Kada se prvi put koristila reč Srbi za narod koji živi ovde na Balkanu i kada je prvi put zemlja gde žive ti Srbi nazvana Srbija?

Osim rima i sparte oklen se uče nepismeni demokratiji današnjih država....:)
Ne znam jesi li to znao, ali Rim i Sparta nisu bile "nacionalne države".
Međutim, cela rečenica je donekle konfuzna pa nisam siguran šta si zapravo hteo da kažeš.

Oko 65% R1a, i oko 10% R1b.
Po cemu to? Bliskost se odredjuje po rodovskoj udaljenosti. Nemamo nikakav suzivot s siptarima. Takodje ne znamo ni obim romanizacije ilira i podele medju njima.
Kakve veze ima romanizacija Ilira i podele medju njima?
I mi i Albanci smo mesavina i Slovena i Ilira i drugih, samo sto jedni imaju vise udela jedne grupacije nego drugi, ali smo izmesanibi blizi mnogo vise no sto neki zele da prihvate.

Usput- Iliri nisu autohtono stanovnistvo Balkana, autohtono stanovnistvo je izumrlo (koje se sastojalo od 2 talasa migracija), zatim su iduci doseljenici bili najverovatnije iz “plodne doline”, a Iliri su dosli iz severne Afrike, nakon toga su dosli i Kelti i drugi…
Citava ova podela po nacijama je zapravo poprilicno besmislena, EU ima vise smisla, sto zapravo i jeste bila Napoleonova zamisao, a ne naciinalisticki pokreti.

Oko 65% R1a, i oko 10% R1b.
To je danasnja distribucija grupa. Kakva je bila onda je drugo pitanje. Osim toga ne mora biti ista za vladajuci sloj i nizi stalez. Jeli vladajuce rusko plematvo kroz istoriju R1a?

Imao sam priliku testirati dva hrvata koji pamte svoje plemensko poreklo kroz porodicnu istoriju. Isto tako ima i istorijskih dokaza da su plemstvo u hrvatskoj. Jedan je sa Krka. Njegovi su prebegli iz Like pred turcima oko 1520 na Krk i tamo nazvali kraj istovetno prema mestu odakle su prebegli iz Like. A drugi je iz Splita. Njegovi preci su se sreli s mojim dalekim didom u Radosicu kod Trogira. Daleki did ovog drugog je izbegao 1683 u Radosic iz okolice Bitelica. Obojica su J2b.

Koja je haplogrupa Nemanjica, Mrnjavcevica i Brankovica?

Kakve veze ima romanizacija Ilira i podele medju njima?
I mi i Albanci smo mesavina i Slovena i Ilira i drugih, samo sto jedni imaju vise udela jedne grupacije nego drugi, ali smo izmesanibi blizi mnogo vise no sto neki zele da prihvate.
Pa ima. Iliri su ljuti nepriajatelji rimljana. Kao takvi sigurno nisu pozitivno gledali na deo stanovnistva koji se romanizovao. Siptari su potomci delimicno romanizovanih ilira.

Kip "crnca" Batona vodje bosanskih ilira koga su rimljani zarobili i odveli u ropstvo.
1757531643478.jpeg

Poslednja izmena:
Pa ima. Iliri su ljuti nepriajatelj8 rimljana. Kao takvi sigurno nisu pozitivno gledali na deo stanovnistva koji se romanizovao. Slika kipa Batona ( bosanskog valjda) koga su rimljani zarobili i odveli u ropstvo.
Gledas s distance, tj s tvojim razumevanjem gledas na period pre dolaska Rimljana- a na podrucju Balkana su ziveli razna plemena i Ilirska i Keltska i Tracani, Bastarni, Tribali itd… I oni su svi saradjivali i ono sto je interesantno da su postovali obicaje jedni drugi pa bi npr bracni parovi bili sahranjeni svako po svom obicaju i u njihovim nosnjama, i zajednicki su pruzili neverovatan otpor Rimskom carstvu i pohod protiv njih je traja duze nego protiv Gala ili nekih drugih- tokom jednog od ratova je Burebista koji je trebao da ledja ostalima iskoristio priliku da bi zauzeo vlast, i trajno unistio jedinstvo sto je zavrsilo tako sto su Rimljani eventualno slomili otpor, a interesantna cinjenica je sa posle toga vise nikad valkanci nisu bili jedinstveni.

jedinstvo sto je zavrsilo tako sto su Rimljani eventualno slomili otpor, a interesantna cinjenica je sa posle toga vise nikad balkanci nisu bili jedinstveni.
O tome sam pricao. Jedni su ostali nepriateljima rima a drugi su ostali slugama. to je ta podela.

