Nedostatak svetlosti

U kući su mi npr. najduži deo dana navučene roletne, mada radim do 16/17h pa i nema nekog smisla puštati svetlost unutra.
Kada sumiram utiske bilo mi je relativno smorno zbog toga, skorije sam ponovo počeo da trčim nekih sat vremena oko jezera i to mi je u nekoj meri popravilo raspoloženje

Kako na vas utiče nedostatak svetlosti (suštinski prirodne)?
Tipa kada provodite više vremena u zamračenom prostoru, radite na mestima gde je svetlost smanjena tipa gradilišta/tuneli ...
Poznato je kako nedostatak svetlosti utiče na raspoloženje, međutim to nije psihološki fenomen, doduše ovde ne postoji pdf biopsihijatrija…

Mislim da nedostatak svetlosti ne prija većini ljudi. Ali se ljudi i naviknu nav taj nedostatak, ali ima i onih kojima mnogo smeta i imaju "jesenju depresiju", koja je poremećaj raspoloženja zbog nedostatka vitamina D.

Taj poremećaj raspoloženja koji utiče na svakodnevne aktivnosti treba da se leči.

Stan u kome živim je svetao i ima doste dnevne svetlosti. Nisam loše raspoložena. Dok sam radila smetalo mi je iako nisam radila napolju.

Dokazano je da se vit. D prirodno nalazi u Suncevoj svetlosti, i samo se moze nadoknaditi suplementima.
Isto tako, upravo zbog nedostatka sunceve svetlosti kazu da su narodi na severu Evrope depresivniji nego
mi u toplijim krajevima gde ima mnogo duze i vise svetlosti.

Licno volim prirodnu svetlost, ne prejaku kao leti sto zna da bude, ali mi vise prija prirodna svetlost.
Imam velike prozore u stanu sto je dobro, ali eto zimi dan kratko traje pa smo valjda zato depresivniji ili manje raspolozeni.

Kako na vas utiče nedostatak svetlosti (suštinski prirodne)?
Tipa kada provodite više vremena u zamračenom prostoru, radite na mestima gde je svetlost smanjena tipa gradilišta/tuneli ...
Ne bas mnogo.
Znao sam da budem najveseliji usred januara
kao i najvise sieban tokom avgusta.
Kod mene nedostatak svetlosti nije okidac za promenu raspolozenja...
Jeste da volim da ima svetlosti kao i svi mi...ali ne smeta mi mnogo kad je nema.
EDIT
Verujem da mi ne bi smetalo ni da zivim na severu ono tipa 3 meseca noc...
a kad dodje 3 meseca dan isto ne bi bio problem samo spustis roletne na prozorima pred spavanje.

Back