Blogovi

Moji su stihovi oduvijek bili pretijesni za ozbiljne šeme, možda bi drugačije bilo da ozbiljno shvatala sam probleme, tad bih vjerovatno pisala problematične poeme. Moji su stihovi oduvijek od laganih tkanina krojeni bili jednokratna upotreba dan - komad dan - stih. Bez suvišnog zamaranja moji su stihovi oduvijek bili časi slatkog odmaranja, klimali glavom i govorili: " O, da! "
Ovo ne može da se prežali, ne sme da se zaboravi i ne može da se oprosti
OVO NE MOŽE DA SE PREŽALI, NE SME DA SE ZABORAVI, NE MOŽE DA SE OPROSTI I NACI-ZLOČINCI, KAO I NJIHOVI MENTORI, ZA OVE ZLOČINE SE MORAJU KAZNITI! ----------------------------------------------- Stidim te se, licemerni i od nacista izmanipulisani svete, zato što za tebe nije isto svako dete! Čovek se ne poživotinji kada prestane da se boji, već onda kada prestane da se stidi ... Da li smo se svi poživotinjili? Ne baš svi, ali jesu oni koji sada ridaju za nacističkom Ukrajinom, a za ovim anđelima nisu pustili ni jednu, jedinu, suzu ... Zar stvarno misliš, licemerni i od nacista sluđeni svete, da zlo može da postane dobro? Da li mučenički nastradala deca Srba i Rusa, samo zato što su Srbi i Rusi, zaslužuju jednu ljudsku suzu? Zar i ta...
Sudija i Turčin
Nemačka sudija dala je crveni karton turskom igraču Karimu Demirbaju. Odlazećiu ju je pogledao i rekao "treba da se držiš kuhinje". Sudija je to napisala to u svom izveštaju i FIFA je donela odluku da će on biti suspendovan na 5 utakmica i da će kao deo suspenzije suditi jednu fudbalsku utakmicu za žene. Dok je sudio meč, izdao je 8 crvenih kartona za 8 različitih igračica. Na pitanje zašto je to uradio, odgovorio je: "žene treba da se drže kuhinje!"
Kronos ili Hronos (grč. Χρόνος [Khrónos], lat. Chronus) je u grčkoj mitologiji bio bog i personifikacija vremena. Nauka koja razvrstava dogadjaje po vremenu je zato i dobila ime hronologija. Pored hronosa stari Grci su koristili i drevnu reč kairos koja je imala značenje pravog trenutka ili kritičnog, odlučujućeg, sudbonosnog momenta. Kairos se povezuje bogom sreće i prilike Caerusom. Caerus je imao krila na nogama i kretao se veoma brzo. Kada prodje ne vraća se. Hronos je kvantitet vremena u kojem postoji prošlo, sadašnje i buduće. Kairos je kvalitet iznad toga kvantiteta. Ne može se dosegnuti samo kroz prošlo, sadašnje ili buduće, već njihovo jedinstvo. Um mora postići takvu sabranost i oštrinu da uspe objediniti prošla...
Рођен спреман
Памтим речи оца свог буди човек, сине не суди људима, ниси Бог не гледај никог са висине Ако можеш, помози ако умеш, уради а кад волиш, воли срцем То што имаш, чувај не лажи, не кради и тражи место под сунцем Нисам бирао датум ни место рођења порекло, ни гене ал' сам знао шта хоћу и знао да ти си права за мене Овај живот ме учи и данас да имам а сутра да немам за своју судбину ја рођен сам спреман рођен сам спреман Спреман на све осим да останем без тебе Извођач: Недељко Бајић Баја
"Pre mnogo godina, kad je još moja mudra baka bila među nama, jednom je meni i mami rekla veliku stvar. Nas dve smo pred Uskrs kačile nove zavese, koje su u to vreme bile vrlo moderne: sa asimetričnim naborima, kićankama i drugim adiđarima… Nikako nismo uspevale da ih okačimo i one su nam stalno padale na glavu. A mi smo se nervirale, svađale, smejale i ponovo bacale na posao. -Do skora bih skakala od sreće da sam dobila takve zavese, – rekla je baka – a sad više ni trunke želje… Napuštaju me želje, devojke moje… Sve. I prema stvarima i prema ljudima… Radite sve što možete, dok za tim imate želju. Trošite novac i na gluposti – ne štedite! Jer gluposti donose radost, za razliku od štednje. Za šta da štedite? Za sahranu? Još nikog nisu...
