Radovan Damjanović, istina ili zabluda

.

No za tebe Mrkalj moram reći da mi je neobično što ne popljuva čoveka (zato što mlati dosta love). :zstidljivko: No, zbog malo doze humora on je jako pozitivni lik kome se sve prašta, umesto sisa koja uzima pare od naroda? Iz kog je razloga ovde toliko niski standard tolerancije? Da li zato što je autohtonista?[/QUOTE]

Ne pravi se naivan. Ti dobijaš pare iz budžeta, a on ih stvara sam.

Ne pravi se naivan. Ti dobijaš pare iz budžeta, a on ih stvara sam.

Kako ne prima pare iz budžeta ako radi obrazovnom sistemu? z:lol:

Pitam zbog tvoje sujete kada je u pitanju novčana zarada. Nešto si komentarisao u vezi Milanovića slično; zašto Damjanović nije negativac, rđav čovek i gad zato što mlati tolike pare?

- - - - - - - - - -

Evo da vidimo: Jesu li u Decanima nacrtani svemirski brodovi ili sunce i mesec? Sta je nacrtano?

Ja nisam ovako neki stručnjak za ikone, tako da se mogu praviti pametan, ali ukoliko se nalaze na nome gde su, konzistentno, prikazi Sunca i Meseca, ne znam šta bi drugo moglo biti.

Mtskheta-Svetitskhoveli_600x680.jpg

Cruci_book_r.jpg

olympias_crucifixion_part.jpg

arte_russa_part.jpg

5N_Staurosis.jpg

crucifixion2.jpg

crucifixion_3.jpg

olympias_crucifixion.jpg

Crocifissione-1.jpg

crucifixion-7.jpg

crusifixion.jpg

Poslednja izmena:
Bravo za nastavnika!

07.04.2008.
Nemanja Vuksanovic, ucenik III3, pobedio je na gradskom talmicenju iz istorije za srednje strucne škole i plasirao se na republicko tamkicenje. Profesor mentor Radovan Damjanovic. Takmicenje je održano u subotu, 5. aprila 2008. godine u Hemijskoj školi u Beogradu.

12.05.2008.
Nemanja Vuksanovic, ucenik 3/3, osvojio je trece mesto na Republickom takmicenju iz istorije, održanom 10. i 11. maja u selu Palic kod Subotice. Ucenika je pripremao i pratio na takmicenje profesor Radovan Damjanovic.

16.03.2009.
Nemanja Vuksanovic[/B], ucenik 4/3, najbolji je na Opštinskom takmicenju iz Istorije, a Dušan Andelovc, ucenik 1/3, zauzeo je drugo mesto. Profesor koji ih je pripremao je Radovan Damjanovic. Takmicenje je održano u subotu, 14. 03. u OŠ "Braca Baruh". Cestitamo ucenicima i želimo im uspeh na buducim takmicenjima!

08.04.2009.
U nedelju, 05. 04. 2009. u Hemijskoj školi održano je Gradsko takmicenje za srednje strucne škole iz istorije. Na nivou prve godine ucenja Dušan Andelkovic, ucenik 1/3, je zauzeo drugo mesto (53 poena), a za drugi razred Nemanja Vuksanovic, ucenik 4/3, osvojio je drugo mesto (48 poena). Mentor je Radovan Damjanovic, profesor istorije. Bravo za naše ucenike sa željom da osvoje prvo mesto na republickom nivou.

Kako ne prima pare iz budžeta ako radi obrazovnom sistemu? z:lol:

Pitam zbog tvoje sujete kada je u pitanju novčana zarada. Nešto si komentarisao u vezi Milanovića slično; zašto Damjanović nije negativac, rđav čovek i gad zato što mlati tolike pare?

Prvo, ti si pominjao velike pare,

No za tebe Mrkalj moram reći da mi je neobično što ne popljuva čoveka (zato što mlati dosta love). :zstidljivko:

a ne profesorsku platu, a sada menjaš tezu.

