Blogovi

Шта то значи живети у светом духу Покушаћемо да извидимо шта је то све потребно да бисмо живели у Светром Духу. Dа извидимо како се духови пројављују у нашем животу и шта све утиче на то каквог ћемо бити духа. Ово је тема о којој би се могле књиге написати па остати недоречен; тако да ћу сада покушати да представим само грубу слику свега што утиче на наше понашање и на наш доживљај живота и света који нас окружује. Најлакше је да кроз примере видимо како се духови пројављују у нашим животима. Када видимо децу да се играју ми кажемо да их покреће дух игре. Кад се неко весели; онда га покреће дух весеља или неки весео дух, веселог је духа. Кад видимо некога које тужан; њега покреће дух туге и жалости. Што ће рећи да наше понашање...
Lako se radja a lako I umire u nocima ovakvim desava se oboje zrtva Koju su stalno podnosili ostaje u meni kao narativ Koji shvatam da ga moram bastiniti I jedino tako kroz zivot hoditi do trenutka kad ce I drugi uvideti da taj krug jedino vredi slediti sve drugo sto se desava sporedno je popunjava vreme usled nedostatka spoznaje a ona dolazi u nocima samoce izolovanosti I potpune odvojenosti I hladnoce daljina je preduslov nespajanja sa trenutnom kolotecinom jer moras zastati I izmaknuti se da bi se zadivio trudu necijem utkanom u tvoje bice...da jednog dana svi ostarice I sve to oronuce...Ali ne I ideal..njega potonji prenosice...
Pozdrav iz Stockholma
Ovde kao da se Bog poigra u svojoj dokolici ili u nekoj pauzi stvarajuci svet; i ne znajuci kako dalje i pitajuci se; dal’ da se batali corava posla i pojuri neku od boginjica koje mu se motahu oko nogu. . . ili da nastavi? Jes’ da nastavi - ali kako? Te se on tako misli, i otsutno premesta i dodaje sta mu pod ruku padne: .... sipa slanu vodu, pa slatku; pa se uhvati da pravi ostrva, mnogo ih poredja - sve jedno do drugoga; sam se sebi cudi...sta ce mu tolika ostrva?! Pa onda pocne da sadi; svasta sadi, i cvece i drvece; mesa retke cetinare sa svakojakim listopadom. .... Malo malo pa se odmakne, pa skiljeci na jedno oko, nesto doda nesto oduzme; vidi se pocinje da uziva u toj igri, i sve sapuce: “Nije lose, nije lose” . . . . . ...
U savremenom svetu, gde se svakodnevno suočavamo sa različitim izazovima i stresorima, očuvanje mentalnog zdravlja postaje od suštinskog značaja. Razumevanje kompleksnosti ljudskog mozga i načina na koji funkcioniše može značajno doprineti našem blagostanju. Srećom, sa razvojem digitalnih platformi, kao što je YouTube, stručnjaci za mentalno zdravlje imaju mogućnost da svoja najnovija zapažanja i istraživanja podele sa širom publikom na jednostavan i pristupačan način. Ovaj blog je posvećen prikazivanju video materijala u kojima vodeći lekari, psihijatri, neurolozi i psihoterapeuti iznose svoja najnovija saznanja o funkciji ljudskog mozga, tehnikama za poboljšanje mentalnog blagostanja i strategijama za suočavanje sa svakodnevnim...
Zbir
Putnik si kroz sopstvene odaje,toliko ih ima… da li nešto nedostaje? Šine isprepletane, čvor... odrednica smera, Pouke malo ko želi da čita,da ih sluša još manje, Jedan plus jedan ... Treba znati, pravi razlog,zašto se pravi zbir, Jabuke su crvljive,mi ljudi takođe, Možda shvatiš koliko nekoga voliš...tek onda kada ga izgubiš...
