Blogovi

Zasto su ljudi zli?
Verovatno smo se svi mi suocili sa cinjenicom da ljudi mogu biti zli… da mogu postati zli… da nam mogu naneti zlo… Onda se pitamo zasto su neki takvi, zasto ne cene dobro, zasto nalaze zadovoljstvo u zlu… dok se drugi trude biti covecni i dobri iskreni …. Sta je ono sto neke tera da potanu takvi ili da zele biti takvi???? I Sta je to sto ih cini zlima? Zna se da postoje UNIVERZALNO DOBRO I ZLO... samo je sada drugi problem sto ljudi usled svoje urodjene nesavrsenosti i sklonosti naginjanja ka zlu ne vide jasno tu granicu ili ne zele da je vide i to sto se nase shvatanje tih pojmova razlikuje, time se ne menja sustina... I nije bitno sta je za nekoga dobro ili zlo, vec treba razmisljati o tome ... ako zeli biti covek, i analizirati...
NEFILIMI  U  BIBLIJI  !
Ko su nefilimi, divovi koji se pominju u Bibliji ? 1. А кад се људи почеше множити на земљи, и кћери им се народише. 2. Видећи синови Божји кћери човечије како су лепе узимаше их за жене које хтеше. 3. А Господ рече: Неће се дух мој до века прети с људима, јер су тело; нека им још сто двадесет година. 4. А беше тада дивова (nefilima) на земљи; а и после, кад се синови Божји састајаху са кћерима човечијим, па им оне рађаху синове; то беху силни људи, од старине на гласу. 5. И Господ видећи да је неваљалство људско велико на земљи, и да су све мисли срца њиховог свагда само зле, 6. Тада Господ зажали што је начинио човека на земљи, и би му жао у срцу. 7. И рече Господ: Хоћу да истребим са земље људе, које сам створио, од човека до...
Intimno
Kad odlučim da budem tužna, budem baš baš tužna i ne samo to, budem nervozna, ljuta, bijesna, sklona svađi, budem odvratna i budem tužna. Neko će pomisliti da tuga nije odluka, nego psihičko stanje, a kod mene je psihičko stanje jako određeno i po mehanizmu, ja sam gazda svome mozgu, i ne znam da li sam ponekad zahvalna zbog toga -negdje - nekome, ili sam samo umislila da se kontrolišem, ali ako sam umislila, super mi ide. Jer sam, evo, danas tužna, i rasplakala sam se zbog sitnica, pa onda zbog krupnih stvari. Onda sam postala svjesna situacija kojih nisam htjela biti svjesna, pa su me i one rasplakale. Ne, ne sažaljevam se nikad, jer je moje stanje uma uglavnom - ok, samo sam nesrećna malo - trenutno. Trenutno - tren duže od...
IZBOR ZA BLOG MESECA
Dragi moji bili ste vredni, pisali ste lepo. 😊 Blogovi su dočekali tehničke promene ali i promene u izgledu i nadam se da vam je sad još veće zadovoljstvo da ovde pišete i ostavljate deliće svojih misli i duše. Zbog ovih izmena koje su se dogodile i način nagrade za izabrani blog moramo da promenimo. Izabrani blog će biti u lepljivim temama sedam dana ali će nositi oznaku Blog meseca u toku celog meseca. Za sve teme na blogovima otvorene od 01.03.- 31.03. možete glasati do 15.04. do 20.00 sati. Pokušaću da postujem linkove svih blogova.
Zbilja
Šapnuo mi tiho Vetar jednu zbilju Kaže, prošao je juče Pored tvoje kuće I video tebe Sediš u aleji Zamišljeni pogled U daljinu bacaš Još uvek si lepa Još uvek me čekaš
Kiša
Pade noćas kiša Obrisa tragove A bilo ih je Ispod stare breze Gde ti ljubih usne Gde te nežno grlih I poslednji put Gde ti brisah suzu Nisi više moja Nikad nećeš biti Jer, pala je kiša Izbrisala prošlost...
Један стари.
