Važna napomena! Dvodelni tekst napisan je 19.12.2022. i 20.12.2022.
Nema apsolutno nikakve veze sa Krstaricom, sa njenim članovima, moderatorima, supermoderatorima i administratorima
-mogu da dam linkove do tekstova, ako neko ne veruje -
Admini svih grupa i foruma, ujedinite se, drugi deo
Juče sam pisala o internet forumima, članovima moderatorima i administratorima. Forumi kao oblik online komunikacije polako nestaju i iskreno mi je žao zbog toga.
Danas su „forumi“ Tviter, Instagram, Fejsbuk, Fejsbuk grupe. Ispod objava na ovim društvenim mrežama slede brojni komentari. Najviše ih ima na Tviteru i u Fejsbuk grupama.
Sada molim sve moderatore i admine svih FB grupa da se ne naljute na mene.
Moderatori i admini u Fejs grupama super ozbiljno shvataju te svoje grupe i funkcije.
Moderatori i admini na forumima su mnogo bolji od svojih „kolega“ sa Fejsbuka. Ovo odgovorno tvrdim.
Moderatori i admini na forumima znaju da se našale, da budu kul sa svima, ne samo sa svojim forumskim simpatijama. Ako pogreše, priznaju da su pogrešili. Svojim funkcijama na forumu ne pridaju značaj kao što to rade admini Fejsbuk grupa.
Ima među njima bezobraznih i nadmenih ljudi, ali oni su u manjini..bar na forumu koji je najaktivniji i na kome sam ja aktivna.
Što se Fejsbuk grupa tiče, tu sam subjektivna.
Imam nekoliko negativnih, bolnih iskustava kada su te grupe u pitanju. Neka neslaganja u komunikaciji dogodila su se davno, a neka druga ne tako davno.
Pre dosta godina doživela sam najveće uvrede na moj račun, upućene od strane članova ali i samih admina grupe. Nisam se slagala u nekim stavovima sa adminima, a ni sa članovima. I umesto da banuje one članove koji su me vređali i to najstrašnije, admin je banovala mene. Greškom sam ušla u grupu, priznajem. Kriva sam
Sledeće neprijatno iskustvo u Fejsbuk grupi doživela sam sa, tada bliskom, Fejs prijateljicom. Sve je bilo ok dok nismo nas dve napisale neke tekstove na blogu koji se nimalo nisu dopali adminima i njima bliskim članovima grupe.
Posle jedne duže diskusije, dobila sam privatne poruke od tamošnje najpoznatije blogerke. Poruka je bila puna uvreda. Zatim je usledio i njen imejl u kome nije bilo lepih reči.
U to vreme pisala sam toj grupi javno pismo, na ovom blogu ili na blogu Noćna šaputanja..ne sećam se tačno gde sam to pismo objavila. Prošlo je mnogo godina. Više nisam ni ljuta, ni tužna. Želim sreću i dobro zdravlje i adminima i svim članovima te Fejsbuk grupe.
Pre nego što pređem na mini analizu FB grupa, članova i administracije, moram da spomenem još dve Fejsbuk grupe u koje sam stvarno slučajno, greškom, zalutala.
U prvoj grupi favorizovali su pisce, poznate i nepoznate. To je lepo, da se pruža podrška piscima. Nije lepo kada se u tome preteruje.
Osećala sam se tu neprijatno. Osećala sam da tu ne pripadam. Grupica članova i admina šalili su se između sebe i diskutovali su između sebe. A nisu svi članovi aktivni, i možda im je bilo neprijatno kao što je i meni bilo.
Sama sam izašla iz grupe, i sama se vratila jer sam imala dobre razloge za povratak u grupu. Ubrzo potom, samo zbog mene, jedine blogerke među piscima planirali su da izmene Pravilnik i da mi se ne dozvoli da objavljujem linkove ka tekstovima sa bloga. Izašla sam i nikada se neću tamo vratiti. Ne verujem da su promenili Pravilnik. Članovima i adminima želim sve najbolje.
Kada je druga grupa u pitanju, doživela sam da se jedan od admina grohotom smeje na moj račun ( naravno sa onim emotikonom-smajlijem koji se glasno smeje ). Sama sam izašla iz grupe. Bila je to još jedna moja pogrešna procena, još jedna pogrešna grupa. Svima i u toj grupi želim bukvalno sve, sve najbolje.
Danas sam aktivna u dve FB grupe. Učestvujem u izazovima, komentarišem, postavljam objave. U odličnim odnosima sam sa članovima i sa adminima.
Sada završavam sa svojim ličnim ispovedanjem i izvinjavam se što sam bila preopširna.
Fejsbuk grupe su zaista postale mini forumi jer ima mnogo komentara ispod nekih objava.Samim tim, osnivači-admini i moderatori imaju više posla.
Iz dana i dan otvaraju se nove grupe koje okupljaju navijače, ljude koje zanima priroda, zatim vera, politika, muzika..
Članovi tih Fejsbuk grupa isti su kao i na forumima: ćutolozi, sveznalice, veseljaci, tu su i političari, kao i revolucionari..ponoviću, to su mali forumi.
Iz one četiri grupe koje sam napustila, zaključila sam da je administratorima zaista važna ta funkcija. Delimično je istinita ona poslovica “ Daj čoveku vlast pa ćeš videti kakav je“. Delimično je istinita zato što nisu baš svi admini FB grupa takvi.
Prava je enigma zašto je ljudima važna vlast u virtualnom prostoru. Enigma je i zašto ljudi kanališu sva negativna osećanja virtualno.
Ne mogu da razumem nadmene admine koji misle da moraju da budu takvi kako bi bili autoritet članovima. Ne mogu da razumem ni agresiju pojedinih članova. Sa druge strane i kada je neko previše pozitivan i previše veseo..nije dobro. Nemoguće je da je neko stalno srećan ili stalno nesrećan. Svi imamo svoje dobre i svoje loše dane. Nisam odlutala od teme postoje takvi ljudi u Fejsbuk grupama.
Rado bih pročitala analizu i tekstove sociologa i psihologa koji bi mogli stručno da objasne fenomen društvenih mreža i ponašanje ljudi na društvenim mrežama.
Pošto je naslov teme veseo, mislim i da kraj treba da bude takav. Admini svih grupa i foruma, ujedinite se!
Članovi svih Fejs grupa i foruma, ujedinite se!
Krenite zatim u boj, da se borite jedni protiv drugih sve dok ne nestanu sva slova na tastaturama. Ovo vam želi moje zločesto JA.
Moje dobro JA poziva vas da se ujedinite, prvo admini, a zatim članovi.
Organizujte neka okupljanja. Neka se tu nađe i iće i piće. Budite veseli i nemojte da se svađate. Život je jedan, nemojte ga provesti u svađi..bolje je da pevate i da se smejete
PS. Izvinjavam se što je veći deo ovog teksta ispovednog karaktera. Mislim da nisam ni prva a ni poslednja osoba koja je doživela neprijatnosti na Fejsu. Moram da budem i otvorena. Fejsbuk i njegove grupe pružaju manje inspiracije. Forumi su nešto sasvim drugo..i ako bih jednog dana morala da biram između foruma i Fejsa- izabrala bih forum i blog.
20.12.2022.