Blogovi

21.

- Tako je. Mada, treba imati u vidu da nisu svi u stanju da pomognu sebi i izadju iz krize. Zavisi od traume kao i poremećaja i mentalnog stanja. U nekim slučajevima je nabolje potražiti stručnu pomoć. - Naša svest je baš komplikovana. Zar ne bi bilo jednostavnije da postoji samo Sopstvo bez ega i tih nivoa? - Sopstvo se nikad ne materijalizuje, već preko ega spoznaje drugačije aspekte života koji podstiču daljnje usavršavanje. Bez ega i nižih nagona ne bi postojao izbor ni slobodna volja. - Kako? - Izbor je moguć samo u razlikama. Kada nema razlika nemaš šta birati. Ako ne možeš birati, ne možeš ni imati slobodnu volju. Ponašaš se programirano. Ostaješ u okviru samo jedne mogućnosti. - Još uvek mi nije jasno kako ego stvara...

20.

- Na procenu vlastite vrednosti. Ili se podcenjuje ili precenjuje. Kada se podcenjuje ima nisko mišljenje o svojoj sposobnosti. Nema samopoštovanje. Misli da je bezvredan, nedostojan ljubavi, da ne zaslužuje više i bolje od onoga što mu se da. Nema lični stav i mišljenje. Prepušta drugima da odlučuju o njegovom životu, dozvoljava ponižavajući tretman, ostaje u nasilnim vezama itd. - Za takve osobe se, obično, kaže da neamaju svoje Ja; da su “otirači” i “beskičmenjaci”. - Ego koji se precenjuje je arogantan, sujetan i ohol. Smatra da je iznad svih, da su svi dužni da mu služe i udovoljavaju njegovim željama. Čak šta više, misli da im time ukazuje počast pošto ih je primetio i dopustio da to čine. Za takvu ličnost se kaže da je...
Kakva je to krv kojom ćemo ubeliti svoje haljine?Kakva je to Hristova krv? Hristos je logos Božiji a reč Logos sem što znači “Reč” ima još značenja među kojima su I ”Um I Smisao”. Vidimo da su to sve stvari vezane za um I da je Hristos zapravo Um Božiji. Zato Pavle I kaže da Mi I Um Božiji imamo. Hristos je na Gogoti, na krstu prolio telesnu krv, A Hristos nije telo, On je Um koji je došao u telu. Zato Jedan od Apostola I kaže da treba da razlikujemo duhove, I da svaki duh koji tvrdi da Hristos nije došao U telu je od antihrista. To znači da svako ko poistovećuje Hrista sa telom u kojem je bio na zemlji poriče da je Hristos došao U telu. Pa ako Hristos nije telo onda nas I ne...
Веровао ти нисам, кад си ми наточила пуну чашу недостајања, а ја је попио наискап, да ће ме време научити, а ти ме послати у пијанство без мамурлука...

19.

- I Platon je rekao da demijurg stvara svet pomoću Ideje i materije, dok pojedina duhovna učenja, materijalnost i dušu tumače kao prirodu ili ono što je nagonsko, a duh ono što je razumsko. - Postoji razlika izmedju Telesnih svesti živih bića koja misle od onih koja nemaju takvu sposobnost, na primer biljaka. - U čemu je razlika? - Svaka vrsta živih bića ima specifičnu Telesnu svest koja deluje u odgovarajućem materijalnom sastavu stvarajući karakterističan oblik. Drugačiji materijalni sastav i drugačija grupacija atoma ili molekula ima drugačiji spoj Shakti i Shive. To rezultira drugačijom Telesnom svešću i oblikom. Na primer, Telesna svest jednoćelijskih organizama se razlikuje od višećelijskih. Telesna svest ljudi i...
Hrastove ubijaju noću...
U mestu Manthorbe u Engleskoj raste hrast za koji se procenjuje da je star oko 1000 godina. Zove se Bowthorpe oak i nalazi se u Bowthorpe Park Farm. Čak je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda. To je najstariji engleski hrast i ujedino jedno od najstarijih debala na svetu. U Kaliforniji, u mestu Temecula raste Pechanga Great Oak Tree, vrsta Quercus agrifolia, za kog se procenjuje da je star 2000 godina i verovatno je najstariji hrast ne samo u SAD, nego i u svetu. Hrastovi su drveće koje može živeti i oko 500 godina, a ovo su rekorderi u kategoriji dugovečnosti. Naravno, nisu samo hrastovi ti koji žive dugo – još neko drveće, posebno vrste poput masline, bora, sekvoje, tise, smokve i ariša mogu živeti veoma dugo. Drveća za koje...

