Blogovi

Charles Bukowski: "Tuga je prouzrokovana inteligencijom, što više stvari shvataš–više bi voleo da ih nikada nisi shvatio!" - Uzrok tuge su tužne stvari koje se dešavaju u svetu u kojem živimo, a ne inteligencija. Iteligencija samo reaguje na njih. Nije prijatno shvatiti neke stvari, ali je korisno. Pruža mogućnost da se učini nešto u vezi njih, da se promene i tako smanji tuga. Medjutim, problem je što se inteligencija i zdrav razum predstavljaju kao prepreke napretka i što se ljudi podstiču da ne misle. ----------- John Ortberg: "Ono što stalno ulazi u vaš um i okupira ga, eventualno ga oblikuje i to se na kraju ispolji u onome što radite i ko postajete." - To i jeste razlog što se od davnina ističe značaj kontrole nad sobom...
Снови
Не замери, опрости, што сам ти непозвана свратила у сан и ово вече. Тихо ћу, на прстима прићи твом јастуку, твом лицу ближе, сасвим на кратко. Можда ћу ти шапнути да ми је жао што се нисам другачије насмејала ономад и што ти погледом образе нисам миловала, јер нисам смела и нисам хтела да кварим твоје снове на јави. Сигурно ћу ти шапатом спустити пољубац лагано, тек да врат заголица и краичак усана, мужевних, дотаћи мислима нежним. Ти се промешкољи слободно и окрени на другу страну јастука... Ону на којој сам ја у сновима будним. Угреј је уместо мене, да у сну осетим твоју топлину, мени подарену. Ја ћу искористити овај тренутак вечности, да уз тебе сањам снове недосањане, пре него што у зору побегнем и нови дан...
Malo mi je
Hitra noga korak lak smiješi mi se sunčev trak. Žurim, hrlim cijeli svijet bih da zagrlim al mi malo ruke dvije. Eh, što nisam oktopod ali neki miroljubiv soj pa da imam veći ruku broj. Il' što nisam morski rak pa da nogu imam više na sve strane da ja stignem s ove noge dvije čini mi se malo mi je. S ove noge dvije s ove ruke dvije s ova oka dva čini mi se da ću željna svijeta ostat ja.
Potresno pismo direktorice: 'Ne govorite da je bio super đak............."
Potresno pismo direktorice: 'Ne govorite da je bio super đak. Pričajte o curici koja je, dok je pucao, trčala da spasi brata' U BEOGRADSKOJ školi Vladislav Ribnikar prošlog je sedmice 13-godišnji Kosta Kecmanović počinio masakr u kojemu je ubio osam učenika i domar škole. Danas se na ovu tragediju pismom osvrnula profesorica srpskog jezika i direktorica Pete beogradske gimnazije Verica Rakonjac Pavlović. Pismo prenosimo u cijelosti: "Ljubav sestre prema bratu!" "Kažu da je dječak - ubica iz dobre porodice i da je bio odličan đak... Niti je on iz dobre porodice niti je odličan đak, iako je imao sve petice... Dobra porodica je jedino ona u kojoj ima ljubavi između članova porodice i prema drugim ljudima, a sve ostale porodice su...
Robert Fulghum: "Ne veruj svemu što misliš." - Dobra opomena, jer nije uvek sve onako kako nam se čini i kako mislimo. Mišljenje može biti reflektivno, ali i površno s mnoštvom zabluda. Um se u kontemplativnom stanju otvara. Postaje fleksibilan i neutralan. Zato možemo posmatrati disfunkcionalne misli koje proizilaze iz niskih, sebičnih nagona, raskrinkati izgovore kojima ih pravdamo i razumeti greške. Kada mislimo disfunkcionalno nemamo tu opciju pošto se um zatvara i gubi fleksibilnost. Ne razmatraju se drugačije perspektive, ne obraća pažnja na dokaze i činjenice, već se ograniči onim što se misli. ------ Ljudi se neće osvestiti meditacijom u kojoj ne misle nego razumevanjem svoga uma i načina na koji funkcioniše. Meditacija...
