Hrvati i Srbi | GENETSKI ISTI NAROD? ILI NE? (Video)

Crnogorci žive u Malom Iđošu i Lovćencu 75 godina i imaju zakonsko pravo na službenu upotrebu svog jezika https://www.politika.rs/sr/clanak/159128/Crnogorski-sluzbeni-jezik-u-Malom-Idosu
75 godina mnogi Crnogorci uključujući i one koji su druga-treća generacija koriste svoj govor/jezik i to ti ne smeta? Samo Krajišnici i Bosanci su problem, a oni ne prave bljuvotine kao Crnogorci koji su zetsko-raški dijalekt srpskog jezika proglasili posebnim crnogorskim jezikom i uvode ga u zvaničnu upotrenu u Vojvodini.
Ti si očito potomak crnogorskih kolonista iz 1945. Ako si ti Banaćanin starosedelac ja sam rimski papa!

U Dalmatinskoj Zagori odakle ja potičem Srbi i Hrvati su isti po svemu, osim po konfesiji. Mi smo njih u prošlosti nazivali Bunjevcima i ređe Šokcima, a oni nas Grkaćima i Rišćanima.
Ne mogu govoriti za druge krajeve Hrvatske, ali u nekima je sigurno bilo većih razlika između Srba i Hrvata.

Pa naravno da mi "smeta" i taj crnogorski akcenat kada ga cujem......tj nimalo ga ne obozavam......"smeta mi" tj nije mi "jasan" BILO KOJI srpski govor koji se primetno razlikuje od ovdasnjeg vojvodjanskog....znaci,crnogorski,svi prekodrinski,makedonski,pa cak i neki srbijanski koji su recimo bas sa juga Srbije ili tako nesto....

Ja nisam potomak nikakvih crnogorskih kolonista iz 1945.....rodjen sam u Banatu kao i moji preci sa pocetka 19 veka...

Btw,tih crnogoraca koji govore tim njhovim akcentom u Vojvodini ima mnogo manje nego prekodrinskih Srba,tj taj njihov akcenat se mnogo redje cuje.....ja ne pamtim kada sam poslednji put cuo nekog crnogorca u Vojvodini,dok sa druge strane prekodrinski Srbi koji ljubomorno cuvaju svoj akcenat,mentalitet i sve ostalo su na svakom cosku.....kada recimo setas Beogradom,sa svih strana dopiru ti akcenti prekodrinskih Srba.....da prosto ne mogu da se ne zapita "pa majku mu,koliko vas bre ima,koliko vas je doslo u ovu Srbiju,da li ce ovde uskoro moci da se cuje neki akcenat koji nije kao vas?"

za vreme rata su Istru preplavile izbeglice, katolici ;) ili da ti prevedem na ljudski, svako je svojima bježo. A zamisli moj stric 1992 god. pravo iz Slovenije u Vojvodinu, pa se sad češi u razmišljanju ako imaš čime.

Aha,a krajisnici su znali ko su "njihovi"?......mislim,to se podrazumevalo,kako smo vec konstatovali zapisano im negde u genetskom kodu?

Heheh vidim jedan Lala na 10 Krajišnika :mrgreen:
Kod nas u Baranju i Slavoniju nakon ovog rata dosta Lala Rvata menjalo kuće sa našim Srbima evo i dan danas pričaju isto tako pravo lalski otežu ništa da su se promenili kao da su u srcu Bačke i Banata.
Ovi naši da ne kažem konji menjali nove kuće zidane od čvrste cigle za te stare švapske nabijače

Ako ta svapska nabijaca nece da nadzivi vecinu tih "novih" kuca od cvrste cigle (narocito ako ih je zidala neka privatna firma sa burazerskim vezama) "ovde" me seci....

Aha,a krajisnici su znali ko su "njihovi"?......mislim,to se podrazumevalo,kako smo vec konstatovali zapisano im negde u genetskom kodu?
apsolutno nisi unikatan a srećom nisi ni većina u svojim stajalištima i razmišljanju, naprosto odišeš malograđanštinom, sam sebi si dovoljan.
Kad osoba sama sebe ograniči nemože biti kvalitetan sagovornik.

