Umesto prave čestitke za Novu 2025.godinu
Vremeplov seansa
1:14
“ Dosadila si sa novogodišnjim pričama, stani, oladi malo“
“ Neću. Jure me sećanja. “
“ Ti načela Bejlis, a ćutiš?
“ Nisam načela. Čekam prvi januar. “
“ Aj onda odradi ovu vremeplov seansu i piši sebi i tom narodu što te čita tek iduće godine!
“ JA đavolak vrti se oko mene i buni što opet piskaram. Moje pravo JA ne odustaje.
Prepliću se sećanja…
Novogodišnja kupovina već obavljena.
Tata pazario sve na Cvetnom trgu. Sestra i ja u novoj knjižari u kraju kupile poklone za sve ukućane. Mama pravi trokute. Omiljeni kolač mog tate. Ruska već napravljena, prase će odneti u obližnju kafanu da se ispeče. Deda kupio dovoljno vina i za kuvanje i ono hladno
Jelka okićena, kuća u celini ukrašena. Čeka se Nova 1992.godina…da, 1992.godina. Ona sledeća, 1993.godina bila je crna, tužna, besmislena. Tata je u više navrata operisan i često je bio u bolnici. I zaspao je zauvek te 1993.godine.
Ali, tog decembra 1991.godine nismo znali da je bolestan. I on se dobro osećao. Novogodišnji program. Paljenje prskalica. Bogata trpeza, svi se ljubimo i čestitamo jedni drugima Novu 1992. Tata otvara šampanjac. Sreća. Bezbrižnost.
Vreme koje bih htela da vratim. Da zaledim. Da čuvam zauvek. Izlazimo u dvorište, gledamo vatromet koji prave u „Diplomatskom klubu“ koji se nalazi u našem komšiluku.
Bobi se plaši vatrometa. Divna kuca, a zna da ne sme da ulazi u kuću. Puštamo ga, ipak je ovo posebna noć. Otvaramo poklone, smejemo se, slikamo se. Svi srećni, nasmejani.
Baba se grebe za cigaretu od mene. Kasnije odlazi u drugi deo kuće, deda je već zadremao.
Prvi ujutru ustaje i kuva kafu i vruću rakiju.
I te godine sam, između ostalog, dobila rokovnik od tate. Zna da vodim dnevnik. Svakodnevno.
Slike se ređaju, lagano, ne žele da odu. Tata…baba..deda..pa ni Bobija nema više od 1994. BOLI! Palim još jednu cigaretu.
Nekoliko dana uoči dočeka osamdeset devete, čini mi se..moja draga J uzbuđena je kao da je dobila sedmicu na lutriji. Same smo kod kuće. Baba i deda u drugom delu ne mogu da nas čuju.
Ne znam gde mi je sestra. Mama i tata rade. J zato koristi priliku da saopšti novost- njen dečko dolazi u Beograd, da zajedno čekaju novu godinu, negde na nekoj žurci. Njeni ne znaju za njega. Zvanično, ona čeka novu godinu sa mnom, podrazumeva se, najbolje smo drugarice.
ALI…Dečko stiže pre podne, tačnije ujutru. Ne može da tumara po Beogradu. J me moli da on bude kod mene, do uveče.
Moram da joj pomognem. Slušamo WHAM i pravimo planove. Obe obožavamo Džordž Majkla. Sestra uživa u situaciji. Smeje se kao lud na brašno. Mama besni.
Tata je zamišljen. “ Ne može dečko da bude u čekaonici železničke ili autobuske stanice. Biće gladan, biće mu hladno, ovaj sneg je napadao. Ajde, ne ljuti se ženo, neće nam sedeti na glavi.“
Ustajem rano tog dana. J dolazi sa dečkom. Ostavlja ga sa mnom, juri kući. Doručkujemo, ručamo, sestra se mota oko nas, tata uslužno nudi kolače i sokove.
I mama je smekšala. Babi i dedi je milo što imamo gosta.
J s vremena na vreme uleti, ostane najduže pola sata i na kraju kaže da će doći tek večeras. Ponavlja mojima priču da je ona kod nas na dočeku, u slučaju da se sretnu moji i njeni roditelji na ulici. Komšije smo.
Više se ne sećam šta sam pričala sa tim momkom, starijim od J i mene nekoliko godina. Negde oko osam, pola devet J se pojavljuje doterana. Odlaze, a ona će doći kasno, kod mene na spavanje. Mama vrti glavom, tata kulira uz pivo i TV. Ja sam odahnula. Dobro je prošlo. Pamtim taj doček, i zbog nervoze i zbog neke euforije koja je uhvatila i mene a ne samo J
I smešno mi je i sada, dok se sećam. Još jedan bezbrižan doček. I veseo na kraju, jer smo J i ja pričale do jutra o najsitnijim detaljima. Jedva smo od umora zaspale.
“ Luftiraćeš ti sobu, vidim ja. Da li je vremeplov seansa gotova?
“ Jeste. Opet imam miks osećanja. Sreća i tuga i tuga i sreća. “
“ Ne patetiši kao patika. Šta ti je bre.
Stavi u glavi ono THE END za večeras. Kucaj to. Pa da spavamo.
“ Okej, jeste kraj pisanija za ovu godinu. I kraj večerašnje seanse. Prijala je. Osećala sam miris lešnika u trokutima..iako ih ove godine ne pravimo.
Volim ova sećanja, na te davne godine, na prohujale dane koje bih rado vratila..Znam, ne može.
Otvaram oči. Stvarno moram da otvorim prozor. Nije hladno napolju. THE END…
Drage moje, dragi moji, Želim vam da budete zdravi. Zdravlje je najvažnije, sve ostalo dolazi samo.
Srećna Nova 2025!
Kiss for all
Fotografija preuzeta sa sajta
Pixabay.com