"Још једна баксузна среда", помислио сам. Тог јутра ми ништа није полазило за руком. Ладно сам изигнорисао аларм, кафа ми је покипела а у бојлеру није било топле воде. Тачније било је, само је више личила на арктичку, него ону која је требала да ме доведе на радну темпаратуру. Покушавао сам да се присетим чиме треба да попуним кућне залихе, и коме сам све обећао партију трачева. Није ишло. Ауто ми је сигнализирао да је време за сервис а на мом месту за паркирање шепурио се џип, који свакако није био мој. Након спознанија да кафић у ком пијем кафу не ради, наврле су ми на ум свакојаке мисли, на памет су ми падали рај и батина а лечка сам се присетио и Мајкла Мајерса. "Ништа ме не сме изненадити." проговорио је комуниста у мени. Сместио...
Šaljivo jutro
U mojoj bašti sa jutrom ranim desilo se čudno nešto; oko struka tanka stegla učkur jedna šljiva ranka. Čakšire joj bijele sad poglede mame: "Vidje li joj stasa!", zadivljen je orah crnpurasti dasa. "Previše je tanka i kroj nije po modi", zaori se kruška napeta k'o puška. Od te puste graje probudi se mrav pa iz džepa čakšira još sav snen i bijel skidajući s očiju svježi bijeli kreč zjevajući prozbori: "Je l' to jutro već?"
Vršnjačko nasilje
"Sin mi je dobio dijabetes, a ćerka anoreksiju zbog vršnjačkog nasilja": Potresna ispovest Ivane, profesorke i samohrane majke iz Beograda Rakić, koja je profesorka muzičkog vaspitanja u dve škole u Beogradu, smatra da je sistem "uveliko zakazao", te naglašava da se prosvetari često ne mogu posvetiti deci zbog velikog broja sati i administracije. "Trebalo bi da se naprave obuke od strane nastavnika i psihologa kako prepoznati dete koje ima problem. Timovi za vršnjačko nasilje, nažalost, postoje samo na papiru i tek treba da zažive. Ne treba kriviti toliko ni vlast, za pohvalu je bilo kakav pomak s mrtve tačke. Važno je da roditelji razgovaraju sa decom, jer oni ne mogu očekivati da nastavnici rešavaju sve njihove probleme"...
Šta ću?
Ponekad k'o oštrica misao jaka presiječe me k'o pitanje nespremna đaka šta ću ako me uhvate sumorna jutra nespremnu na tebe naviklu šta ću ovako nejaka ako ostanem bez tebe ako ostanem bez zraka. I misao tad u suza rijeku pretvorim al' u grlu stvori se neka prokleta brana što ne da rijeci da poteče tek ostavi je u duši da buja a ja plivač loš šta ću ako nabuja još.
Znaš li koliko boli Beograd u suton? U suton, između mostova kada si sam. Znaš li kako gori Beograd u zoru? U zoru, na ulicama kada si sam. Znaš li kako odjekuje tišina Beogradom? Beogradom u blokovima kada si sam. Znaš li kako ljubav umire na periferiji? Na periferiji Beograda, kada si sam. Znaš li koliko dugo ume da...
Muzička suza
Priča između realnosti i budućnosti. Ja naravno ne očekujem da imate isti muzički ukus kao i ja, možda tek u malom procentu. Čak i moji bližnji ga nemaju. Ukus se stvara vremenom i određenim iskustvom. Poslati nekome neku pesmu je samo delić koji ne mora ništa da znači, tek jednu stepenicu za koju nije jasno gde vodi. Kao jedna stranica knjige za koju možeš reći - nije loše ali ko zna šta će biti dalje. Ili kao jedan kompliment dat drugome u cilju zavođenja ali je on ipak nedovoljan u ostvarivanju cilja. Veliki broj ljudi ne zna šta je to dobar Di Džej, misleći da je to onaj koji samo pušta muziku, smatrajući da bi i oni to jednako mogli. Kad im se pruži takva šansa uvide da nešto škripi. Zašto škripi? Ako zanemarimo okruženje i...