A drugo, Milanović je bio sumnjiv da je primio mito kako bi sabotirao autohtonističko društvo. To sam samo hteo da proverim, ali i dalje nisam ubeđen.

- - - - - - - - - -

Da postoji ikakva institucionalizovana zavera protiv novoromantičara u Republici Srbiji kako je oni predstavljaju, davno bi do sada Damjanović bio otpušten sa svog radnog mesta... :kafa:

Boli radićologe kofer za sitnu ribu (sam si rekao, ipak je to ekonomska strukovna srednja škola.). Njima je bitno da se izvana (iz Beča i Londona, na primer) odakle dobijaju instrukcije, ne vidi da neko ovde talasa. U tom smislu je Đođe Janković morao da popije pedalu.

Ja nisam ovako neki stručnjak za ikone, tako da se mogu praviti pametan, ali ukoliko se nalaze na onome gde su, konzistentno, prikazi Sunca i Meseca, ne znam šta bi drugo moglo biti.

Da li su u Decanima nacrtani sunce i mesec? To je pocetna tacka. Da li su u Decanima nacrtani sunce i mesec, prima facie?

Ako nisu, crno na bijelo, ako su leteci objekti, onda se mozemo vratiti na Damjanovicevu poentu: Odakle njima ideja za letece objekte i upravljanje njima? To je citava poenta, ISTRAZIVANJE, a ne religiozno tumacenje!

Prvo, ti si pominjao velike pare,

a ne profesorsku platu, a sada menjaš tezu.

A drugo, Milanović je bio sumnjiv da je primio mito kako bi sabotirao autohtonističko društvo. To sam samo hteo da proverim, ali i dalje nisam ubeđen.

Pa jedan dobar deo para koje zarađuje je iz budžeta, odakle mu se uplaćuje između ostalog i radni staž.

Inače, upravo mislim da je Damjanovića imao na umu Tibor Živković dok je govorio da imao na umu dok je govorio onako ljutito da im treba udariti na džep. Pa bi onda možda porazmislili dvaput da li se finansijski toliko isplati.

Boli radićologe kofer za sitnu ribu (sam si rekao, ipak je to ekonomska strukovna srednja škola.). Njima je bitno da se izvana (iz Beča i Londona, na primer) odakle dobijaju instrukcije, ne vidi da neko ovde talasa. U tom smislu je Đođe Janković morao da popije pedalu.

Zbog ovog sam i upotrebio reč zavera. To što se desilo Đorđu Jankoviću nikakve veze nema sa stvarima koje je tvrdio, već je posledica sujetne borbe za stolicu i primanja, deleći u izvesnoj meri nešto zajedničko sa najnovijim sukobima i čistkama na istorijskom odeljenjju (Antonović, Fotić, Šuletić, pokušaji Petkovića, Kovića i Šuletića). U celom klinču sistema klanova koji se bore za raspodelu kolača, ni Janković nije (bio) nevin.

- - - - - - - - - -

Da li su u Decanima nacrtani sunce i mesec? To je pocetna tacka. Da li su u Decanima nacrtani sunce i mesec, prima facie?

Ako nisu, crno na bijelo, ako su leteci objekti, onda se mozemo vratiti na Damjanovicevu poentu: Odakle njima ideja za letece objekte i upravljanje njima? To je citava poenta, ISTRAZIVANJE, a ne religiozno tumacenje!

Istraživanje se ne može vršiti posmatranjem, odnosno istrgavanjem iz konteksta jednog delića. Samo komparativni pristup i sveobuhvatna analiza može biti istraživanje; zurenje u jednu te istu sliku je slično kao čitanje jedne te iste rečenice jednog jedinog teksta bez konsultovanja ičeg drugog; to nije istraživanje, to je lupetanje gluposti.

Poslednja izmena:
DAMJANOVICA ZA DIREKTORA FILOZOFSKOG ILI JOS BOLJE ZA MINISTRA PROSVJETE I OBRAZOVANJA. Nama trebaju dobri ljudi, a ne lukavi i politcki i vaki i naki, svakakvi muljatori i neznalice!

