Drage moje, pošto imam kratku pamet a već sam više puta ovde i na FB u privatnim porukama pisala recept na medenajke, koji ja koristim, evo da stavim ili prvi put ili ponovo:
Medenjaci za ukrašavanje
700 g brašna, 500 g mlevenog šećera, 1 kafena kašičica cimeta, 1/4 kašičice sode bikarbone, 4 jaja, 2 ravne kašike meda. Sve dobro zamesiti, na dosta tvrdo testo. Ja ga radim odmah, mada preporučuju i da odstoji minimalno 24 sata. Kad ih stavim na pleh, namažem razmućenim jajetom, pečem na 180 - 200 C, oko 10 min. Kad ih izvadim iz rerne, još tako vruće premažem još jednom jajetom, da budu lepi sjajni.
Medenjaci koji su odmah za jelo, mekani:
500 g brašno, 120 g margarin, 4 kašike meda, 190 g mlevenog šećera, 2 jaja, 1 kašičica cimeta, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice začina za medenjake ( ja koristim madjarski KOTANYI ). Može i bez toga. Zamesiti, mekše testo, sve ostalo je isto kao kod prethodnih, samo ove kad namažem drugi put jaetom, odmah tako vruće zatvaram u plehanu kutiju, ili najlon kesu, ili plastičnu kutiju, da se zapare, ili kako da kažem. Kad se ohlade, mekani su i mogu se jesti. Ne treba se bojati vruće zatvoriti hermetički. Super su.
Ako ima još nekih pitanja, treba me podsetiti da napišem.
Da, još nisam napisala čime ih ukrašavam:
najbolje je kupiti Barvallov ajsing i razmutiti ga sa vodom, ali ako hoćete belance, onda ga treba izmeriti i njegovu masu pomnožiti sa 4,8 i toliko mlevenog šećera dodati, 1 kašiku gustina i metlicama za mešenje mešati mikserom 15 min. Zavisi na šta Vam treba, da li na pisanje ili popunjavanje većih površina, razredjivati pažljivo sa vodom i dobro promešati. Bojiti po potrebi.