Blogovi

"Hoćemo li da popijemo po jednu?" "Naravno, ne ženim ja sina svaki dan, red je." "Šta ćemo?" "Ti biraš." "A tradicija? Znaš ono kad otac otvori rakiju, koju je zakopao onog dana kada mu se rodio prvenac? To ništa? Nisi imao vremena za mene, od kafane." "De, de, neće da je baš bilo tako a i da je bilo, bar si naučio da budeš samostalan. Nisi ni svestan koju uslugu sam ti učinio. Uostalom šta ti je nedostajalo, imao si sve." "Nisam imao roditelje." "Pa si se jadan iskompleksirao, ajd pusti to nego trkni do podruma. U onom loncu, u kom ti baba kuva sarmu, je bokal rakije. Nije baš da je tvoj vršnjak ali poslužiće." "Kakva si ti štekara matori." "Ne kukaj da se ne predomislim." "Živeli! " "Živeli!" "Voliš li je?" "Naravno da je volim...
Iz bedekera gospodina Konja
Grlio sam brezu kao tuđu ženu.. (Jesenjin) Prolazio sam tako doduše zastarelim ali najpouzdanijim modelom traktora IMT 533 tuđom njivom jer je tu bila jedna jako zgodna prečica do moje kuće.. kada sam je ugledao. Ih... leptirica moja jedra.. Osmehivala se i mahala mi. Na trenutak sam bio pogubio gps podatke iz konzole a shazam prestade da traži ime pesme.. i muzika stade...ali je od tog trenutka počela neka sasvim drugačija. - Čija ti ti lepotice? Nisam te viđao pre u selu? Jeste da je jako selo 300 kuća.. ali ja obično ne pratim dešavanja. - upitah.. - Ja sam mamina i tatina.. što pitaš? - odgovori leptirica.. pa me pogleda onako ispod obrva.. vragolasto i nepoverljivo. - Nikad pre nisam videla takog junaka na traktoru... jel imaš...
О Православним Словенима.
Изгледа да је судбина Словена, нарочито православних, да презиру, гаде се и ниподаштавају све што је оригинално њихово ( наше), а да без икакве резерве и потпуно некритички прихватају све што је страно. ( Срећом не сви). Чак и у оним случајевима кад је домаће, сјајно, и стотину пута боље, дубље, истинитије и лепше, увек се пати за страним, макар и површним и безначајним, само ако је упаковано у одговарајућу амбалажу. Од увек и скоро без разлике. Чак и кад са друге стране долази отворена мржња и омаловажавање. Баш онако како су на Руском Двору говорили међусобно на француском језику, у тренутку кад је Наполеонова војска, покупљена у 12 држава спаљивала руска села на свом пљачкашком походу на Русију. Или на пример, како је Бакуњин...
elegija koja to nije ili uputstvo kako zavoleti grocku
Pristan na obodu Panonskog mora. Tamo gde Dunav lenj promiče, ne znajući da se odluči za jednu od dve ljubavnice. Čas se mazi sa onom gročanskom bujnom - kao zemlja iz koje se rodila, a čas je sa onom banatskom - veselom i lepršavom. A Dunav ko Dunav -moćan i jak, plovi snovima lađara i putnika namernika, neosetljiv za ovozemaljske svakodnevice. U zaleđu - zemlja. Potomak one na kojoj je rasla jabuka Evinog greha. Putevima izbrazdana, istim onim kojim se, od početka vremena,krecu narodi i vojske. I pamti. Onima retkima ispriča priču kao zavet trajanja. Mračnu kao noć, crvenu kao krv ratnika, zlatnu kao zito banatsko kojem je čuvar; plavu kao nebo kojim se pokriva; i purpurnu kojom su blagosloveni ljudi koji ostaše na njoj. Ako...
Amanet
Zapamti, srcem žive samo oni hrabri. Oni što umeju, vetrom da se igraju. Oni što umeju, suncem da se smeju. Oni što umeju, vodu da ukrote. Oni što umeju, zemlju da oplode. Oni šetaju između svetova. Jer ne pripadaju nikome. Ako sretneš nekog takvog, a ti mu se pokloni. I ćuti, samo ćuti.