Cvetovi...
Izrasli su u pukotinama betona lepi cvetovi, različitih oblika i boja, a opet mirisni, jednako, i on i ona, ukrasili svet nekog čudnog kroja. Nezaštićeni, na vetrometini, tek stasali dovoljno da izvire, da se prikažu surovoj istini, da im ona udeli prve šamare. Nesvesni da blede duše hodaju, da moraju od njih da se paze, svojom bojom da se ne odaju, da ih tako ranjive ne pregaze. Otvorite oči ljudi, pogledajte ih! Videćete njihove lepe, male glave. Pažljivo koračajte, pripazite ih, Neka njihove boje, dušu vam preplave. Udahnite miris da vam pluća osveži Pažljivo, da ih tanane ne lomite! Pomazi, uživaj, ne reži, ne steži! Oni samo žele, da ih vi volite. Izrasli tako slučajno a tako ponosno, u betonskim hladnim pukotinama, naš...
" U današnjoj kulturi rečnik za kafu je neverovatno sofisticiran. Da li želite kapućino, espreso, mršavi latte ili možda ledeni karamel makijato? Stari Grci su bili jednako sofisticirani u načinu na koji su govorili o ljubavi, prepoznajući šest različitih varijanti. Bili bi šokirani našom grubošću što koristimo jednu jedinu reč i šapućemo 'Volim te' dok jedemo uz sveće ili opušteno potpišemo imejl 'puno ljubavi'. Dakle, kojih šest ljubavi su bile poznate Grcima? I kako nas mogu inspirisati da prevaziđemo trenutnu zavisnost od romantične ljubavi, kojoj se 94 odsto mladih ljudi nada — ali često ne uspeva — da pronađe jedinstvenu srodnu dušu koja može da zadovolji sve njihove emocionalne potrebe? 1. Eros, ili seksualna strast Prva...
John Lennon: "Moramo najpre naučiti da volimo sebe, u svoj našoj veličini kao i nesavršenosti. Ako ne možemo da volimo sebe, ne možemo se u potpunosti otvoriti i biti sposobni da volimo druge." - Zdrava ljubav prema sebi je osnova iz koje proističe i ljubav prema drugima. Ko ne poštuje i ne voli sebe nije dopreo do unutrašnje lepote, slobode i radosti. Zato ih ne može darivati ni drugima. Ono što daje je neurotična zavisnost koja nije mnogo bolja od uskogrude sebičnosti narcisoidne osobe. --------- Ralph Waldo Emerson: "Svrha života nije samo biti srećan. Treba biti produktivan, biti častan, biti saosećajan, napraviti neku korisnu promenu time što ste živeli." - Biti produktivan, častan, saosećajan i napraviti korisnu promenu je...
Ti i ja
Ti i ja u ljubavi smo vječno od sreće blistaju naše oči ljubimo se pod zvjezdanim nebom skriveni u ljetnoj u noći. Ti i ja zajedno koračamo po zelenim proplancima prati nas cvrkut ptica i ples cvijeća što vjetrovi blago njišu dok naša bića kao jedno dišu. Ti i ja kao stihovi u ljubavnoj pjesmi zauvijek vezani snovima vječno jedno drugom u mislima tečemo jedno drugom venama. Ti i ja kao sunce i dan u svakom novom jutru se rađamo i iznova se zaljubljujemo.
Pokušaj
Da možeš da osećaš kao ja, da ti je bar na dan moja agonija, da ti je moja tišina na usnama, i moj bol u tvojim grudima. Da sam tvoj san, da sam tvoj strah, da sam tvoj dah. Možeš me kriviti za sve, Možeš me raniti, ko pre, tamo gde boli najviše, Al pokušaj da te bolim kao što ti boliš mene, pokušaj da progutaš sve reći iznuđene, pokušaj da te bolim isto kao što mene boliš ti, a ništa ne možeš da promeniš. Pokušaj da vidiš bar jedan dan mojim očima, koliko traje noć...