Dok je u podsvesnom haos s nemoralnim porivima, mržnjom, besom, pohlepom, ljubomorom, rivalstvom kao i osećanjem straha, bespomoćnosti, beznadja, očaja, bezvrednosti, u nadsvesnom je nagon ljubavi, savesti, empatije, saosećanja, sklada, reda, nade, utehe, radosti ili najplemenitijih, uzvišenih osećanja. Te suprotnosti stvaraju misaonu (svesnu) aktivnost kroz koju se postiže razvoj i donose odluke o načinu delovanja i ponašanja. Bez njih naše razumevanje ne bi bilo isto jer ne bi imali izbor ni slobodnu volju. Da imamo samo konstruktivni nagon bili bi programirani. Činili bi dobro pošto ne bi znali drugačije. Isto se odnosi i na nagon zla. U tom slučaju ne bi postojala zasluga za dobra dela niti odgovornost za zlodela. Delovali bi...
Prebiram samo po secanjima kojih ima da nisam nesto propustio voleo bih da izmisljam bujnu mastu koja bi bila deo zeljenog a neprozivljenog racva se unedogled ono sve smo mogli je zapravo stvarna slika potencijala rekla si mi da sanjas al bilo je tako nadohvat rekla si nisi imao kad, upao si u matricu desavanja i pesme pises u pauzama izmedju dva zalogaja poziva kolega osetila si se kao deo svega i svacega a ne nase price i samo nase na kraju je potreban atase za pregovore u vezi necega sto je glatko krenulo mnogo toga me je opomenulo na krajnje granice sad brojim usputne stanice do cilja za koji ne znam sta je vrtim te krugove besmisla ali nije da ne osecam nista odjeci se ne stisavaju pravim konferencije o nasem slucaju i svi...
...

...

...tragom sveprisustva zagledanost mimo sebe priviđa čulne dekore pohode je varalice kao plesači i plesačice prepone im mirišu na melodije na ritmove, na parenje... da bi im odolela toliko nadomak tako nezaposednuta dok vremenski gubi i geometrijski nema misao ne izmišlja i ne stvara igrom reči se zatvara u nedostajanje i nemogućnost zaborava 🎵 Astor Piazzolla - Oblivion 🎵 Thomas Reifner - Reconstructing A Memory - Part II - The Cello ✨ Možete se igrati klikom na oba spota istovremeno u beskonačnim kombinacijama i, ako vam se posreći, osetiti magiju rezoniranja i sazvučja. ✨ ...tragom sveprisustva zagledanost mimo sebe priviđa čulne dekore pohode je varalice kao plesači i plesačice prepone im mirišu na melodije na ritmove, na...
Neiskazano…🎈
Da li znas koliko si me puta slagao a da sam to znala? Znas li koliko boli kad se pravis da je sve u redu a oboje znamo da nije? Znas. Znam da znas. Secas se kako smo se radovali svakom jutru jer cemo cuti onaj drugi glas koji je jedini pokretac za taj dan? Secas li se kako je bilo kad smo morali prekinuti? Koliko suza? I koliko lazi? Opet, lazi… Zasto se kaze da istina vise boli, kad i ti i ja znamo da vise boli laz? Varke, obmane, sene, nikad vidjeno lepo,… I sve je proslo.
Rezonancija ali drugačiji osvrt
Sve se nešto razmišljam, pa rekoh, ajde da napišem_rezonancija drugačiji osvrt Part_1 Šta vas idioti mogu naučiti o životu /i kako prepoznati kad neko pokušava da vas omalovaži/ Ah, idioti. Ti veličanstveni filozofi svakodnevice, majstori bez diploma, mudraci sa društvenih mreža. Ljudi koji veruju da su prosvetljeni jer su pročitali jedan citat na Instagramu _ i to pogrešno. I dok vi razmišljate o smislu života, oni vas ubeđuju da ga znaju bolje. A najlepše od svega? Oni uvek imaju mišljenje. Čak i kad nemaju pojma. Prva životna lekcija koju možete naučiti od idiota jeste _ strpljenje. Kad vas neko ubeđuje da je zemlja ravna, da su doktori svi u zaveri, ili da “nije on loš, nego ga svet ne razume”, vi učite da ne udarite glavom o...
raspada se sistem zla, biće zamenjen novim sistemom laži i prevara. Nekoliko sam ih već ispratio, na groblje istorije uredno poslao. Ne nazire se kraj nizu, večito gledam istu reprizu, sa akterima koji se smenjuju, kezovima narcizma, retorikom globalizma, naučenim papagajskim mantrama, od gazdi napisanih pravila. Uložili su dobijene pare u banke da kamatu ostvare, ne znaju zapravo šta čine i ne shvataju dubinu sopstvene tmine. Nije se uopšte naziralo da život im je težak, besmisao revolucija je nedodirljive stropoštala, želja za neprolaznošću je propala. U alejama velikana balsamovani trule u zagrobnoj osami evo su proroci tehnokratije, pokušavaju da im pune baterije prikopčani na talas progresa. sebe projektuju u visine, ništa...
