Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 89.637
Prvo put se pominju tek od X-XI veka, toliko o antičkom narodu.Jesmo, pominjali smo. I Albanci su za Orbina stari narod, koji je tu bio i u antičkom razdoblju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Prvo put se pominju tek od X-XI veka, toliko o antičkom narodu.Jesmo, pominjali smo. I Albanci su za Orbina stari narod, koji je tu bio i u antičkom razdoblju.
Ilirska teorija, tj konstrukcija.Bukvalno nemoguća teorija.
Suluda..
Da je rekao Arbanasi su bili na istočnom Balkanu rodopima pa i nekako.
Sve ono što Bosanci nisu Mavro Orbini tvdi da jesu.
Prvo put se pominju tek od X-XI veka, toliko o antičkom narodu.
Jesmo, pominjali smo. I Albanci su za Orbina stari narod, koji je tu bio i u antičkom razdoblju.
Ne mogu da nadjem. Na kojoj strani?
Нису Илири. Словени си Илири.Jesmo, pominjali smo. I Albanci su za Orbina stari narod, koji je tu bio i u antičkom razdoblju.
Албанци нису аутохтони по Орбину.
Све једно пише да су од Теуте или Илира озбиљно потучени и отерани да су тражили помоћ од неких грчких полиса.Piše o tome da su uzimali galske najamnike u III stoleću pre naše ere.
Str. 26 Srpske zemlje pre Nemanjića arheologa Marka Aleksića.
Pogledajte prilog 1741342
Pogledajte prilog 1741343
Aleksić pominje (u sklopu rasprave o problemu prapostojbine Srba, koja bi u nekom trenutku mogla biti možda u zoni Zakarpatja, pre prve polovine VII stoleća) tradiciju o poreklu Srba zabeleženu kod Orbina, o tome da su Srbi jednim delom otišli na sever u Lužicu, a drugi na jug u Meziju, sa područja oko Azovskog mora.
Ја колико знам, он говори о сеоби балканских Срба из Полабља. Сад је ово мало чудно.
Orbini? Ne.
Мислим на Алексића.
Šafarikova zakarpatska Bojka je konstrukcija nastala zahvaljujući nazivu koji su Bojki (Boyko) dobili zbog stalnog korišćenja izraza "бой!, бойє!" (da, tako je) koja je relativno nova pojava, nastala daleko posle doseljavanja Srba iz Polablja.Pa dobro, šta, usputno navodi razna razmišljanja.
Pavel Šafarik je utemeljio zakarpatsku teoriju o poreklu Srba i onda u tom kontekstu pominje Orbinovo pisanje, koje je na tragu razmišljanja da je negde posle Karpata bilo došlo do podele Sta na dve grane; jedna od kojih je išla na zapad (tj. severna) do reke Labe i druga koja se naselila na Balkan.
Drugo tumačenje, kome se Aleksić priklanja, jeste da ta tzv. Bojka nije bila u Šafarikovom Zakarpatju, već da su na Balkan došli pravo iz Polablja.
Srbi su mogli ili da migriraju sa istoka u Polablje pa onda na Balkan - tako tvrde Aleksandar Loma i ruska slavistika, ili kao originalno Zapadni Sloveni iz Polablja, ima isuviše mnogo toponima koji povezuju Srbiju i krajnji zapad Bugarske (Velbužd - ime po modelu Kotbus, sazvučno) sa Češkom i Polapskim Slovenima: timoćko-lužnički govori (i slovenački - deo njih je migrirao iz Poljske) još uvek u nekim pozicijama čuvaju ostatke ostataka originalnih (ranih praslovenskih i isključivo zapadnoslovenskih) grupa *tl/*dl, koje su u ostalim južnoslovenskim dijalektima prešle u glas l (ralo a ne radlo) još pre migracije na Balkan…Pa dobro, šta, usputno navodi razna razmišljanja.
Pavel Šafarik je utemeljio zakarpatsku teoriju o poreklu Srba i onda u tom kontekstu pominje Orbinovo pisanje, koje je na tragu razmišljanja da je negde posle Karpata bilo došlo do podele Sta na dve grane; jedna od kojih je išla na zapad (tj. severna) do reke Labe i druga koja se naselila na Balkan.
Drugo tumačenje, kome se Aleksić priklanja, jeste da ta tzv. Bojka nije bila u Šafarikovom Zakarpatju, već da su na Balkan došli pravo iz Polablja.
Meni je ovo zanimljivo, ne mislim da Orbini ima neke značajne podatke, već mi se čini da mu je ovo vrv jedna od pametnijih onako slučajno tj nehotično.Str. 26 Srpske zemlje pre Nemanjića arheologa Marka Aleksića.
Pogledajte prilog 1741342
Pogledajte prilog 1741343
Aleksić pominje (u sklopu rasprave o problemu prapostojbine Srba, koja bi u nekom trenutku mogla biti možda u zoni Zakarpatja, pre prve polovine VII stoleća) tradiciju o poreklu Srba zabeleženu kod Orbina, o tome da su Srbi jednim delom otišli na sever u Lužicu, a drugi na jug u Meziju, sa područja oko Azovskog mora.
Meni je ovo zanimljivo, ne mislim da Orbini ima neke značajne podatke, već mi se čini da mu je ovo vrv jedna od pametnijih onako slučajno tj nehotično.
Ja takođe mislim da je samo jedan deo Srba produžio ka Polablju ( pa se deo vratio), dok bi drugi ostali na Balkan ( ili ostali u Panoniji nešto duže).
Srbi su po svemu sudeći došli sa tromeđe Ukraine,Borusije i Poljske, mislim da su Karpati takođe jako bitna stanica za Srbe.
Ostale Orbinijeve teze su mahom notorne gluposti, prosto me čudi odakle i kako izvodi ovaj zaključak koji bi mogao biti zaista istinit.
Ako su Bosanci Besi onda bi oni bili rod rođeni Albancima, potonji Sloveni ( koji su gotovo izvesno Srbi) bi samo preuzeli ime regije, tih Besa gotovo da uopste nema u Bosni, oni bi bili brutalno istraženi.
Znači, oni bi poticali sa Rodopa, mislim da je to sve ipak notorna glupost.
Moguće, ja sam tražio nešto što bi Srbe povezalo sa tim ističnijim teritorijama, međutim ništa nisam mogao naći ( ako izuzmemo Nestora i Dalimilovu hroniku koja naseljava Srbe u Poljsku, ali sa Podunavlja).Ja nisam za sada uspeo da još uvek utvrdim od koga je to krenulo prvo, ali mislim da sam poprilično siguran da nije krenulo od njega. Preuzeo je to od nekog od katoličkih autora XVI stoleća.
Neko je na osnovu Srba Klautija Ptolemeja napravio konstrukciju tu.
Mislim da je i ovo takođe promašaj, etimologija imena se ne poklapa, takođe ni genetika.Не могу Босанци бити Беси, јер се племе
Bathiatae, које је живјело у горњем току Босне, спомиње уз Besse. Орбин (и они од којих је "покупио" ову тезу) није знао за Bathiatae,
They are mentioned by Appian in which he states "Octavian overcame the Oxyaei, the Perthoneatae, the Bathiatae, the Taulantii, the Cambaei, the Cinambri, the Meromenni, and the Pyrissaei, the Docleatae, the Carui, the Interphrurini, the Naresii, the Glintidiones, the Taurisci, the Hippasini and the Bessi"
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bathiatae_(tribe)