Blogovi

Obećana zemlja
Vidan je bio starac sa pogledom punim umora i melanholije. Neki su govorili da je lutalica, dok su ga drugi smatrali sanjarom. Ceo svoj život posvetio je potrazi za Obećanom zemljom - mestom gde, verovao je, postoji savršen sklad, večna sreća i mir bez kraja. Godine su prolazile, a Vidan je prokrstario guste šume, prešao beskrajne pustinje i penjao se na planinske vrhove verujući da je Obećana zemlja iza sledećeg horizonta. Ponekad bi čuo priče o drugim ljudima koji su je navodno pronašli i to bi mu davalo novu snagu. Godine su prolazile, Vidanova kosa je osedela, lice mu se izboralo, a koraci postali sve teži. Ipak, srce mu je i dalje kucalo za taj san, ali gde god da bi stigao, nije pronalazio Obećanu zemlju. Umor ga je obuzeo, a...
Nema leka za ludilo
Bila jednom mala varoš zatrpana snovima i tišinom. Stanovnici su živeli mirnim, predvidivim životima, sve dok se jednog dana u grad nije doselio neobičan čovek - Pavle. Pavle nije bio kao ostali. Njegove oči bile su pune zvezda, a reči koje je govorio bile su poput zagonetki. Ljudi su ga brzo proglasili ludim, jer nije razumeo pravila po kojima su oni živeli. Pavle je često stajao na trgu i govorio o stvarima koje su stanovnicima bile nepojmljive: o šumama koje pevaju, o vetru koji nosi tajne, o vremenu koje nije linija već krug. Deca su ga volela, jer im je pričao bajke kakve nikada nisu čuli, dok su ga odrasli izbegavali, plašeći se njegove „zarazne ludosti“. Jednoga dana, gradski lekar, čuveni i uvažen doktor Marković...
Moja komšinica B.
Moja komšinica B. se nije mnogo "školala", ali mi je jučer na terasi rekla da je život zagonetka. Sigurna sam da to nije nigdje pročitala, nego je to osjetila, onako duboko, iz svojih nedaća i radosti. Nije joj trebalo školovanje da shvati ono što mnogi s diplomama još uvijek traže – da život ne dolazi s uputstvom, da svaki dan ima svoj ključ koji ne otvara ista vrata. Moja komšinica B. se nije mnogo "školala", ali vrlo dobro govori njemački. I nije to učila u učionici, nego u danima izbjeglištva u Njemačkoj dok je čistila tuđe sudbine, dok je s kuhinjskih pločica brisala tuđe navike, dok je po ormarima presavijala tuđe snove. Čak mi je i demonstrirala svoj njemački. Jednom kad je letjela za Bosnu, na carinskom pregledu joj je slučajno...
Povratak sebi
Možda je najveća iluzija današnjice u vezi sa stilom našeg življenja da živimo u vremenu "novih ideja". Da smo prvi kojima je postalo tijesno u betonskim gradovima, prvi koji tragaju za zdravijim životom, "biljnijom" ishranom, mirnijim umom. Da smo izmislili muslije, fitnes instruktore i sve te zelene sokove što liče na razvodnjenu travu. A zapravo, istina je da je sve to već viđeno i to prije čitavog vijeka. Na nedavnoj izložbi održanoj u Bonu, na temu - Reforma života s početka 20. stoljeća, poznatoj i kao pokret Lebensreform, u centru pažnje bio je način života u kojem su mladi bježali iz gradova, tražeći slobodu u prirodi, u zajednicama u kojima su živjeli u skladu s prirodom, praktikujući vegetarijanstvo i vjerujući da tijelo nije...
Mi smo poslednja generacija
Mi smo poslednja generacija koja će se sećati kako je prirodna, zdrava, organska hrana mirisala i kakav je ukus imala... sećaćemo se mirisa i ukusa prave šargarepe, ili slatke jagode... svega dok nije došlo ovo korporativno zapadno GMO đubre Mi smo poslednja generacija koja će se sećati sveta pre dolaska socijalnih mreža... Znamo kako je bilo živeti, družiti se, komunicirati pre dolaska interneta, mejlova, fejsbuka, instagrama, tik toka, ju tjuba, vibera, votsapa, telegrama, vimea... Mi smo poslednja generacija koja je živela tokom tri revolucije: 2. industrijske revolucije, 3. tehnološke revolucije i 4. informatičke revolucije... Mi smo poslednja generacija koja je nekada pisala pisma i slala ih sa puta svojim najdražim...
Svi poniženi i niko zadovoljan
U malom selu, gde su svi znali sve o svima, održan je godišnji sastanak zajednice. Tema je bila izbor novog vođe sela. Svako je imao svog favorita, a glasovi su se delili po starim rivalstvima i ličnim interesima. Kada je došao trenutak glasanja, ispostavilo se da su svi kandidati dobili jednak broj glasova. Niko nije bio spreman da popusti, a svaka strana je tvrdila da je njihov kandidat najbolji. U pokušaju da reše situaciju, odlučili su da svi kandidati održe govor kako bi dokazali svoju vrednost. Ali, umesto da se fokusiraju na svoje kvalitete, svaki kandidat je iskoristio priliku da ponizi ostale. Govori su postajali sve otrovniji, a seljani sve nezadovoljniji. Na kraju, niko nije želeo da podrži nijednog kandidata, jer su...
Marcus Aurelius: "Imaš moć nad svojim umom, ne spoljašnjim dešavanjima. Shvati to i naći ćeš mir." - Tačno što se tiče uma, ali ne i svih spoljašnjih dešavanja. Nisu sva izvan naše moći i uticaja ili mogućnosti da ih promenimo. Naprotiv, nekada se jave u vidu dužnosti i odgovornosti da učinimo nešto u vezi njih. I mi, kao i sve oko nas se neprestano menja i razvija stvarajući unikatni, novi moment i situaciju. To zahteva drugačiji pristup i stav da bi postigli razumevanje kojim doprinosimo unutrašnjem i spoljašnjem skladu, miru i smislu. Kada su dešavanja povoljna i prijatna u njima se lako opušta i pronalazi zadovoljstvo. Slično je i sa dogadjajima u kojima postižemo uspeh, ispunjenje želja i nada. Njih celim bićem osećamo kao...
...