18.

- Zato što nema ćelije. Nežive stvari imaju jednovrstan, čisti materijalno-energetski sastav. Mada u osnovi imaju idejnu suštinu prema kojoj se grupišu atomi, stvarajući oblik s karakterističnom dubinom, širinom i visinom, sve ostaje u okviru pojavnog ili fizičkog. Ideje živih bića su kompleksnije. Kreiraju materijalni sastav koji, pored atoma, ima i ćelije. Zbog toga je njihova interakcija s fizičkom dimenzijom kompleksnija. S ćelijama telo dobija svest i počinje reagovati na spoljašnje nadražaje. Kod inteligentnih, misaonih bića ta interakcija je naročito komplikovana, jer imaju i duhovnu dubinu, širinu i visinu, odnosno dušu, um i duh. Osećaju, misle i razumevaju. Njihov razvoj se odvija i kroz fizičke i duhovne zakonitosti. -...
Mnogima neprijatna istina
Svaka sličnost sa minijaturnom ekspoziturom RuZije na Balkanu je 100% slučajna... Whataboutisti tipa ''aAmErIkA'' da od**bu u troskocima. Rusija je totalitarna, ekstraktivna država kojom se upravlja apsolutnom, despotskom vlašću. Izlog-prestonica ni na koji način ne predstavlja pravu Rusiju, koju je mnogo bolje opisati kao oronulu pustoš koja se nalazi na ivici zaborava, nego bilo šta što liči na „veliku silu“ kojom se hvale car-tiranin Putin i njegove ponizne sluge. Razlog zašto Moskva, Sankt Peterburg i još možda nekoliko gradova blistaju od raskoši je taj što Rusija, kao i svi despotski sistemi, funkcioniše na hipercentralizovanoj društveno-ekonomskoj paradigmi eksploatacije i pljačke. Setite se starih kolonijalnih carstava, osim...

17.

- Pomenuli ste da se svest, u fizičkoj sferi, razjedinjavanja kroz različite materijalne oblike, što za posledicu ima svesnu degradaciju i nastanak nesklada, destrukcije, zla i besmisla. Nije mi jasno zašto duhovna dimenzija, kao suština u kojoj postoji sklad, konstruktivnost i jedinstvo, stvara razjedinjenu pojavu? Ne vidim nikakvu svrhu u materijalizaciji. - Svrha materijalizacije je stvaranje komplementarne suprotnosti. Sećate se da smo konstantovali da je to neophodno za razvoj. Jedino razvoj omogućava kontinuitet smisla ili svesti/života. Život se obnavlja i opstaje promenom. Umno mora imati praktično, materijalno iskustvo, inače ostaje jalovo. Zapada u zabludu. Učimo i kroz teoriju i kroz praksu. Do istine stižemo i kroz jedno i...
Molim, odmaknite se od izložene slike
Molim, odmaknite se od izložene slike! -------------------------------------------------- I tako, lutajuće i život shvatajuće olako, nađoh se jednom prilikom, pre nešto više od desetak godina, u Muzeju umetnosti u Filadelfiji. Od stotine izloženih slika, jedna mi privuče svu pažnju. Scena koju videh pred sobom mi je intimno, baš onako leptiravo u donjem delu stomaka, poznata i zato poželeh da je pravilno shvatim, oku iz inata. Na slici zvanoj »Le marché, Gisors« (Tržnica, Gisors) francuskog impresioniste Camille Pissarro-a, žene sa sela, u širokim suknjama i sa maramama, građanima Gisorsa prodaju sveže povrće i voće. Svojstveno impresionizmu, nema tu oštrih detalja za koje se posmatrač može "uhvatiti", niti je to analiza karaktera...
Kada ti dojave, najmilije moje
KADA TI DOJAVE, NAJMILIJE MOJE --------------------------------------- Kada Ti dojave, najmilije moje, a dojaviće, nego šta će - dušmani jedva dočekaće, ali i njima mržnja doakaće, da nema me više pogledaj tamo-gore, u to sveto nebo plavetno, baš tamo-gore gde se zvezde gnezde, u tom treptećem sjaju i beskraju, nastavljaju plemenite pesničke duše da slobodno jezde, večito vrludaju i blaženo uživaju.. Da, nego šta – to je živa, živcata, istina, pesnik i jeste vragolasto dete zalutalo na Zemlju sa neke daljne planete ... Još dok sam bio dete, jest`, Majke mi Presvete, osetio sam u duši, srcu i guši kako me dodiruju zvezde, dok sam vrludao u beskraju žudljive nade, s` osmehom blažio ovozemaljske tuge, bole i jade i, naravski, ljubovao...