Tesa: A sta je taj Ilarion Ruvarac uradio?

LEGENDA:

Pa nista! On je jedan pop sa Fruske Gore koji je kod nas doneo tu takozvanu "kriticku" istoriografiju. I kao mit?
Ali mit je u stvari vise od zivota, mit je istinitije od istine! JER MI BEZ MITA NE POSTOJIMO! Mit je nase secanje! Razumes? A covek bez secanja, on nije licnost. MI BEZ NASIH MITOVA NISMO SRBI, NISMO NAROD!

I ONDA SE POJAVI NEKI ILARION RUVARAC I KAO TI VASI MITOVI TO JE BEZ VEZE. Narodne pesme, to je sve bezveze.
I on je onda, ne znam, dokazao, posto je kralj Vukasin. ne znam, nije ubio Urosa Nejakog jer je poginuo u Septembru a Uros Nejaki je umro u Decembru, iste godine, 1371.

"Strasna Stvar!" To je "strasno bitno" sad za nas?! Strasno je bitno za Srbiju i za srpski narod! "Mnogo je bitno!"
I ONDA JE IZMISLJEN TAJ ODVRATAN IZRAZ: AUTOHTONISTI; KAO, KOJIMA JA PRIPADAM. TO JE NAMETNUT IZRAZ NAMA. I KAO, "ROMANTICNA" ISTORIOGRAFIJA. KAKVA BRE ROMANTICNA ISTORIOGRAFIJA? PA JA SAM NAJSTROZIJI PREMA SAMOM SEBI!

Ponistavati mit, ti ponistavas prakicno -- istorija je nista, mit je vazniji! Jer covek nista nije mogao da izmisli. Razumes? Nista covek nije mogao da izmisli sto nije bilo. Covek nije u stanju nista da izmisli. Ja sam ubedjen u to.
KAKO COVEK MOZE DA ZAMISLI, DA IZMISLI AZDAJU!? Ako je nekad, nekad, negde nije video? Nesto. Sta god. Kako ce sad to nauka da zove bas me briga. Dajem ti neki primer.

ILI ONO U DECANIMA, RASPECE HRISTOVO. I SAD MENI KAZU: TO JE PRIKAZ SUNCA I MESECA!?
Levo i desno od Hristove glave voze dvojica skutere neke svemirske, jure se. Ovaj sto bezi okreno se ovako i gleda u ovoga. A ovaj ima jacu masinu pa ga stize. Razumes? Ovaj iza.

Jer svako moze da uzme, manastir Decani, Raspece Hristovo, da pogleda. I TO JE KAO, NASI ISTORICARI UMETNOSTI, PAZI, REKLI SU TO JE PRIKAZ SUNCA I MESECA!?

KAKAV BRE PRIKAZ SUNCA I MESECA!? Covek vozi skuter, svemirski. Ima kabinu, sve. I sad On menu treba -- Ja vidim da on vozi nesto, i siba plamen pozadi -- A ON MENI OBJASNJAVA DA JE TO PRIKAZ SUNCA I MESECA!?

MENI TAKVI ISTORICARI UMETNOSTI, ISTORICARI NE TREBAJU! Ne trebaju, da mi tumace da ono sto ja vidim, DA JA NE VIDIM TO NEGO DA VIDIM NESTO DRUGO!? A ja vidim dvojicu na motorima koji se jure po nebu bre.

I ZATO JA NE VOLIM TAJ IZRAZ AUTOHTONISTI. KAKVI BRE AUTOHTONISTI!? MI SMO SVOJI NA SVOME.
BARATAMO TIM PODACIMA KOJE IMAMO. NISTA NE IZMISLJAMO. JA SAM UVEK REKO: OVAJ I OVAJ JE REKAO TO I TO. Razumes?

Tako da, ostavio si ovo pitanje da me iznerviras na kraju.

. . . .

ON JE JEDAN NEBITAN LIK, POTPUNO NEBITAN LIK TAJ ILARION RUVARAC. POTPUNO NEBITAN LIK!

