Crnogorci žive u Malom Iđošu i Lovćencu 75 godina i imaju zakonsko pravo na službenu upotrebu svog jezika https://www.politika.rs/sr/clanak/159128/Crnogorski-sluzbeni-jezik-u-Malom-Idosu
75 godina mnogi Crnogorci uključujući i one koji su druga-treća generacija koriste svoj govor/jezik i to ti ne smeta? Samo Krajišnici i Bosanci su problem, a oni ne prave bljuvotine kao Crnogorci koji su zetsko-raški dijalekt srpskog jezika proglasili posebnim crnogorskim jezikom i uvode ga u zvaničnu upotrenu u Vojvodini.
Ti si očito potomak crnogorskih kolonista iz 1945. Ako si ti Banaćanin starosedelac ja sam rimski papa!
U Dalmatinskoj Zagori odakle ja potičem Srbi i Hrvati su isti po svemu, osim po konfesiji. Mi smo njih u prošlosti nazivali Bunjevcima i ređe Šokcima, a oni nas Grkaćima i Rišćanima.
Ne mogu govoriti za druge krajeve Hrvatske, ali u nekima je sigurno bilo većih razlika između Srba i Hrvata.
Pa naravno da mi "smeta" i taj crnogorski akcenat kada ga cujem......tj nimalo ga ne obozavam......"smeta mi" tj nije mi "jasan" BILO KOJI srpski govor koji se primetno razlikuje od ovdasnjeg vojvodjanskog....znaci,crnogorski,svi prekodrinski,makedonski,pa cak i neki srbijanski koji su recimo bas sa juga Srbije ili tako nesto....
Ja nisam potomak nikakvih crnogorskih kolonista iz 1945.....rodjen sam u Banatu kao i moji preci sa pocetka 19 veka...
Btw,tih crnogoraca koji govore tim njhovim akcentom u Vojvodini ima mnogo manje nego prekodrinskih Srba,tj taj njihov akcenat se mnogo redje cuje.....ja ne pamtim kada sam poslednji put cuo nekog crnogorca u Vojvodini,dok sa druge strane prekodrinski Srbi koji ljubomorno cuvaju svoj akcenat,mentalitet i sve ostalo su na svakom cosku.....kada recimo setas Beogradom,sa svih strana dopiru ti akcenti prekodrinskih Srba.....da prosto ne mogu da se ne zapita "pa majku mu,koliko vas bre ima,koliko vas je doslo u ovu Srbiju,da li ce ovde uskoro moci da se cuje neki akcenat koji nije kao vas?"