Црногорци - Срби или посебан народ

Ja nikad nijesam čuo za taj kult. Valjda da postoji kult čuo bi za njega. No, za vrijeme kad su Nemanjići gradili te pravoslavne manastire ovdje (u Crnu Goru) je bila katolička vjera glavna. Ivan Crnojević stvara Crnogorsku Mitropoliju na Cetinje i postavlja Vladike i u CG postoji jaki kult Ivana Crnojevića i Petrovića.
Izvini druže ali to što ti nisi čuo za te kultove to je onda tvoja sramota. Ako ne znaš izguglaj koliko toponima u Crnoj Gori nosi ime Svetog Save.
Kult Ivana Crnojevića postoji, ali Ivan Crnojević je bio svetosavac, a grb njegove dinastije je bio dvoglavi beli orao kao i kod Nemanjića.
Tako da kult Ivana Crnojevića samo potvrđuje postojanje nemanjićkog kulta.

Kult Petrovića u Crnoj Gori jedino gaje Srbi. Nacionalni Crnogorci danas predstavljaju sve ono što Petrovići nisu bili tako da vi nemate mnogo veze sa kultom Petrovića.

hahahaha ustav , koji ustav uredjuje crkvu, zna se ko se bavi takvim stvarima, veliki sefovi na istoku...
a cak ni tamo u tom "ustavu" nije pisalo da je autokefalna crkva nego mitropolija ,
prema tome... :pop:
Ustav Svetog Sinoda u Knjazevini Crnoj Gori:
578561

Када неко напише "један папир", све је рекао. О себи наравно.
Битно је шта пише на папиру, садржај, још важније ко пише.
А овдје садржај списа нам јасно говори колико је био присутан култ Немањића. Наравно, не само у том спису, већ и у стотинама других.
Посвету није написао било ко, неки путописац који је ту забасао и забиљежио одговор неког горштака, већ владика и владар Црне Горе, а посвета Василија Петровића Његоша има тежину.
Наравно, није очекивати да неки трол упоран у ширењу милогорске птопаганде, разумије те ствари.
Trol je cio narod crnogorski. Ja ti kažem da kod nas postoji kult Ivana Crnojevića i kult Petrović, a nikakav kult Nemanjića ili Svetosavlja.

Etnos čini kultura, jezik, svest o zajedničkom poreklu... A Crnogorci jesu gajili svest da pripadaju istom etnosu kao i ostali Srbi.

Nijesu, vazda su govorili (otkako sam mali bio) kako su ovi iz Srbije potpuno drugačiji narod, od kulture do junaštva, sa prezrenjem se o njima pričalo.

Nigde se nije kosovski kult gajio kao u Crnoj Gori. Glavna inspiracija Crnogoraca u borbi sa Turcima je bila osveta za Kosovo. To ne tvrdim ja već DPS istoričar Živko Andrijašević.
Crnogorci nijesu učestvovali u bitci na Kosovo, niti u CG žive izbjeglice s Kosova.

Crnogorska narodna nošnja je u bojama srpske trobojke, a crnogorska narodna kapa je stvorena tako da asocira na boj na Kosovu.
Crnogorska narodna nošnja je starija od srpske trobojke, a srpska trobojka je naopaka ruska zastava koju su od Turskog Sultana na poklon dobili. Crnogorska kapa je starija od boja na Kosovu.

Ne znam za ostala plemena, ali sam čitao da su Vasojevići i Pivljani imali svoju narodnu nošnju i da im je crnogorska nasilu nametnuta.
Prvi put čujem.

Bokelji i dan danas imaju svoju posebnu narodnu nošnju.
Neka su mi živi i zdravi. Mnogo Bokelja danas vodi porijeklo od starocrnogorskih plemena, pa će se oni pobrinut da Boka ne bude ničija do naša.

