Kako je ovo moguće?

Skafander

Iskusan
Poruka
6.531
Živim u Beogradu u jednosobnom stanu i plaćam:

300 evra kiriju,
100 evra za infostan,
50 evra za struju,
50 evra za kablovsku i internet,
50 evra za gorivo,
100 evra za cigarete,
350 evra za piće i hranu, slatkiše, slaniše, kozmetiku, hemiju...

Nisam računao odeću, izlaske, putovanja, i slično.

Znači minimum za osnovno mi treba 1000 evra.

A
nigde nisam zaposlen više od 5 godina i niko mi ne šalje pare.

Kako je to moguće? Šta vi mislite?

300 evra kiriju,
100 evra za infostan,
50 evra za struju,
50 evra za gorivo,
100 evra za cigarete,

A

Online zarada i snalazenje nekim preprodajama?

Svi pojedinačni troškovi su zapravo zaokruženi na neki bliži veći iznos, a realno su manji. Samim tim su troškovi daleko manji od 1000e.
Kako?
300 evra kirija je super. Obično je 350.
Infostan sa grejanjem za tu kvadraturu je svuda 11500 hiljada, znači 100 evra.
Mts boks 3 je 5 - 6000. Znači 50 evra.
Struja sa dogrevanjem i hlađenjem ispadne 5 - 6000. 50 evra.
50 evra nije ništa za gorivo. To je 200 dinara dnevno, šta pređeš sa 200 dinara.
Cigarete su najjeftinije od 400 dinara.
Manje od 1500 dinara dnevno nije ništa za radnju, treba 3 obroka, jogurti, neki sok, možda alkohol, kozmetika, hemija, čips, smoki, voće, povrće...
Minimum minimuma je 1000 evra i mnogo više, a ne daleko manje.
Daj tvoju računicu, kad već tvrdiš.

Poslednja izmena:
Kako?
300 evra kirija je super. Obično je 350.
Infostan sa grejanjem za tu kvadraturu je svuda 11500 hiljada, znači 100 evra.
Mts boks 3 je 5 - 6000. Znači 50 evra.
Struja sa dogrevanjem i hlađenjem ispadne 5 - 6000. 50 evra.
50 evra nije ništa za gorivo. To je 200 dinara dnevno, šta pređeš sa 200 dinara.
Cigarete su najjeftinije od 400 dinara.
Manje od 1500 dinara dnevno nije ništa za radnju, treba 3 obroka, jogurti, neki sok, možda alkohol, kozmetika, hemija, čips, smoki, voće, povrće...
Minimum minimuma je 1000 evra i mnogo više, a ne daleko manje.
Daj tvoju računicu, kad već tvrdiš.
Za jednu osobu nema smisla iznajmljivati stan sa prevelikom kvadraturom, a samim tim i kirijom i računima.
Auto ti u BG ne treba, pa nema troškova za gorivo.
Cigarete su nezdrave, i treba ih ostaviti.
Troškovi na hranu i ostalo su mnogo manji od toga ako se jede kod kuće, pa čak i ako se neko kao ja luksuzira tako što radnim danima doručkuje van kuće u pauzi na poslu.

Ja trošim u proseku oko 300e mesečno jer nisam podstanar, nemam auto, poroke, ženu i decu, i jer sam se privremeno zasitio putovanja jer sam putovao preko 100x. Račune delim sa mamom, a da živim sam, troškovi bi bili nešto viši, oko 350e mesečno.

Za jednu osobu nema smisla iznajmljivati stan sa prevelikom kvadraturom, a samim tim i kirijom i računima.
Pa to je najmanji stan u Zemunu od 30 kvadrata. Nije centar grada. Infostan je neminovan.
Znači pre hleba, mora da se plati 50.000 hiljada dinara. 400 eura.
Auto ti u BG ne treba, pa nema troškova za gorivo.
Pa svi svuda voze kola i do trafike. Da nije uveden besplatni prevoz, plaćao bi 30 eura. Možda su mi kola neophodna, i ako nije prevoz blizu.
Cigarete su nezdrave, i treba ih ostaviti.
Pa svi puše, u srbiji ako ne pušiš, ti si izopšten iz društva i gušiće te dim.
Troškovi na hranu i ostalo su mnogo manji od toga ako se jede kod kuće, pa čak i ako se neko kao ja luksuzira tako što radnim danima doručkuje van kuće u pauzi na poslu.
Pa sve je mnogo poskupelo, jedem kod kuće ali moraju namirnice da se kupe. Imam 100 kila mišića, moram da jedem. Ne mogu malo kao ptičica.
Ja trošim u proseku oko 300e mesečno jer nisam podstanar, nemam auto, poroke, ženu i decu, i jer sam se privremeno zasitio putovanja jer sam putovao preko 100x. Račune delim sa mamom, a da živim sam, troškovi bi bili nešto viši, oko 350e mesečno.
A šta kad ne bude više nje, daleko bilo.
Mnogi imaju i kredit za stan od 500 eura. I većina živi u većem stanu, ali ne mnogo veliki, nego običan, dvosoban. Plus imaju decu. Tek za njih treba još par hiljada eura.
Šta da imam alimentaciju ili da sam sam sa decom?
Mislim da je jedino 4 - 5000 eura i u beogradu potrebno za porodicu, ne samo u inostranstvu.