...

Kako da te objasnim sebi, milo maleno moje. Sanjao sam te onima u noćima samotnim. Sretao nenadano po gradovima koje sam voleo. Recitovao život koji sam trebao da živim sa tobom. Kako da te objasnim sebi, milo tršavo moje. Mislio sam da si fatamorgana umornog srca, onda kada te sretoh. Teško je naći reči da naslikam tebe, a znao sam kako izgledaš. I kako si se u crvenom kaputiću penjala na orah u dvorištu roditeljske kuće. I kako si bila obučena ono veče kada si se prvi put poljubila. I kako ćeš plesati pod tablom limenom u ulici gde su nestajala vrata i prozori. Sreli smo se prerano za život, prekasno da odustanemo. U pravo vreme da se zavolimo. Tako ću sebe objasniti svetu, za tebe ne treba da znaju. Dovoljno je što sam shvatio ja.
Zivot je enigma u beskonacnoj promeni. Da bi bili u stanju da je otkrivamo moramo se i sami menjati otvaranjem uma jer se u njemu formira svako razumevanje. Znacaj uma ne treba podceniti i obezvrediti. S obzirom da je za promenu neophodna interakcija razlika svest ljudi, pored uma, ima i nadsvesni, duhovni potencijal. Dok ego ne uspostavi kontakt s nadsvesnim ne moze biti u potpunosti sabran/prisutan i koristiti puni svesni kapacitet. Misli se ne mogu nadahnuti novim, konstruktivnim uvidima, odnosno ne moze se postici osvescivanje, resiti problem, pronaci uteha i izlazak iz krize. Milsli su privilegija koja nam omogucava kompleksnije razumevanje. Ali, s privilegijom ide odgovornost i duznost. Od nas se zahteva da shvatimo...

...