И Господ Бог пусти тврд сан на Адама, те заспа; па му узе једно ребро, и мјесто попуни месом; И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму. А Адам рече: сада ето кост од мојих кости, и тијело од мојега тијела. Нека јој буде име човјечица, јер је узета од човјека. За то ће оставити човјек оца својега и матер своју, и прилијепиће се к жени својој, и биће двоје једно тијело. А бјеху обоје голи, Адам и жена му, и не бјеше их срамота. Прва Мојсијева 2:21-25 Затим змија вара Еву да проба род са дрвета познања добра и зла; а она затим даје им Адаму да проба. И долазимо у следећу ситуацију. Тада им се отворише очи, и видјеше да су голи; па сплетоше лишћа смокова и начинише себи прегаче.. Прва Мој. 3:7 Ако имамо на...
Različita interpretacija pojmova je velika prepreka za uspešnu komunikaciju. Isti termini mogu imati potpuno drugačije značenje. Pogotovo kada su apstraktni i kada se proizvoljno tumače. Zato je Volter i rekao: "Ako hoćete da razgovarate sa mnom definišite vaše termine." Time sagovornici svedu subjektivno mišljenje na najmanju moguću meru, odnosno postignu dovoljan stepen objektivnosti ili zajedničke osnove za razumevanje. Termin svest se ne koristi samo u duhovnosti, psihologiji i filozofiji, već i svakodnevnom govoru. Ali, sam pojam još uvek nije jasno odredjen tako da je čest uzrok nesporazuma. Tome doprinosi i poistovećivanje pojmom svesnost. Engleska reč consciousness potiče od latinske reči conscius i predstavlja kombinaciju...
Metafizika ništavila - trilogija
Metafizika ništavila 1. Apstraktno_versia poeticus U dalekom horizontu misli, gde se svetlost umara od sopstvenog sjaja, stoji vagon koji nikada nije krenuo. Niko ne zna da li su putnici ikada postojali, ali pingvini čekaju _odavno obučeni u svoje crno_bele paradokse, uredno poređani kao pojmovi u knjizi koja nikada nije napisana. Ništavilo nije prazno. Ono bruji od tišine, kao da svaka odsutnost ima sopstvenu melodiju. U toj tišini pingvini razgovaraju o stvarima koje ne mogu da razumeju: o smislu topljenja leda, o granicama između snega i pojma, o tome da li vagon uopšte ima pod ili lebdi na mislima nekog umornog filozofa. Metafizika ništavila ne traži odgovore _ona samo klizi, poput dima koji ne zna da li ide gore ili se samo...
Baba Živana iz Vlasotince i Jung o kundalini energiji
(negde između šporeta na drva i kolektivnog nesvesnog) Baba Živana (meša ajvar u velikoj šerpi): A slušaj, sinko, ti si taj Jung, jel'te? Psiholog, što kopa po snovima? Jung (sedi na hoklici, zapisuje u svesku): Da, gospođo Živana. Ja proučavam nesvesno, arhetipove, i... kundalini energiju. Baba Živana: Kundalini, kažeš? To ti je ono kad ti se nešto uzmuva niz kičmu, pa ti se zavrti u glavi, a? Ko kad me Milenko pogleda dok mesim testo. Jung (zainteresovano): Upravo tako! To je energija koja leži uspavana u dnu kičme, simbolično kao zmija. Kad se probudi, uzdiže se kroz čakre i menja čoveka iznutra. Baba Živana (klima glavom): Znači, kao kad ti se digne pritisak od ljubavi i ne znaš jel da plačeš il da pevaš. To ti je...
