Mavro Orbini: Bosanci su autohtoni balkanski narod, a Srbi došljaci iz ruskih močvara

Protrljao sam oci tri puta, umio se dva puta, gledam, zurim, lupu upotrebio, vidim skenirao si neku stranicu na srpskom jeziku, pisanu cirilicom.

Kakav bosanski jezik ti si prividja i sta je to uopste?

:eek:

Znam da imaš generalno poprilično ozbiljne probleme sa čitanjem, ali evo ti opet, još manji snapshot.

bosanski.jpg

Vidiš ovo, obeleženo žutim?

Pretpostavljam da si sad prešao i na spamovanje od muke, jerbo ti ništa drugo ne preostaje? :mrgreen:
Tvoji argumenti su cvrsti kao stena, sumnje nema.

Samo sam malo zbunjen cinjenicom posto smatras da je Matijevic pripadao modernim lingvistickim krugovima prve polovine 17.veka.

Mada, kad bolje razmislim, isto si tvrdio i za Marulica, koji je ziveo vek ranije od Matijevica, da je govorio izvornim hrvatskim jezikom. Pa si pricao za Konstantina Filozofa da je vek ranije i od Marulica svedocio bosnjackom i hrvatskom jeziku

Pa Slavene, kakvi su to moderni lingvisticki krugovi 15, 16. i 17.veka? Dodatno osnazi svoje ionako snazne argumente koji govore u prilog postojanja hrvatskog i bosnjackog jezika u tako dalekoj proslosti.

:per:

Tvoji argumenti su cvrsti kao stena, sumnje nema.

Samo sam malo zbunjen cinjenicom posto smatras da je Matijevic pripadao modernim lingvistickim krugovima prve polovine 17.veka.

Mada, kad bolje razmislim, isto si tvrdio i za Marulica, koji je ziveo vek ranije od Matijevica, da je govorio izvornim hrvatskim jezikom. Pa si pricao za Konstantina Filozofa da je vek ranije i od Marulica svedocio bosnjackom i hrvatskom jeziku

Pa Slavene, kakvi su to moderni lingvisticki krugovi 15, 16. i 17.veka? Dodatno osnazi svoje ionako snazne argumente koji govore u prilog postojanja hrvatskog i bosnjackog jezika u tako dalekoj proslosti.

:per:

Šta ti to znači moderni lingvistički krugovi? O čemu ti uopšte to govoriš, da li i sam znaš?

Покушава као и обично да провоцира и спамује дебилним сарказмом. Питам се докле ће бити толерисано ово хронично кршење правила и колико још пута треба да неко учтиво скрене пажњу на странице и странице спама и офтопика, попут колеге @Khal Drogo који је то већ ко зна колико пута на више тема безнадежно поновио као да је некима потребно свако мало наново цртати.

Tradiciju o vezi Bosanaca sa Besima pominje i poznati prevarant i lupež Ivan Tomko Mrnavić u svom opisu Bosne iz 1627. godine:

Bosansko kraljevstvo, rođeno na ruševinama Dalmacije, koja je dugo očuvavala poziciju provincije, ostvarilo je nezavisnost pod vlašću sopstvenih vladara zvanih „banovima“, koji su njom upravljali dugogodina samostalno i kraljevskim autoritetom. Onda je bila proširena na ruševinama raške i srpske monarhije prisvajanjem kraljevske titule i znamenja i na kraju pritešnjena i ugašena turskim jarmom. To je zemlja koja se nalazi u srcu Ilirika.
Ime Bosne ne pominje niti jedan autor stariji od sedam stotina leta. Tao deo Ilirika je uglavnom poznat drevnim geografima kao Dalmacija. On je smešten između reke Save i Jadranske planine, a na istočnom delu, gde se Bosna približava vrhu Orbelo i svršetku toka reke Save, sežući do Gornje Mezije, odakle kreću pučine Makedonije sa prelepim kraljevstvom Dardanije, čije ime — uprkos tome što su ga Rimljani potisli i zamenili gorepomenutom Gornjom Mezijom — plemenito stoji među pokrajinama Ilirika slobodom hrišćanstva zahvaljujući njegovom najvetijem sinu, Konstantinu Velikom.
Naziv Bosne, uopšteno se veruje, potiče od istoimene reke, glavne u zemlji, koja je, izvirući iz severnih padina Jadranskih Alpa, skoro na suprotnom kraju izvora reke Neretve ili Narente, koja se uliva u Jadran. Nakon obilaženja mesečevim oblikom zemlje koja se nalazi između rečenih Alpa i Save, uglavnom u smeru severa, svojim tokom, kao da je uplašena od jeza sa severa, vraća vodu natrag ka grčkoj obali i nakon sakupljanja mnoštva malenih potočića, uliva se u Savu, u smeru kralja voda Ilirika, veličanstvenog Dunava. Ka onom delu koji su drevni zvali Panonija Bubalija, kao i Interamnense, zbog toga što je bila zatočena između slavnih reka Save i Drave, gde je, oblast poznatija u vreme naših predaka, plemenita i bogata Požeška županija.
Međutim, neki ozbiljni autori hoće da Bosna radije dolazi od naroda Besa, jedne veoma surove iliričke nacije koja je obitavala u posebnoj oblasti Trakije. Ova je regija obeležena rekom Neso (za koju neki sugerišu da bi je možda ispravnije trebalo zvati rekom Beso). Glavni grad Besa je nekada bio poznat kao Eumolpida, a kasnije su ga zvali Uskudama, dok konačno nije bio prozvan Hadrijanopoljem. Razlog koji dodaju jeset da se, svedočanstvom Apijana Aleksandrijskog, tvrdi da su Besi takođe živeli u ovom delu Dalmacije, koju navodnjava gore rečena bosanska reka. Šta god da je slučaj, sasvim je sigurno da ovo ime nije starije od broja godina koje je već bilo pomenuto.