Sneg
Pokušavam da se setim kada sam prestao da se radujem snegu. Da li je to bilo one godine kada sam počeo da pušim i bio duboko uveren da me od oca ukradena cigara uvodi u svet odraslih? Ipak, priznaćete, odrasli se ne grudvaju. Da li je to bilo one zime koju sam proveo na relaciji Banovo brdo-Grocka, više hodajući, nego vozeći se? Mladost nije bila dovoljna da ubije vonj sirotinje u prepunim autobusima, koji je nagoveštavao današnje dane. Možda one zime u Sloveniji, pod šatorom na završnom terenu puka veze, ili one slavonske, koju sam proveo u besmislenom ratu bez pobednika? Tranzicione zime su sa sobom nosile odgovornost oca porodice da obezbedi hranu i ogrev za svoj porod, po svaku cenu. Onda...onda mi više nije bilo bitno. Deca su...
Pesma bez pesme
Mučim se danima da otkucam nešto ali ne ide. Probam prvo ono veselo, ali neće osmeh da poteče, mojim prstima. Ima toga puno, no mi se nekako neda. Sramno je smejati se danas i ovde zemlji Srbiji. Ni tužno neće iz mene, savilo se oko duše, steže i guši ali neće napolje. A nije ni pristojno, svojim ponorima gasiti radost onih koji žive danas i ovde, u zemlji Srbiji. Ni besan više nisam, ni čašu da razbijem, ne umem. Grku reč da ne rečem jer i previše grkih, danas i ovde u zemlji Srbiji. Istina i laž se ispreplele, da razlučim ne umem. A laž da pišem, neću jer laži je previše,danas i ovde u zemlji Srbiji. Tmuša neka popanula, tupost srca me boli. Ni smeha, ni tuge, ni besa ni istine nema više. Prazninom odzvanjaš, Srbijo.
Opet je jutro I opet mrak I sve je isto Samo malo starije I malo je kraći život ovaj Što topi se kao sneg Na januarskom lažljivom suncu Koje je prevarilo I visibabu i kukurek I zelenu travu I usnulu šljivu I maslačak žuti I kraj se bliži, a lepo je... Jovan Genevajn JovGen "JUTRO" 20.01.2023. God.
I tako....
Dosvanuti ispijen . Ustati izlomljen. Misliti izbezumljen. Hraniti se da bi disao. Disati da bi hodao. Hodati da bi stigao. Donoćiti dohodan. Zaspati iskasapljen. Pomalo umreti nedokrajčen. Dosvanuti polusastavljen. Sekunde. Minuti. Sati. Dani. Godine. Kraj. Z.D.
21 vek
U 21. veku je najgore što ljudi ne umeju drugačije sem da odu u krajnost. Tako je recimo... 👉 Moderno roditeljstvo imalo za cilj da slušaš potrebe deteta ali ne da stvoriš debila. 👉 Feminizam je imao za cilj da žene dobiju svoja prava ali ne da preziru brak. 👉Estetske korekcije su imale za cilj da se poprave nedostaci, ne da ljudi izgledaju kao da su pobegli iz Madam Tiso. 👉Motivatori su imali za cilj da ohrabre ljude da ništa nije nemoguće kad se trude, ne da leže i čekaju da im nepoznati stric ostavi milijarde. 👉Prihvatanje tudje seksualnosti je imalo za cilj da prihvatimo onog ko je drugačiji, ali ne da deca sama biraju kog su pola kad napune 18 godina. 👉Religija je imala za cilj da nas približi Bogu, ne da postom i odlaskom u...