Тетак
Тетак Драго, један је од ликова без којега моје одрастање не би могло бити комплетно и несвакидашње, па бих самим тиме и ја био у неколико запостављен. Наиме тетку сам неђе и и некад споменуо онако спорадично, ријетко, можда и непримјерено, а сада сам дужан да се некако искупим. Наиме, та моја тетка како смо је звали а била нам је поприлично далеко, почела је да дочекује снахе и њихове хирове још као дјевојка, и док су јој родитељи били у снази, па је касније преузела ту родитељску улогу у бројној породици. Вјероватно да нико осим ње није видио потребу да и послије родитеља наслиједи, улогу тутора и комаданта, нарочито не снаје, којих је из годину у годину било све више, а бога ми ни браћа жељна самосталнога живота и одлучивања. Видећи...
Жута
Сат сам заједно са календаром и мобилним телефоном, већ првих дана завукао у фиоку стола. Несесер са пјеном за бријање, четкицом и пастом такође. Једино сам гепек пун тоалет папира оставио на поду на сред колибе и неколико боца осредње домаће лозове ракије. Могла је помоћи код несанице и зубобоље, а и кафа се могла брзо скувати на плавичастоме пламену. Ауто сам покрио гранама и картонима иза куће, а дрва за огрев замијенио додатним облачењем и вјежбама.Таблете намијењене мјесечној терапији ево пет шест мјесеци су у кеси у столу. Скоро је новембар и уживам у шаренилу боја и киселкастом мирису зрелог воћа и труљења. Учим се стрпљењу и сатима гледам у једну тачку. Рекох да не очекујем да ћу срести икога, таква помисао даје ми слободу да...
Danas mi srce od radosti poskakuje i oko njega sve je toplije i topljie Danas Bajramom mirisu nase avlije sto okicen beharom došao je. Danas i sunce jače sije dok se bajramska kafa sa komšijom pije i radost na dječijem obrazu se krije kad Bajram banku dobije. O Bajramu, ti prazniče dragi nek nam tvoji dani budu sretni i blagi.
Sedim na terasi i razmišljam... U ovom mesecu sam inkasirao približno 4500e,što nisam nikada do sada uspeo na mesečnom nivou,ali bogami sam se i naradio i prolio tonu živaca. Setim se moje ratne vojničke plate 90 tih, u iznosu od 30 novih Avramovićevih dinara... I to sam bio glavni baja sa tolikom platom tamo tada. Setim se koliko je vremena i truda bilo potrebno da imaš sex sa devojkom, obavezno prvo veza, izlasci, pa tek onda... Sada, kad god poželim i bez ikakvog muvanja, laganja, dovoljno je samo reći želim te i dođi., i to imaš izbor više dostupnih dama. Setim se da sam imao poni bicikli i bio baja kada sa njim predjem 20 km i bio srećan, sada cesto za jedan dan predjem 700, 800km i budem samo umoran.Sve bude i sve prođe. Setim se...
Nomen est omen - u imenu je znak
NOMEN EST OMEN ! (U imenu je znak) ------------------------- Nomina consequentia rerum (Imena su posledica stvari – Da li, čoveče, mali ?) -------------------------------- ČEMERNICO, ČEMERA TI TVOGA, ŠTA UČINI OD ŽIVOTA MOGA !? ------------------------------------------ Koga jednom Čemernica čemerom zadoji - taj se nikog sem Boga ne boji ... Tako ti je, prijatelji moji, uvek bilo - uvek će postoji ... Ko se jednom napije Sa Vrbasa `ladne vode Nepravda će da ga bije I umreće gladan i jadan Ako iz Bočca što dalje ne ode.. Takva ti je crna sudbina, Moj čestiti srpski rode ... ---------------------------------------- Sa nekakvom čudnovatom, tugujućom, bolećom, ali i ponesećom, a još više, onako naški srpski, prkosećom, gorčinom u...