ALI STA JE PROPAGANDA: UZMES JEDNOG POTPUNO NEBITNOG I ONDA PRICAS O NJEMU DA JE VELIKI NAUCNIK.

vcdfs93498.jpg

I ti vidis i verjes u "svemirske skutere".....ali onog mamlaza ridjka Tesu treba uhititi, procesuirati i transverirati u dilkarnicu, kak truje srpski puk, sa nekim debilima, sektasima i opskurnim likovima.

To je vas problem. Vi se bavite dogmama, a ne istinom, istrazivanjem i naucnim radom!

Upravo suprotno. Zamisli da imaš 470 slika. I onda kažeš, hajdemo se praviti da 469 ne postoji. I onda kreneš tako lagati jadni i napaćeni neupućeni narod da tih 469 slika ili ne postoji uopšte, ili da nisu bitne zato što ti tako želiš. I onda da izvodimo zaključke iz jedne slike kao da je to jedino što postoji na zemaljskoj kugli; jedini izvor za bilo šta. To je zločin protiv nauke, zločinački čin protiv istraživanja; ili kako bi ti rekao, to je terorizam. I svako ko to čini bavi se terorističkom rabotom, jer uništava nauku i upravo učestvuje u stvaranju dogme. A ako ovako krene još i ponavljati, kao što je insinuirao ovde Damjanović (mada je to ovde vrlo očigledno sprdanje tj. ne misli on to u stvarnosti :D ) onda nije samo terorista, već i propagandista. Upravo je to geneza i podmetanje dogme. Ne interesuje metodologija, ne zanima istraživanje, već se želi poturiti kao kukavičje jaje nešto i onda to neupitno usvojiti.

Provaljeni ste kao FRAUD!

Da l' je moguće da misliš da ovako prozivanje ima ikakvog smisla ili da je nekog značaja? :lol:

Poslednja izmena:
Da l' je moguće da misliš da ovako prozivanje ima ikakvog smisla ili da je nekog značaja? :lol:

Ima kako nema? Ali otvoricu temu kao sto Mrkalj ima temu o zabludama komparativne lingvistike. Otvoricemo temu o vama Beclijama i vasim zabludama, posto ima tema o Saricu, o Damjanovicu, a o vama nema. Imamo vec dosta materijala ovde koje sam postavio o DAI i Zivkovicu, i icemo dalje. Tamo cemo raskrinkavati sve budalastine Filozofskog fakulteta i Becke skole.

Ima kako nema? Ali otvoricu temu kao sto Mrkalj ima temu o zabludama komparativne lingvistike. Otvoricemo temu o vama Beclijama i vasim zabludama, posto ima tema o Saricu, o Damjanovicu, a o vama nema. Imamo vec dosta materijala ovde koje sam postavio o DAI i Zivkovicu, i icemo dalje. Tamo cemo raskrinkavati sve budalastine Filozofskog fakulteta i Becke skole.

Zato što tako razgovara neko ko je zlonameran i ko želi da se šegači i bije po ulici. Kao što ti je Lekizan jednom preporučio da ideš u kafanu. Ne znaš ništa o meni, ali si dopustio sebi da neke pretpostavke projektuješ i još me grupišeš u neke skupine, govoreći vi, vi, vi, uz sijaset uvreda na ličnom nivou. Iako me nisi citirao ni sa jedne teme niti ukazao gde sam, kad i kako to pogrešio. Dakle, cela argumentacija je samo ad hominem i to čak bez ičeg što bi poduprlo.

Ako ćeš tako komunicirati, vrati me na Listu nepoželjnih jer takva je prepiska nepoželjna.

Netacno. Fraud je namjerna prevara, i to je sasvim opravdan termin za stanje skolstva u Srbiji.