Ево једнг мог старог текста. Био је овде на блогу, па сам га скинуо. А пошто га нисам објавио, могу да га вратим да чучи овде. Цртице о Лепоти Кад одеш на истину, питаће те Господ да му покажеш своје ране и ожиљке. Ако кажеш да их немаш, питаће: " Зар за целог свог живота ниси нашао ништа вредно због чега би се вредело борити" ПРОЛОГ С времена на време, деси се да лепота и чаролија никну тамо где то нико не очекује и где мали људи сматрају да је немогуће да је буде. Као кад леп и здрав цвет никне између масних железничких прагова. Кад се међу сналажљивцима и муљаторима појави искрен и поштен човек. Кад се међу урбаним себичњацима и малограђанима појави јунак. Деси се, да се леп и весео сунчев зрак пробије кроз неку рупу у...
Priča 2
Kada je nešto sudjeno kockice se same slože....Najbolje u tome je što ti najviše pomognu oni koji to najmanje žele. Kao i ranije više puta i tada se desilo da kockice složi onaj ko je najviše povređen. Margareta je bila lepa u svakom smislu te reči, bila je visprena i uvek je znala unapred svaki korak koji je Milan mislio da napravi. Tog leta se baš duboko vezala za njega, želela je da ga zadrži, znala je da može. Kao žena sa dosta iskustva u odnosima sa muškarcima osećala je svaki titraj u glasu i telu. Nije je lagao niti je šta krio od nje, osim jedne stvari za koju je znala, ali je znala da je i to završeno, bio je njen iako se još opirao i živeo sam, umesto kod nje u stanu koji su zajedno uredili. Margareta je bila...
Tako bih volela
Tako bih volela da me rukama zgnjecis ko malinu. Da počnem da ti curim kroz prste i niz ruke i kapljem svuda po Tebi. Razlivam ti se po vratu,ramenima,grudima,stomaku. Zadržim se malo u pupku, pa krenem nize niz bedra,izmedju nogu,iz butine,po krevetu. A ti me onda skupljaš šakama pod sebe,u jednu gomilu svega sto sam ja , koju oblikuješ prema sebi,spajajuci dva tela u jedno,u trenutku eksplozije svemira. Tako bih volela da me rukama zgnjecis ko malinu.
Raskošan dan
Izobilje dobre volje osmijeha, toplih pogleda, čvrstog stiska ruku. Raskošan dan. I dok mu obrise miluje suton tih rađa se jedan ugodan stih. Uz treptaj lak uz prvi mrak uspori misao korak, zastaje na tren da predahne na obroncima dana sa tihom nadom da još jedna fusnota sutrašnjeg dana bude nota ako dragi Bog da.
Hejt Sloveni
Magazin "Buka" iz Banja Luke je prekjuče pokrenuo kampanju protiv govora mržnje. Deo te kampanje je video "Hejt Sloveni" u kom se pojavljuju Hristina Popović, Goran Bogdan i Severina. Za jedan dan, tj. za 24 časa, video je pregledalo dva miliona ljudi na različitim platformama i ostavilo neverovatnu količinu pozitivnih komentara, reči podrške i hvale, pored zanemarljivog broja negativnih komentara, što je svakako dobar znak. Hvatajući se u koštac sa govorom mržnje, ovaj video na brutalan način objašnjava i nama i drugima kolika je štetnost takvog govora. Glavni i odgovorni urednik "Buke", Aleksandar Trifunović, kaže da svi moramo da izađemo iz sfere anonimnosti i ličnog autizma, da ne možemo živeti u tim svojim malim svetovima...
Sledeci susret
Pojeo sam zadnju bombonu iz poklona od srca datog sedeli smo ne znajuci da ce trenuci ispariti ne zato sto mi to zelimo nego u stanju stvari nismo planirani dodirnuli smo se i to je bitno naucila si me da pisem iz toka misli i ova pesma je to rasterecenje nerobovanje rimama ali ne mogu ni obavezama robovati to je zivot svesnija si ga od mene al protiv necega u sebi ne mogu gledam kako mi izmices polako i pitam se koliko daleko dal najdalja tacka moze biti neuhvatljiva kao sto je bila pre tvog dolaska kada nisam bio svestan tvog postojanja brisanje nije moguce na istoj ravni samo ce izvirati secanja a tragedija ce se potirati voljom za zivot moj je blizi kraju al vera da ce se duse sretati ne napusta me i s tim nadanjem cu ici dalje a...