Gladna sam stihova
Gladna sam stihova. Ne hrane. Ne tišine. Ne reči koje znaju da se završe. Gladna sam onih što mirišu na večeru koja nikad ne prestaje. Na rečenice koje se lome pod zubima kao kora hleba iz rerne što pamti. Hoću predjelo od metafora, glavno jelo od zakletvi, salatu od pogleda koji ne traže objašnjenje i desert od reči koje se tope kao šećer na jeziku. Hoću da pijem stihove iz čaše što zna da svetli. Da nazdravim pesmom koja ne zna da prestane. I kad se najedem, kad obrišem usne salvetom na kojoj piše samo MČ znaću da sam bila tamo gde se pesma ne piše - nego jede. 🌺🌺🌺 Recept za svetlosnu salatu Sastojci: 3 kašike metafora koje ne traže objašnjenje 1 šaka pogleda koji znaju da ćute 2 kriške tišine što mirišu na cimet 5 zrna...
Jevanđelje u slici i boji
Celokupna vizantinska umetnost je u službi religije, i puna je verskih elemenata. Jedan od najvažnijih izraza te umetnosti je ikona, koja predstavlja sintezu duhovnosti, teologije i estetike. Treba imati na umu da su predstave bogova kod predhrišćanskih religija, a zatim i kod zapadnog hriščanstva - bile konkretne, u smislu da je svaki od bogova prikazivan sa određenim ličnim karakteristikama. S druge strane vizuelna prezentacija u pravoslavlju bila je od samog početka apstraktna, a svete ličnosti se predstavljaju samo simbolično, u slikama sa dvostrukim značenjima. Reč ikona dolazi od grčkog "eikon", što znači slika. To je umetnički i duhovni prikaz svetaca ili dogadjaja iz Biblije ili predanja. Od samog početka ikone su sredstvo...
Ja i Andrićeva gospođica
U kuhinji bez svetla, pod treperavom svećom, sedimo za malim drvenim stolom... Na stolnjaku zakrpa. U vazduhu miris čaja i neizgovorenih godina... i ukus života koji nikad nije probao da se uprlja... JA: Ajde, reci mi iskreno... Zašto si spiskala život skupljajući pare? GOSPOĐICA: Nisam ga spiskala. Štedela sam. Za sigurnost. Za dostojanstvo. JA: Ma daj. Cicijašila si. Nisi živela. Kome si to čuvala? GOSPOĐICA: Sebično je bilo, priznajem. Ali nisam imala nikog. Pare su bile jedino što sam mogla da kontrolišem. JA: I? Jesi shvatila ikad da si promašila? GOSPOĐICA: Jesam. Ali kasno. Kad su mi ruke bile prazne, a ormar pun haljina koje niko nije video. JA: Znaš šta je najtužnije? Nisi ni pokušala da se uprljaš životom. Sve si...
Pozdrav. Evo stigoh. Bog je Ljubav,, Bog je sudija, Bog je pravda , Bog je milost. Prvo pitanje koje se postavlja, da li je ovo tvrdjenje neka moja ideja, jer kazes da ja kazem? Nije, biblija nam o tome govori. Bog je ljubav: 1Jn 4:8 A koji nema ljubavi ne pozna Boga; jer je Bog ljubav. Gde je Bog pokazao ljubav? Jn 15:13 Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje. Rim 5:8 Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bejasmo grešnici umre za nas. 1Jn 3:16 Po tom poznasmo ljubav što On za nas dušu svoju položi: mi smo dužni polagati duše za braću. Kor 13:11 A dalje, braćo, radujte se, savršujte se, utešavajte se, jednako mislite, mir imajte: i Bog ljubavi i mira biće s vama. Bog je...
Jupiter nije daleko
Ne gledam u zvezde da bih sanjala. Gledam da ih pozovem. Jer ako ne dođu — ja ću otići njima. Jupiter nije daleko. Daleko je ono što ne smeš da pomisliš. Daleko je ono što ti kažu da ne postoji. Daleko je ono što čeka kad ti kažu: "Sad je vreme" Ja ne čekam. Ja ne molim. Ja ne pitam da li je moguće. Ja pravim mesto za ono što svet još nije video. Jer ja nisam odavde. Ja sam od onud gde se ljubav ne meri, gde se svet ne kupuje, gde se snovi ne objašnjavaju. Jupiter nije daleko. On je iza sledeće odluke da budem svoja... u sledećem dahu koji ne traži dozvolu... u sledećem “da” koje ne mora da se brani... Tamo ću stvoriti univerzum. Ne za ljude. Ne za Boga. Za sebe. Za ono što me ne napušta. Za ono što me ne izdaje. Za ono što zna da...