Pismo žute papige
Bio sam mali moj cijeli svijet bio je od željeza kavez plavi. Dobro, da se ne lažemo često sam imao cijelu sobu dječaka kad bi me pustili malo da raširim krila laka. Ludovanje nastajalo bi tada čas na luster, čas na vrata čas na rame dječaka skika, vriska perje leti na sve strane sve dok se ne začuje galama da, to je ona, dječakova mama. I onda zna se: pakuj svoje prnje u kavez, jedi zrnje. Ali, nisam očajav'o znao sam dobro popodne dolazi dječakov tata ponovo bit će otvorena moja vrata. I tako je tekao moj ptičiji život život malog žutog papagaja sve dok nije došlo vrijeme da pakujem se put ptičijeg raja. Čuo sam kako dječakov tata zabrinuto priča da papige male osjetljive su na pluća dok mi je kljun gurao u posudu u kojoj je bio...
Budućnost knjige
Nekad sam razmišljao o knjizi budućnosti ili budućnosti knjige, sad sam počeo ponovo. To su slični izrazi ali ipak ima nekih razlika. Drugi izraz se odnosi na proces. Pre nego što se o tome konkretno progovori treba imati predstavu šta taj izraz uopšte znači. Neko bi mogao reći – to je svima jasno. Knjiga je knjiga. Ali šta je stvarno knjiga? Pre više decenija Zvonimir Kujundžić je napisao neku vrstu enciklopedije pod nazivom Knjiga o knjizi. Jedna sjajna knjiga koju su ubrzo zbog nekih problema blokirali pa je nije bilo u prodaji. U toj knjizi se govorilo i o pismu i njegovom nastanku. To je potpuno razumljivo da se shvati kako je došlo do knjige. A šta je onda pismo? Opet smo u situaciji da tražimo njegovo poreklo kako bi ga...
...nijesam bio dobar u vremenu odluka i da jesam tocak bi se vratio ne umijem da budem umjesan jer volim da skitam po sebi onako beduinski da to sto prije potrosim ali izazivati nespavalicu nije dobro ...odluke kao moguci putevi izmisljene su postoji samo jedna staza i mnogo sjenki sklanjati se i pauzirati kradja je samoga sebe lijepi trenutci su fatamorgane u pustinji zivota i sramota je sjecati se njih ...ako prodju dogadjaji prodju osobe mimo skupo placaju oni koji posesivno i djetinji sjednu pokraj puta i celu medju sake zamor daju... sjedne se samo zbog puta ispred ili da se Sunce saceka...
Veličanstvenost noći, očaravajuće primamljiva. Noć zna koliko sam njena, uvek je to znala. Predajem se sva i uvek se iznova vraćam da još sebe dam. Njen mrak me čini živom. Moj mrak noć čini mrtvom. Tama u punom sjaju, moć pripadanja. Umemo se noć i ja. Našu tajnu krijemo od krvavog Meseca. Veća je i od tajne koju večnost nosi. Toliko sam večnosti proživela sa svojim noćima, prelazilo je granice razuma. Spoznala značaj konačnosti tek na rubu beskonačnog. Sva moja dotadašnja stvarnost izgubila je smisao. Čarolija nedokučivog ukazala mi se poput zvezdane prašine. Svi putevi vodili su u nepoznato i svaki od njih činio mi se dovoljno poznat. Bezumlje se zavodljivo poigravalo sa mnom. Odupreti se sebi da bih sebi bliža postala. Granice ne...
U jutarnjoj rosi umiva se cvijetak nježni glavicu svoju diže ka suncu baš kao što biće jutros moje toplinu traži u tvom srcu Daleko je sunce daleko je tvoje srce al toplina do mene stiže jer kad mislim na te sunce mi je bliže.
Ako vec moram umrijeti Bože dopusti da srce izusti posljednju želju kao odar daruj mi njegovu postelju. I ne čekaj dugo da po me' pošalješ kočiju sa vrancima crnjim od noći jer šta će meni ovaj život u kojem me samo pola ima sve drugo ostalo je u našim nedosanjanim noćima u jednim od noći crnjim očima.
Pismo...