"Čovjek svojim mislima koje pretoči u riječi može da izražava svjesnost o nečemu, ali ima situacija kad doživi direktno iskustvo za koje nemože da nađe prave riječi.Primjera radi: “Opiši mi miris ruže“.Znači prema mom shvatanju, čovjek ima i drugu vrstu „čula“ kojima može da percipira stvarnost." - Um, ego i misljenje se cesto isticu kao prepreke duhovnom razvoju. Smatram da takvo objasnjenje nije adekvatno i da proizilazi iz nerazumevanja njihove prave svrhe i funkcije. Ne samo sto su potrebni, vec su i vitalni elementi svesti koji omogucavaju duhovni razvoj u ovoj dimenziji. Misljenjem se razmatraju pojmovi i ideje koje nisu uvek u vezi s telom. Cula su prijemni organi za signale/informacije koje se salju do mozga i uma gde se...
Шарене Птице
Лијепа и шарена птица, прва слика која је најавила раскошан таленат. Кикице и штафелај, напољу ластиш и цика а на мансарди десетине кантица и безброј четкица и штапића. Наравно и замишљено лице. У првоме реду на школској фотографији и са насмијаним директором. Трачак туге и гомиле признања, дјечије емисије на тв а чежња за другарицама све већа. Док пролази испред хаустора називају јој добар дан и они који слику нијесу видјели у животу. Понос и осјећај посебности осваја и вуче. Оцјене из других предмета некако се саме појављују у дневницима. Рада је национални понос и престиж, са њоме се хвале и они који је никада нијесу видјели. Мјесеци и године, бијенала и фестивали долазе један за другим. Награде немају мјеста на комоди, гурају се, и...
Ok, vrlo je bitno shvatiti da se ljudi ne mijenjaju. Ne, ni zbog tebe ni zbog tvoje ljubavi, ni zbog toga što ćeš otići ako ne prestane s tim, neće, jer sebe voli više. Jednom je neko pametan rekao, sreće mi, sjećam se, kao da je juče bilo : ne znači da te voli ni kad te upozna s roditeljima, ni kad te oženi, ni kad ti djecu napravi, Nego --->kad se promijeni zbog tebe. Da ne bude da nam nije rekao, rekao nam je. - U životu samo treba težiti da ti bude lijepo SAD. Jer ko ti garantuje da ćeš biti sretna sutra jer si i sama kreten, ( a znaš da jesi) i tvoja očekivanja i želje će se mijenjati iz dana u dan? budi srećna sad i neka ti sad bude lijepo. - Treba nekad i uvesti koju vježbu uz dijetu, jer defo me ova dijeta bez...
Nemojte da pametujete starim ljudima, oni su proveli ceo život učeći tu veštinu
Starija žena je predala svoju bankovnu karticu blagajnici i rekla „Želela bih da podignem 10 dolara“. Blagajnica joj je rekla: „Za podizanje novca manje od 100 dolara, koristite bankomat.“ Stara gospođa je htela da zna zašto... Blagajnica joj je vratila bankovnu karticu i razdraženo joj rekla: „Ova su pravila, molim vas idite ako nema više pitanja. Iza vas je red mušterija.“ Starica je ćutala nekoliko sekundi i vratila svoju karticu blagajnici i rekla: „Molim vas, pomozite mi da podignem sav novac koji imam“. Blagajnica je bila zapanjena kada je proverila stanje na računu. Klimnula je glavom, nagnula se i sa poštovanjem joj rekla: „Imate 300.000 dolara na računu, ali banka trenutno nema toliko gotovine. Možete da zakažete termin i...
Zaboravićeš
Bio sam prazno platno Po kome da crtaš Da oslikaš pa razmažeš Igračka od papira? Napravljena tek onako Da se igraš senkama Po zidovima svoje dosade? Gomila slova? Što se pišu i brišu? Kako ti poželiš? Koja u suštini ne znače ti ništa? Igra reči iz dosade? Dal sam bio ja za tebe stvaran? Il si me izmislila? Dala si mi tuđe ime Oslikala tuđi lik po meni Kopala mi po ranama Izčačkala dušu Rojevima otrovnih leptira Vetrom njiihovih trulih krila Rasplamsala nešto Samo da ugasiš? I oteo sam se tvojoj kontroli pobunio Probudio iz bunila slatkih bobica punih atropina Teške glave Izgužvan i zgažen Teške,sažvakane duše Sažvakane pa pljunute srži S peplom u kosu Krvavih prstiju Raskopane kože S gorčnom na usnama Mamuran i zbunjen Šta je bilo...