Srce...
Ima dana kad verujem da mogu da poletim, da pomerim planinu, da promenim svet... da obrišem sve patnje ostavljenih, da utešim svu tužnu decu, da umirim sve uplakane bebe... da učinim svet boljim mestom, da pomognem prijateljima, da nasmejem sve koji mi se približe... da učinim da se svi oko mene osete bitnim, da ulijem hrabrost onima koji se plaše, da poklonim mir onima koji brinu... da budem stena za one koje volim, da budem jastuk za one koji me vole... Ali nekad izađem iz svog naprslog oklopa i posečem srce na neku bezazlenu šalu, pa se vratim u sebe, sklupčam se i čekam da zacelim.... Tad probam da zaboravim da što više sebe daš, to više sebe možeš da izgubiš.
Kad je klovnovsko odelo na pranju...
Kako smo naivni kad mislimo da nam naš život pripada! A ništa nije naše manje od njega. Samo se zavaravamo da smo nešto mnogo bitni, u stvari samo smo marionete koje neko pomera gde hoće. Kujemo planove, kobajagi menjamo svet u nama, a na kraju, sve bude kako biti mora. Kao kad jednog dana kreneš putem kojim ne ideš nikad i doživiš nesreću na putu. Nisi ti pošao tim putem jer si tako izabrao, ne, prosto si morao tu da budeš, neko veći je povukao konce, tvoje je bilo samo da umisliš da si sam birao baš taj put. Kakve smo samo naivne budale!
Prva ljubav (iz muškog ugla)
Stajao sam ispod ulicnog stuba sa kojeg se žućkasta svjetlost rasipala kroz bijele pahuljice. Bio je to vjerovatno prelijep prizor, ali ga ne primjetih jer mi je srce treperilo cekajuci nju . Iako je bio april studen je štipala moje obraze ali ja nisam mario za to jer srce mi je treperilo čekajući nju. I prolazilo je vrijeme, nizali su se minuti bacao sam pogled na sat na staroj katedrali i baš kad sam mislio da nikada neće doći ugledao sam njene plave oči. Pružila mi je svoju malu ruku uzeh je među svoje tople dlanove poželjeh dahom svojim da je ugrijem i od svakog zla branim je. Gledala me svojim krupnim očima pogledom koji sam sanjao noćima i nijedno od nas nije marilo za studen i snježne pahulje tog davnog aprila jer prva...
luv

luv

Svakoga dana je skoro vidim bila je moja i nije bas tako lepa ali to je love..luv sto jednostavnosti lubav je slepa
Pudrijera ,pesme i još po nešto
Secam se svega,svakog detalja,cak i mirisa.Ne muskatli, kojih je bilo na terasi vec mirisa pudrijere na politiranom toaletnom stocicu sa ogledalom u spavacoj sobi moje bake.Stajala je uvek na istom mestu.Roze kutija.Okrugla sa zlatnom ivicom.I nikada zatvorena do kraja.Uvek je poklopac bio malo nakrenut.Kada bih ga podigla a to sam redovno radila uzimajuci mali puf u ruke mirisala sam taj blagi miris rozikastog praha koji bi se obavezno prosuo po beloj ustirkanoj sustikli.Bila je tu i bocica sa parfemom.Licila je na skoljku a sa vrha rasprsivaca visila je pletena pumpica sa kicankom u boji starog zlata.Kada bih je stisnula prstima desne ruke, po vazduhu bi se rasprsio oblacic parfema. Divno je mirisao, ali meni ni blizu kao puder,cini...
Jutro će promeniti sve...
