Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.935
eto, jednostavno, ako nemci nisu napisali nije se ni desilo...
Metriću, daj, ne pričaj koještarije, molim te.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
eto, jednostavno, ako nemci nisu napisali nije se ni desilo...
Ne znam jesi li to znao, ali Rim i Sparta nisu bile "nacionalne države".Osim rima i sparte oklen se uče nepismeni demokratiji današnjih država....![]()
I r1b.Luzicki Srbi se pretpostavljam genetski vise poklapaju sa “originalnim” Srbima (R1a).
Po cemu to? Bliskost se odredjuje po rodovskoj udaljenosti. Nemamo nikakav suzivot s siptarima. Takodje ne znamo ni obim romanizacije ilira i podele medju njima.Mi smo svi mesavina svega, i Albanci su nam zapravo blizi no sto mislimo.
Oko 65% R1a, i oko 10% R1b.I r1b.
Kakve veze ima romanizacija Ilira i podele medju njima?Po cemu to? Bliskost se odredjuje po rodovskoj udaljenosti. Nemamo nikakav suzivot s siptarima. Takodje ne znamo ni obim romanizacije ilira i podele medju njima.
To je danasnja distribucija grupa. Kakva je bila onda je drugo pitanje. Osim toga ne mora biti ista za vladajuci sloj i nizi stalez. Jeli vladajuce rusko plematvo kroz istoriju R1a?Oko 65% R1a, i oko 10% R1b.
Pa ima. Iliri su ljuti nepriajatelji rimljana. Kao takvi sigurno nisu pozitivno gledali na deo stanovnistva koji se romanizovao. Siptari su potomci delimicno romanizovanih ilira.Kakve veze ima romanizacija Ilira i podele medju njima?
I mi i Albanci smo mesavina i Slovena i Ilira i drugih, samo sto jedni imaju vise udela jedne grupacije nego drugi, ali smo izmesanibi blizi mnogo vise no sto neki zele da prihvate.
Gledas s distance, tj s tvojim razumevanjem gledas na period pre dolaska Rimljana- a na podrucju Balkana su ziveli razna plemena i Ilirska i Keltska i Tracani, Bastarni, Tribali itd… I oni su svi saradjivali i ono sto je interesantno da su postovali obicaje jedni drugi pa bi npr bracni parovi bili sahranjeni svako po svom obicaju i u njihovim nosnjama, i zajednicki su pruzili neverovatan otpor Rimskom carstvu i pohod protiv njih je traja duze nego protiv Gala ili nekih drugih- tokom jednog od ratova je Burebista koji je trebao da ledja ostalima iskoristio priliku da bi zauzeo vlast, i trajno unistio jedinstvo sto je zavrsilo tako sto su Rimljani eventualno slomili otpor, a interesantna cinjenica je sa posle toga vise nikad valkanci nisu bili jedinstveni.Pa ima. Iliri su ljuti nepriajatelj8 rimljana. Kao takvi sigurno nisu pozitivno gledali na deo stanovnistva koji se romanizovao. Slika kipa Batona ( bosanskog valjda) koga su rimljani zarobili i odveli u ropstvo.
O tome sam pricao. Jedni su ostali nepriateljima rima a drugi su ostali slugama. to je ta podela.jedinstvo sto je zavrsilo tako sto su Rimljani eventualno slomili otpor, a interesantna cinjenica je sa posle toga vise nikad balkanci nisu bili jedinstveni.
Stara Grčka je definitivno bila nacija, sa veoma izraženom nacionalnom svešću, Grci vs “Varvari”.Nacionalne države u modernom smislu nastale su tek pre nešto više od 200 godina.
O tome sam pricao. Jedni su ostali nepriateljima rima a drugi su ostali slugama. to je ta podela.
De Administrando Imperio pominje upravo današnje Srbe a stare hronike toliko mešaju Srbe i Lužičke Srbe da su i Lužičke Srbe (kao i Srbe) identifikovali sa Tribalima iz Godnje Mizije, ide se dotle da se pominju i ratovanja Merovinga sa “Tribalima”.Jedini Srbi koji se sa sigurnošću pominju su podbaltički, od kojih Lužički Srbi ostaci
Nije se Rim preterano mesao u lokalne poslove i obicaje, dok god su placali takse i nisu se bunili, a stavljali su namesnike iz cele imperije, i generalno su vecina prihvatili Rimski identitet, no bilo kako bilo nakon hiljada godina svi smo mesavina svega- raznih plemena i staleza itd…O tome sam pricao. Jedni su ostali nepriateljima rima a drugi su ostali slugama. to je ta podela.
Павел Штурм, војвода Павле Јуришић је лужички Србин.Ja jesam, ali ne sećam se izvora
Павел Штурм, војвода Павле Јуришић је лужички Србин.
Da li bi smo mogli da vodimo kako se sam izjašnjavao dok je bio živ?Zapravo, ta tvrdnja se tek počela iznositi nakon njegove smrti, i to u kontekstu kog bi dubljeg porekla bio taj Nemac.
Pavel Šturm je bio Nemac.
Projektuješ EU u prošlost pa opisuješ Stari Rim kao neku idilu? U Rimu je slanje u rudnike bilo kazna srednje težine, razapinalo se na krst iz bilo kog razloga, a na jednog nosioca političkih prava (Senatori) dolazilo je po više hiljada robova i ljudi u generacijskoj ropskoj zavisnosti (clientes, rano kmetstvo).Nije se Rim preterano mesao u lokalne poslove i obicaje, dok god su placali takse i nisu se bunili, a stavljali su namesnike iz cele imperije, i generalno su vecina prihvatili Rimski identitet, no bilo kako bilo nakon hiljada godina svi smo mesavina svega- raznih plemena i staleza itd…
Svi smo kao sarma- negde ima nesto vise kupusa, ili mesa ili pirinca/rize, i generalno sto su geografski blizi to ljudi imaju vise slicnosti, pa su Srbin i Albanac medjusobno blizi nego sto je ijedan blizi nego prosecnom Ircu ili Portugalcu ili Fincu.
Tvoj odgovor nema veze sa onim sto sam napisao. Rekao kako su dozvoljavali lokalne obicaje dok god su se placale takse i odrzavao mir. Ti si odmah presao na moralnu osudu i kaznene prakse, sto nema veze sa temom. Takodje, 'projektovanje' je pogresno upotrebljeno. Nisam poredio Rim sa EU niti ga idealizovao, opisivao sam kako je funkcionisao politicki. Ako vec hoces da se raspravljas, bar ostani na temi.Projektuješ EU u prošlost pa opisuješ Stari Rim kao neku idilu? U Rimu je slanje u rudnike bilo kazna srednje težine, razapinalo se na krst iz bilo kog razloga, a na jednog nosioca političkih prava (Senatori) dolazilo je po više hiljada robova i ljudi u generacijskoj ropskoj zavisnosti (clientes, rano kmetstvo).
Najpreciznije rečeno, Prus.Zapravo, ta tvrdnja se tek počela iznositi nakon njegove smrti, i to u kontekstu kog bi dubljeg porekla bio taj Nemac.
Pavel Šturm je bio Nemac.