Jedini Srbi koji se sa sigurnošću pominju su podbaltički, od kojih Lužički Srbi ostaci
De Administrando Imperio pominje upravo današnje Srbe a stare hronike toliko mešaju Srbe i Lužičke Srbe da su i Lužičke Srbe (kao i Srbe) identifikovali sa Tribalima iz Godnje Mizije, ide se dotle da se pominju i ratovanja Merovinga sa “Tribalima”.

Inače o Srbima se i tada pisalo veoma pohvalno, sve u samim superlativima, kao o najgorim od svih Slovena. CNN samo je nastavio narativ. Kolega @suave je iznad pomenuo i razlog.

O tome sam pricao. Jedni su ostali nepriateljima rima a drugi su ostali slugama. to je ta podela.
Nije se Rim preterano mesao u lokalne poslove i obicaje, dok god su placali takse i nisu se bunili, a stavljali su namesnike iz cele imperije, i generalno su vecina prihvatili Rimski identitet, no bilo kako bilo nakon hiljada godina svi smo mesavina svega- raznih plemena i staleza itd…
Svi smo kao sarma- negde ima nesto vise kupusa, ili mesa ili pirinca/rize, i generalno sto su geografski blizi to ljudi imaju vise slicnosti, pa su Srbin i Albanac medjusobno blizi nego sto je ijedan blizi nego prosecnom Ircu ili Portugalcu ili Fincu.

Павел Штурм, војвода Павле Јуришић је лужички Србин.

Zapravo, ta tvrdnja se tek počela iznositi nakon njegove smrti, i to u kontekstu kog bi dubljeg porekla bio taj Nemac.

Pavel Šturm je bio Nemac.

Nije se Rim preterano mesao u lokalne poslove i obicaje, dok god su placali takse i nisu se bunili, a stavljali su namesnike iz cele imperije, i generalno su vecina prihvatili Rimski identitet, no bilo kako bilo nakon hiljada godina svi smo mesavina svega- raznih plemena i staleza itd…
Svi smo kao sarma- negde ima nesto vise kupusa, ili mesa ili pirinca/rize, i generalno sto su geografski blizi to ljudi imaju vise slicnosti, pa su Srbin i Albanac medjusobno blizi nego sto je ijedan blizi nego prosecnom Ircu ili Portugalcu ili Fincu.
Projektuješ EU u prošlost pa opisuješ Stari Rim kao neku idilu? U Rimu je slanje u rudnike bilo kazna srednje težine, razapinalo se na krst iz bilo kog razloga, a na jednog nosioca političkih prava (Senatori) dolazilo je po više hiljada robova i ljudi u generacijskoj ropskoj zavisnosti (clientes, rano kmetstvo).

Projektuješ EU u prošlost pa opisuješ Stari Rim kao neku idilu? U Rimu je slanje u rudnike bilo kazna srednje težine, razapinalo se na krst iz bilo kog razloga, a na jednog nosioca političkih prava (Senatori) dolazilo je po više hiljada robova i ljudi u generacijskoj ropskoj zavisnosti (clientes, rano kmetstvo).
Tvoj odgovor nema veze sa onim sto sam napisao. Rekao kako su dozvoljavali lokalne obicaje dok god su se placale takse i odrzavao mir. Ti si odmah presao na moralnu osudu i kaznene prakse, sto nema veze sa temom. Takodje, 'projektovanje' je pogresno upotrebljeno. Nisam poredio Rim sa EU niti ga idealizovao, opisivao sam kako je funkcionisao politicki. Ako vec hoces da se raspravljas, bar ostani na temi.

Back