Toliko puta sam taj savet dobila, ne zna se broja više. Jutro će promeniti sve. Jutro je pametnije od večeri. Toliko puta sam legla sa nadom, a ustala bez nje. Toliko puta rešila da prespavam, da i meni dođe ta jutarnja pamet. I ništa... Legnem, ustanem, legnem bez rešenja, ustanem sa tornadom u glavi, legnem sa pitanjem, ustanem sa još deset. Java me muči, snovi me muče, nekad nemam snage da se borim ni sa jednim ni sa drugim, često nemam ni volje, predugo se borim. Tražim taj mir koji sam izgubila, onaj mir u duši koji te gura da se smeješ, da dišeš, da se boriš sa nedaćama, da veruješ, da se raduješ svemu što imaš... A nosim sa sobom teret, onaj koji sedi na grudima i ne da da udahneš punim plućima, ne da da se nadaš da će sutra sve...
Talija
Nе,ne mislim na Taliju, Zevsovu ćerku zaštitnicu komedije, mada imam tu komičnu masku.. Mislim pre na taliju, poput malog Stanoj smešnog odrpanog, osakaćenog dečaka, kojeg drže u blizini da im donese sreću a on sam je nema.. I nisam ja to sama dodelila sebi ulogu malog Stanoja, drugi su.Ljudi koji tvrde da sam im donela sreću.Istina je da sam mnoge hrabrila, pokušavala da im ulijem deo mog optimizma, možda i pokrenem malo energije, a kada sam mogla pomagala i na drugi način. Desile su se neke lepe stvari, kojima su se dugo nadali ljudima koji su mi u nekom periodu bili bliski i tako je počelo.Tvrdili su da sam im ja bila talična.Možda.Nisam sigurna, iako se to mnogo puta, na neki način potvrđivalo.O detaljima bi morali oni da...
ТУЂА НАФАКА
Чуде ма заиста елитисти, жељни европских и свјетских путовања. Стални путници у далеке земље, сакупљачи шпанских бикова и кастањета, афричких маски. Сувенира са обликом буде, и сликама које приказују Конфучија. Врсних познаваоца Мана, Шекспира, Гетеа. Исти су они којима су уста пуна Сунг Цуа, Макчу Пикчуа. Који знају како се исправно на енглеском каже коњска баљега, и ко је био двадесет седми амерички предсједник. Знају које био градоначелник Торонта седамдестих година. Пуних уста културе која припада другим народима и традицијама. Исти су они који се стиде својега поријекла, својих сељачких предака. Који пљују на своју традицију и културу. Знају ко је била љубавница енглеског краља у петнаестом вијеку. А не знају када је почео први...
Crni pas i crni snovi
Noc je odavno odmakla dok sam lupajuci potpeticama o asfalt zurila kuci sa osecajem kajanja sto sam uopste izlazila da bi provela jedno lose vece.Svi su bili nesto rasuri ,raspolozeni samo za beskrajne rasprave o najcesce nebitnim stvarima ili bitnim, samo meni nezanimljivim.Ne,nisam ga videla jer mi se prikrao iz mraka i iza ledja.Samo sam cula potmulo rezanje i udarac njuske u ruku koju sam instiktivno podigla da bih se zastitila..Potrcala sam trazeci spas u nekom od ulaza.Sledece sto sam osetila bio je ujed za list leve noge.Vrisnula sam ali samu sebe nisam cula od zaglusujuceg pucnja.Bile su to sekunde kao vecnost.Ja,nepoznat covek sa pistoljem u ruci i veliki crni pas koji je umirao na asfaltu. -Zasto,pitala sam nepoznatog...
Istina...
Zanimljivo je kako posle par pića mnoge stvari postanu jasnije! Onda se dođe do fantastičnih ili manje fantastičnih, ali istinitih zaključaka... 1. Svi smo mi na kraju krajeva sami na svetu. Koliko god se okružili ljudima, na kraju smo sami sa sobom, jer jednom svi odu negde, po nepisanom pravilu baš onda kad su nam potrebni. 2. Svako će nas izdati u nekom trenutku, majka, dete, brat rođeni, ljubav našeg života, mi sami sebe... Samo je pitanje koliko smo spremni da oprostimo, kad stavimo na kantar izdaju i ono što dobijamo, šta će prevagnuti. Ko kad trudnicama daju lekove koji nisu preporučljivi, pa se gleda da korist bude veća od moguće štete. 3. Niko nije dužan da nam uzvrati lepe gestove koje smo mu pružili. Prosto, sve što damo...