Vreme je niz promena neophodnih za razvoj svesti/smisla/života. Promene se manifestuju kao sadašnje, prošlo i buduće. Medjutim, sadašnjost se veštim izlaganjem mistifikovala i izdvojila iz vremena i fizičkih zakonitosti iako je normala fizička pojava. Ranije sam to objasnila primerom putovanja od tačke A (rodjenje) do tačke B (smrt). Kada se putuje od tačke A do tačke B uvek postoji aktivni moment putovanja (sadašnost) kao i predjeni put (prošlost) i put koji se treba preći (budućnost) dok se ne stigne do tačke B. Sva ta dešavanja su vremenske promene koje čine proces kretanja ili putovanje. Današnji tempo života je preterano brz. Nagli razvoj tehnologije je udaljio ljude od prirode. Zbog toga je povremena meditacija izuzetno...
Pomamno proljeće plesač poletni paperjem posulo proplanke pčelice,podstanari propupalih pupoljaka piju prvo proljetno piće prvo proljetno pijanstvo Priroda pleše Pauci pletu prostirače povjetarcim protkan plesni podij proljeću Pjevice ptice poje proljetna pjesma poskakuje Priroda pršti Pomamno proljeće pleše prvi proljetni ples
Ne lomite granu jorgovana nek miriše na ljubav me sjeća pod njom jednom mi smo bili sretni ostadoše samo dani sjetni. Nekom drugom u proljeća rana sad miriše grana jorgovana razišli se davno naši puti uspomena na njih sad blijedi i žuti. Eh ,mladosti naša luda što razdvoji naše pute osta samo grana jorgovana da nas sjeća naših lijepih dana. Ne lomite granu jorgovana nek me sjeća na te divne dane kad smo ljubav jedno drugom dali al je nismo sačuvati znali.
Nebojša(Rade Marković) je stasao i vidimo ga kako ašikuje sa devojkom Vidom. Ponovni susret sa Animom. U njenoj kući zakon da se uda za onoga ko ujutro pokuca na 18ti rođendan. Razgovor sluša mladić Gricko(Bata Paskaljević), Nebojšina tamna strana(arhetip senke). Nebojša i Gricko se pojavljuju ujutro na 18ti rođendan. Nebojša nosi živu jabuku, Gricko Zlatnu. Vida odabira živu jabuku i time imamo pozitivnu animu koja podupire żivot. Da je kojim slučajem preovladala zlatna jabuka, sve dalje bilo samo maštarija. Scena venčanja Nebojše i Vide, svi su tu osim Gricka koji se osamio u šumi i tamo sreće BašČelika sa družinom. Ovo je logičan razvoj događaja arhetip senke se nalazi u ličnom nesvesnom i prvi uspostavlja kontakt sa egom(ili ego s...
Priča počinje obredom inicijacije dečaka Nebojše. U lovu je sa svojim dedom.Deda odapinje strelu na košutu ali je promaši no to ne priznaje nego šalje Nebojšu da donese lovinu. Deda neće da uskrati inicijaciju unuku nego ga šalje na put heroja.Nebojša juri košutu(animu) ali mu izmiče. Nebojša se izgubijo. Na praznoj poljani pokrivenoj snegom čuje glas. To je prvo javljanje simbola sopstva(selfa). Nebojša misli da ga doziva deda i kreće u potragu, nabasa na napušten zamak i u zamku nađe da glas dolazi iz bureta. Glas mu kaže da sipa vode u bure, jer je žedan. Kako Nebojša uspe koju čašu vode tako puca po jedan obruč na buretu.BašČelik je oslobođen. Nebojša je oslobodio svoj ego. Nebojša ovaj susret čuva kao tajnu.
Ti znaš
Volela sam, I voleli su me, voleli kao nikad... Ali ti... Ti žnaš sve moje ožiljke na koži, i unutar, Znaš... sve moje poraze, dodirnuo si me i nasmejao, znaš moje bolove, dozvolila sam da dodirneš moje ožiljke... i nijedan ožiljak se ne zove kao ti...