Neću zidove, hoću let
Neću zidove. Neću kvadrate, ni kvadrature. Neću da brojim kvake, ni rate. Neću da živim u “možda” dok mi duša vrišti “sad!” Hoću let. Hoću da se probudim bez pitanja “gde sam.” Hoću da stanem na zemlju i da ona zna da sam stigla. Neću da me mere po imanju. Neću da me svode na nemanje. Neću da mi snove procenjuju po tržišnoj vrednosti. Hoću da biram. Hoću da kažem: “Ovo sam ja. Bez garancije. Bez fasade. Bez dozvole.” Hoću da volim ono što ne mogu da objasnim. Hoću da stvorim ono što ne postoji. Hoću da kažem: “Ovo je moj život. I ne tražim da ga razumeš... Hoću samo da se skloniš ako ne umeš da letiš.” Neću da čekam da me neko kupi. Neću da prodajem sebe za kvadrat mira. Neću da menjam svetlost za sigurnost. Hoću da živim...
Прогон Хришћана у XXI.веку
О свету који заборавља Бога. О свету који дише у сенци апокалипсе... Човечанство је ушло у век без светлости, век у коме технолошки напредак није донео спасење, него нове облике поробљавања. Стварајући машине које мисле, човек је заборавио да мисли о себи. Док лети у орбиту, не зна ко му је брат. Уместо царства Божјег, гради се "царство звери", како је то пророчки описао Свети Јован Богослов: > „И виде звер како излази из мора, и даде јој се власт над сваким племеном и народом“ (Откр. 13, 7). Звер није само сила зла споља - то је унутрашње стање човека који је изгубио способност да разликује добро и зло. Свети Григорије Богослов каже: > „Када човек изгуби свест о Богу, он постаје бог сам себи, и тада почиње ад у њему.“¹ Судан – земља...
АНТОН ПАВЛОВИЧ ЧЕХОВ
АНТОН ПАВЛОВИЧ ЧЕХОВ — ДОКТОР ЉУДСКЕ ДУШЕ Понекад, када човек пожели да се врати суштини, да се одмори од буке и вештачког света који све више личи на сцену без глумца, најбољи начин је да се окрене Чехову. Његове странице миришу на чај, на снег и на људску тугу. Чехов је тихи сведок свега што човек јесте: и смешан и трагичан, и узвишен и безначајан. --- Антон Павлович Чехов (Антон Павлович Чехов, 1860–1904) родио се у Таганрогу, на југу Русије, у породици која није познавала раскош. Његов отац, побожан и строг човек, држао је малу трговину; мајка, топла и трпељива, уткала је у децу љубав према приповедању. Када је породица пропала, Антон је остао сам у Таганрогу да заврши школу, преживљавао је дајући часове, писао хумористичке приче...
ISTERIVANJE MUZE II
(posle dvadeset i pet godina) ’Ajde oči u oči da se ogledamo, ti i ja, u nekoj novoj meni, sa svedocima. Ti, moja puka, ti, moja izmišljena, pa hranjena žiškama iz pepela strasti i povređenom sujetom, umorom i siromaštvom, dosadom, razočaranjem, i svakidašnjim kompleksima, zalivana suzama izdaje, straha, loše muzike, još lošijih vina, i najlošijih poljubaca - do dežmekaste metrese za inspiraciju. Dok te tako obilno gostih godinama, podlo si podgrevala umišljenost i lakoverje u plemenito i bogomdano mi bivanje, na periferiji malog grada, u „unutrašnjosti“, da se odomaćiš. Što se sad čudiš, šta se praviš luda, u tim iznošenim svilenim rukavicama? Nesrećo precenjena! Znaš ti dobro koliko si se prozlila - obigravala oko postelje i...
Priče i kolumne Džudi S.