Dugo putovanje kuci
Put do kuce bio je dug,preko dvadeset godina.Slika rodne kuce koju je nosio u secanju nije bila ni blizu onoga sto je zatekao.Urusena ograda.Velika masivna gvozdena kapija nije ni postojala.Staza do kuce jedva se nazirala od korova koga je bilo posvuda,cak i na stepenicama koje su vodile do vrata sa kojih su kise,sunce i vetrovi proteklih godina skinuli farbu.Nekada lepo prozorsko okno pored vrata bilo je polupano.Gurnuo je kljuc u bravu iako nije bilo zakljucano.Pritisnuo je kvaku i sa prilicnom snagom gurnuo vrata usavsi unutra.Ggrlo mu se steglo,oci napunile suzama a nejasna hladnoca od praznine koju je obuhvatio pogledom prosla mu je telom.Nicega nije bilo unutra osim zidova.Ni majcinog velikog biljurnog ogledala u orahovom ramu u...
Stojkova Basna za Laku Noć Bili mrav i cvrčak. Mrav vredno radio a cvrčak svirao pod jednim drvetom. "Zašto bolan ne sjedneš da zapjevamo koju?" "Nemam ja vremena buraz, mi sa ove strane Drine imamo jaku zimu, bolje da napumim zamrzivač dok ima" "A budale" pomisli cvrĉak "Koja budala" pomisli mrav Prodju proleće, leto i jesen, dodje zima baš kao i prošle godine... Mrav zadovoljno grickao šta je skupio a cvrčak otišo u NATO CIA NGO pa sad ti vidi ma uživaju obojica, ko od rada, ko od svircanja :D
Protulon Zeba - Priča 11
Školska igranka u toku. Protulon prebira po gomili gramofonskih ploča. Neko ga tapka po ramenu: -„Protulone, moja mlađa sestra bi volela da pleše s tobom.“ –„Nisam ti ja za to. Ne umem da plešem.“ Crnomanjasti dečak ga gleda u neverici: -„Šta tu ima da se ume ili ne ume? Držiš devojčicu oko struka i samo se lagano vrtiš u krug. To valjda znaš?“ –„Da. Znam šta je krug.“ *** Obnovivši na taj način znanje iz geometrije, Protulon je postigao dve stvari. Prva, oduševio je sam sebe plesnim „umećem“. Ni druga nije bila neprijatna – videvši ga da pleše postao je laka meta malenih udvaračica. *** Negde u samom uglu plesne sale, u polumraku, Rebeka Flečer, od milošte Glečer, govori najboljoj drugarici: -„Tako je smotan za one stvari koje ga ne...
Ne volim
Ne volim ljude sa zadnjim namerama.Ne volim koristoljublje.Ne volim materijaliste koji se samo kroz to ostvaruju. Ne volim laz.Dvolicnost.Ne volim glupe ljude ili one koji se prave glupim, kao neka fora je to .Ne volim nepravdu. Ne volim ratove, a ni bol koji se nanosi drugome.Ne volim masnu i jaku hranu.Ne volim samoljublje i narcisoidnost.Ne volim ljude bez osecanja . Ne volim isticanje sopstvenih vrlina.Ne volim ljude koje nikada ne vidite izbacenje iz sistema, jer takvi su najgori. Ne volim nehumanost.Nepostovanje i nevaspitanje. Ne volim kada su ljudi previše ugladjeni jer se ispod ugladjenosti cesto krije licemerstvo.Ne volim neslobode i nemanje komunikacije. Ne volim neodgovornost. Povrsnost.Ne volim drogu,homoseksualce i...
u celiji sa par promila ja ne znam kuda zarobljen sapleten na svoju ruku ti flaso mrska i prokleta nisi mi druga bila this is it...she lost control.yd.
i probudio sam se ranom zorom ne ide to tako malo sa belim vinom malo sa nocnom morom htedoh da sve osvojim i vece i moje padove i vino i da se probudim ranom zorom kao nesto sto sinoc nije palo opet sam pokusao nije mi se dalo
Back