Pravda za matorce
Ne želim da izgledam mlađe. Nemam nameru da falsifikujem krštenicu. O starcima, udarcima i botoksu neki drugi put. Obožavam svoju sedu kosu. Muka mi je od šezdesetogodišnjaka koji se očajnički trude da izgledaju kao svoji unuci. Celog svog života čekam da dođe ono doba mudrosti o kom sam čitao u knjigama. Ne interesuje me da ponavljam greške iz mladosti. Nešto mi nije nužno nanovo da sakupljam ta iskustva. Mnogo me koštalo a ja nemam više monete kojom bih platio svaku suzu prolivenu zbog hladnog ignorisanja, devojke koja mi se dopadala. Onaj razarajući bol kada shvatiš izdaju onih koje si voleo i indiferentnost vremena prema tome. Da se razumemo, volim ja svoje pogrešne izbore. Ne stidim se ni jednog jedinog blama a ima ih, verujte mi...
Helene Cixous: "Razmišljanje je pokušaj da se misli nezamislivo: razmišljanje o zamislivom nije vredno truda." – Izjava lako može navesti na zaključak da je razmišljanje uzaludno i beskorisno pošto zamislivo nije vredno truda, a nezamislivo se ne može misliti. Ako se uzme u obzir logika iskaza takav zaključak (mišljenje) pripada jednoj od tih kategorija, pa je bezvredan. Zamislivo je sve čega smo svesni. Čega nismo ostaje u sferi nesvesnog. Medjutim, pošto izmedju nesvesnog i svenog postoji stalna interakcija, nesvesno prelazi u svesno. Što je sada nezamislivo vremenom postaje zamislivo. Dokaz su mnogobrojna dostignuća koja su u prošlosti bila nezamisliva. U toj transformaciji značajnu ulogu ima razmena informacija. Svaki čovek zna...
George Gurdjieff: "Uzmi razumevanje Istoka i znanje Zapada - i onda traži." -Drugim rečima, sjedini intuitivno s racinalnim da bi misao bila celovita na putu ka istini. I nauka i duhovnost je podjednako značajna i korisna. I jedno i drugo je produkt ljudske svesti i razumevanja, pa ih nije mudro odvajati isto kao ni levu ni desnu polovinu mozga. Obe su potrebne da bi pravilno funkcionisao. ---------- Alexander Pushkin: "Lukavstvo nije dokaz pameti. Ima glupana, pa čak i ludaka, koji su izvanredno lukavi. -Da li će neko biti lukav ili mudar ne zavisi od pameti nego od karaktera. Nepošteni ljudi su podli i lukavi, dok su dobri istinoljubivi i mudri. -------- Confucious: "Ako mrziš nekog onda si poražen od njega." - Ne od njega...
"Put ka istini ne postoji. Postoji istina i postoji laž. Vi birate Šta želite da ali pre toga spoznajte sebe da bi jasno mogli da vidite koja sila upravlja vama dobra ili zla. Nema tu puta." - Ako se nešto shvata drugačije i nije jasno dobro je reći i tražiti objašnjenje. I to je jedan od puteva ka istini i adekvatnijem razumevanju. "Spoznaj sebe" je ključno. Ukazuje da je u nama svesni život kroz koji sve spoznajemo. Različite misli i osećanja (sile dobra i zla) svedoče da kroz svest deluju različiti nagoni. U zavisnosti koji nagon biramo zavisi i kakve misli formiramo, odnosno kako shvatamo sebe i svet u kojem živimo. Naša subjektivnost ili unutrašnji, psihički život se sastoji od ideja, nematerijnih pojmova, osećanja i impresija...
