...

POŠTA JE KRIVA ZA SVE

Jeste, kriva je i poštarina visoka.
I kafa stidljivo predložena.
Šampion glupih ufura, neizmerno simpatičan.
I srce koje kuca sinkopom, nade i strepnje.
Da, pošta je kriva za sve.
Za Nemanju koji se tako ne zove i voli da prisluškuju naše tirade o vinu.
I za kafanu koja je izgubila sjaj jer konobar nije imao sluha za poznavaoce koji nisu somalijeri i ne veruju da lignje rađaju u Moravi. Ni jednoj od njih tri.
Svakako je pošta kriva,
za Rupu koja nije rupa a jeste naš dvorac u kome si ti Kraljica a ja Vitez-Čuvar. Tamo negde gde cveta mak od koga si umela da praviš crvene balerine.
I za Tiganjicu je kriva, gde se jedu, najukusnije strinine štrudle i gde se prepoznaš pogledom sa konobarom i zaverenički ogovaraš vinare, pa posle slikaš anđele na oblacima tamo negde u Vojvodini.
I za tablu limenu je kriva na kojoj piše Zmaja od Noćaja. Ispod koje se definitivno prelepo pleše.
I za radnju koja nestaje i za Majdu koja tako bezobrazno miriše da prolaznici pocrvene, ne razumevajući zbog čega.
I za ono pre podne na Savi uz koje je onako prijao Viktor i onaj francuski sir zbog čije cene si želela da me odrobijaš.
I za gruzijski hačapuri i salatu sa zrnima nara i ono crveno vino sa imenom koje ni danas ne umem da izgovorim.
Da, pošta je kriva. Neizmerno joj hvala zbog tog.
Пошта је крива и за вертикалу Мораве и незгодно питање старом винару колико се љубави потроши да се добије вино које би и цареви пожелели.
Да пошта је крива и за једног писца, који је тврдио да то није. И за ишчекивање колико ће јој требати да сконта чија је слика и прилика главна јунакиња тек написаног романа.
Јесте... Крива је и за све виђене зоре пре јутра. Бесконачне разговоре који се изродише и у перо преточише. Крива је... Зато хвала јој.

Лепо написано, као увек, само не могу да допрем до суштине.
Ова врућина ме блокира, шта ли?

Valjda moje godine, sećam se trenutaka kada sam bio srećan. Jako ih je malo pa mi se zbog toga vraćaju.
Još jednom sam pročitala u vrelijem danu od jučerašnjeg.
Da li zbog posta iznad, ili zbog trenutka, uhvati me nostalgija. Ne znam...

Sećam se dugih redova u pošti, kabina uvek zauzetih, strpljenja kao da je sve vreme ovog sveta samo meni na raspolaganju, i radosti kada mi službenica kaže da imam vezu u kabini broj 3, 5, ili štaznam kojoj.

Sećam se beskonačnih razgovora koji nikada da se privedu kraju.

Sećam se i gradskih javnih govornica koje su retko kada bile u funkiciji.

Skoro svega se sećam osim sadržaja razgovora.

Još jednom sam pročitala u vrelijem danu od jučerašnjeg.
Da li zbog posta iznad, ili zbog trenutka, uhvati me nostalgija. Ne znam...

Sećam se dugih redova u pošti, kabina uvek zauzetih, strpljenja kao da je sve vreme ovog sveta samo meni na raspolaganju, i radosti kada mi službenica kaže da imam vezu u kabini broj 3, 5, ili štaznam kojoj.

Sećam se beskonačnih razgovora koji nikada da se privedu kraju.

Sećam se i gradskih javnih govornica koje su retko kada bile u funkiciji.

Skoro svega se sećam osim sadržaja razgovora.
A možda je i do Kapora.

Back