NIJE SVAKI MUŠKARAC SA VELIKIM NOSOM, SIRANO DE BERŽERAK Večeras,još samo večeras. Dopusti da snovi galopiraju slobodni. Večeras,još samo večeras. Nacrtaj osmeh na moje umorno srce. Večeras,još samo večeras. Veruj da sve bajke imaju srećan kraj. Večeras,još samo večeras Naruči od uličnog svirača onu našu. Večeras,još samo večeras. Ljubi me kao da sutra ne postoji. Sutra će biti već kasno. Sutra je novi dan. Sutra ću voleti neku drugu. Sutra ćeš voleti nekog drugog. Sutra će ova noć postati samo sećanje, koga se nekog dalekog sutra nećemo sećati. "Halo, ti si?" "Naravno da sam ja. Koga si očekivao? Selmu Hajek?" "Kada možemo da se vidimo, hitno je." "Gde gori, Zorane?" Zoran je inače moj najstariji prijatelj, on tvrdi da nije samo...
Bajka o Astri
Bila jednom jedna futuristička lokomotiva na magnetnu levitaciju, savršeno aerodinamična i tiha, koja je klizila kroz svet na vazdušnim jastucima. Njeno ime bilo je Astra, a njene šine nisu bile obične – činile su ih nevidljive sile koje su spajale gradove, planine i okeane. Astra je bila ponos ljudskog dostignuća, brza poput vetra i nepogrešiva u svom kretanju. No, iako je vozila ljude s jednog kraja sveta na drugi, njeno srce je sanjalo o nečem daleko većem. "Moji putevi su predivni, ali šta se nalazi izvan njih?" šaputala je Astra dok je prolazila kraj beskrajnih polja i osvetljenih gradova. Njena želja bila je da jednog dana dotakne zvezde, da se podigne iznad magnetnih staza i postane prvo svemirsko vozilo koje povezuje...
Carl Sagan: "Nauka nije samo kompatibilna sa duhovnošću, već je dubok izvor duhovnosti. Kada prepoznamo svoje mesto u neizmernosti svetlosnih godina i u prolasku vekova, kada shvatimo zamršenost, lepotu i suptilnost života, onda je taj osećaj uzvišenja, taj kombinovani osećaj ushićenja i poniznosti, sigurno duhovni. Kao i naše emocije u prisustvu velike umetnosti, muzike ili književnosti, ili primernih dela nesebične hrabrosti, kao što su ona Mohandasa Gandija ili Martina Lutera Kinga, mlađeg. Ideja da se nauka i duhovnost međusobno isključuju ne čini uslugu ni jednom." --------- Dan Brown: “Moć ljudske misli raste eksponencijalno sa brojem umova koji dele tu misao.” ------- Stephen Richards: “Realnost je projekcija vaših misli ili...
Nešto kao uvod: Većina mojih priča nalazi se na blogovima Noćna šaputanja i u Dnevniku slučajne domaćice - oba bloga su na WP KROFNE Ova priča je istinita i dogodila se davno, ali se sećam svakog detalja, kao da se to dogodilo juče. Moja koleginica i ja. Sedimo iza jednog šaltera, nove na poslu, i ne snalazimo se najbolje. Plašimo se i " svoje senke ", doručkujemo u parkiću, kifle i jogurt. Ne smemo da odemo ni po kafu, da nam neko ne prigovori što smo napustile radno mesto. Iz današnje perspektive, sve ovo mi deluje smešno.Tada mi to nije bilo nimalo smešno. Jednog dana koleginica se javila da je bolesna i da neće doći na posao. Wow, veća odgovornost za mene, uplašenu klinku ubačenu u svet ajkula. Dobro je, ponela sam doručak od...
Kako boje utiču na emocije?
Psihologija boja je grana psihologije koja proučava kako različite boje utiču na ljudske emocije, percepciju i ponašanje. Boje su često povezane sa određenim emocijama i mogu imati snažan uticaj na naše raspoloženje. Na primer: Crvena se često povezuje sa strašću, energijom i ljubavlju, ali može izazvati i osećaj opasnosti ili agresije. Plava se smatra umirujućom bojom koja može da donese osećaj smirenosti, poverenja i stabilnosti. Žuta je boja koja često izaziva osećaj sreće, radosti i optimizma, ali preterana upotreba može dovesti do osećaja nervoze. Zelena se često povezuje sa prirodom, harmonijom i svežinom, a može imati i umirujući efekat. Ljubičasta se često smatra bojom kreativnosti, luksuza i misterije. Ovi su samo neki...
Kratak istorijat modernog slikarstva i njegovi istaknuti predstavnici
Moderna umetnost obuhvata različite pravce, stilove i stvaraoce koji su ostavili dubok trag u svetu umetnosti. Među najistaknutijim predstavnicima savremene umetnosti izdvajamo sledeće predstavnike iz oblasti slikarstva: Pablo Pikaso (1881-1973) Pikaso je jedan od najpoznatijih umetnika modernog doba, čija dela su definisala pravac kubizma. Njegova remek-dela poput “Guernica” i “Les Demoiselles d’Avignon” su ikone moderne umetnosti. Frida Kalo (1907-1954) Meksička slikarka Frida Kalo je poznata po svojim autoportretima i slikama nadrealističkog stila. Njena dela istražuju teme identiteta, patnje i ženske snage. Meri Kasat (1881-1976) Američka slikarka i aktivistkinja, Kasat je bila deo pokreta nadrealizma i magičnog realizma. Njena...
Late night talk 2.0
Zdravo svima, otvaram ovaj blog posvećen svima onima koji bi želeli da se druže, provode vreme postavljajući svoju omiljenu muziku, slike, knjige, filmove, serije i hobije. Ili ako je kasno a ne možete da zaspite. Pravila: Nema svađi, prozivanja ili prepucavanja. Nadam se da smo svi odrasli ljudi i da barem jedna stavka na forumu može da ima dozu međusobnog poštovanja. Nema ignorisanja autora bloga. Ako Vas zamolim da prestanete sa nečim, i ako se trudim da Vas ispoštujem, mislim da zaslužujem poštovanje zauzvrat. Ukoliko neko ne poštuje pravila bloga biće prijavljen moderatorima. Ukoliko blog ne može da se ispoštuje, biće obrisan. Želim samo jedan kutak u kom će biti međusobnog poštovanja na ovom forumu. Ako to ipak ne može da se...