I šta ja imam veze sa tim? Ja sam govorio na 50 različitih tema o užasavajućem stanju obrazovnog sistema u Srbiji (koji se sve više i više pogoršava), o tome kako pola udžbenika vredi skoro kao toalet papir i što je jedini pametni potez nastavnika da nauči decu da većinu stvari proba napamet naučiti radi inspekcije i da zaboravi čim zatvori poslednju stranicu i po mogućnosti spali iza kuće. Na jedno deset tema sam fotografisao i postavljao kakve sve nebuloze postoje u nastavnim sredstvima generalno (ne samo udžbenicima):

Најновији уџбеници не престају да нас изненађују. У том смислу, нови уџбеник из Природе и друштва за 4. разред (Кандић, Субаков Симић, Васић, Живковић, Матејић) који је Министарство просвете одобрило доноси нам једно ново:

Pogledajte prilog 491256

Шта овде можемо видети? Видимо да најстарија српска држава не носи српско име, већ се зове Рашка, иако ће такво име државна творевина носити тек од XII столећа. Ради се о карти Расе, области са седиштем у Расу, која је на овој карти оивичена као прва држава Срба, са границама у токовима Ибра, Таре, Дрине и Западне Мораве. Не ради се ни о политичком језгру српске раносредњовековне државице, одакле се централно тежиште Србије ширило још од сеобе Срба на Балкан у првој половини VII столећа, које би према мишљењу у историографији заиста могло одговарати негде оквирно сливовима ових река и Расе; реч о равно о српској држави током 800-их година. О Српској земљи (а не Рашкој) династије рода владаоца Вишеслава (или Војислава) и Властимира, од које се отцепљује Травунија и чији ће се владари шетати неретљанском државицом и владати и над Босном. Како је из српских граница искључено у целини и мистериозно Подгорје Попа Дукљанина, остаје јасно да је оно што је представљено на карти хипотетички најмањи могући опсег српске државе у раном средњем веку.

И то све док је, изгледа, већина данашње Републике Србије под Бугарима, а док Византија чудновато одговара границама Албаније, мада истина, малчице проширене на рачун суседних држава. А онда, као шлаг на торту, долази цели остатак суседства који је означен жућкасто окер бојом. иначе истом бојом традиционално у употреби за границе Хрватске. Једина политичка целина означена на том подручју јесте, чуда ли чуда, Хрватска. ОК, неко ће рећи, нема ове боје у легенди, тако да је све изостављено (рецимо, Црвена Хр...пардон, Дукља, Травунија, итд..) како, ето, не би компликовало превише деци ствари. Међутим, једно је ту не сумњиво, а то је Хрватска која се са Рашком граничи на реци Дрини, односно очигледно има у свом саставу Босну. Остављам читаоцима форума, посебно онима који и сами имају децу сличног узраста, да претпоставе шта ће ученик четвртог разреда основне школе претпоставити када види саму карту и где се налазе Даниловград и Ваљево.

Наставна средства увек су била најинтересантније средство за проучавање какву верзију прошлости актуелна жели од народа да у будућности усвоји; у ком је смеру индоктринише. Већ неко дуже време сматрам да смо дошли до једног страшно мрачног периода, доминације људске глупости и потпуне релативизације нечега што би се могло уопште у неким оквирима и назвати некаквом истином. Неке од ствари које су се десиле и које су биле изнесене на Форуму Крстарице потврдиле су те моје премисе и додатно их ојачале, а преломни тренутак за мене лично је био када је Мркаљ поставио интервју уваженог професора Драгољуба Петровића, који главом и брадом брани Јована И. Деретића и ставове новоромантичара. Један кратки поглед на ову карту, који је одобрен у приближно истом комисијском саставу као у случају уџбеника из географије који је Косово директно представио као самосталну државу, ојачава моје стрепње о томе до каквих смо времена дошли, али и показује једну другу слику; ону која је сада мејнстрим и очигледно представља званичну државну политику по питању сагледавања прошлости: доминација политичке коректности (јер, превише би било осетљиво ако бисмо учили децу да имају историјске претензије према сувереним суседним државама Босни и Херцеговини и Црној Гори) у којој треба изградити минималну националну свест будућим генерацијама, како би живели у новом српском поретку. Ово што се дешава би вероватно требало довести у везу и са неким извесним политичким догађајима, али и са променама које захватају Српску Православну Цркву, а на основу којих Српска црква заправо настаје 1922. године, јер њени претходници не носе то име, али јој се придодаје и један други назив чисто да се тај избегне, док ће верски поглавар бити патријарх српских и поморских земаља. Којих поморских земаља? Па, вероватно од Поморјана када су их Рашани освојили и направили државу заједно са њима под Немањићима...

