medenjaci

:( zar sam najgora od sve dece ...
pitanje za dragicu..kako pravi s ajsing? meni se cini da je gusci od ovog mog. vidsim da si upotrebila spric, ja moj nikako ne bih mogla sa spricem da nasaram, nije mi tako cvrst.
ne znam sta radim pogresno...

:( zar sam najgora od sve dece ...
pitanje za dragicu..kako pravi s ajsing? meni se cini da je gusci od ovog mog. vidsim da si upotrebila spric, ja moj nikako ne bih mogla sa spricem da nasaram, nije mi tako cvrst.
ne znam sta radim pogresno...
Evo pokusacu ja da pomognem ,ja sam sinoc pravila kucicu prvi put i lepila sa masom po receptu "Natase 64" i meni je bilo savrseno,izmerila sam tezinu 2 belanca i pomnozila sa 4.8 ,koliki je rezultat ispao toliko sam dodala secera u prahu i kasiku gustina i mutila 15 min .Masa mi je bila gusta i lepo se razvlacila i brzo susila ,tako da sam odmah sastavila kucicu nisam cekala da se stranice osuse preko noci pa da stavim krov ,sve sam zavrsila za pola sata .E posto je gusta masa idealna je i za pisanje al eventualno za premazivanje celih povrsina malo je razredi sa vodom .onako otprilike .Eto nadam se da ce ti pomoci z:poz:

Hvala Natasha64 na pohvali z:lol: ,ovde sam citala da se belanca mute rucno mutilicom ne mikserom ,medjutim ja sam mutila mikserom ali na jedinici eventualno dvojci ,nisam na najjacem broju eto toliko,posto slavim Bozic 7 .januara jedva cekam da ponovo pravim da iznenadim bratice koje obozavam ,ova kucicaje bila samo probno delo ,sad znam gde sam gresila i sta da napravim bolje ,ali uglavnom nije tesko kao sto sam mislila z;)

A kad smo vec kod ajsinga mene zanima kad se osusi moze li u frizider i koliko dugo ,jer ova masa je savrsena i za saranje po fondanu pa bih probala na nekim torticama ?

Ajsing se muti mikserom, ali nastavcima za mešenje testa. Kad se osuši, rok trajanja muje neograničen. Može i u frižider. Ako se jako osuši imedenjak ili kolašić, i samim tim i ukras nacrtan ajsingom, hoće da otpadne pa onda sav trud ode upropast. Zbog toga treba paziti, da se ne osuši na vazduhu prejako. Povremeno je dobro dati malo napolje, na vlažan vazduh. z:)

e sad i ja da pitam nesto o tom ajsingu za saranje z:lol: Cime da mutim belanca i do koje mere, samo malo, da zapene ili kako ?

Evo ovde ima video..kako,cime se muti i do koje mere..
ja sam samo 2 puta pravila rojal..prvi put mikserom i sad za kucicu..ovakvom zicom..i mnogo mi je lakse ovako rucno..jer pod ruku moze da se oceni gustina..

Evo ovde ima video..kako,cime se muti i do koje mere..
ja sam samo 2 puta pravila rojal..prvi put mikserom i sad za kucicu..ovakvom zicom..i mnogo mi je lakse ovako rucno..jer pod ruku moze da se oceni gustina..

Kao sto sam vec pisala ja sam mutila mikserom belanca toliko da krenu da pene i dodavala malo po malo secer i mutila 15 -tak minuta ,takodje sam dodala i kasiku gustina i super mi je smesa bila ...

Kao sto sam vec pisala ja sam mutila mikserom belanca toliko da krenu da pene i dodavala malo po malo secer i mutila 15 -tak minuta ,takodje sam dodala i kasiku gustina i super mi je smesa bila ...