...

...... ..zavadi cvijeće na polju zavadi ribe u vodi ali nikad sebe trnom r u ž e ne ubodi zapamtićeš je po tom ubodu i zaboravu dati njenu pravu prirodu..
...

...

TUŽNI KLOVNOVI NE UMEJU DA PLAČU Tužni klovnovi ne umeju da plaču. Samo im suza vrela kradom potrči preko obraza. Tužni klovnovi bi da se smeju. Al' nikada ih niko učio tome nije. Žive život tako daleko od sreće, na obalama koje i galebovi zaobilaze. Ostavljeni od Boga, ostavljeni od ljudi. Ne razumeju zašto baš oni. Možda, zbog onoga što nisu smeli. Možda zbog onog što nisu hteli. A život brzo prođe. Nazad nemaju kome, napred nemaju s'kim. Tužni klovnovi nemaju gde, osim pod cirkusu šatru, šarenu. Tužni klovnovi ne znaju ko su, tuđe dugove svojom dušom plaćaju. Ne plači za njima, ne sudi im. Danas si ovde, sutra šatra možda sleduje tebi. Nakloni im se, osmeh im pokloni. Biće dovoljno, predstava je gotova.
Ego, kao svesni deo ličnosti, je posrednik izmedju spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta. Unutrašnji se spoznaje kroz protivrečne misli i nagone podsvesnog/telesnog i nadsvesnog/duhovnog. To se dodatno komplikuje interakcijom sa okolinom i formiranjem Polusvesnog ega. Zato razvoj u fizičkom svetu nije uvek prijatan. Lako se pojavi konflikt šta da se čini u teškim, komplikovanim situacijama. Sukob stvore različiti prohtevi, potrebe, želje, nagoni, osećanja itd. Duhovnost se često povezuje uz mistično budjenje i različite ceremonijale koji isključuju um. Medjutim, to nije u potpunosti tačno. Um i ego moraju biti obuhvaćeni tim procesom jer se kroz njih i postiže osvešćivanje i donose odluke. Naravno da se intuicija i predosećanje javlja kao...
Posle 15-og se pušta premija da bi narod batalio LOTO i došao na režimski miting. Alav narod ne igra za početni fond. Bio ja jednom mlad i kao popunjavamo svake nedelje listiće i kolege i šefovi pa onda mene pošalju da ja to svima pouplaćujem što mi odgovaralo. Državna firma pa tek sutra dodješ na posao podeliš im tikete uz priču kako nisi mogao da se vratiš na posao juče kolika gužva bila na uplatnom mestu. Zapravo promućuran narod je znao da "lutrija nešto mutlja ona dva sata" pa svi kao uplaćuju "da zaiebu sistem pa da se obogate". I prodje premija, otišla valjda u Veliko Pičkovce. Često premije odu u tako neke Pripizdine. Toliki Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac ma kakvi - teta kod bubnja odmah dobila info sa imenom i...
Ja bih hteo da se vratim
JA BIH HTEO DA SE VRATIM ----------------------------- Ja bih hteo, da se vratim. U Srbiju, rodu svome, I prestanem zauvek da patim, Al` vratit' se nemam kome. Nemam oca, nemam majke, Seje, brata rođenoga, Nestale so moje bajke, Nemam više nikog svoga. ✍️😭 Ima jedna kuća stara, Od pruća je i od blata, Ali u njoj nema žara, Nema okna, nema vrata. Ej, živote, baš si zao, Nanosiš mi bol i jade, Ništa lepo nis' mi dao, Samo tugu ti mi dade. Ej, Srbijo, mila mati, Daj pomozi čedu svome, Da se tebi opet vrati I svom domu rođenome. ✍️😭 Krstan Đ. Kovjenić
I pored toga što drugačije religije i duhovna učenja imaju različitu terminologiju i tumačenja izmedju njih postoji i zapanjujuća sličnost i podudarnost. Fizička sfera se smatra produktom/kreacijom više duhovne sfere. Duhovna je područje "čiste svesti"/suštine i dobra. Kreacijom svest degradira jer se meša/upliće u materijalnu pojavu i razjedinjava kroz različite oblike i tela. Tako postaje komplementarna suprotnost duhovnoj. Zbog toga se u hrišćanstvu, gnosticizmu, judaizmu, islamu govori i o Satani, Luciferu, djavolu, vragu, šejtanu, Iblisu, Diablosu, demonu, demijurgu itd. Demujurg ima dosta sličnosti sa Shivom u hinduizmu. Oba se interpretiraju i kao kreativno i destruktivno božanstvo koje stvara prirodu i fizičke sile. S obzirom...
...