Ako ta svapska nabijaca nece da nadzivi vecinu tih "novih" kuca od cvrste cigle (narocito ako ih je zidala neka privatna firma sa burazerskim vezama) "ovde" me seci....
Prvo da ti kažem ja sam starosedeoc Baranjac imam i švapske krvi i kod nas tih švapskih kuća odavno više nema.
Mnogi moji Srbi ma skoro svi odavde otišli za Bačku, meni je Dunav na 30km zračnom linijom tamo je moja "Srbija" kao tako kažu, ja bio tamo svega par puta, jednostavno ne sviđate mi se taj vaš jezik, kultura, mentalitet a ponavljam samo 30km ste mi daleko

Тај менталитет о коме ти говориш више не постоји. Мешањем култура старих и нових придошлица
настаје нови свесрпски менталитет(коначно), тако је настао и тај ваш војвођанерски или како год га звали.
Није ти добро то племенско понашање, поготово док га пребацујеш другоме.
Ја сам велики противник инсистирања на различитостима и племенским солидарностима,
иако Херцеговац никада нисам ушао у хотел Москву само из разлога клановског окупљања Црногораца
и Херцеговаца на том месту. Схватао сам да су времена зла и да ти људи морају да се групишу
да би могли да наставе живот у новој средини али сам и био свестан чињенице да је управо то
тачка раздора међу нама србима а то је очигледно и из ове теме.
Видиш некада су постојала та српска културна друштва која су успевала да србе са разних територија
приближе једне другима а онда је дошао Броз и почело је 'братимљење' са непријатељима а да није
завршено међу браћом србима.

Ovo je bas zanimljiv post....

A sta ti mislis,da li taj neki "domaci" i lokalni mentalitet za koji ti smatras da vise ne postoji,da li je to samo slucaj u Vojvodini,ili to ne postoji vise nigde na Balkanu,Evropi,svetu?

Npr u toj pominjanoj Istri (gde su se isto mesale kulture) takodje ne postoji neki lokalni mentalitet,i ti Istrani nikakvih problema nemaju sa ostalim dalmatincima,Hrvatima iz Bosne ili jos zanimljivije nekim krajiskim Srbima itd?

I zasto mislis da Hercegovci i Crnogorci moraju da se grupisu i drze zajedno,a mi Vojvodjani mi nemamo vise ni mentalitet,kod nas moze da dodje ko hoce,kako hoce,da radi sta hoce i slicno......sta mislis,kako bi ti hercegovci koji se drze zajedno (i pricaju ercegovski) regovali kada na tom njihovom skupu u Moskvi dodje neki Lala,pa pocne onako na lalinskom da im "drzi slovo" i da im objsnjava sta oni treba da rade,kako da deluju u slicno? :)

Pa naravno da mi "smeta" i taj crnogorski akcenat kada ga cujem......tj nimalo ga ne obozavam......"smeta mi" tj nije mi "jasan" BILO KOJI srpski govor koji se primetno razlikuje od ovdasnjeg vojvodjanskog....znaci,crnogorski,svi prekodrinski,makedonski,pa cak i neki srbijanski koji su recimo bas sa juga Srbije ili tako nesto....

Ja nisam potomak nikakvih crnogorskih kolonista iz 1945.....rodjen sam u Banatu kao i moji preci sa pocetka 19 veka...

Btw,tih crnogoraca koji govore tim njhovim akcentom u Vojvodini ima mnogo manje nego prekodrinskih Srba,tj taj njihov akcenat se mnogo redje cuje.....ja ne pamtim kada sam poslednji put cuo nekog crnogorca u Vojvodini,dok sa druge strane prekodrinski Srbi koji ljubomorno cuvaju svoj akcenat,mentalitet i sve ostalo su na svakom cosku.....kada recimo setas Beogradom,sa svih strana dopiru ti akcenti prekodrinskih Srba.....da prosto ne mogu da se ne zapita "pa majku mu,koliko vas bre ima,koliko vas je doslo u ovu Srbiju,da li ce ovde uskoro moci da se cuje neki akcenat koji nije kao vas?"
Da ti nisi onaj vojvođaner sa youtube sa nikom Ivanov?
Taj lik kaže da je iz Banata sa korenima u Banatu od 300 godina, a da je daljim poreklom iz bugarskih krajeva. On piše u youtube komentarima ispod videa ovakve bljuvotine: "Vojvodina naša dika, biće uskoro republika", "daću jedno dva-pri vranca da najurim Srbijanca" itd. Lik kaže da su pravi Srbi ijekavci, a da oni Vojvođani ekavci potiču od drugih slovenskih i neslovenskih naroda koji su posrbljeni: od Timočana, Moravaca, Bugara, Šopa, Vlaha itd.
Na youtube profilu ima kartu Vojvodine koja je prikazana kao nezavisna država.

Među tvojom političkom opcijom vojvođanerstvom ima dosta potomaka dođoša iz 1945. na koje se brecaš: Nenad Čanak (Ličanin), Bojan Kostreš (Bosanac), Aleksandar Odžić (Crnogorac) itd. Ima i starosedelaca kao što je Branislav Bogaroški.

Pa i njih smo...
Vidi, ta tvoja opcija u Vojvodini( separatističko-autošovinistička) nema ni 2%.