A zasto ponavljas moj post..jesam li ja napisala da ne moze mikserom..ili da ne valja to sto si ti pravila??
samo sam napisala moje iskustvo i stavila video kako se radi..i ja sam umutila za 5 min i bio je super..
a i videla sam sta si napisala...neznam zasto ponavljas??

Nemojte se prepirati oko toga kako se pravi najbolji ajsing. I ja sam ga nekada pravila samo viljuškom, ručno-stručno, za par minuta je bio gotov. Onda ga par godina nisam uopšte pravila a sada sam od jedne iskusne medenjakinje, ili kako da nazovem ženu,koja ih profesionalno ukrašava, saznala za ovaj recept. Kome je šta dobro i praktično, neka radi. Našla sam objašnjenje, da nije dobro ako je u belancetu vazduh, te ga ne treba razbijati niti mućkati. Koliko ljudi, toliko iskustava, svako sebi bira šta mu je najbolje. z:)

Ajde ovde da pitam,posto je aktuelno ovih dana ,Da li neko ima iskustva sa onim eterikinim gel pisaljkama?ja se ponadala da sa time nesto moze da se uradi po pitanju saranja medenjaka,pa potrcala i kupila u 4 boje,kad ono nema veze sa gelom,ono je potpuno tecno,curi.....u roku su,znaci nije to problem a sta je.....veze nemam,Jel neko to koristio?Koje gustine bi to trebalo da bude?

Svećnjaci, pravljeni za praznike
attachment.php

attachment.php

20121227_221112.jpg
20121227_221127.jpg

ovo su moje kucice,pravila za nas i za poklone.bile su jos 2 ,ali nisam stigla da ih slikam,deca ih odnela u vrtic,a nekako mi se cini da su one najlepse

Poslednja izmena:
Drage moje, pošto imam kratku pamet a već sam više puta ovde i na FB u privatnim porukama pisala recept na medenajke, koji ja koristim, evo da stavim ili prvi put ili ponovo:

Medenjaci za ukrašavanje

700 g brašna, 500 g mlevenog šećera, 1 kafena kašičica cimeta, 1/4 kašičice sode bikarbone, 4 jaja, 2 ravne kašike meda. Sve dobro zamesiti, na dosta tvrdo testo. Ja ga radim odmah, mada preporučuju i da odstoji minimalno 24 sata. Kad ih stavim na pleh, namažem razmućenim jajetom, pečem na 180 - 200 C, oko 10 min. Kad ih izvadim iz rerne, još tako vruće premažem još jednom jajetom, da budu lepi sjajni.

Medenjaci koji su odmah za jelo, mekani:

500 g brašno, 120 g margarin, 4 kašike meda, 190 g mlevenog šećera, 2 jaja, 1 kašičica cimeta, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/2 kašičice začina za medenjake ( ja koristim madjarski KOTANYI ). Može i bez toga. Zamesiti, mekše testo, sve ostalo je isto kao kod prethodnih, samo ove kad namažem drugi put jaetom, odmah tako vruće zatvaram u plehanu kutiju, ili najlon kesu, ili plastičnu kutiju, da se zapare, ili kako da kažem. Kad se ohlade, mekani su i mogu se jesti. Ne treba se bojati vruće zatvoriti hermetički. Super su.

Ako ima još nekih pitanja, treba me podsetiti da napišem.

Da, još nisam napisala čime ih ukrašavam:
najbolje je kupiti Barvallov ajsing i razmutiti ga sa vodom, ali ako hoćete belance, onda ga treba izmeriti i njegovu masu pomnožiti sa 4,8 i toliko mlevenog šećera dodati, 1 kašiku gustina i metlicama za mešenje mešati mikserom 15 min. Zavisi na šta Vam treba, da li na pisanje ili popunjavanje većih površina, razredjivati pažljivo sa vodom i dobro promešati. Bojiti po potrebi.

Nataša imam jedno pitanje. Nije mi jasno koliko jaja ide u testo pošto se jajima i premazuju medenjaci?!?

Back