16.

- Mislim da preterana spoljašnja interakcija može objasniti emocionalnu inteligenciju. Ego koji se previše orijentiše na spoljašnje dogadjaje i informacije, a zapostavlja samospoznaju nije svestan unutrašnjeg stanja svoga bića i dubljih osećanja. Zato i dodje do raskoraka izmedju intelektualne sposobnosti i emocionalne zrelosti. Takva ličnost može biti veoma inteligentna, ali joj neodstaje emocionalni uvid. Nije u stanju da pravilno proceni ni svoje, ni tudje emocionalne potrebe. To je zaista interesantna i fascinantna tema. Nadam se da ćemo je nastaviti, jer bih želeo da se vratim predjašnjem razgovoru o Idejama, ako nemate ništa protiv? Šta još možete reći o njima? - Naravno da nemam. Ideje se medjusobno razlikuju po individualnim...

13.

- U to ne sumnjam. U fizičkoj sferi se shvatanje kreće samo u okviru oblika i pojave. Sve je time odrejeno. To je razlog što se pojmovi nepostojanja i ništa ne mogu odrediti. Šta je po vama ništa, a šta nešto? - Hm. Dobro pitanje. Ništa se poistovećuje nepostojanjem, a nešto postojanjem. - Kako vi shvatate nepostojanje? - Uh, vi ćete mi u potpunosti razneti mozak vašim pitanjima. - nasmejao se David. - Ali, dobro. Shvatam ga kao tamu. - Tama nije ništa, već Nešto što postoji u univerzumu. Na osnovu vaše definicije nepostojanja proizilazi da tama nije nepostojanje nego postojanje pošto je Nešto. - U pravu ste. Zaista je teško predočiti nepostojanje ili ništa. Ipak, može se reći da je ništa odsustvo bilo čega ili bilo koje pojave i...

15.

- U svakom slučaju. Čak i ako poremećaj nema psihički karakter, već je organske prirode mogu se preduzeti potrebne mere da se učini nešto u vezi toga. Što pre se potraži pomoć pruža se veća šansa za uspešnije lečenje. Pored toga, rad mozga je usko povezan s mislima i osećanjima. Nepravilna reakcija na stresne situacije aktivira destruktivna osećanja i disfunkcionalne misli. Dugotrajna izloženost takvom načinu mišljenja može dovesti do hemijske neravnoteže i promena na mozgu ili stvoriti ogranski poremećaj. - Da li postoji neka vrsta pregleda da se ustanovi šta je u pitanju? - Postoje različiti instrumenti koji posmatraju mozak u procesu mišljenja. Njima se vidi koji deo mozga nije dovoljno aktivan, a koji je previše aktivan. - Šta...
Ruke
Majstor mi radio nešto oko struje pa naplatio materijal i ruke, sve skupa nekih 50 KM, što je ruku na srce, bilo jako povoljno. Druga stvar što nisam imala sitna, pa sam mu te pare obećala sutradan odnijeti na ruke, pa sam se smzla dok sam išla njegovoj radnji na drugom dijelu grada, iako su mi ruke bile u dzepovima. Negdje na pola puta do njega sustiže me neki dečko vozeći bicikl bez ruku. Išlo mi je na ruku što je odjednom stao da nešto podesi na biciklu, pa sam imala priliku da mu kažem da bude li tako vozio može polomiti ruke. Poslušao me i nestao negdje ispred mene. Produžila sam i ja dalje, a onda na trenutak zastala kraj izloga knjižare koja je bila na putu do radnje, u čijem izlogu ugledah Marinkovićeve "Ruke". Sjetih se kako...