giphy.webp

I nakon što to radim ko zna koliko godina, ti si se sad našao ovde meni da pridikuješ da sam neki prevarant i da govoriš o meni kao...oličenju školstva u Srbiji? Kako bi ti nazvao na mom mestu tvoje ponašanje? Terorizmom?

I šta ja imam veze sa tim? Ja sam govorio na 50 različitih tema o užasavajućem stanju obrazovnog sistema u Srbiji

Hvala! Ali vidi, evo emblematicnog primjera ovdje Ruvarca.

Kad kazete to su mesec i sunce u Decanima, prica je zavrsena, postavljen je dogmatski nadnivo koji sprjecava iztrazivanje u istoriji, i to je postavljen van cinjenica, postavljen je religiozno interpretacijski!

Damjanoviceva opaska je: Ilarac je nakanio uklanjati mitove. Mit je predanje, predanje je istorija. Primjer su Decani, gdje se dogmatski tumaci to su sunce i mesec.
Problem je sto nisu nacrtani sunce i mesec. Nacrtani su leteci objekti. Dogmatsko tumacenje nas sprjecava da se bavimo predanjem o letecim objektima, onim sto je nacrtano. Cinjenicama a ne tumacenjem.

Slicno je i sa Avarima izmedju ostalog. Postavljeno je dogmatsko tumacenje sta je sta, i to nas sprjecava da se bavimo cinjenicama.

A ti si upravo pobornik dogmatskog nadnivoa koji sprjecava istrazivanje, sprjecava naucni rad.

Kad kazete to su mesec i sunce u Decanima, prica je zavrsena, postavljen je dogmatski nadnivo koji sprjecava iztrazivanje u istoriji, i to je postavljen van cinjenica, postavljen je religiozno interpretacijski!

Damjanoviceva opaska je: Ilarac je nakanio uklanjati mitove. Mit je predanje, predanje je istorija. Primjer su Decani, gdje se dogmatski tumaci to su sunce i mesec.
Problem je sto nisu nacrtani sunce i mesec. Nacrtani su leteci objekti. Dogmatsko tumacenje nas sprjecava da se bavimo predanjem o letecim objektima, onim sto je nacrtano. Cinjenicama a ne tumacenjem.

Slicno je i sa Avarima izmedju ostalog. Postavljeno je dogmatsko tumacenje sta je sta, i to nas sprjecava da se bavimo cinjenicama.

A ti si upravo pobornik dogmatskog nadnivoa koji sprjecava istrazivanje, sprjecava naucni rad.

Ne možeš kazati da je nešto dogma samo zato što niko nije iskazao drugačije tumačenje. Šta te sprečava da napišeš šta hoćeš? Da li ti neko brani? Hoće li ti moderacija obrisati poruku ako napišeš da to nisu Sunce i Mesec? Gde ti vidiš dogmu?

Da li postoji neko drugo viđenje i, ukoliko postoji, na čemu se zasniva?

Ne možeš kazati da je nešto dogma samo zato što niko nije iskazao drugačije tumačenje. Šta te sprečava da napišeš šta hoćeš? Da li ti neko brani? Hoće li ti moderacija obrisati poruku ako napišeš da to nisu Sunce i Mesec? Gde ti vidiš dogmu?

Da li postoji neko drugo viđenje i, ukoliko postoji, na čemu se zasniva?

Ne znam kako ne mozes da shvatis da nije u redu INSTITUCIONALNO studentima nametati dogme! I ostaviti pristup katedrama i pisanju udzbenika samo za pobornike dogmi!

