pišu da to treba istražit.

Biće zajebano kad se pokaže da je Nikčević u pravu, a da vas dvojica trolujete.

Trolovanje je kad ti postaviš pitanje na koje ti je već odgovoreno i na čije si kontrapitanje odbio odgovor dati, samo na drugoj temi.

Kada se iznosi neko mišljenje, trolovanje nije.

Ja sam učio latinski; nekoliko puta sam prevodio deliće na forumu...ne tvrdim da sam neki veliki poznavalac, ali na osnovu ovog što vidim i ovog što je sam Nikčević dao prevesti, sve je to u tekstu južna Italija. Nema apsolutno nikakvih indicija da bi se moglo raditi o nekim dalekim, prekomorskim zemljama; odnosno da preskoči skroz na navodno neki deo Dioklitije, pa se vraća natrag u Italiju, u čitavoj darovnici.

Ako bi me neko opovrgao, bio bih vrlo zahvalan. :ceka:

Back