12.

- Zašto? - Zato što je preko tela upleten u mrežu pojave. Neprestano se nalazi pod uticajem telesnih nagona kao i negativnih osećanja koja se stvaraju u interakciji sa okolinom, pa se uvek mora uspostavljati ravnoteža. Svakom se desi da pogreši, izgubi kontrolu, padne u očaj i depresiju, da se uznemiri i da nepromišljeno reaguje. Nije uvek lako stići do unutrašnjeg, živog centra koji izdiže um. - Slažem se. Ipak, rekao bih da postoje velike razlike u reakcijama ljudi. Neki su skloni agresiji i nepromišljenom, nerazumnom reagovanju, dok su neki miroljubivi i razboriti. Šta je uzrok takvih razlika? - Uglavnom duhovni razvoj mada nije isključen ni neurološki poremećaj. Osobe s višim stepenom samospoznaje su svesnije. Imaju uvid u...

14.

- Naravno. Um je neophodan. Koliko sam shvatio važno je postići integralnost uma. Kada je dezintegralan ne koristi puni svesni kapacitet. Zato se reaguje i misli disfunkcionalno, automatski i nepromišljeno. - Da bi proizašle nove, originalne misli, koje unose razumevanje u situaciju i vlastitu reakciju, um se mora izdignuti i spojiti s nadsvesnim. Nadsvesno se često naziva i supersvesno. Pominjao ga je William Walker Atkinson krajem 19 i početkom 20 veka, Edith Lyttelton, M. Jules Bois. Medjutim, taj nivo još uvek nije dovoljno poznat i priznat kao podsvesno. Danas niko ne sumnja u postojanje podsvesnog. Isto se ne može reći za nadsvesno, odnosno za dušu i duh ili Sopstvo kao suštinu bića. Ima dosta ljudi koji ne veruju u njihovo...
Samo ljubav i muzika daju nam krila
"LJUBAV I MUZIKA DAJU NAM KRILA TO JE TEŠKO NAUČITI SAMO DEBILA" ~ tako kaže moja slatka, prelepa i mila -------------------------------------------- Ljubav i muzika je najlepši dar kojeg smo ljudi dobili od Boga ... To su naša krila, na kojim se može istinski leteti, i za dušu poslastica mila, za koju je vredno živeti ... ✍️ ❤️ --------------------------------------------- „Muzika prikazuje ono što se rečima ne može iskazati, a u vezi čega je nemoguće ćutati.“ ~ Victor Hugo „Muzika je jezik koji se ne kazuje rečima. Ona govori kroz emocije, i ako je u kostima – onda je u kostima.“ ~ Keith Richards „Ja mislim da je muzuka, sama po sebi, isceljujuća. Ona je eksplozivna ekspresija čovečanstva. Ona je nešto čime smo svi dotaknuti. Bez...

11.

- Baš tako. Mada postoje velike razlike u osvešćenosti ljudi dobro je znati da nijedan čovek nije u potpunosti osvešćen i nepogrešiv. Svako iskušenje i situacija iznosi drugačiju dubinu duše, visinu razuma i širinu misli stvarajući jedinstven doživljaj i razumevanje. U nekima sagledamo istinu, u nekima ne. Zbog toga stalno učimo. Učenje nije ništa drugo nego razotkrivanje i proširivanje istine. Apsolutna istina postoji samo u Jednoj svesti univerzuma. Ovde je relativna. Da li vam se ikada desilo da ste mislili za nešto da je istina da bi kasnije to dopunili? Ponekad i shvatili da ste bili u zabludi? - Desilo se. Ne jednom. Više puta. - Istina se spoznaje samo u momentima kada um koristi puni svesni kapacitet. Tek kada se ljubav...