Želim da pričam, da misli ne čujem, Da ne mislim reči, setu i nedostajanje, Bukom bez smisla da dalje putujem, Da zaboravim dosadašnje putovanje. Hoću da se budim, a da ostanem u snu, Da brata vratim, ali drugi da bude tu, Zagrljajem da stvorim blizinu časnu, A ne da se krijem u prevelikom kaputu... Ali neću, neću i neću, Ne želim, nemam, ne mogu I neću, neću, neću...
René Descartes: "Pretpostavimo da neko ima punu korpu jabuka i brine ga što su neke jabuke trule, pa želi izvaditi trule kako bi sprečio širenje truleži. Kako bi postupio? Zar ne bi počeo tako što će sve izbaciti iz korpe? I zar sledeći korak ne bi bio da pregleda svaku jabuku redom i da pokupi i vrati u korpu samo one za koje se uverio da su zdrave, ostavljajući ostale? Na isti način, oni koji nikada nisu pravilno filozofirali imaju u svojim glavama različita verovanja koja su počeli akumulirati od detinjstva tako da se s razlogom može smatrati, da u nekim slučajevima ima i netačnih. Zato će ih pokušati odvojiti kako bi sprečili da zagade ostatak i ne učine čitav niz neispravnim. Najbolji način, na koji to mogu postići, je da...
Ne ostavljaj me noćas samu mogle bi mi se neke obične oči u ovoj mirisnoj proljetnoj noći učiniti tople i drage. Ne ostavljaj me noćas samu jer noć je puna mjesečine i u daljini muzika svira a srce je puno nemira. Ne ostavljaj me noćas samu ostani uz mene toplim riječima me umiri kako znas samo ti.
Baruch Spinoza: "U praktičnom životu prisiljeni smo slijediti ono što je najvjerovatnije; dok u spekulativnoj misli prisiljeni smo slijediti isključivo istinu. Čovjek bi umro od gladi i žeđi ukoliko bi odbijao jesti i piti sve dok ne dobije nepobitan dokaz da su hrana i piće dobri za njega. Ali u filozofskom razmišljanju to nije tako. Naprotiv - moramo paziti da ništa što se temelji na vjerovatnoći ne priznajemo kao istinito, jer kada se jedna laž pusti unutra - slijedi i beskonačan broj drugih." - Ne znam da li je izjava autentična, ali je dobar primer kako se ne treba povoditi imenom autora, već treba razmisliti o onome što je rečeno. Pre će čovek koji traži dokaz samo u umnom, a ne i u praktičnom umreti od gladi. Dalje, sam...
- Napredak se ne može postići umrtvljivanjem uma, već njegovom pravilnom upotrebom. Ima dosta korisnih tehnika i metoda za prepoznavanje i eliminisanje disfunkcionalnog i podsticanje funkcionalnog mišljenja. Što je veća sposobnost da se jasno i razborito misli "svojom glavom" biće manja podložnost nekritičkom prihvatanju ideja koje se nastoje predstaviti kao mudrost mada za cilj imaju kontrolu i vešto prikrivenu manipulaciju. Hitlerov režim je nabolji dokaz kako propaganda i nepromišljeno prihvatanja takvih ideja može imati katastrofalne posledice. Nije naodmet razmotriti gledišta na tu temu. Noam Chomsky: "Niko ti neće uliti istinu u mozak. Moraš je sam pronaći." Noam Chomsky: "Godišnje se troši stotine biliona dalara da se...
Прича
...Велика су дјеца. Напатило се више кроз живот и не памти колико. Жалосна му мајка, живот прође кроз прсте као пијесак. Да бар види Алексу, лоше су се растали. Јесу били у контакту писмима, друго је то а фали му. Навикао на њега скоро као на друга а не сина. И њега нека судбина милује, ђаво је такву понио. Перуника о' Перуника, зна да га чује а прави се глува. Доста је и њој свега. Шта је, шта вичеш ђе гори? Ма не гори, него на врх језика ми, а не могу се сјетити. На Бјеласици, не овој нашој Колашинској, него некој тамо. И још једна има ђе су наши пострадали од Бугара прошли пут. Кајма... не могу ја то ни изговорити. Опет ти о Алекси, дослутићеш му нешто. Иди и доћерај те десетак оваца да помузем, лаје пас као махнит, можда је вук...