Aveti
"Zašto nam niko nije objasnio da naše greške i pogrešni izbori kad tad dođu na naplatu i to onda kada smo najmanje spremni da ih platimo.", pomisli Svetlana, pokušavajući da se seti gde je čula tu misao. Prethodni dani su bili nabijeni obavezama i neplanirana pauza, joj je dobrodošla da se pribere..U razmišljanju je prekinula sekretarica. "Gospođo direktorice, u prizemlju se nalazi ženska osoba koja zahteva da je primite na razgovor." "Neko od poslovnih partnera? " upita je Svetlana "Svakako da ne, znala bih da jeste" stiže odgovor. Svetlana se na trenutak zbunila, nije očekivala nikoga. "Hajde da vidimo ko je ta tajanstvena ličnost, koju ti ne poznaješ" reče Svetlana aludirajući na ljubopitljivost svoje sekretarice. Zaprepašćenje je...
Rekvijem
Rasute uspomene čekaju da im se posvetim. Odlažem neizbežno do u beskraj a one nagomilane zauzimaju prostor. Nije to podvlačenje crte već pospremanje koje se u boljim spomenarima radi redovno. Pisma koja sam dobijao,prepuna srca probodenih strelama. Razglednice vrele od sunca i slane od mora,ukradene čaše sa letnje terase hotela u Dubrovniku. Par karata sa nekih koncerata kada sam mislio da sam najvažniji na svetu. Jedan ranac koji je krio sve moje tajne. Gomila fotografija sa ljudima čijih osmeha samo mogu da se setim...imena su se zaturila negde u hodnicima vemena. Kutija sa velikim očekivanjima i nadama u život koji me zove . Paklica Hercegovine bez filtera ukradena od mog oca i stalni strah da ne sazna za to. Index i vojna knjižica...
Nećemo znati
Na crvenom baršunu susreta – rastanak. Legao je kao sneg - lagan i tužan. Povlačeći se iza straha, Nećemo znati koliko je ljubav hrabra, Nećemo znati koliko je ljubav opasna. Nećemo znati koliko je ljubav lepa, Da je svaki trenutak kao umiranje, Zaobilazeći grebene ljubomore i ljutnje, Preživljava oluje besa, Nećemo znati koliko je ljubav nežna. I u tišini zvonke zore, Na granici između sna i jave, Igra se sa sudbinama i stvara večnost, Ali mi ne čujemo orkestar zvezde Na nebu, u sjaju tišine, Povlačeći se iza straha, Nećemo znati koliko je ljubav laka. Sve nestaje a da nije ni nastalo.
Idiokratija
Nisam mogla ovaj film da odgledam do kraja. Nešto me je nerviralo ali nisam uspela da shvatim šta. Posle nekog vremena, vidim da su potpuno omašili poentu. Mi ne idemo ka tome da znanja ima sve manje, već da smo potpuno potopljeni viškom beskorisnih informacija. Nikad više pismenih ljudi, obrazovanih, načitanih, a društvo sve luđe. Tako sa glavama u oblacima tumaraju svetom, ponosni na intelekt svoj. Mogu da recituju misli poznatih mislilaca, da filozofiraju satima, da rešavaju komplikovane matematičke probleme, ali osnovna znanja o sebi i svetu oko sebe nemaju. Ona suštinski i životno važna znanja presušuju.
Lu Andreas-Salome
Draga moja Lu Andreas-Salome.. Zaboravi sve palamude, prevarante, loše glumce... sve one koji su pokušali da ti ukradu pažnju.. Zaboravi pisma Ničea.. koja su samo tu da ti ukažu kolika si neznalica.. i da te ulove u klopku dokazivanja.. u suprotno.. Niče prosto drami kao malo dete.. Zaboravi pesme unutar pisama Rilkea.. On je samo jedna matora budala. A šta su drugo pesnici do budale? Oni suštinski ne razumeju pravu prirodu žene.. i pišu o njoj sa nekakvim ushićenjem... Zaboravi i onu sterilnu čičeganju Frojda.. taj nije imao ni poštenog dostojanstva da prizna sebi da bulazni imeđu tih njegovih redova psihoanalize i religije, dok piše sa uglađenošću on zapravo vređa.. Posveti se Konju na belom princu.. on će te odvesti u staru...