Napisala je pismo. Ne bilo kakvo pismo i nikako čisto radi reda. Već pravo pismo! Baš ono koje se nadala da bi on savio i stavio u džep od košulje, tu pored srca. Kad je tužan, da može da ga izvadi, pročita, nasmeje se, udahne punim plućima tragove njenog mirisa, spusti ovlaš poljubac na njega i vrati ga na to toplo, sigurno mesto. A ona, ona bi imala osećaj da čuje otkucaje, njega kako diše, oseća njegov miris i blizinu koja je uvek opijala. Pažljivo, sa ljubavlju utkanom u svako slovo, nizali su se redovi lako. Medju njima čuo se njen glas, zvonki smeh i pročitani stihovi samo za njega. Medju rečima vladala je tišina, ona najlepša. Ona, što su oni nekad umeli da je stvore u trenucima kad ćute život, nevolje i probleme, prećute ljubav...
Spušta se tiho noćni sat uz nebeske stube mjesec korača korak mu tih, poput sna lak, na usnuli behar pao mu trak. Dok sanjive i snene trepere noći sjene udišem noći dah djetinje svjež i čist, tišinu zapara tek u krošnji pospan list.
Moje su svjetlo tvoje oči što sijaju u tamnoj noći u njima spava sunčeva zraka sto ne da mi da plašim se mraka Moja je sigurna luka tvoja topla i snažna ruka drži me čvrsto ti nikad me nemoj pustiti. Moja je pjesma glas tvoj topli što osmijeh u svakom danu rodi ljubavi moja dajem ti život kroz njeg ti me vodi.
Wayne W. Dyer: "Kreirate svoje misli, vaše misli stvaraju vaše namere, a vaše namere stvaraju vašu stvarnost." - Pitanje je kako se stvarju misli? Telo i čula su prijemnici spoljašnjih pojava i dešavanja. Zato najpre dodje do telesnih senzacija. Nekad smo mirni i staloženi, a ponekad uznemireni. Počnemo ubrzano disati, osetimo lupanje srca, gčenje mišića, pocrvenimo, prebledimo itd. Sve zavisi koje emocije i osećanja se aktiviraju. Telesne promene se manifestuju kao različiti impulsi, signali i hemijske reakcije što se preko nervnog sistema i krvi prenosi do mozga i uma. To je munjevit, skoro instantni proces, pa se ponekad ne vidi veza izmedju emocija, osećanja i mišljenja. Ne shvata se da jedno drugo stvara i da se ne mogu...
U oazi tvojih toplih riječi duša žedna žeđ gasi Magija riječi tvojih uzrok je sretnih osmijeha mojih I pomalo je čudno opet na licu osjetiti golicanje smiješka zanemarit oštro peckanje pustinjskog pijeska I pomalo je čudno što meridijani i paralele više nimalo nisu važni sve dok do mene dopire tvoj glas topli i snažni.
Eh kad bih mogla biti sunčev sjaj da obasjam ti svaki novi dan da bude ti lijep kao sladak san, Eh kad bih mogla biti kišna kap da ti nježno umijem lice i ljubim bore smijalice. Eh kad bih mogla biti morski val pa da ti uvijek plovim mislima da me sanjaš noćima. Eh kad bih mogla biti pjesma da sam ti uvijek na usnama da pričaš o nama svima. Eh kad bih mogla biti vjetar da šapućem ti riječi nježnosti da ljubav traje do vječnosti.
Balada o bureku
Jede mi se burek. Kad bolje razmislim burek jedna od malo konstanti u mom zivotu. Burek sa ocem,burek za dorucak,burek za ručak, burek za veceru,užina burek, burek protiv mamurluka,burek u društvu ili sam protiv bureka, hladan burek od juce,prazan burek,burek sa sirom,burek sa mesom, burek sa jabukama,burek na brzinu..... Godinama sam merio kvalitet gradova u kojima sam bio po kvalitetu bureka koji sam tamo jeo. Upoznao i jeo, gotovo sve škole i stilove, gotovljenja njegovog. Burek nije tek obična hrana, burek je...
Back