A POSEBNO NE one dogme koje su zasnovane na lazima, kao na primjer da je prva srpska drzava stvorena u sedmom veku, i tako dalje.

To nije Vucic instalirao, ili Damjanovic, ili Saric to je vas nacisticki projekt. To je problem.

I šta sad ti to hoćeš od mene? Da mahnem svojim magičnim štapićem da sve preko noći postane idealno?

giphy.gif

P. S. Oko toga da je srpska država nastala krajem V stoleća umesto negde tokom prve polovine VII, već sam jasno odgovorio na onoj temi na kojoj si ti opširno analizirao Barski rodoslov. Ne postoje nikakve spoljašnje potvrde tog narativa. Jedan jedini izvor je Pop Dukljanin, a podaci koje donosi u kontradikciji su sa savremenim istorijskim izvorima. Kako može neki Oštroilo vladati u kao ko zna već koji kralj postojeće države, ako kralj Teodahat vlada Dalmacijom do 535. godine? Zašto verovati Dukljaninu na reč? Kako znamo da ima neke izgubljene izvore, da ne izmišlja? Hajde, da još govorimo o nekom izuzetno mračnom periodu, o kojem ne znamo praktično ništa generalno u istoriji. Pa da smo prisiljeni da prepisujemo iz Dukljaninovog rodoslova. Kao što recimo radimo sa Herodotom, pa ga čitamo iako verovatno većina stvari koju je za taj period opisivao nema neke veze sa realnošću. I tako, silom prilika, moramo. Ali ovde se ne radi ni o tome, već o jednom alternativnom narativu.

alternativna_istorija_srbije_vv.jpg

Zamisli da neko uzme ovu knjigu i na osnovu toga tvrdi da nije bilo golgote u Albaniji, ili da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu ostala verna Trojnom paktu? Ili tako sad neko kaže bečko-berlinska podvala je da je postojao Sv. Sava, to je izmišljeni lik, nema ga u toj knjizi?

Poslednja izmena:
I šta sad ti to hoćeš od mene? Da mahnem svojim magičnim štapićem da sve preko noći postane idealno?

Pa mozes doprinijeti jer si u toj poziji a samim tim i podlozan kritici. Doduse sam Damjanovic u intervju koji sam ja postavio iznad kaze da treba vremena da se penzionisete i dodju nove generacije sa drugacijim pristupom.
E tu se razlikujemo ja, ti, i Damjanovic, jer ja sam militantan po tom pitanju, kao sto znas.

P. S. Oko toga da je srpska država nastala krajem V stoleća umesto negde tokom prve polovine VII, već sam jasno odgovorio na onoj temi na kojoj si ti opširno analizirao Barski rodoslov. Ne postoje nikakve spoljašnje potvrde tog narativa. Jedan jedini izvor je Pop Dukljanin,

Ali to NIJE TACNO, jer postoji DAI takodje, a ne samo Barski Rodoslov, koji kaze da je Srbija vec postojala! U tome je problem!

I onda, da odgovorim na zadnje pitanje: Zasto verovati Dukljaninu? Zato sto je Knjizica o Gotima dosljedna DAI!

Pa mozes doprinijeti jer si u toj poziji a samim tim i podlozan kritici. Doduse sam Damjanovic u intervju koji sam ja postavio iznad kaze da treba vremena da se penzionisete i dodju nove generacije sa drugacijim pristupom.
E tu se razlikujemo ja, ti, i Damjanovic, jer ja sam militantan po tom pitanju, kao sto znas.

A u kakvoj sam ja to navodno poziciji?

Ali to NIJE TACNO, jer postoji DAI takodje, a ne samo Barski Rodoslov, koji kaze da je Srbija vec postojala! U tome je problem!

I onda, da odgovorim na zadnje pitanje: Zasto verovati Dukljaninu? Zato sto je Knjizica o Gotima dosljedna DAI!