Da je narodna nošnja dokaz posebnog etnosa onda se Crnoj Gori ne bi isalo dobro.
Bolje je tebe da se brineš za tvoju Srbiju, jer kad Timočani, Bošnjaci i Albanci krenu da se odvajaju neće ti se država vidjet mikroskopom.

znaci tvoj cukundeda, pradeda i tvoj deda su bili srbi ?
a jesu li pored 4s bili i u obavezi da nose kapu, jel i to bio neki zakon, ili je postojala mogucnost da uzadje bez kape napolje pogotovo sto mu je smetalo onih 4S
4 ocila su tek od '90-ih počeli bit problem, do tada se oko toga nije razmišljalo.

Ne razumijem ovo prvo pitanje u vezi mojih predaka? Praviš li se lud ili provociraš ili si zbunjen?

Izvini druže ali to što ti nisi čuo za te kultove to je onda tvoja sramota. Ako ne znaš izguglaj koliko toponima u Crnoj Gori nosi ime Svetog Save.
Kult Ivana Crnojevića postoji, ali Ivan Crnojević je bio svetosavac, a grb njegove dinastije je bio dvoglavi beli orao kao i kod Nemanjića.
Tako da kult Ivana Crnojevića samo potvrđuje postojanje nemanjićkog kulta.

Kult Petrovića u Crnoj Gori jedino gaje Srbi. Nacionalni Crnogorci danas predstavljaju sve ono što Petrovići nisu bili tako da vi nemate mnogo veze sa kultom Petrovića.
Dvoglavi orao je rimski znak, a ne srpski. Skoro sve države ga imaju.

Srbi su Petroviće proćerali. O čemu ti pričas?

Smiješni ste. Oćete silom na sramotu da dokažete da cio jedan narod ne postoji. Griješim, ako ćemo da budemo iskreni to govorite i za štokavce Hrvate i sve Bosance i Hercegovce kao i Makedonce. Čita sam u neke knjige iz Matice Srpske iz 19-og vijeka da su i Bugari dio srpskog naroda. A da ne govorimo o teorijama da se stara Srbija prostirala od Indije do Britanije (Deretić i Co).

Nije tačno. Za vreme Ivana Crnojevića još nije postojala Crna Gora već Zeta, a Zetska eparhija je dostigla nivo mitropolije kada je Srpska pravoslavna crkva dostigla nivo patrijaršije.
Dakle bez SPC ne bi bilo ni mitropolije u Crnoj Gori.
Prvi pomen (zapisani) Crne Gore je iz 1053-e godine. Dakle, postojala je, ali ne kao država.

http://www.maticacrnogorska.me/files/67/21 marijan maso miljic.pdf

Prvi zasad poznati, najraniji i najstariji, pisani pomen Crne Gore u istorijskim izvorima, u latinskom obliku, nalazi se u dokumentu koji je V. D. Nikčević preuzeo iz korpusa građe J. V. PflugkHartung: „Urkunden der päpste 97-1.197“, vol II, col 114, u kome Lav IX potvrđuje manastiru Svete Marije na Tremiti (D. Lorino) njen posjed i prava. Dokument je datiran 9. novembra 1053. godine. U njemu, između ostalog, stoji: „Zato, brate i opate istog manastira, Gvizenolte, odobravajući tvoje pravedne zahtjeve, preko privilegije svete apostolske stolice potvrđujem, istoj crkvi dobra, koja očigledno pravedno i zakonski posjeduje, ili će ih nekada zakonskim darivanjem vjernika posjedovati, i to poimenice ova: u okrugu Teatinu crkvu svete Marije kod Fresa, kastelum iz Rivo Armari sa njegovim pertinencijama, kastelum iz Akva Vive sa njegovim pertinencijama, polovinu kastela Planati sa njegovim pertinencijama, 37 trećinu dijela u kastelu Linari sa njegovim pertinencijama, u okrugu Termulense b (b-Termulense) crkvu svete Lucije sa samim zemljištem, crkvu svetog Jovana u Monte nigru (Crnoj Gori), crkvu svetog Silvestera, takođe svetog Eluiterija, kastel u Laveskani sa njegovim pertinencijama, kastel u Kampu sa abatisom, crkvu svetog Kvirika… itd. 38 Dokument se završava opomenom: „Zbog toga narušitelje ove naše privilegije opominjemo i zastrašujemo vječnom osudom zbog skrnavljenja i dužnom anatemom od strane apostolske stolice. Dok, uistinu, želimo da njeni pobožni privrženici, zbog svoje dobrotvorne i odane pokornosti dobiju vječnu rekompenziju od samoga gospodara i sina vječite djevice Marije, dobročinstvima njegovim i očinskim pokroviteljstvima svetih apostola“. 39