I svi ostali Srbi, uključujući i normalne Srbe iz Vojvodine, će rado da ,,ubiju zmiju" u glavu.
Ja znam nekoliko Banaćana starosedelaca i svi su srpske patriote.
Dvojica kažu da preziru komunističko čudovište AP Vojvodinu i žive za dan kad će biti ukinuta (jedan od te dvojice ima tipično laloško prezime koje se završava na OV).

srpski govor drasticno razlikuje od njihovog,i kad to cuju pocnu da "prevrcu ocima"........eto,takvo ti je stanje u praksi i na "terenu",a ti nastavi da verujes u nekakve standarde srpskog govora iz Hercegovine i Tunguzije i kako mi Vojvodjani jedva cekamo da cujemo te naglaske i akcente...
Glavna razlika između dinarskih i vovjođanskih govora je u akcentovanju reči i izgovoru (ijekavcia/ekavica).
Mnogo složeniju razliku u odnosu na vojvođanski imaju torlački govori.

Uostalom,da li ti nekada gledas TV ovde u Srbiji?..............da li si nekada video i cuo da neki novinar ili spiker govori tako kao prekodrinski Srbi?.....
A kojim srpskim standardom se govori na TV-u u Srbiji? Da li si na nekom kanalu (osim kada je to predmet zajebacije) cuo da neko prica nekim srpskim prekodrinskim standardom?
:hahaha:
Nepostojećim akcentom, niko u Srbiji ne priča ovako:

da li si ti cuo za neki slucaj da je nekom vojvodjanskom Srbinu dosadilo da zivi u Vojvodini,pa eto resio da se odseli u Krajnu i da tamo sagradi onakvu "palatu" i zivi ko "gospodin covek" na onom kamenu i krsu?
Opet pokazuješ neznanje. Lika je 60% pod šumama, Bosna 50%, Kordun i Banija su pitomi i brežuljkasti kao Šumadija, ni k od kamenjara nema u tim krajevima. Samo u Dalmaciji i Hercegovini ima kamenjara, ali samo nekim delovima (ima i tamo pitomih krajeva).

Nego,sto su se onda svi iz te krajne doseljavali u Vojvodinu a ne obrnuto?.....da li si ti cuo za neki slucaj da je nekom vojvodjanskom Srbinu dosadilo da zivi u Vojvodini,pa eto resio da se odseli u Krajnu i da tamo sagradi onakvu "palatu"
Čuo sam.
Srpski rod Andić iz Markovca kod Knina je došao u to selo iz Banata u 17-om v, evo ti izvor (klikni na Turić-Markovac ispod) https://sr.wikisource.org/sr-el/Книнска_крајина#18._ТУРИЋ_-_МАРКОВАЦ

Оригинал источна Херцеговина. Али за Ере ми је чудно да говоре
баш као да су из долине Неретве.
Stari sa videa je Ličanin iz Ličkog Petrovog Sela. Ima li u Hercegovini završavanja glagola na A (reka, doša, poša, ubra)? Kod nas u Dalmaciji i kod Ličana su glagoli obavezno na A kad književno idu na AO.

M. Dragičević je pručavao govor ličkih Srba i našao je više poklapanja sa govorom centralne nego istočne Hercegovine.

Dragicevic.jpg

Prilozi

• ijekavica u sumadiji (3).jpg
    ijekavica u sumadiji (3).jpg
    79,6 KB · Pregleda: 4
Ovo je bas zanimljiv post....

A sta ti mislis,da li taj neki "domaci" i lokalni mentalitet za koji ti smatras da vise ne postoji,da li je to samo slucaj u Vojvodini,ili to ne postoji vise nigde na Balkanu,Evropi,svetu?

Npr u toj pominjanoj Istri (gde su se isto mesale kulture) takodje ne postoji neki lokalni mentalitet,i ti Istrani nikakvih problema nemaju sa ostalim dalmatincima,Hrvatima iz Bosne ili jos zanimljivije nekim krajiskim Srbima itd?

I zasto mislis da Hercegovci i Crnogorci moraju da se grupisu i drze zajedno,a mi Vojvodjani mi nemamo vise ni mentalitet,kod nas moze da dodje ko hoce,kako hoce,da radi sta hoce i slicno......sta mislis,kako bi ti hercegovci koji se drze zajedno (i pricaju ercegovski) regovali kada na tom njihovom skupu u Moskvi dodje neki Lala,pa pocne onako na lalinskom da im "drzi slovo" i da im objsnjava sta oni treba da rade,kako da deluju u slicno? :)
Сад ме већ подсећаш на ону двојицу ликова из 'Седам и по' што сипају Боскету
шећер у резервоар мечке. Претерао си, ко ти брани да дођеш у Москву и зашто
би неком држао слово? Шта мислиш како је настало Војводство Србије?
Па груписањем вас прводошлих, иначе га не би ни било.

Back