Soren Kierkegaard: "Rizikuj i možeš izgubiti. Ne rizikuj i već si izgubio." Tricky izjava koja se pripisuje Kjerkegoru. Dok je u prvom slučaju uključen gubitak kao mogućnost, u drugom se ističe kao neminovnost ukoliko se ne rizikuje. Isticanjem dobitka, a zanemarivanjem gubitka se sugeriše prednost rizika. Ali nije uvek tako. Realnije je reći: "Ne rizikuj i nećeš dobiti, ali ni izgubiti." Rizikom se može dobiti što nemamo, ali i izgubiti nešto što imamo. Kada nije tako, ili ako postoji samo dobitak, onda to nije rizik nego sigurna šansa. Svaki rizik je drugačiji. Zavisi od situacije kao i toga šta se rizikuje. Neke stvari su suviše vredne da se rizikuju, kao npr. zdravlje, porodica, bliski odnosi, poverenje, sloboda itd. Zato se pre...
Svinjac
U toru punom lažljivih , smrdljivih obećanja , Zbijeni i zgureni preživamo još jedan dan. Popili smo ustajalu vodu ,pojeli crvljive pomije. Sada ležimo i podrigujemo podnevni san. Jutrima zajedno izvetrelu kafu srčemo, Dok se medjusobno vredjamo i psujemo. Lepe li umetnosti zajedničkog srkanja ! Cvetna rodovska zajednica tako upotpunjuje! U toru punom gadnih , namernih provokacija Vrata nam se često i oštro u rebra zabijaju. To prijatelji su zajednički , mirisni prijatelji Što dolaze kafu sa nama da posrču. Kako je lepo podeliti sebe na mnoštvo delova : Svakom po sočan deo pripada. Kako je lepo postojati da bi te drugi gazili. I dok povraćaš istinu , Ti , dakle, postojiš..... U toru punom nepotrebnih , gnusnih zabadanja, Zbijeni i...
Više ne dam
Na zgarištu srušenih mostova Spaljenih snova Oduzetih nada Izdan Proglašen za zlo Stojim gordo Uzdignute glave Onako Čisto iz inata Bolje bes da te odnese Nego da se vratiš Kada te razočarenja u očaj bace Da u mome krilu tražiš To sigurno mesto Ja ti više nedam Uzmi nazad svoj prljavi saten S flekama od laži Izdajom pogužvan Pocepan i truo I mrzi me I krivi me Ja želim od tebe To osiguranje Da se više nećeš vraćati Da me više nećeš u zamke hvatati Ja iz tvojih zamki Ne znam da se izkobeljam Znaš to jako dobro Da potpuno svestan upadam u njih Snovima zaslepljen Da verujem opet spreman Iz navike Iz ludosti Nemoćan da ti se oduprem Ne! Više ti to ne dam Odanosti moje Izdajama da mi vraćaš Više ne dopuštam Bolje budi besna Za zlo me...
Prolaznost svega oko nas - Detroit
Detroit, najveći grad američke države Mičigen i najveći grad na američko-kanadskoj granici, sagrađen je za 1,8 miliona stanovnika, a danas ima manje od 630.000... Decenijama je bio sinonim automobilske industrije, obilovao je dobro plaćenim poslovima u pogonima fabrike automobila, sve dok fabrike nisu premeštene u neke druge zemlje gde su i zemljište i radna snaga neuporedivo jeftinije. Danas je Detroit samo bleda senka prošlosti, grad iz koga su otišli svi koji su mogli... "Uzroke možete tražiti u svemu. U smrtonosnim neredima, u naftnom embargu, rasizmu, naglom širenju predgrađa... Razloga ima previše" - kažu oni koji su ostali. "Uništenje grada je poput kancera. Ako se ne odstrani i ne uništi u korenu, proširiće se i sve će ubiti..."...
Back