37 Pertinencija (lat. Pertinere) - pripadnost. Pertinencije (lat. Pertinentia) - pribor; pripadajući djelovi imanja, zemlje, oni koji se uz nju podrazumijevaju. 38 Isto, str. 77. 39 Isto, 78.

http://www.maticacrnogorska.me/files/67/21 marijan maso miljic.pdf

Prvi zasad poznati, najraniji i najstariji, pisani pomen Crne Gore u istorijskim izvorima, u latinskom obliku, nalazi se u dokumentu koji je V. D. Nikčević preuzeo iz korpusa građe J. V. PflugkHartung: „Urkunden der päpste 97-1.197“, vol II, col 114, u kome Lav IX potvrđuje manastiru Svete Marije na Tremiti (D. Lorino) njen posjed i prava. Dokument je datiran 9. novembra 1053. godine. U njemu, između ostalog, stoji: „Zato, brate i opate istog manastira, Gvizenolte, odobravajući tvoje pravedne zahtjeve, preko privilegije svete apostolske stolice potvrđujem, istoj crkvi dobra, koja očigledno pravedno i zakonski posjeduje, ili će ih nekada zakonskim darivanjem vjernika posjedovati, i to poimenice ova: u okrugu Teatinu crkvu svete Marije kod Fresa, kastelum iz Rivo Armari sa njegovim pertinencijama, kastelum iz Akva Vive sa njegovim pertinencijama, polovinu kastela Planati sa njegovim pertinencijama, 37 trećinu dijela u kastelu Linari sa njegovim pertinencijama, u okrugu Termulense b (b-Termulense) crkvu svete Lucije sa samim zemljištem, crkvu svetog Jovana u Monte nigru (Crnoj Gori), crkvu svetog Silvestera, takođe svetog Eluiterija, kastel u Laveskani sa njegovim pertinencijama, kastel u Kampu sa abatisom, crkvu svetog Kvirika… itd. 38 Dokument se završava opomenom: „Zbog toga narušitelje ove naše privilegije opominjemo i zastrašujemo vječnom osudom zbog skrnavljenja i dužnom anatemom od strane apostolske stolice. Dok, uistinu, želimo da njeni pobožni privrženici, zbog svoje dobrotvorne i odane pokornosti dobiju vječnu rekompenziju od samoga gospodara i sina vječite djevice Marije, dobročinstvima njegovim i očinskim pokroviteljstvima svetih apostola“. 39

37 Pertinencija (lat. Pertinere) - pripadnost. Pertinencije (lat. Pertinentia) - pribor; pripadajući djelovi imanja, zemlje, oni koji se uz nju podrazumijevaju. 38 Isto, str. 77. 39 Isto, 78.
to nije crna gora vec Monte Nigro :vnaocare:

Ne, ne, oni su ilirsko pleme Albanoi, a mi Dokleati pomiješani sa ijekavskim Slovenima.

Да, ал' кад би се гађали возовима.

Сва племена данашње Црне Горе су дошла на територију данашње ЦГ у 15-ом в. из разних крајева (Рашка, Косово. Скадарска Крајина, Босна, Херцеговина итд), једини који су живили у данашњој ЦГ у доба Немањића а мурда и прије су Ћеклићи и Паштровићи.

Back