...

PIJACI S' LJUBAVLJU Ja sam nepovratno zaljubljen u pijace. Obožavam svet koji nam se pruža kada ih pohodimo, koji se otvara pred nama kao tajna pećina Aladinovog blaga... Uživam u mirisima, ukusima i zvukovima koji ih prate. Pijace imaju svoj tajni mehanizam i kodeks po kojem funkcionišu, teško razumljiv slučajnom posmatraču. Prvi stižu poljoprivrednici. Zapravo, oni su došli još prethodne večeri u automobilima sa kojih se guli farba. Dolaze iz malih mesta sa oboda grada ili odande gde reč domaćin i dalje opisuje čoveka koji vrednim radom proizvodi sve one lepe stvari koje nose miris detinjstva. Obično su to muž i žena. Spavaju u kolima... Ujutru, kako to red i nalaže, domaćin raspreda sa svojim komšijama svetsku situaciju. A žena...
Mada se duša različito tumači postoji opšta saglasnost da je neuništivi, nematerijalni entitet svesti koji opstaje posle smrti ili razdgradnje telesnog oblika. Platon je smatrao da duša sadrži duh, razum i apetit (želje). On je, kao i većina grčkih filozofa, verovao u reinkarnaciju. Govorio je da duša posle odvajanja od tela, i dalje misli i da se uvek radja u novom telu i obliku. Pojmu duše je blizak pojam Atmana u hinduizmu. Atman je, takodje, neuništiva, inteligentna suština živog bića koja se navodi i kao Sopstvo. U oba slučaja duša je predstavljena kao svesna celovitost, odnosno jedinstvo razuma, misli i osećanja. To na prvi pogled može izgledati kao kontradiktornost pošto se duša, često, asocira sa dubinom i osećanjima. Da bi se...
U filozofiji postoje dva osnovna pravca: materijalizam i idealizam, u zavisnosti kako definišu postojanje. Materijalizam ga svodi na "ovde i sada" ili samo na fizički univerzum s mnoštvom različitih materijalno-energetskih tela/oblika i pojava. Ona su polazište i predmet proučavanja tako da se postojanje poistovetilo jedino s njima. Medjutim, za tela i oblike je karakteristična prolaznost i razgradnja. To je navelo na zaključak da je nematerijalnost, bezobličnost, neuočljivost i odsustvo iz fizičke sfere nepostojanje. Idealizam smatra da materija nije osnova svega, već svest. Unutar idealizma postoje različiti pravci kao npr. subjektivni, transcedentalni, apsolutni itd. Idealizmu su bliske skoro sve religije i duhovna učenja koja...
Back