Ti si se skoncentrisao na jednu malu rečenicu kod DAI, što je takođe dosta pozniji izvor o vremenu o kojem pričamo. A ne obraćaš pažnju na narativ savremenih (i generalno starijih) izvora; na Jordanesa, Kasiodora Senatora, Prokopija iz Cezareje, 2. valoanskog anonima, Marcelna Komesa. Isidora Seviljskog, te u izvesnoj meri i nekih drugih kao što su npr. Pavle Đakon ili Magno Feliks Enodije Pavijski. Ništa iz Dukljaninovog narativa se ne uklapa. Npr. gde ti vidiš u Dukljaninovom rodoslovu da je car Justinijan osvojio Dalmaciju u četvrtoj deceniji VI stoleća?

Poslednja izmena:
Zamisli da neko uzme ovu knjigu i na osnovu toga tvrdi da nije bilo golgote u Albaniji, ili da je Jugoslavija u Drugom svetskom ratu ostala verna Trojnom paktu? Ili tako sad neko kaže bečko-berlinska podvala je da je postojao Sv. Sava, to je izmišljeni lik, nema ga u toj knjizi?

Tri stuba istorije:

1. Multiple sources (Vise izvora) - to imamo, DAI i Rodoslov
2. Nezavisni - to imamo, dva izvora su nezavisna, ne oslanjaju se jedan na drugi
3. Bez konflikta interesa - to imamo, Porfirogenit mrzi Srbe. Dukljanin smatra kasniju lozu Voijisavljevica Bugarima, onim u Preslavu.

i imamo i cetvrto, da su dosljedni vremenu, prostoru i dogadjajima generalno istorijski.

- - - - - - - - - -

A u kakvoj sam ja to navodno poziciji?

Ti si se skoncentrisao na jednu malu rečenicu kod DAI, što je takođe dosta pozniji izvor o vremenu o kojem pričamo. A ne obraćaš pažnju na narativ savremenih (i generalno starijih) izvora; na Jordanesa,

Ma oni pisu u vrijeme Justinijana kad KRS izricito kaze da postoji period cetiri neznana kralja. Srbija je proglasena nakon njih i to u sklopu veceg kraljevstva.. Ali to ne znaci da to nije nasa istorija, to u vrijeme Jordanesa!

Pomenucu nesto jos sto se tice Jordanesa ali u posebnom prilogu.

Poslednja izmena:
ATI-LA: Jordanes kaze, na sahrani Atile, njegov narod "lamentations" naziva STRAVA. (450. godina.)
TOT-ILA: Rodoslov kaze da je Totila SLAVEN. (400. godina po mom.)
DRAC-ULA: Ime Vlad!
TURCI: DAI kaze da svog vodju zovu VOJVODA (900. godina)
AVARI: DAI kaze Avari su SLAVENI (400-600. Godina Pad Dalmacije)

AMMIAN MARCELLINUS: Nakon Bitke kod VRba, 395 godine, GOTI vladaju od Soluna do Alpa!
JORDANES: VALAMIR, CUDIMIR, VIDIMIR i sin THEODORIC, idu preko Save prema Nisu, iz Panonije u kraljevstvo SARMATA, oko 450. godine.
RODOSLOV: GOTI su SLAVENI koji osvojili rimsku provinciju Dalmaciju.
DAI: AVARI su Slaveni koji su osvojili rimsku provinciju Dalmaciju.
DAI: AVARI su u Panoniji i Iliriji.
JORDANES: GOTI su Panoniji i Iliriji.

Rimsko Carstvo je propalo, tamo su Slaveni! Na tom prostoru nastaje Srbija u vrijeme Svetopleka.

OVO SU CINJENICE! OSVJEDOCENE U IZVORIMA! OVO NIJE MITOMANIJA! OVO JE ISTORIJA, TONA IZVORA! Tamo zive Slaveni, i to u Srbiji!

Gdje je Madjarski jezik? Gdje je Herzog? Gdje su Madjari? Gdje je Rumunski?

Poslednja izmena:

Back