Kolumna Cici Mici, početak Dragi čitaoci, ja sam, Mica Cica, ex Mica šalteruša i prvi put se družim sa vama. Pošto je ovo tekst prvenac, moram da pazim, da nešto ne zgazim, ne pokvarim i ne rovarim. Ako stanem šefu na žulj, odma mogu da begam odavde. Zato, imajte strpljenja dragi moji, za početne bubice vaše Cici. Mogu da vam obećam zanimljive zgode i nezgode koje su snašle u životu neke moje poznanike i mene samu. Obećavam, takođe, da neću da vas gnjavim i davim. Smeh je dozvoljen i poželjan. Išla sam skoro u jednu instituciju da završim važan posao. Kad tamo, red, dugačak red. Šta ću, sednem da čekam svoj broj da se pojavi na displeju neke Mice šalteruše, moje ex koleginice. Sedim ja tako, gledam u onaj papirić, držim svoje papire...
2.Prica Dva drugara razlicite nacionalnosti Jednog sunčanog dana drugari Milan i Damir su odlučili da istražuju plažu Milan kaže Damiru možemo sakuplja ti školjke i prodavati ih kako bi skupili novac sa kojim bi napravili humanitarnu organizaciju za zaštitu životinja i zaštitu prirode, a možemo da očistimo plažu od smeća. Damir kaže :Može što da ne, ajde prvo da očistimo plažu od smeća pa ćemo sve drugo po redu. Drugari su krenuli u akciju zajedničku Čistili su svako smeće dok su to radili bili su ismevani i neka deca su dobacivala što se družiš sa hrvatom a druga deca su dobacivala što se družiš sa Srbinom. Dva drugara su im rekli da prijateljstvo ne zna za nacionalnost i veru. Draga deco roditelji vas uče pogrešno, ljubav, saosećanje...
4.Prica Tajna Slobode (1–4): Potpuna istina Poglavlje 1: Krađa testova i nepravda U selu Sloboda, u državi Velika Slobodna Srbija, dve najbolje prijateljice – Srpkinja Sara i Albanka Ajla –pohađale su osnovnu školu i bile poznate kao male, ali pametne detektivke. Volele su da rešavaju misterije, pomagale su učiteljima i bile uzor drugoj deci.Jednog dana dogodilo se nešto ozbiljno. Nestali su odgovori za kontrolni iz istorije, koji je trebalo da se održi sledećeg dana. Nestanak je prijavila nastavnica istorije, Sofija. Bila je potresena i sumnjala da je neko od učenika ukrao testove.Sumnja je odmah pala na trojicu najproblematičnijih đaka: -Miloš Srbijanović, Srbin, -Senad Ljutin,Albanac, -Dario Horvatov, Hrvat.Senad i Miloš su se stalno...
.Prica Priča o malom psu rase ši-cu Jednog dana sam stigla kao poklon za rođendan devojci po imenu Nataša, koju svi zovu Naca. Ipak, njena baka nije dozvolila da ima još jedno kuče u kući, pa su me odveli u novi dom. Tamo je moja nova vlasnica postala Natašina sestra Zorica. Ona mi je dala novo ime — sada se zovem Dušica. U početku sam se plašila muškaraca, ali sam vremenom počela da se privikavam. Ipak, jednog muškarca se još uvek bojim — to je Zoričin i Natašin brat Nedeljko. Nataša mi je kupila dve igračke i hranu za pse koja mi izgleda strašno. Umesto toga, često mi daje komadiće bureka ili pice, i ja uživam u tim poslasticama. Volim da pravim pravi mali haos! Moj omiljeni „podvig” je grizenje obuće, a ako su vrata kupatila...
1.Prica 4 cudna Prijatelja Jednog lepog sunčanog dana Pingvin Vrtiša i Panda Pliško su imali sjajnu ideju, da okupe prijatelje da istražuje čarobnu šumu u potrazi za tajnim blagom. Panda Pliško reče :Ajde da se okupimo, da pozovemo kornjaču i Sovu i da sa njima tražimo sjajno blago i da ga podelimo. Pingvin vrtiša reče :Što da ne, ajde da ih pozovemo što nas je više to je zabavnije. Dobri drugari su pozvali svoje drugare Kornjaču Tortugu i Sovu Ušaru ne znajući da su one jako pohlepne i zle. Sova i Kornjača su se dogovorile da ih odvedu tamo gde su one bile, ali nisu mogle dobiti blago. Sova šapne kornjači:Može mo ih odvesti do zabranjenog blaga, prevariti ih i mi možemo uzeti svo blago Konjača reče: ja sam za Kornjača i Sova kažu:Ej...
Back