tomko.jpg

Dakle, Mrnavić je za razliku od većine savremenika bio skeptičan po pitanju da Bosna ima veze sa Besima, ali jeste uključio da postoji priča da je deo Besa moguće stanovao i na području Bosne. To je dosta interesantno, zato što je glas razuma koji po ovom pitanju dolazi od jednog pa gotovo pa ludaka dok svi prepisuju ovo oko Besima. :)

Nego, zanimljivo bi bilo čuti šta forumaš @Kole11 ima da kaže o Mrnavićevim tvrdnjama, posebno u kontekstu da baš uvek dosledno izdvaja Bosnu iz Srbije, da tvrdi da je nezavisna bosanska država nastala na ruševinama Dalmacije, a posle se okoristila pepelom Srpskog kraljevstva da se dosegne i krune.

Ovo je ključ. Kod Lukarija i generalno u hrvatskoj verziji kraljevine ne postoji Raška. Dalmacija se na zapadu graniči sa Istrom, na severu sa Hrvatskom i Bosnom i na istoku sa Makedonijom i Epirom

Pogledajte prilog 1342391

Tabelarno to izgleda ovako

Pogledajte prilog 1342399

Sada bi se mogli dvoumiti koja je verzija starija, ali i tu imamo odgovor, dao ga je mletacki duzd Andrea Dondolo u 14.veku.

Ovaj citat je kod Lukarevića samo doslovno prepisan od Pribojevića.

priboje.jpg

Vinko Pribojević je u svom govoru O poreklu i zgodama Slovena iz 1525. godine omeđio prostor Dalmacije na isti ovaj način, između Jadranskog mora, s jedne stran, i Bosne i Hrvatske sa druge. Zapravo i druge stvari se uklapaju; Lukarić je samo to umetnuo prevedeno na italijanski.

Ovaj citat je kod Lukarevića samo doslovno prepisan od Pribojevića.

Pogledajte prilog 1342791

Vinko Pribojević je u svom govoru O poreklu i zgodama Slovena iz 1525. godine omeđio prostor Dalmacije na isti ovaj način, između Jadranskog mora, s jedne stran, i Bosne i Hrvatske sa druge. Zapravo i druge stvari se uklapaju; Lukarić je samo to umetnuo prevedeno na italijanski.
Vrati se jos dva veka unazad i naci ces isto kod Dondola :D

Čitaj moje postove, uštedićeš vreme.

Poslednja izmena:
A šta, kao, ne slažeš se? :roll:

Da li ti negiraš da je Mrnavić prisvojio spis Antuna Vrančića i objavio životopis bana Petra Berislavića 1620. godine (Vita Berislavi Bosnensis episcopi Vesprimensis Dalmatiae, Croatiae, Slavoniae Bosnaeque bani) i hvalisao se tim delom kao da je rezultat njegovog rada i truda, a ne plagijat?
Znaš i sam da se ne slažem tvojom kvalifikacijom Srboljuba Živanovića.

Prešao si na mene kada si na pitanje koje nikakve veze nema sa tim ubacio ni iz jednog razloga Srboljuba Živanovića. Uz to si i izmislio da sam iste reči upotrebio da opišem njega. Ne bih Mrnavića i Živanovića uopšte ni poredio; iracionalno je, potpuno.

To je ono što ti nazivaš muljanjem. Ne sviđa ti se, očigledno, tok diskusije i onda ubacuješ nešto što nikakve veze sa diskusijom nema, da bi preokrenuo diskusiju u smeru na mene. I to je toliko providno da ne znam da li stvarno misliš da svi ne vidimo. :lol:

Normalan čovek to ne bi radio. Čak i sa jesam iskoristio iste reči za Živanovića, opet bi bilo krajnje nenormalno i pretvaranje teme u diskusiju o meni.

Poslednja izmena od moderatora:
Ako želimo da razumemo zašto je tačno Vinko Pribojević smestio Dalmaciju kao zemlju oivičenu Hrvatskom i Bosnom sa severne strane, potrebno je proučiti istorijsko-geografska saznanja iz starih vremena i, između ostalog, konsultovati stare karte. Na svima iz tog perioda Hrvatska i Bosna zaista jesu severni susedi Hrvatske, a na nekima Bosna čak i u potpunosti razdvaja Srbiju od Dalmacije.

primera radi.jpg

drugoh.jpg

trecoj.jpg

Evo jedne mletačke karte iz 1548. godine (Dalmacia Nova Tabula), dakle i dosta blizu Pribojevićevom vremenu:

1548.jpg

Ako još i posebno imamo na umu Pribojevićev popis slovenskih zemalja, krajnje je apsurdno pomisliti da je zapravo mislio na Rašku kada je pomenuo Hrvatsku. Veoma je jasno da je tu reč o mletačkoj Dalmaciji i da o percepciji da su joj severni susedi Hrvatska (na severozapadu) i Bosna.

Ako želimo da razumemo zašto je tačno Vinko Pribojević smestio Dalmaciju kao zemlju oivičenu Hrvatskom i Bosnom sa severne strane, potrebno je proučiti istorijsko-geografska saznanja iz starih vremena i, između ostalog, konsultovati stare karte. Na svima iz tog perioda Hrvatska i Bosna zaista jesu severni susedi Hrvatske, a na nekima Bosna čak i u potpunosti razdvaja Srbiju od Dalmacije.
Sramota koliko trolujes i sramota koliko ti se tolirese to trolovanje. Ovo je forum necasti i nemorala

Postujes mape iz 18.veka gde je Sandzak prikazan delom Bosne i pozivas se na Vinka Pribojevica

1684269243802.png

1684269337205.png

Back