10.

- Kada se bolje razmisli stvarno je tako. Da nema prošlosti i budućnosti šta bi znali u sadašnjosti? Kakva iskustva i pouke bi imali? Šta bi očekivali, želeli, čemu se nadali i težili? Vladeta Jerotić je rekao: „Bez težnje ka nečemu višem i lepšem, čoveku nema života. Pa čak i onda, kada je svestan nemogućnosti nečega što bi želeo da ostvari, on i dalje veruje u to. Kao što su hleb i voda preko potrebni za održavanje telesnog života, tako je ideal potreban za održavanje duševnog života čovekovog.” - Lepo rečeno. Ljudima je potreban neki cilj, viši od njih, da bi prevazišli ograničenost sobom, proširili perspektivu i dobili dublje razumevanje egzistencije. - Da li možete još nešto reći o Rollovom mišljenju na tu temu? - On je, kao i...

9.

- Kako iz mira i nemanifestovanosti nastaje aktivnost i manifestovanost? - Ekspanzijom Jedne Ideje u mnoštvo Ideja u univerzalnoj inteligenciji. - Da li je univerzalna inteligencija duhovni svet koji Platon naziva svetom Ideja? - Da. To je bezoblična, nematerijalna sfera koja ne podleže destrukciji. Iz nje nastaju materijalni oblici i tela u fizičkoj dimenziji. Svaki oblik u fizičkom univerzumu ima svoj prototip/Ideju koja mu daje karakterističan oblik. Na primer, oblik mačke nastaje iz Ideje mačke čime dobija i karakterističnu inteligenciju. - Znači, suština svakog oblika je Ideja ili (za)misao. Misao je nevidljiva esencija vidljive egzistencije ili svakog materijalnog oblika. Onda je reč egzistencija zaista adekvatna...
1/3 koja nedostaje
Ono malo iskustva koja sam imala sa muškarcima o koje sam se saplela na životnom putu su skoro razočaravajuća... Jedno od tih iskustava se završilo brakom, ostala katastrofom... Kako su se nizale godine, shvatila sam da ni jedan muškarac nije bio idealan... i da ne može da bude idealan. Uvek je nedostalala 1/3 onog dobrog koje me je mimoišlo, odnelo deo mene i ostavilo prazninu... "Ako ne mogu da imam muškarca po mojoj meri - onda ću da ga izmislim!"... postalo je moje lično otkrovenje i spas. Danas u meni živi izmišljen, izmaštan muškarac. Tačno zna kako da se ponaša u svakojakim prilikama. Tačno zna kako da me voli i osvaja. Ima i mana, koje volim... Krstarica je takođe jedno moje diiivno izmišljeno mesto. Kada ovde neko, ili...

8.

- Da. Tama kao gusta, neprozirna pojava je beživotna i nesvesna. Medjutim, ona je osnova ili “materijal” za svaki fizički oblik. Duboko u njoj, tačnije iza nje, je sažeta svest/duša. Iza spoljašnje praznine prostora rasprostire se duh/razum. Iz njihovog spoja iskrsava svetlost uma. Njime započinje lanac nastanka i širenja različitih oblika u fizičkom univerzumu. Ni jedan atom i čestica nije slučajna, već proizilazi iz misli univerzuma da bi se kreirao specifičan materijalni oblik i time realizovala duhovna zamisao ili Ideja. Fizički univerzum je kreacija inteligentne, misaone aktivnosti. Misaona aktivnost se neprestano širi, pa se u fizičkom univerzumu stalno realizuju nove Ideje, tj. nastaju novi oblici. Univerzum ima živu svesnu...
Dovela me u polozaj da se pravdam za nesto sto nije istina zasto onda I dalje o njoj mislim to je mazohizam taj moj karakter je neunistiv I cudi me da s njim I dalje zivim patnje jesu sve krace Al I dalje postoje I ostavljaju traga spokojstvo onih Koji mi ih nanose je apsolutno jer imaju izrazen ego Koji ostavlja iza Slabice ko je najjaca karika u tom lancu nisu ni oni nije niko Al nisam zainteresovan za takav zivot jer u njemu sem samovanja nema niceg ta pasivna autodestruktivnost ubija polako na tenane I treba to izdrzati samo jednog Dana taj covek nece biti tu vise nista nece podsecati na njegove obrise a patnja preci ne na nekog drugom sa slicnim karakterom sve ce se vrteti u krug na isti nacin I istom Merom a ponavljanja nece biti...