Папирић
...други су кидисали на њих двојицу, схватили су да им је једина шанса да преживе бар неко вријеме, ако се боре заједно. Милионити дио секунде је трајао разговор очима као бљесак и тандем је направио брисани простор око себе. Група стријелаца је већ одапињала стријеле а тијела се у грчу припремала да приме уједе стотина стријела а нека чудна сила их је вратила у њихове собе. Следеће слике које су их прогањале и нова сјећања су подједнако дјеловала на њих двојицу. Вјекови су изгледа прошли од првобитних догађаја, сада су знали како изгледа ватрено оружје и да противник може бити убијен а да га честито и не виде. Суровост и погибија голобрадих младића и нејачи и даље је ту, крв јауци и гађење на такве сцене није се ваљда изгубило у томе...
Da mi je da sam vjetar pa da ti milujem čelo da razvedri se ono cijelo pa da se u krošnje vinem behar da im ukradem pa da te kitim njime dok njezno ti sapucem ime. Da mi je da sam vjetar pa da se skrijem pod strehe stare gdje laste cuvaju svoje spomenare i zaljubljene da ti pjevam pjesme što iz duše mi teku kao sa česme. Da mi je da sam vjetar u djul bastu da se skrijem kad ruzu za mene budes brao ljubavlju svojom da te opijem.
Sanjam tvoje tople ruke u zagrljaj da me skriju od radoznalih ljudi i njihovih očiju što pitaju. kome ja to pišem pjesme a ne znaju da ja te ljubim samo u snovima da ti si od mene stvorio pjesnika što na dlanovima nosi srce i mojih dana da si sunce. I ne znaju da vidim te gdje god da pogledam na svim stranama svijeta u zlatnom polju suncokreta u modroj rijeci što poljem hita u vjetru što medj krošnjama skita. Vidim te i u ovim stihovima ako neko pita.
Satirična priča (Konkurs)
Satira je žanr koji najlakše može da se objasni ovako. Mi mravi se satiremo od posla. Radimo ko mravi. Znam to jer sam u prošlom životu bio mrav. Doduše ne običan mrav. Mrav aristokrata. Mravi aristokrate obično ne rade ali svi ostali rade za njih. Bio sam jako cenjen zbog mog poznavanja nauke, umetnosti i filozofije tako da nisam morao da radim ništa. Sve je počelo iznenadnim biblijskim potopom. Deo po deo mravinjaka je bio potopljen i hiljade mrava se davilo a građevine rušile tako da od njih nije ostajalo ništa. Panika je usledila u carstvu. Niko nije znao uzrok potopa. Bio sam pozvan na skup u kojem su sudelovali svi značajniji umovi povodom ove teme. - Veliki potop je kosmički fenomen koji se dešava svakih 150 godina na ovom...
Kad se ti smiješ zažubore potoci za brijeg se otkotrljaju oblaci a obraze mi zarumene sunčevi zraci. Kad se ti smiješ kao polen lak po duši se prospe glas ti zvonak pa iz njeg nikne crven cvijet kad se ti smiješ divan je svijet. Kad se ti smiješ milujem ti bore smijalice i ljubim ti čelo bijelo dok mi srce od radosti poskakuje cijelo.
Ko bršljan zeleni ljubav tkam da te viticama mladim zagrlim ko potak ustreptali tečem tvojim damarima hitajuć ti usnama da ih poljubim. U slavuja poj uplićem ljubavni stih mošusom ga mirišem u krošnju vrbe skrivam dah da čežnjom mojom diše. I slušam kako vjetar mlad zaljubljeno šapuće proljeću dok ja se mislim najljepšu ljubavnu pjesmu da ti napišem kako ću.
Back