Svakako se stan od 30m2 može naći jeftinije, samo treba malo potražiti. Znam nekoga ko je uvek prolazio daleko jeftinije po pitanju kirije.
Vožnja auta po BG nema smisla, samo se pravi gužva bez potrebe, koja onda usporava i gradski prevoz. Pre nego što je postao besplatan, gradski prevoz nije bio 30, već oko 25, pa oko 20e, ali nisam ni to plaćao.
Za pušenje si u zabludi, ja ne pušim, a imam društvo, od kojih neki puše, a neki ne.
Ja jedem poprilično u odnosu na većinu ljudi koje poznajem, jer imam 190cm i 80kg, pa je to opet daleko jeftinije od tvoje procene. Većina mlečnih proizvoda i mnoge druge vrste hrane se mogu kupiti na sniženjima u prodavnicama, dok se sveže voće i povrće povoljno može naći na pijaci.
Za četvoročlanu porodicu u BG bez kirije i kredita ne treba 4-5000e, već je 1300e dovoljno za normalan život.

Svakako se stan od 30m2 može naći jeftinije, samo treba malo potražiti. Znam nekoga ko je uvek prolazio daleko jeftinije po pitanju kirije.
Minimum minimuma je 250 evra u nekom dalekom predgrađu.
Vožnja auta po BG nema smisla, samo se pravi gužva bez potrebe, koja onda usporava i gradski prevoz. Pre nego što je postao besplatan, gradski prevoz nije bio 30, već oko 25, pa oko 20e, ali nisam ni to plaćao.
Pa što nisi plaćao. To je kao da si ukrao.
Sramota je ne platiti. Ali nema veze.
Ako uzmem taj jeftiniji stan koji je dosta dalji, tek onda mi trebaju kola, da bi brže stigao na posao, ako radim. Jer možda ne mogu da nađem posao blizu mesta stanovanja. Onda mi treba 100 evra za gorivo. Uvek je taj balans. Ako ne platiš na mostu, platiš na ćupriji.
Za pušenje si u zabludi, ja ne pušim, a imam društvo, od kojih neki puše, a neki ne.
A šta da te guši dim, kao mnoge, onda ne bi mogao da budeš u društvu pušača.
Ja jedem poprilično u odnosu na većinu ljudi koje poznajem, jer imam 190cm i 80kg, pa je to opet daleko jeftinije od tvoje procene.
Ti si mnogo mršav za tu visinu.
Tebi je 10 evra dnevno puno za radnju?

Većina mlečnih proizvoda i mnoge druge vrste hrane se mogu kupiti na sniženjima u prodavnicama, dok se sveže voće i povrće povoljno može naći na pijaci.
Pa samo jogurt je 200 dinara, pavlaka 150, hleb 100...bolje da ne nabrajam dalje. Nemam vremena da tražim popuste i da idem po pijacama.
Za četvoročlanu porodicu u BG bez kirije i kredita ne treba 4-5000e, već je 1300e dovoljno za normalan život.
Bez kirije i kredita ti opet treba za infostan 200 evra, za struju 50, za internet i kablovsku 50, to je 35.000 od tvojih 155.000, onda ostane 120.000 podeljeno na 4, da svako ima samo 30.000. To je 1000 dinara dnevno za sva tri obroka, sve za školu, sva higijena, sva odeća, gorivo, cigarete, ako puše, mobilni telefoni, kompijuteri, putovanja, izlasci... Sve si sabio u 1000 dinara po osobi, da li misliš da je to realno, ili humano?

Pre nego što je gradski prevoz u BG postao besplatan, ionako smo ga svi plaćali iz našeg gradskog budžeta. Kupovina karata je zapravo bila pokušaj duple naplate onoga što smo već platili, i to sa ciljem da to privatne firme poput Apexa i pojedinci delom stave u džep, a deo je išao na plaćanje parazita poput kontrolora.
Ne treba ti gorivo i ne treba ti auto, bilo da radiš ili ne. Govorimo o BG, gde postoji javni prevoz. Nisi invalid, možeš peške do stanice.
Meni smeta dim, i zato pušači uglavnom ne puše u mom prisustvu.
Nisam mršav, već imam idealnu težinu. Vidim da sam u nešto malo boljoj formi sa 80kg nego sa 85kg.
Naravno da se po osobi na kupovinu troši znatno manje od 10e dnevno.
Jogurt i pavlaku možeš lako naći na sniženju. Ja volim Imlekove proizvode koji su skuplji od robnih marki trgovinskih lanaca, ali se mogu dovoljno često naći na sniženju u Maxiju. Hleb nije 100din, već 60-70din. Ja volim da kupujem beli hleb iz pekara Kališ i Ševo jer je ukusniji, iako je malo skuplji, 70din.
Kupovina na popustu nije gubitak vremena. Kada već ideš zbog nečega u prodavnicu, kupiš još neke stvari ako su na popustu. Kupovina voća i povrća na pijaci itekako ima smisla. Velik je izbor, pa možeš da kupiš one vrste voća i povrća kojima je sezona, pa su ukusnije i povoljnije.
Troškovi koje sam naveo, oko 1200din dnevno su realni, i uključuju i izlaske, poklone i malo finansijsko pomaganje drugima.

300 evra kiriju,
100 evra za infostan,
50 evra za struju,
50 evra za gorivo,
100 evra za cigarete,

A

Pa može da bude mnogo razloga. Neko mu daje pare, ima nekakva primanja, neke nekretnine, ćaci je....

Meni prvog u mesecu treba 1200 evra cim otvorim oci. Tu su: kredit (600 evra), infostan (15 soma), struja (5-8 soma), net (4.5 soma), mobilni (3 soma), deci vrtic i engleski (14 soma), parking za kola, neke subscripcije (youtube, netflix itd). Jos na to dodas hranu, benzin, odecu, povremeno neki kafic ili izlazak. Nema leba bez barem 2.5 soma evra.

Back