6.

- Moguće je. U pitanju je ista svest koja neprestano prolazi kroz ciklus samorazvoja i samoobnavljanja tako što se transformiše u suprotna stanja. Svako stanje stvara drugačiju pojavu. Ali, to ću vam objasniti kasnije. Sada ću objasniti istovetnost i razlike na neposrednom primeru. Podjimo od vas. Iako se vi ceo život menjate pojavno ili fizički, kao i psihički, uvek znate sebe kao sebe. Imate isti identitet, uprkos svim promenama i transformacijama. Mada ste bili beba, malo dete, mladić, zreo muškarac, uvek ste bili vi. Nije li tako? - Jeste. - Šta vam daje isti identitet? - Svest o sebi. - Dakle, ego ili Ja. Kako ego nastaje i opstaje? Šta je potrebno? - Svest i telo. - Svest i telo se nalaze u stalnoj uslovljenosti i...
Magija Trubača: Tradicija, Radost i Muzika Koja Oduševljava Trubači – simbol veselja, energije i neponovljivog iskustva koje ostavlja trajne uspomene. Bilo da ih čujete na svadbenom veselju, porodičnoj proslavi ili u centru grada gde svojim melodijama mame prolaznike da zastanu i uživaju, trubači su deo našeg kulturnog identiteta i narodnog duha. Kratak Pregled Istorije Trubača Trubači imaju bogatu tradiciju koja datira još iz vojnih orkestara i dvorskih ceremonija. Vremenom su postali sinonim za narodno veselje na Balkanu, naročito u Srbiji gde zauzimaju posebno mesto u našim srcima i proslavama. Gde god da se čuje zvuk trube, znate da je u pitanju slavlje, pesma i ritam koji pokreće sve generacije. Zašto su Trubači Neizostavni...

7.

- Nadam da ću biti razumljiva. Treba intuitivnost da se shvati bezvremenost kroz vremensko objašnjenje. Bezvremenost je večito kruženje i transformacija u kojoj ne postoji početak i kraj. Uzrok i posledica su istovetni i istovremeni za razliku od fizičke dimenzije gde uzrok prethodi posledici. Jedna svest stvara vlastitu polarnost sažimanjem i širenjem. Ulazeći u sebe izlazi iz sebe. Istovremeno postaje duša i duh, odnosno nagon-osećanje i duh-razum. Ulaskom u sebe postaje nejasnija, ali zato, izlazi iz sebe jasnija. Stvara vlastitu dubinu i visinu. S obzirom da se svaka promena u nefizičkoj suštini odražava na pojavu, u fizičkom univerzumu, takodje, dolazi do promena. Na jednoj strani se zgušnjava u tamu, a na drugoj razredjuje u...
Momčina Momčilo
Čudo videše seljaci u brdima. Videše oruđe svoje, noževe, vile, lopate, ašove, grabulje, sekire, kako, tamo-vamo, lete u vazduhu, same. Svo to oruđe, metalno i opasno se u vazduhu lagano njihalo. kao da je igralo. Zatvoriše se seljaci u svoje kuće. Ženu i decu staviše u podrume, od straha da se oruđe ne pomami i na njih da ne udari. Gvirili su kroz prozore ali se oruđe na njih nije obrušilo. Oruže se samo se u krug okretalo, da bi tako i padalo, pa bi se odmah zatim ponovo podizalo i vrtelo. To je trajalo tri dana i tri noći. Niko se ne usudi za to vreme da nekom od letećeg oruđa priđe, da ga uhvati i proba da ga ukroti. Momčilo, momak smeli, jak i bistar, on pomisli, da možda, magija neka ili san živi, nisu van kontrole, pa ovakvu star...
Back